En första Färö-resa
1 - 4 oktober 2004

Av Sören Flink


Efter att under några månader ha följt fotbollen på Färöarna via Internet och blivit mer och mer intresserad både av fotbollen och av Färöarna, började det kännas ett behov av att se båda fenomenen i verkligheten. Eftersom sista omgången i division 1 närmade sig och det kändes långt till vårsäsongens start, så blev det bråttom. Beslut tisdag, hjälp av en resebyrå att boka flyg och hotell och avresa fredag morgon (alldeles för tidig morgon för min smak, men det innebar på plussidan att jag, trots omvägen via Köpenhamn, var framme på Färöarna ungefär när jag normalt släpar mig ur sängen).

Mitt första intryck av Färöarna var magnifikt. Molnen låg rätt lågt, så vi var nästa nere på landningsbanan innan jag fick en första glimt av landet. Men vilken glimt! Det första jag såg var nämligen en bit Atlant-strand med den för Färöarna så typiska raden av prydliga villor. Redan denna första vy motsvarade mina högsta förväntningar.

Landets enda flygplats ligger på ön Vágar, vilket är en annan ö än den huvudstaden Torshavn ligger på. Bilresan till Torshavn gav - förutom en chans att på närmare håll njuta av det vackra landskapet och flera pärlrader av villor i vackra havsvikar - en ny positiv överraskning. Bland det första jag hörde på radion i bilen var sång på svenska. Det visade sig vara Vikingarna, som tydligen är populärare på Färöarna än i Sverige. Det visade sig också gå utmärkt att prata på svenska med chauffören. Han i sin tur pratade en lättförståelig skandinaviska (och blev klart imponerad av att jag kunde minst lika mycket om läget i den färöiska fotbollen som han). Under hela vistelsen på Färöarna gick det bra att göra sig förstådd på svenska. Det sammanhänger med att man - eftersom Färöarna, även om till stor del självstyrande, hör till Danmark - får lära sig danska i skolan. Förutom färöiska, som också är ett skandinaviskt språk men enligt min erfarenhet betydligt svårare att förstå.

Väl framme i Torshavn och inkvarterad på Hotell Hafnia var det dags att planera lördagens fotbollsmatch. Först hade jag tänkt se matchen B36-B68 i Torshavn (bild) på Färöarnas Råsunda (bild), men eftersom B68 i föregående omgång förlorat chansen att klara sig kvar i division 1 och alltså inte hade något att kämpa för, bestämde jag mig i stället för att se matchen mellan EB/Streymur och Skala. Det var en direkt avgörande match om vilket lag som skulle ta bronsmedaljerna och därmed få möjlighet till spel ute i Europa under nästa år.

Den matchen spelades i Eiði, en stad långt upp i norr på Eysturoy (som betyder Österön på färöiska och mycket riktigt ligger öster om Streymoy, den ö som Torshavn ligger på). Nästa fråga gällde möjligheten att ta sig dit. Jag hoppades det var möjligt att i varje fall ta sig huvuddelen av resan med buss. Ett besök på Turistbyrån gav först visst hopp, men när det visade sig att jag skulle åka på en lördag och dessutom två dagar efter att vintertidtabellen trätt i kraft försvann möjligheten. Det fick bli Plan B, och med hjälp av hotellet hyrde jag en bil.

Mitt val av match och speciellt spelplats var perfekt. Det gav mig möjlighet att se en god bit till av det färöiska landskapet. Det utmärks av grönklädda branter, som stiger direkt upp ur Atlanten och ibland - vanligen innerst i någon vik - kantas av en eller några gator med enfamiljshus. Idyllen kompletteras av små grupper av får och en markant brist på träd. Träd finns egentligen bara i Torshavn. Så här kan landskapet se ut. Bilden (tagen med min inte särkilt avancerade kreditkortskamera - det går lätt att hitta vackrare bilder på nätet) visar en typisk bild av klimatet. Trots att molnen ligger lågt, skiner också solen. Vädret skiftade oerhört snabbt mellan sol och mörka moln, men det kanske delvis berodde på att årstiden väl inte var den bästa för ett första turistbesök.

Efter att ha korsat den bro (över Atlanten!) som sammanbinder öarna kom jag fram till Eiði, som ligger väldigt vackert. Jag var ute i god tid och började med att försöka leta på fotbollsplanen. På Färöarna är det lättare sagt än gjort att hitta så mycket slät mark som behövs för en plan, så det var inte så lätt och jag missade helt. I stället hamnade jag vid hotellet, som ligger högt upp och har en bedövande vacker utsikt över till Streymoy och över staden. Eiði består inte bara av de få raderna hus alldeles intill havet, som ofta är det vanliga, utan klättrar en bra bit uppför berget. Eftersom det var hög tid för lunch, knallade jag in på hotellet för att höra om det gick att ordna. Jag fick besked att köket egentligen var stängt men OK, något gick säkert att ordna till. Jag berättade att jag inte hade hittat fotbollsplanen. Min nyfunne vän följde då med ut och pekade - han visste för övrigt hur viktig dagens match var och skulle själv gå och titta på den. Då fick jag se fotbollsplanen - så långt man kunde komma åt andra hållet och alldeles nera vid havet. Efter en god lunch med färsk fisk var det dags att leta sig ner till planen.

Arenan var väl inte direkt vad vi väntar oss till en match i högsta divisionen.En bild visar planen en dryg timme före matchen. Lägg märke till Atlanten i högra kanten. Läktaren med de enda sittplatserna imponerade inte, men det fanns ju naturliga läktare runt planen, så publiken hade inga problem att se spelet. Som många planer på Färöarna var även denna täckt med konstgräs.

Hur var då matchen? Ja, över förväntan faktiskt. Det märktes utan tvekan att båda lagen var medvetna om matchens betydelse. Tempot var inte dåligt och målchanser saknades inte. Min vän från hotellet (som inom parantes var mer intresserad av hästar än fotboll, och planerade en resa till Malmö och Jägersro) hade varnat för att planen låg väldigt blåsigt till - några meter från havet - men för dagen (och årstiden) var vädret alldeles utmärkt. Inte farligt blåsigt och sol under en del av tiden. Trots detta pressade Skala under första halvleken med vinden i ryggen, men lyckades bara få in ett mål. I andra halvleken var det hemmalagets tur att anfalla, men som tur var för Skala med ännu sämre utdelning. Skala (som var mitt favoritlag i den här matchen) vann alltså matchen med 1-0 och knep bronset för 2004 i division 1. Valet av match gjorde också att jag fick se Sonni L Petersen, som spelar med EB/Streymur och som vann årets skytteliga. I dagens match var han dock aldrig i närheten att öka på målskörden.

Matchen var glädjande fri från tröjdragningar, armbågar vid nickdueller och andra osportsligheter som annars är så vanliga i dagens fotboll. Två gula kort delades ut - varav ett till Skalas målvakt för maskning. Det andra bara
några meter från mig, och snarare för sammandrabbningen efteråt (bild) än för själva fällningen. Domaren letar fram kortet och den som skall få det försöker se oskyldig ut. En sista matchbild visar hemmalaget på väg att anfalla och arenans imponerade bakgrund. Dessutom syns det tydligt på flaggorna vart vinden blåste.

Sammanfattningsvis blev det en trevlig upplevelse att se en match i verkligheten. Nu är i alla fall två av lagen en helt annan realitet för mig än när man bara bevakat dom via Internet. Det kändes verkligen exklusivt att på detta sätt dela upplevelsen med några hundra entusiaster på plats. Skala kommer från samma ö som EB/Streymur, och hade alltså en hel del supporters närvarande, vilket gav en klar derbykänsla. Som sagt en snäll match trots betydelsen. Det enda som förorsakade ilska var Skalas förmåga att inte låta insparkar och liknande ske direkt i blixttempo i slutet av andra halvleken. Med tanke på ledningen med bara ett mål och hemmalagets press inte särskilt överraskande, men klart frustrerande för hemmalaget.

Min färöresa gav som helhet en stark lust att återkomma. På de få dagar jag var där hann jag också med att se en del av Torshavn. Bl a hade hotellet en takterass, från vilken man kunde se större delen av staden (den sägs ju trots allt vara världens minsta huvudstad). Till exempel så här. Jag besökte också det fina konstmuséet, som visade en utställning av färöisk konst, men dessutom finns det mycket kvar att beta av vid mitt nästa besök. Under turistsäsongen finns också en mängd utflykter med utgångspunkt i Torshavn att välja på. T ex till berömda fågelberg. Besök Färöarna alltså! Jag kommer att göra det igen.