NYHETER
Sida om allt som händer utanför resultat, tabell och referat i högsta divisionen. Ibland även nyheter i andra sporter än fotboll och till och med om annat än idrott.
Källor: bland annat portal.fo, in.fo och FSF. Redaktör/webmaster: Sören Flink
Vår webmaster har skrivit en bok om färöisk fotboll. Läs mera

Coronarapport från Färöarna

På Färöarna har man noggranna och aktuella rapporter om läget när det gäller Corona-virus. Just nu är 159 smittade (ungefär 0,3 % av befolkningen), 70 friska igen och en inlagd på sjukhus. Hittills inget dödsfall. Det senaste dygnet har fyra nya smittats och sex tillfrisknat. Att flera tillfrisknat än smittats har pågått under en tid nu.

Restriktionerna verkar vara ungefär som hos oss – i varje fall när det gäller fotbollen. De två närmaste landskamperna har ställts in och vi vet fortfarande inget om vad som kommer att hända med årets säsong av Betri-divisionen. Älgen tror att hästens matcher i UEFA Nations League kommer att ställas in. Vi får vänta och se vad som kommer att hända.

2020-03-29
Två träningslandskamper inställda

Det är väl ingen överraskning att Färöarnas två första landskamper för säsongen har ställts in. Det rör sig också om Håkan Ericssons två första tillfällen att på allvar rulla igång sitt nya jobb. De två matcherna det gäller är matchen mot Danmark i morgon – alltså den 27 mars – och matchen den 30 mars mot Andorra. Hur det kommer att bli med den tredje träningsmatchen – mot Island den 3 juni – återstår att se.

Dessa tre matcher var ju ovanligt viktiga, för det gäller att ge Håkan en chans att forma ett lag inför höstens sex matcher i UEFA Nations League. Matchen mot Danmark var dessutom historisk av ett annat skäl; det skulle nämligen bli den allra första vänskapsmatchen någonsin mot moderlandet. Visserligen spelas den första Nations League-matchen inte förrän 3 september, men som det känns nu verkar det osäkert om det går att spela någon match före den tidpunkten. Vi får hoppas.

2020-03-26
Antal utländska spelare inför säsongen 2020

En av våra favoriter bland färöiska hemsidor – bolt.fo, som huvudsakligen informerar om fotboll – har i dessa tider av vacuum på fotbollsnyheter roat sig med att kolla upp antalet utländska spelare hos lagen i Betri-divisionen. Så här ser fördelningen ut:

1. TB Tvøroyri med 8 utländska spelare (med ende svenska spelaren Ken Fagerberg)
2. KÍ Klaksvík 7
3. – 4. HB Tórshavn och ÍF Fuglafjørður ett långt hopp ner till 3 utländska spelare
5. – 7. AB Argir, B36 Tórshavn och Víkingur med vardera 2
8. Skála 1
9. – 10. EB/Streymur och NSÍ Runavík som helt saknar utländska spelare

Totalt innebär det tjugoåtta utländska spelare. Motsvarande tid förra året var antalet tjugofyra, så årets siffra visar en ökning på 16,7 %. Uppgifterna – speciellt den stora skillnaden mellan lagen – är rätt intressanta, faktiskt.

2020-03-22
Positivt från TB

Så här när Corona-viruset ser ut att ta död på praktiskt taget all idrott – inklusive troligen årets OS – och det inte känns särskilt spännande att rapportera om någonting, känns det trots allt positivt att TB Tvøroyri verkar tro på en framtid. Redan den 11 mars kom nyheten att TB hade två spelare från Ghana hos sig på test. Nu har besked kommit att det till och med blev avtal med de två, trots det helt ovissa läget när det gäller årets säsong. Det tycker vi i alla fall är klart positivt!

De två som nu fått avtal med TB är den tjugo år gamla Musah Armah och nittonårige Samudeen Musah. Det bedömdes från början att båda var i en klass för att direkt gå in i TB:s förstalag och det känns självklart som smart att plocka in två spelare från samma land. Det bör naturligtvis underlätta för dem att acklimatisera sig i det nya landet.

2020-03-20
Ingen fotboll på två veckor

Högsta divisionen på Färöarna börjar bli spännande – men av ett helt andra skäl än de vanliga. Nu har FSF nämligen beslutat, att ingen fotboll skall spelas på Färöarna under de två närmaste veckorna. Paniken har även kommit hit! Det mesta på våra öar håller tydligen på att stängas ner. Eftersom det inte verkar troligt att situationen ändrar sig radikalt på två veckor, kan vi nog räkna med en förlängning på obestämd tid.

I går fanns det trettiotre personer i karantän – alltså inte testade positivt. Antalet testade positivt är troligen rätt försumbar. Det här att oron är värre än sjukdomen verkar globalt alla myndigheter och politiker ha glömt bort. Nu gäller det dessvärre bara att visa handlingskraft.

Vi följer fortsättningen med intresse – men utan oro.

2020-03-13
Ett par positiva nyheter – utanför sporten

Så här i Corona-tider kan det väl vara trevligt med ett par positiva nyheter. Den första är att Färöarnas folkmängd fortsätter att öka. Den 1 februari i år var innevånarantalet 52.199 – en ökning med 835 personer eller 1,6 % på ett år. Både den naturliga ökningen – skillnaden mellan antal födda och antal döda – och nettomigrationen var positiva. Med 273 respektive 562 personer. Vi minns ju att det inte var så länge sedan Färöarna passerade sin ”drömgräns” på 50.000 och det är trevligt att det sedan dess fortsatt att rulla på.

Den andra positiva nyhet som Statistics Faroe Islands (Hagstovan) nyligen presenterat är ännu mera dramatisk: Antalet aborter på Färöarna har sedan 80-talet minskat med 75 %. Rimligen ett bidrag till den "naturliga ökningen".

2020-03-12UEFA Nations League i år igen

UEFA Nations League kommer att spelas i år igen. Upplägget får lite märkliga konsekvenser för de länder som inte går vidare från första omgången. Årets omgång kommer att spelas i september, oktober och november och Färöarnas motståndare blir Andorra, Malta and Lettland.

Färöarnas nye landslagsledare Håkan Ericson tycker att man hamnat i den svåraste gruppen, men tycker att det skall bli spännande matcher. Färöarna har vunnit mot de tre motståndarna tidigare – mot Malta till och med två gånger. Håkan ser det som god träning inför det kommande VM-kvalet och menar att Färöarna skall göra allt för att vinna.

2020-03-10
Lag Spelade Poäng Målsk Procent
Matcher
HB  6 14 12 78
22. 11/2 AB-B36 0-6
8 16 14 67
23. HB-Víkingur 3-1
Víkingur 8 14 8 58
24. Skála-EB/Streymur 2-2
B36 7 12 3 57
25. NSÍ-ÍF 4-0
NSÍ 7 11 -1 52
26. NSÍ-B36 2-0
EB/Streymur 6 7 -4 39
27. KÍ-Víkingur 3-1
TB 3 3 -4 33
28. TB-HB 0-3
Skála 7 7 -7 33
29. EB/Streymur-Skála 2-0
ÍF 5 4 -5 27
30. B36-Víkingur 0-6
AB 5 0 -16 0
31. KÍ-NSÍ 9-1
Ny > 32. Víkingur-Skála 4-2

KÍ segrade i Supercupen

På tisdagskvällen spelades Supercupfinalen, som två gånger flyttats fram på grund av dåligt väder. Det är en match mellan förra säsongens segrare i Betri-divisionen och segrarna i Cupen, vilket innebär att mästarlaget KÍ Klaksvík mötte cupmästarna HB Tórshavn på nationalarenan Tórsvøllur.

Det blev en spännande uppgörelse, där HB tog ledningen i femtiofjärde minuten efter mål av Adrian Justinussen men KÍ kvitterade tjugo minuter från slutet. Ole Erik Midtskogen gjorde det målet och 1-1 stod tiden ut. Matchen avgjordes alltså med hjälp av straffar. Efter att de nio första av dessa gått i mål – bättre än normalt i vanliga matcher – kom så avgörandet i den tionde. Den lades av en av de två tidigare målgörarna under kvällen, nämligen HB:s Adrian Justinussen som missade. Segern gick därmed till KÍ Klaksvík.

2020-03-04
HB förstärker truppen

órshavn har skrivit avtal med Delphin Tshiembe, en tjuguåttaårig mittfältare född i Kongo men uppvuxen i Danmark. Delphin har spelat femtiosex matcher i danska Superligan för AC Horsens och därefter nitton matchen i skotska Premier League för Hamilton Academical. Bör bli en bra förstärkning för HB och är kanske ett led i nya tränarens plan.

2020-03-01Vänskapsmatch på Suðuroy

De två kvarvarande lagen på Suðuroy, TB Tvøroyri och FC Suðuroy, har mötts i en träningsmatch. TB vann matchen med 2-0 och målgörare var Rasmus Møller och Einar Thorsteinsson. Eftersom FC Suðuroy inte spelar med i Betri-divisionen ger det dock inga poäng i tabellen här ovanför.

2020-02-29HB siktar högt inför denna säsong

Den nye tränaren för HB Tórshavn – danske Jens Berthel Askou – är inte rädd för att sticka ut halsen. HB har inte förlorat någon träningsmatch hittills, leder vår tabell (se här ovan) och vann VFF-turneringen.

På en dansk websida säger han att HB skall vinna det mesta på Färöarna i år och dessutom avancera i sitt Europa-spel. Han säger samtidigt att han trivs bra med den höga målsättningen.

2020-02-25
Hemmalaget vann i Klaksvík

Turneringen i Klaksvík avslutades överraskande nog med två utklassningssegrar. Första matchen – den om tredje pris mellan B36 Tórshavn och Víkingur – vanns av Víkingur med hela 6-0 efter 1-0 i paus. Olaf Bárðason gjorde ett hat trick i andra halvlek.

Finalen mellan hemmalaget  KÍ Klaksvík och NSÍ Runavík blev inte heller någon jämn match, men där hände det mesta i målväg i första halvlek. KÍ ledde redan i paus med 6-1 och så fyllde man på med tre mål efter paus till slutresultatet 9-1. Slutresultat3et i turneringen blev alltså:

1. KÍ Klaksvík
2. NSÍ Runavík
3. Víkingur
4. B36 Tórshavn

2020-02-23
Klaksvíksturneringen startade idag

Idag lördag och i morgon söndag spelas den sedvanliga turneringen i Klaksvík. Den är enkelt och smart upplagd på så sätt, att de fyra topplagen i förra säsongens högsta division på dag ett möts i två semifinaler. På dag två spelas så finalen och match om tredje pris. Dagens spelprogram bestod alltså av två matcher: NSÍ Runavík mot B36 Tórshavn och KÍ Klaksvík mot Víkingur.

Första matchen vanns av NSÍ med 2-0 efter 2-0 i halvtid – det andra målet gjordes redan i tjugoförsta minuten. Hemmalaget KÍ vann den andra matchen med 3-1 efter 1-1 i halvtid. I morgon blir det alltså först en match mellan B36 och Víkingur om tredje pris och därefter klockan 17.00 svensk tid final mellan KÍ och NSÍ.

2020-02-22
Förstärkning till Skála

Skála har tappat en del spelare inför nya säsongen. Nu kan vi i stället berätta, att laget tagit en spelare från HB Tórshavn, och det låter väl positivt. Det gäller den nitton år gamla mittfältaren Tormóður P Djurhuus, som debuterade i Skála redan vid matchen mot EB/Streymur och till och med stod för en assist vid ett av lagets två mål.

2020-02-19
En jämförelse mellan Färöarna och resten av NordenEn ny rapport från the Nordic Council of Ministers jämför siffror för de nordiska länderna. Som framgår av diagrammet toppar Färöarna siffran för antal födda barn per kvinna, . Där ser vi också att Island gått  från överlägsen ledning på 50-talet till fjärde, femte plats idag.

Som vi tidigare meddelat, har Färöarna även fina siffror när det gäller arbetsmarknaden. Här kan du hitta hela rapporten.

2020-02-18
VFF Cup (eller i varje fall tre nya matcher i tabellen)

Vi vet inte helt hur det gick med de fem utlovade matcherna till idag. Två har vi fått resultat på och en är flyttad till i morgon, men de två resterande har vi inte hittat. Den flyttade är matchen mellan NSÍ Runavík och ÍF Fuglafjørður, som flyttats både en dag framåt och från Tórshavn till Runavík.

Den viktigaste matchen – alltså finalen mellan HB och Víkingur spelades i vart fall. Den vanns av HB, som alltså segrade i årets VFF Cup. Slutresultatet blev 3-1 med 2-1 i paus och alla tre HB-målen gjordes av Adrian Justinussen.

Den andra matchen vi hittat resultat på spelades mellan EB/Streymur och Skála. Där ledde EB/Streymur en bit in på andra halvlek med 2-0, men Skála kunde före full tid kvittera till 2-2 (som alltså blev det resultat vi lagt in i tabellen över träningsmatcher). Nu blev det dessutom straffar och därför vann EB/Streymur slutligen matchen med 6-3.

2020-02-15

PS
Nu har vi fått med matchen som flyttades till idag, och de två resterande matcherna blev nog inte spelade. NSÍ vann dagens match mot ÍF med 4-0.

Nytt passagerarrekord på färöarnas flygplats

Under förra året passerade 424.281 personer Vágar Airport på Färöarna. En ökning med 12,3 % i jämförelse med året före och ett nytt ”all time high”. Av dessa var 53 % färöbor. Imponerande siffror mot bakgrund av att Färöarna rätt nyligen överskred siffran 50.000 innevånare för första gången.

2020-02-15
VFF Cup - fortsättning

Jag har uppenbarligen inte fått klart för mig hur VFF Cup fungerar. Nu kommer det att spelas fem matcher till på lördag – varav den sista är finalen mellan HB Tórshavn och Víkingur. Hur man nu kan veta det innan de andra fyra matcherna spelats. Alla matcher spelas på Gundadalur. Så här ser programmet ut:

12.00
EB/Streymur – Skála
B68 Toftir – AB Argir
14.30
NSÍ Runavík – ÍF Fuglafjørður
B36 Tórshavn – KÍ Klaksvík
17.00
HB Tórshavn – Víkingur

Det är ju i alla fall positivt att VFF bjuder på ett antal träningsmatcher. (Skall försöka ta reda på upplägget på turneringen.)

2020-02-13
VFF Cup

De fyra träningsmatcherna som spelades i lördags (se vår sammanställning av träningsmatcher här ovanför) ingick i VFF Cup, som spelas varje vår. VFF är Färöarnas förening för tränare (som heter ”venjarar” på färöiska). Den femte matchen – som avgjorde vilka finalmotståndarna blir – spelades i går på Gundadalur mellan B36 Tórshavn och division 1-laget B68 Toftir. Vi kan lugnt säga, att den matchen inte utvecklades som väntat. B68 tog i andra halvlek ledningen med 2-0! Visserligen lyckades B36 kvittera till 2-2, men längre kom man inte.

Följden av detta blev, att HB Tórshavn och Víkingur blev de två lag som möts i finalen. Den spelas i Tórshavn nu på lördag.

2020-02-12
Tunnel till Suðuroy klar 2030

Färöarnas finansminister Jørgen Niclasen säger att om allt går som planerat, skall tunneln mellan Sandoy och Suðuroy kunna vara klar 2030. Det pågår för närvarande två tunnelbyggen – dels till Eysteroy och dels till Sandoy – och dessa måste vara klara innan det nya projektet kan starta.

När tunneln till Suðuroy blir klar kan man – så vitt jag kan förstå – åka med bil utan hjälp av färja hela vägen från Färöarnas nordspets på Viðoy till sydspetsen på Suðuroy. Kolla på vår gamla karta för att förstå avstånden det rör sig om. Imponerande!

Kostnaden för den nya tunnel är beräknad till 3,4 miljarder danska kronor.

2020-02-07
Matchprogrammet för Betri har kommit

Matchprogrammet för högsta divisionen 2020 har nu kommit ut – i varje fall i preliminär form. Som vi tidigare meddelat, spelas första omgången söndagen den 8 mars. För att vi skall ha något att se fram emot, visar vi här den första omgången:

KÍ Klaksvík – B36 Tórshavn
NSÍ Runavík – Skála
AB Argir – TB Tvøroyri
Víkingur – ÍF Fuglafjørður
EB/Streymur – HB Tórshavn

Nuvarande mästarlaget KÍ – som ju inte imponerat i träningsmatcherna hittills – får ingen lätt förstamatch. AB:s hemmamatch kan också bli besvärlig, men vi får se vad Sorin Anghel lyckas få ihop av sitt praktiskt taget helt nya team på den månad som återstår. Spännande kommer det i alla fall bli.

2020-02-06
Färöarna har fått en världsmästare i boxning

Färöarna har fått sin första världsmästare. I boxning, men jag förmodar oavsett idrott. I veckoskiftet vann Sarah Mahfoud – vars mor är från Vestmanna – en titelfight i Köpenhamn, som gällde IBF:s världsmästartitel i fjärdevikt. Hon besegrade den tidigare titelinnehavaran Brenda Carabajal från Argentina.

Vi gratulerar!

2020-02-03
Två danska mittfältare till HB

Häromdagen skrev HB Tórshavn avtal med den tjugofyraårige danska mittfältaren Mikkel Frankoch. Mikkel har senare år spelat med Vendsyssel, det vill säga samma klubb som HB:s nya tränare kommer ifrån. Han har just fyllt tjugofyra år, har spelat åtta matcher med Danmarks U17-lag och nio matcher i danska Superligan.

Mikkel hittar en landsman i HB:s trupp, för i mitten av december skrevs avtal med ännu en tjugofyraårig dansk mittfältare, nämligen Mathias Nygaard. Mathias kommer från FC Frederica i Danmarks näst högsta liga. Med sina 193 centimeter anses han vara en stark huvudspelare.

2020-02-03
Eli Hentze blir hjälptränare till Håkan Ericson

Nya landslagstränaren Håkan Ericson har varit på Färöarna och träffat ett antal tränare, för att försöka hitta en lämplig hjälptränare till A-landslaget. Valet föll till slut på Eli Hentze, vars nuvarande jobb är något Håkan känner väl till. Eli är nämligen för närvarande tränare för Färöarnas U21-lag, något som Håkan tidigare med stor framgång varit i Sverige.

2020-02-01
Klaksvík och Sankt Petersburg systerstäder

En delegation från Klaksvík – ledd av borgmästaren Jógvan Skorheim – besöker just nu Sankt Petersburg, Ryssland. På onsdagen undertecknades ett avtal mellan de två städerna – som båda är de näst största städerna i sina respektive länder – om att de skall bli systerstäder. Dr Aleksandr Makarov uttalade intresse av samarbete med Klaksvík och forskare från Färöarna som är intresserade av Arktis och klimatförändringar.

2020-01-30
U-landslagsman till EB/Streymur

Det sker ju en hel del spelarbyten mellan lagen så här mellan säsongerna. Vi noterade i går en del av AB Argirs problem. Nu tar vi ett annat och mera positivt exempel. EB/Streymur har nämligen skrivit avtal med Símun Sólheim, som tidigare spelat med HB Tórshavn.

Símun är en mittfältsspelare, som om en knapp månad fyller nitton år. Han  har de senaste fyra åren spelat med i Färöarnas U-landslag och bör bli en förstärkning för EB/Streymur.

2020-01-29
AB har inför säsongen förlorat tio spelare

AB Argirs tränare Sorin Anghel har berättat för bolt.fo, att AB har förlorat hela tio spelare inför den nya säsongen. Han redovisar också att laget har värvat sex nya spelare, men det blir trots allt ”nästan som att börja från noll”.

Bland de nya spelarna hittade jag i alla fall en riktig stjärnspelare – även om han nu, inför sin åttonde säsong på Färöarna, har hunnit bli trettiofem år. Jag menar Adeshina Lawal, som gjort 86 mål i högsta ligan och 2017 vann skytteligan. Så sent som som förra säsongen gjorde han elva mål för Víkingur. Jag såg honom i en match för några år sedan, där han var och fick pris som bäste spelare.

2020-01-28
Tabell över träingsmatcher

Eftersom Bolt.fo (tror och hoppas vi) har tagit upp numera avsomnade Soccer and Equipment:s utmärkta vana att redovisa alla vänskapsmatcher, försöker vi damma av vår tidigare tabell över hur matcherna slutat. Varsågoda, här ovan kommer första försöket.

2020-01-26
Intervju med Håkan Ericson

Hemsidan Local.fo, som presenterar färöiska nyheter på engelska och kan nås via vår länksida, har just lagt ut en stor intervju med Håkan Ericson inför den första matchen som färöiska landslaget spelar med Håkan som ledare. Det blir en vänskapsmatch mot Danmark, som spelas fredagen den 27 mars í Herning.

Här en länk till intervjun.

2020-01-23
TB värvar två spelare från Ghana

TB Tvøroyri värvar – enligt sin tränare Michael L Winther – två 19-åriga spelare från Ghana. Det är ett resultat av ett samarbete med ett lag från Portugal, som i samarbete med Benfica driver en akademi i Ghana.

De två nya spelarna, som förhoppningsvis kommer att stärka TB:s trupp, blir klubbkompisar med Ken Fagerberg – den för tillfället ende svenske spelaren på Färöarna.

2020-01-22
Färöarna har UEFA:s bästa publik

För andra året i rad utsågs Färöarna till bästa land i den av UEFA:s klasser som heter Spectators’ behaviour – alltså Publikens uppträdande. Låter verkligen som en ärorik titel. Tvåa här kom Norge och trea Island. Vi sköter oss i Norden, tydligen. Sverige kom dock på en mindre ärofylld tjugofemte plats.

UEFA har två klasser till: Overall fair play, som – också för andra året i rad – gick till Finland. Tvåa här kom Georgien, som också vann den tredje klassen, som heter Improvement in overall fair play. När det gällde Overall fair play kom Sverige på en mera hedrande femte plats och Färöarna på sextonde.

2020-01-21
Finnur tillbaka hos Víkingur

Gamle Sverige-bekantingen Finnur Justinusen – som säsongen 2012 spelade en på grund av skada olycklig säsong i Jönköping – har nu, efter några år i Danmark skrivit ett tvåårsavtal med sin tidigare klubb. Finnur, som är den som gjort mest mål genom tiderna för Víkingur, är naturligtvis välkommen tillbaka. Han har på 178 spelade matcher i högsta divisionen gjort 98 mål. Finnur är, trots att han enligt FaroeSoccer inledde sin fotbollskarriär redan 2006 – då för Víkingurs moderklubb GÍ Gøta – ännu inte mer är trettio år.

2020-01-18
Färöarna har fått sin tredje UEFA PRO-tränare

Färöarna har nu fått sin tredje tränare med UEFA PRO-licens. Tidigare har Jógvan Martin Olsen och Bill M Jacobsen kvalificerat sig för denna den högsta tränar-nivån. Den tredje som nu nått dit är KÍ Klaksvíks tränare de fem senaste säsongerna Mikkjal K Thomassen.

2020-01-14
Färöisk skådespelerska nominerad till Guldbagge

Nu har nomineringarna till årets svenska Guldbaggegala presenterats. I den inte helt oviktiga klassen ”Bästa kvinnliga huvudroll” har Vígdis Hentze Björck nominerats. Hon är från Färöarna och spelade Johanna i “Fågelfångarens son”, en film av Richard Hobert inspelad på Färöarna.

Galan hålls den 20 januari och då får vi se hur det går för Vígdis. Missa inte heller filmen.

2020-01-12
Första träningsmatchen spelad

Idag spelades första träningsmatchen på Färöarna. Det var Skála som på hemmaplan tog emot Víkingur till en målrik drabbning. Efter 1-4 i halvtid lyckades hemmalaget närma sig något, till slutresultatet 3-5.

Víkingurs Gunnar Vatnhamar var den ende målskytten med mer än ett mål. Gunnar gjorde Víkingurs andra och fjärde mål.

2020-01-11
Snart rullar säsongen igång

Som vi tidigare meddelat startar Betri-divisionen med sin första omgång söndagen den 8 mars. Vi hoppas snart återkomma med uppgift om vilka matcher vi får uppleva då. Nu börjar det spikas program för träningsmatcher. De tidigaste vi hittat är:

EB/Streymur  mot B36 Tórshavn redan onsdagen den 15 januari
KÍ Klaksvík mot ÍF Fuglafjørður som spelas i Klaksvík tisdagen den 4 februari
Därefter tre matcher en lördag därefter (8 eller 15 februari?):
NSÍ Runavík möter TB Tvøroyri
AB Argir mot HB Tórshavn
Skála mot Víkingur

Vi skall försöka hitta resultaten också, men det är nuförtiden inte så lätt. Annat var det på salig Soccer and Equipments tid. Denna excellenta hemsida om färöisk fotboll på engelska – som tyvärr avlidit – redovisade resultaten på alla träningsmatcher.

2020-01-08
Lite statistik igen (från vår favvosida)

Så här när vi just börjat ett nytt decennium, är det så klart läge att se tillbaka på det gamla. Vår favoritsida bolt.fo har gjort en ny insats. De har räknat ihop vilka färöiska lag som lyckats bäst under 10-talet, och det vill vi gärna återge. Víkingur får vi väl säga har varit mest framgångsrika.

Först får vi veta vilka som vunnit högsta divisionen, nämligen:

1 o 2. Havnlagen HB och B36 med tre segrar vardera
3. Víkingur med två
4. EB/Streymur och KÍ Klaksvík med var sin seger

Därefter Statsministerns cup:

1. Víkingur 4
2. EB/Streymur 2
3-6. HB, B36, KÍ och NSÍ Runavík 1

Tillsammans får vi då:

1. Víkingur 6
2-3. HB och B36 4
4. EB/Streymur 3
5. KÍ Klaksvík 2
6. NSÍ Runavík 1

Om jag inte minns fel, så var EB/Streymur klart bättre under 00-talet, men det får vi återkomma till.

2020-01-04
Vi hoppas på en god fortsättning på 2020

Så här när vi just sparkat igång ett nytt år, hoppas vi förstås att det när det gäller färöisk fotboll skall bli ett intressant år. Till exempel genom en på samma sätt som i år spännande högsta division, hyfsade framgångar i Europa-spelet och bättre siffror för Färöiarnas landslag när det gäller FIFA-statistik – det senare extra intressant i och med att landslaget fått ny svensk tränare. Det vore väl också trevligt, tycker i varje fall jag, om antalet bra lag – det vill säga lag som är mogna för spel i högsta divisionen – kunde ökas, så att det kommer upp två lag från ettan varje år och inte som i år, när vi får exakt samma tio lag i högsta divisionen som 2019. Ur den här aspekten var det glädjande att TB Tvøroyri och FC Suðuroy delade på sig igen, och vi önskar FC Suðuroy välkomna uppåt i seriesystemet.

Två roliga saker inträffade ju i slutet av 2019, som kan göra svenska intresset för färöisk fotboll större. Dels att Håkan Ericsson utsågs till ny landslagstränare för Färöarna och dels att Brandur H Olsen, som förste spelare från Färöarna på länge, har skrivit avtal med ett Allsvenskt lag. Dessa två händelser lovar i sig att 2020 kan bli intressantare för oss och förhoppningsvis också för vår publik, och vi lovar att följa utvecklingen noga.

Vi önskar oss själva och er alla en god fortsättning på 2020!

2020-01-01
Brandur H Olsen till Helsingborg

Äntligen, skulle vi kunna säga! Sedan vi startade den här hemsidan 2004 har det bara förekommit ett besök av en färöisk spelare i Allsvenskan – och det slutade så olyckligt som med en allvarlig skada strax före säsongsstarten. Vi fick alltså inte ens något prov på spel i Allsvenskan. Men nu får vi en ny chans och en chans som vi hoppas slutar lyckligare. Helsingborgs IF plockar nu över den Färöiske landslagsmittfältaren Brandur H Olsen till den kommande säsongen.

Brandur har just fyllt tjugofyra år och har spelat med Färöarnas landslag från 2010 – när han som fjortonåring gick in i U17-laget(!) – och fram till nu. Märkligt nog verkar han aldrig ha spelat i Färöarnas högsta division, utan inledde sin karriär i Danmark och har de två senaste säsongerna spelat med Isländska FH Hafnarfjördur. Vi hoppas det går bättre (skademässigt) för Brandur i Helsingborg än det gjorde för Finnur Justinussen i Jönköpings Södra och önskar honom välkommen till Allsvenskan.

2019-12-27