NYHETER


Offside sänder NSÍ–TB i morgon

Det svenska fotbollsmagasinet Offside har skaffat sig rättigheterna att direktsända matcher från den med spänning motsedda starten av Betri-divisionen – den färöiska ligan. Klockan 15.55 i morgon skall sändningen starta med matchen NSÍ Runavík (med Glenn Ståhl som tränare) och TB Tvøroyri (med Ken Fagerberg i truppen). Med kommentarer på svenska. Gå in på
https://www.offside.org/faroarna/ så hittar du det. Plus ett vackert foto och en intervju med Ken.

2020-05-08

Snövarning för lördagen

Som vi alla vet, så sker säsongstarten för Betri-divisionen av kända skål två månader senare än planerat. Det hindrar inte att det nu från
Danish Meteorological Institute kommit en varning om risk för snöfall på Färöarna under inledningsdagen, lördagen den 9 maj. Vi får väl hoppas att det inte blir värre än att matcherna kan genomföras.

2020-05-06Målskyttar under försäsongen

I år har vi ju haft en klart annorlunda och väldigt lång försäsong. Våra vänner i bolt.fo håller naturligtvis reda på allt inom färöisk fotboll, till exempel om vänskapsmatcherna och nu, när serien börjar på lördag, kan det väl var av intresse att redovisa, vilka som varit de bästa målskyttarna. Speciellt som två spelare varit rätt överlägsna i det gänget. Dessa två är
Adrian Justinussen, HB Tórshavn, med 11 och Petur Knudsen, NSÍ Runavík, med 10 gjorda mål. Därefter har ingen kommit upp till flera än sex mål, men dit har hela tre spelare tagit sig och därefter tre ytterligare på fem mål.

Grattis alltså till Adrian och Petur, som verkar vara i god målform!

2020-05-04Lite teknisk information

Så här inför den nya säsongen – faktiskt den sjuttonde säsongen som vi rapporterar om från den färöiska fotbollen – har vi gjort vissa tekniska ändringar i våra program. Förhoppningsvis skall det ge lite snyggare sidor (bland annat när det gäller typsnitt, som vi haft lite problem med på slutet) och dessutom blir det lättare att jobba med. Det vi hunnit med hittills är att vi tar Nyheterna direkt från Word, som detta är exempel på, och att resultat och tabeller tas direkt från Excel via en pdf. Det senare underlättar avsevärt sortering och omstuvning av tabellen, men medför – ännu så länge – att man måste stänga tabellen (med x:et uppe till vänster) för att komma tillbaka till föregående sida. Det får vi leva med ett tag.

Vi hoppas att våra ändringar skall funka och att säsongen kommer att bli spännande trots sin något ovanliga start. Vi har ju inte heller anledning att säga ”äntligen”, för Färöarna verkar vara första europeiska land, som kommer igång med sin högsta serie. Och ännu så länge verkar varken UEFA eller FIFA ha opponerat sig.

2020-05-03


Träningsmatcher – igen

Som väntat blev det ett antal vänskapsmatcher så här sista helgen före seriestarten. Det känns naturligtvis speciellt viktigt, eftersom träningen hittills under säsongen – på grund av Corona – skett på ett klart annorlunda sätt. Nu har vi i alla fall fått ett antal exempel på hur formen är inför den riktiga starten. En match spelades 1 maj och de andra i går:

AB Argir – NSÍ Runavík 1-9
Víkingur – HB Tórshavn 0-2
B36 Tórshavn – EB/Streymur 0-0
ÍF Fuglafjørður – KÍ Klaksvík 1-4
Skála – B68 Toftír 2-1

Ja, vad tror vi nu inför starten av Betri-divisionen. Möjligen att fjolårstoppen – KÍ, NSÍ, havnlagen och Víkingur – kommer att prenumererar på övre halvan även i år och att det ser lite risigt ut för Skála, som behövde avsluta ned en seger, och EB/Streymur, som väl också avslutade hyfsat med 0-0 mot B36.

2020-05-03

Träningsmatcher

Så där, nu kom även Skála med i en match – även om inte resultatet var så lovande. Hemma på undir Mýruhjalla i Skála tog man emot KÍ Klaksvík, som vann matchen mot 3-1. Vi har ju en helg kvar före ligastarten, så det kommer troligen flera matchen innan dess. Och här kan vi redan rapportera en till:

På onsdagskvällen möttes nämligen ÍF Fuglafjørður och 07 Vestur på Fløtugerði i Fuglafjørður. Resultatet blev 3-1 även i den matchen, men där var det hemmalaget som segrade. Två av ÍF:s mål gjordes av Gundur Petersen.

2020-04-29 o 30Träningsmatcher

I lördags spelades hela fyra träningsmatcher och dessa kan ju – tillsammans med fredagens match – ge en rätt god uppfattning om formen hos lagen inför den hägrande seriepremiären. Så här gick det – och vi tar med den femte matchen igen:

 

NSÍ Runavík – KÍ Klaksvík 2-1

B36 Tórshavn – AB Argir 4-1

EB/Streymur – Víkingur 0-2

HB Tórshavn – TB Tvøroyri 1-0

B68 Toftír – ÍF Fuglafjørður 1-3

 

Tyvärr fick vi ingen Skála-match, eftersom B68 trängt sig in i stället, men det kommer väl att hända mera saker ännu, eftersom det blir en helg till före seriepremiären.

 

2020-04-27

 

 

 

Ännu en artikel

 

Nu har vi fått in en länk till. Den här gången från Jukka och till en artikel i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/naxe0a/forsta-ligan-att-starta-fotbollen-igen. Tack Jukka och Älgen!

 

2020-04-26

 

 

 

Träningsmatcher

 

Det har varit tunnsått med träningsmatcher så här i karantäntider. Den senaste av oss redovisade var matchen mellan Víkingur och Skála den 27 februari. Det blev en seger för Víkingur med 4-2. Därefter utbröt Corona och den enda matchen som spelades i mars – när Betri skulle ha brutit ut redan söndagen den 8 – var en träningsmatch mellan B36 Tórshavn och EB/Streymur. Hur den kom till stånd vet vi inte, men den vanns i varje fall av B36 med 3-0. Därefter blev allt tyst – förutom den dagliga Corona-rapporten.

 

Men nu har det hänt igen. Dels har starten av högsta divisionen fastställts till lördagen den 9 maj – två månader och en dag senare än tänkt – och dels har det nu spelats ännu en träningsmatch. Förmodligen blir det väl inte sista matchen i april, men det är ju ändå uppseendeväckande att månades första matchen spelas den 24. Naturligtvis utan publik. I Runavík och med seger för hemmalaget NSÍ över KÍ Klaksvík med 2-1. Det påpekades i bolt.fo att spelet påverkades av att träningen – av naturliga(?) skäl – inte skötts exemplariskt.

 

2020-04-25

 

 

 

En intressant svensk artikel

 

Vår vän Älgen har skickat länken till en intressant artikel från GT om Corona och fotboll – i Färöarna och övriga länder. Dessutom lite synpunkter från vår ende svenske spelaren på Öarna. Artikeln innehåller också en bild på en typisk färöisk fotbollsplan. Till min skam kan jag inte säkert säga var den ligger (någon som kan hjälpa till? Via Gästboken går bra.). Varsågoda:

 

https://www.expressen.se/gt/sport/fotboll/rattigheterna-hetare-an-till-premier-league/

 

2020-04-24

 

 

 

Funderingar om en annorlunda vår

 

För första gången under de sjutton vårar jag hittills rapporterat om färöisk fotboll har det varit näst intill tråkigt. Så här dags skulle ett antal omgångar varit spelade i högsta divisionen och den numera svenska landslagskaptenen hunnit vara i elden. 2020 har vi alla (inte bara på Färöarna) hängt i luften och inte vetat någonting. Nu har i alla fall fått spelprogrammet för Betridivisionen och vi kör igång den 9 maj. Matcherna i omgång 1 är utlaga.

 

Corona på Färöarna har ju inte heller varit särskilt upphetsande att rapportera om. En (möjligen två) smittade de senaste fjorton dagarna och 187 totalt. På ett plan kan sägas att det är fantastiskt skött av Färöarnas politiker och myndigheter, men å andra sidan innebär ju det att man – liksom de flesta länder, för övrigt – har hela problemet kvar. Kommer ny smitta in (till exempel genom att man spelar en landskamp på hemmaplan) så är det bara att starta om från början igen. Det lär ta rätt lång tid innan ett vaccin är färdigtestat och att se till att vi äldreäldre, som vi numera så vackert heter på svenska, och andra med sjukdomar som kan göra covid-19 farligt skyddas blir lika svårt igen.

 

2020-04-23

 

 

 

Coronarapport från Färöarna

 

På Färöarna har man noggranna och aktuella rapporter om läget när det gäller Corona-virus. Just nu är 159 smittade (ungefär 0,3 % av befolkningen), 70 friska igen och en inlagd på sjukhus. Hittills inget dödsfall. Det senaste dygnet har fyra nya smittats och sex tillfrisknat. Att flera tillfrisknat än smittats har pågått under en tid nu.

 

Restriktionerna verkar vara ungefär som hos oss – i varje fall när det gäller fotbollen. De två närmaste landskamperna har ställts in och vi vet fortfarande inget om vad som kommer att hända med årets säsong av Betri-divisionen. Älgen tror att hästens matcher i UEFA Nations League kommer att ställas in. Vi får vänta och se vad som kommer att hända.

 

2020-03-29

 

 

 

Två träningslandskamper inställda

 

Det är väl ingen överraskning att Färöarnas två första landskamper för säsongen har ställts in. Det rör sig också om Håkan Ericssons två första tillfällen att på allvar rulla igång sitt nya jobb. De två matcherna det gäller är matchen mot Danmark i morgon – alltså den 27 mars – och matchen den 30 mars mot Andorra. Hur det kommer att bli med den tredje träningsmatchen – mot Island den 3 juni – återstår att se.

 

Dessa tre matcher var ju ovanligt viktiga, för det gäller att ge Håkan en chans att forma ett lag inför höstens sex matcher i UEFA Nations League. Matchen mot Danmark var dessutom historisk av ett annat skäl; det skulle nämligen bli den allra första vänskapsmatchen någonsin mot moderlandet. Visserligen spelas den första Nations League-matchen inte förrän 3 september, men som det känns nu verkar det osäkert om det går att spela någon match före den tidpunkten. Vi får hoppas.

 

2020-03-26

 

 

 

Antal utländska spelare inför säsongen 2020

 

En av våra favoriter bland färöiska hemsidor – bolt.fo, som huvudsakligen informerar om fotboll – har i dessa tider av vacuum på fotbollsnyheter roat sig med att kolla upp antalet utländska spelare hos lagen i Betri-divisionen. Så här ser fördelningen ut:

 

1. TB Tvøroyri med 8 utländska spelare (med ende svenska spelaren Ken Fagerberg)

2. KÍ Klaksvík 7

3. – 4. HB Tórshavn och ÍF Fuglafjørður ett långt hopp ner till 3 utländska spelare

5. – 7. AB Argir, B36 Tórshavn och Víkingur med vardera 2

8. Skála 1

9. – 10. EB/Streymur och NSÍ Runavík som helt saknar utländska spelare

 

Totalt innebär det tjugoåtta utländska spelare. Motsvarande tid förra året var antalet tjugofyra, så årets siffra visar en ökning på 16,7 %. Uppgifterna – speciellt den stora skillnaden mellan lagen – är rätt intressanta, faktiskt.

 

2020-03-22

 

 

 

 

Positivt från TB

 

Så här när Corona-viruset ser ut att ta död på praktiskt taget all idrott – inklusive troligen årets OS – och det inte känns särskilt spännande att rapportera om någonting, känns det trots allt positivt att TB Tvøroyri verkar tro på en framtid. Redan den 11 mars kom nyheten att TB hade två spelare från Ghana hos sig på test. Nu har besked kommit att det till och med blev avtal med de två, trots det helt ovissa läget när det gäller årets säsong. Det tycker vi i alla fall är klart positivt!

 

De två som nu fått avtal med TB är den tjugo år gamla Musah Armah och nittonårige Samudeen Musah. Det bedömdes från början att båda var i en klass för att direkt gå in i TB:s förstalag och det känns självklart som smart att plocka in två spelare från samma land. Det bör naturligtvis underlätta för dem att acklimatisera sig i det nya landet.

 

2020-03-20

 

 

 

Ingen fotboll på två veckor

 

Högsta divisionen på Färöarna börjar bli spännande – men av ett helt andra skäl än de vanliga. Nu har FSF nämligen beslutat, att ingen fotboll skall spelas på Färöarna under de två närmaste veckorna. Paniken har även kommit hit! Det mesta på våra öar håller tydligen på att stängas ner. Eftersom det inte verkar troligt att situationen ändrar sig radikalt på två veckor, kan vi nog räkna med en förlängning på obestämd tid.

 

I går fanns det trettiotre personer i karantän – alltså inte testade positivt. Antalet testade positivt är troligen rätt försumbar. Det här att oron är värre än sjukdomen verkar globalt alla myndigheter och politiker ha glömt bort. Nu gäller det dessvärre bara att visa handlingskraft.

 

Vi följer fortsättningen med intresse – men utan oro.

 

2020-03-13

 

 

 

Ett par positiva nyheter – utanför sporten

 

Så här i Corona-tider kan det väl vara trevligt med ett par positiva nyheter. Den första är att Färöarnas folkmängd fortsätter att öka. Den 1 februari i år var innevånarantalet 52.199 – en ökning med 835 personer eller 1,6 % på ett år. Både den naturliga ökningen – skillnaden mellan antal födda och antal döda – och nettomigrationen var positiva. Med 273 respektive 562 personer. Vi minns ju att det inte var så länge sedan Färöarna passerade sin ”drömgräns” på 50.000 och det är trevligt att det sedan dess fortsatt att rulla på.

 

Den andra positiva nyhet som Statistics Faroe Islands (Hagstovan) nyligen presenterat är ännu mera dramatisk: Antalet aborter på Färöarna har sedan 80-talet minskat med 75 %. Rimligen ett bidrag till den "naturliga ökningen".

 

2020-03-12

 

 

 

UEFA Nations League i år igen

 

UEFA Nations League kommer att spelas i år igen. Upplägget får lite märkliga konsekvenser för de länder som inte går vidare från första omgången. Årets omgång kommer att spelas i september, oktober och november och Färöarnas motståndare blir Andorra, Malta and Lettland.

 

Färöarnas nye landslagsledare Håkan Ericson tycker att man hamnat i den svåraste gruppen, men tycker att det skall bli spännande matcher. Färöarna har vunnit mot de tre motståndarna tidigare – mot Malta till och med två gånger. Håkan ser det som god träning inför det kommande VM-kvalet och menar att Färöarna skall göra allt för att vinna.

 

2020-03-10