UEFA INTERTOTO CUP


Uefa Intertoto cup startades under UEFA:s ledning 1995 och innan dess såg vi inget deltagande lag från Färöarna så vår resa i denna turnering startar helt sonika just 1995. Turneringen har bytt upplägg några gånger dels innan vi börjar följa den samt även efteråt men det berättar vi mer om i brödtexten.


2008
2008 var sista året Intertotocupen spelades, efter detta fick istället de lag som förr kvalificerade sig till turneringen en plats i Uefa Europa League.

Nu var vi dock vid 2008 och där vi återigen se ett lag från Färöarna besöka Sverige, denna gång var det HB som fick resa till regnets huvudstad Borås och möta Elfsborg i turneringens första omgång. Första matchen spelades dock på Färöarna och där tog Elfsborg ledningen med 1-0 efter 12 minuter men HB kvitterade bara fyra minuter senare genom C. Jacobsen. Elfsborg tar dock återigen ledningen tio minuter senare och 1-2 är vad det står på tavlan när lagen går in för pausvilan. Istället för en kvittering i början av andra gör Elfsborg två snabba och matchen slutar även 4-1 till Elfsborg.

Returen blir en tämligen avslagen historia som slutar 0-0 men man måste ändå ge HB en eloge för det är ju faktiskt få lag som åker till Borås och tar poäng av ett lag som då låg i ledningen av Allsvenskan. Elfsborg avancerar vidare via 4-1 totalt.

Resultat:
HB-Elfsborg 1-4
Elfsborg-HB 0-0

2007
KÍ fick detta år möta Hammarby och dessa möten innebar en besökboom för denna sida ni nu är inne på. De flesta var väl övertygade om att Bajen skulle köra över KÍ och gick väl till Råsunda med just den inställningen för den första matchen mellan lagen i den första omgången. När Charlie Davies gjorde 1-0 för Bajen redan i matchminut tre var det ju inte många som ändrade uppfattning beträffande klasskillnaden. Dock blev det inte några fler mål åt något håll utan matchen slutade 1-0 till Bajen. Givetvis ett bra resultat att ha med sig hem för KÍs del.

Returmatchen på Färöarna var en målmässigt jämn historia men tyvärr fick vi för andra året i rad se ett tungt självmål från ett färöiskt lag i returmatchen på hemmaplan när Jacobsen i den 34e minuten är olycklig och vi får 0-1 på tavlan. Nu blev det givetvis otroligt svårt för KÍ att lyckas vända men ett snabbt kvitteringsmål endast fyra minuter efter 0-1 gör att hoppet tänds igen, målskytt Kaj Ennigarð. 1-1 står sig till paus. Andra halvlek är tretton minuter gammal när Bajen får en straff som Paulinho trycker dit och via det 2-1 målet avgör dubbelmötet, det var ju ett mål som krävde att KÍ var tvungna att göra 3mål för att avancera. Matchen slutar 2-1 till Hammarby vilket totalt ger dom 3-1 och avancemang.

Resultat:
Hammarby-KÍ 1-0
KÍ-Hammarby 1-2

2006
Detta år var det visserligen dubbelmöten men nu indelat i geografiska områden, vilka iofs kan diskuteras hur logiska de var men i vilket fall så lottades HB att möta Dinaburg från Lettland i första omgången i den grupp som kallades ”Norra regionen”.

Första matchen spelades i Lettland och var en jämn och tuff historia där visserligen Dinaburg tog ledningen redan i den trettonde matchminuten men där HB sedan står upp bra och även om man låg under med matchens enda mål så långt i paus var man inte chanslösa. Andra halvlek var sedan 14 minuter gammal när Rasmus Nolsöe kvitterar för HB. 1-1 blev även slutresultatet och det var ju ett mycket bra resultat att ha med sig inför returen på hemmaplan. Höll HB ”bara” nollan skulle man avancera vidare!

Hemmamatchen var även den jämn och spännande historia och HB höll den där nollan bakåt som var ack så viktig. Första halvlek slutade mållös och HB var nu alltså endast 45 minuter från ett historiskt avancemang för ett lag från Färöarna i Intertotocupen. Andra halvlek är tio minuter gammal när Mortensen iklädd HB-tröja gör mål, tyvärr i egen bur och 0-1 på tavlan. Tungt givetvis men man får icke glömma att det ändå bara var ett mål ifrån att bli förlängning då, tyvärr lyckas inte HB få in bollen i rätt mål denna afton utan gästerna vinner med 1-0 och avancerar vidare med totalt 2-1. Så nära var det alltså för HB att de gick vidare.

Resultat:
Dinaburg-HB 1-1
HB-Dinaburg 0-1

2005
Skála fick denna gång ge sig in Intertotocupen och fick där möta finska Tampere United i den första omgången. Inledningsmatchen i denna första omgång spelades för Skálas del på hemmaplan och man gjorde en helt klart godkänd match. Första halvlek förblev mållös och det var ju ett helt okej resultat att få med sig till en returmatch. Tyvärr gör Tampere två baljor inom loppet av tio minuter ungefär i mitten av andra och dessa två mål blir även de enda som faller i matchen. Tufft utgångsläge inför returen för Skálas del.

Returmatchen i Finland är även den mållös i paus och ett litet hopp fanns ju för Skálas del, ett mål hade ju antagligen satt griller i huvudet på Tampere. Dock blir det som så ofta istället att det lag som inte tvingas framåt gör mål, i den 67e minuten gör finnarna 1-0 och därmed avgörs dubbelmötet. 1-0 blir även slutresultatet. Totalt således 3-0 till Tampere som går vidare.

Resultat:
Skála-Tampere 0-2
Tampere-Skála 1-0

2004
Detta år föll lotten så att det blev lite extra heta möten då NSÍ Runavik ställdes mot Esbjerg från storebror Danmark i den första omgången. Första matchen spelades i Esbjerg och för NSÍs del blev det en mardrömsinledning då man hamnade i underläge med 1-0 redan efter 4 minuter. Man kämpade på oerhört bra dock och gör via Höjgaard 1-1 efter prick en halvtimme. Hemmalaget sätter dock direkt in en högre växel och gör endast sex minuter efter kvitteringen 2-1 och två minuter efter ledningsmålet även 3-1 vilket sedan inte bara bli halvtidsresultatet utan även slutresultatet. Ett ok resultat ändå för NSÍ.

Ett snabbt mål för NSÍ på hemmaplan hade ju satt Esbjerg under press men det så hett eftertraktade målet kommer ej utan när vi spelat i 28 minuter står det 0-2 på tavlan istället och dubbelmötet är därmed avgjort. Gästerna gör sedan även två mål i andra halvlek, vinner matchen med 4-0 och avancerar därmed vidare via totalt 7-1.

Resultat:
Esbjerg-NSÍ 3-1
NSÍ-Esbjerg 0-4

2003
Detta år var det GÍs tur att försvara Färöarna i Intertotcupen. Som de tidigare årens representant från Färöarna fick man stiga in i första omgången och ställdes där mot FC Dacia från Moldavien.

Första matchen spelades i Moldavien och var länge en jämn historia, hemmalaget gjorde visserligen 1-0 efter 33 minuter och det tog man med sig in till pausvilan. Det brukar ju sägas att det är viktigt att hålla tätt iaf första 10-15 av andra om man blir tillbakapressade av ett lag som ska vara bättre, tyvärr släpper GÍ in 2-0 redan efter två minuter av andra och det kunde ju givetvis varit det som öppnade dammluckorna men så blir inte fallet utan i matchminut 55 gör Popczynski 2-1. Detta såg även länge ut att bli slutresultatet vilket hade varit ett om inte exemplariskt resultat så iaf ett klart godkänt dito att ha med sig till returen. Tyvärr orkar dock inte GÍ stå emot utan med två sena mål rycker Dacia ifrån till 4-1 innan domaren blåser av matchen.

Returen krävde en 3-0 seger för GÍ om de skulle lyckas avancera men efter 0-0 i paus gör Dacia 1-0 direkt i andra och släcker därmed det lilla hopp som fanns, 1-0 till Dacia blev även slutresultatet vilket gör att de avancerar vidare med 5-1 totalt.

Resultat:
Dacia-GÍ 4-1
GÍ-Dacia 0-1

2002
Även detta år deltog B68 och denna gång fick man möta St.Gallen från Schweiz.

Första matchen spelades i Schweiz och där tog hemmalaget ledningen med 1-0 redan i nionde minuten och sedan stod halvleken målmässigt stil ända till 42a minuten då St.Gallen fick straff och satte 2-0 vilket även blev halvtidsresultatet. Andra halvlek blev bara 12 minuter gammal innan hemmalaget satte 3-0 och nu trodde många att det var proppen ur, men istället gör Petersen 20 minuter efter hemmalagets tredje mål 3-1. Tyvärr verkar straffar vara kvällens melodi för St.Gallen då de gör 4-1 på just en straff innan de sedan på övertid gör även 5-1 och därmed kunde se fram emot en rätt behaglig resa under returen.

Matchen på Färöarna blev ingen rolig historia för B68 som föll med hela 6-0 efter 3-0 i paus. Således vann St.Gallen med totalt 11-1 och avancerade vidare.

Resultat:
St.Gallen-B68 5-1
B68-St.Gallen 0-6

2001
B68 ställdes nu mot Lokeren från Belgien och fick inleda på hemmaplan.

Det blev en mycket intressant matchutveckling där gästerna visserligen efter tio minuter tog ledningen med 1-0, men B68 vägrade vika ner sig och efter 31 minuters spel gör Marcellino 1-1 och sju minuter senare gör även S.F. Johannesen 2-1 till B68. Stark vändning av matchen men så skedde då det som absolut icke får hända, gästerna gör precis innan pausvilan 2-2, väldigt tungt baklängesmål givetvis. Gästerna gör sedan ytterligare två mål i andra halvlek och vinner med 4-2, men man kan ju inte låta bli att undra hur matchen sett ut om B68 fått ha med sig 2-1 in till pausvilan.

Returen blev egentligen aldrig det minsta spännande då den slutade 0-0, B68 var ju piskade att göra tre baljor i det läget. Lokeren således vidare med 4-2 totalt.

Resultat:
B68-Lokeren 2-4
Lokeren-B68 0-0

2000
Dubbelmöten som nu var standard gällde och i första omgången ställdes HB mot ungerska Tatabanya.

Första matchen spelades på Färöarna och blev tyvärr en väl tuff historia för HB som efter tretton minuter hamnade i underläge och endast sju minuter senare gör även gästerna 2-0. Det såg även ut att bli halvtidsresultat men endast tre minuter innan det var dags att bege sig in och dricka te så gör gästerna 3-0, mycket tungt för hemmalaget givetvis. Andra halvlek blev målmässigt jämnare men gästerna gjorde ytterligare ett mål och begav sig hem till Ungern med en 4-0 seger. Detta medförde givetvis att returen blev en ren formalitet.

HB föll tyvärr även borta, denna gång med 3-0 efter att hemmalaget haft 1-0 i paus. Totalt 7-0 till Tatabanya som avancerade vidare.

Resultat:
HB-Tatabanya 0-4
Tatabanya-HB 3-0

1999
Dubbelmöten nu med och GÍ som representerade Färöarna ställdes i den första omgången här mot NK Jedinstvo från Bosnien.

Första matchen spelades i Bosnien och GÍ gjorde en bra första halvlek och hade med sig 0-0 till halvtidsvilan. Tyvärr skedde sedan det som inte får hända i sådana lägen, att man släpper till ett snabbt mål i inledningen av andra halvlek. När andra var endast två minuter gammal sätter hemmalaget 1-0. Matchen fortsätter sedan vara jämn i en halvtimme till innan hemmalaget sätter även 2-0, dock vore det inget omöjligt resultat att vända men när även 3-0 kommer i matchens absoluta slutskede så ser det tungt ut inför returen.

Returen blev en jämn och tuff historia, det var 0-0 i paus men en dryg halvtimme in på andra halvlek gör Eliassen 1-0 till GÍ men mer blir det tyvärr inte. 3-1 totalt till Jedinstvo vilket gör att de avancerar vidare.

Resultat:
NK Jedinstvo-GÍ 3-0
GÍ-NK Jedinstvo 1-0

1998
Detta år hade man gjort om turneringen och nu var det istället för gruppspel klassiska dubbelmöten som gällde. En förändring som gjorde att chanserna för lag från mindre länder som Färöarna att möta storlag som Bremen, Dinamo Moskva minskade.

Nåväl, från Färöarna kom VB och de fick ge sig in redan i den första omgången där de ställdes mot FC Brno från Tjeckien. Första matchen spelades på Färöarna och Brno gjorde efter 22 minuters spel 2-0 endast sju minuter efter sitt första mål och detta blev även halvtidsresultatet. Andra halvlek var länge mållös men med endast tio minuter kvar gjorde gästerna även 3-0 vilket matchen även slutade.

Returen i Tjeckien blev som alla förstår mest en sak för oss kalenderbitare. Brno gjorde även i denna kamp 2-0 efter 22 minuter men nu hade 1-0 kommit redan i elfte minuten. 2-0 var även pausresultatet. Andra halvlek såg även den två mål, först gjorde hemmalaget 3-0 i 72a innan Jörgensen reducerade till 3-1 för VB. 3-1 slutade matchen och därmed åkte VB ut med totalt 6-1.

Resultat:
VB-FC Boby Brno 0-3
FC Boby Brno-VB 3-1

1997
Vi såg även 1997 femlagsgrupper. För B36 som försvarade Färöarnas färger detta år stod Dinamo Moskva, Genk från Belgien, Stabaek samt Panachaiki från Grekland för motståndet.

Det hela inleddes hemma mot Genk där B36 tyvärr inte kunde stå emot de skickliga gästerna utan fick inkassera en tung inledande förlust i gruppspelet via 0-5. Ingen rolig inledning men detta var ju onekligen en stark grupp.

I den andra omgången reste B36 till Oslo för att möta Stabaek och det blev en tuff resa då även denna kamp slutade med en svidande 0-5 förlust.

Tredje matchen spelades på Färöarna och efter den tunga inledningen på gruppspelet var det ju inte många som trodde på annat än en tung förlust till när Dinamo Moskva gästade. Dock stod B36 upp riktigt bra här och även om man till slut förlorade även denna kamp så stannade siffrorna vid 0-1 och man höll faktiskt undan till den 78e minuten då Ostrovskij satte dit segermål för Dinamo.

Sista matchen innebar en resa till Grekland och bortamatch mot Panachaiki, det blev detta en målglad historia, ja faktiskt den mest målglada under denna vända av europaspel för B36. 4-2 till Panachaiki slutade matchen. John Petersen gjorde båda målen för B36.

Resultat:
B36-Genk 0-5
Stabaek-B36 5-0
B36-Dinamo Moskva 0-1
Panachaiki-B36 4-2

Tabell:
1.Dinamo Moskva
2.Genk
3.Stabaek
4.Panachaiki
5.B36

1996
Återigen femlagsgrupper. Deltagande lag från Färöarna var denna gång B68 och de ställdes mot Linz från Österrike, Werder Bremen från Tyskland, Djurgården samt Apollon Limassol från Cypern.

B68 inledde hemma mot Linz och hade en mycket tuff afton när man föll med hela 4-0, alla målen föll dessutom inom en dryg kvart mellan den 14e-30e minuten. En tung inledning på gruppspelet för B68 således.

Match två var ett ö-derby som gick av stapeln på Cypern där Limassol tog emot B68. Det var dock ingen munter tillställning för B68 denna gång heller utan man föll tyvärr med 4-1, tröstmålet för våra Färöiska vänners del gjordes av S.F. Johannesen.

Tredje matchen spelades för B68s del hemma och man ställdes mot Werder Bremen. Bremen hade en som man säger ”dag på jobbet” när man via ett mål i vardera halvleken vann med 2-0.

Sista matchen spelades därmed på bortaplan och det på Stockholms Stadion mot Djurgården. Tyvärr fortsatte den tunga resan i detta års intertoto cup för B68 då man föll med hela 5-1, målskytt för B68 var Aksel Höjgaard.

Resultat:
B68-Linz 0-4
Limassol-B68 4-1
B68-W.Bremen 0-2
Djurgården-B68 5-1

Tabell:
1.Linz
2.Werder Bremen
3.Djurgården
4.Limassol
5.B68

1995
Detta år var det femlagsgrupper och lagen mötte varandra en gång. Det deltagande laget från Färöarna var HB och de hamnade i en grupp med Aarau från Schweiz, Ekeren från Belgien, Tromsö som ju bekant är från Norge samt Cluj från Rumänien.

HB inledde hemma mot Cluj och spelade där 0-0. Iom att det fanns 12 grupper och endast 16 lag gick vidare så var man ju i princip körd om man inte vann rubbet så chansen att avancera var ju minimal men likväl en stark poäng.

Match 2 för HB:s del gick borta mot Tromsö, en historia HB inte vill höra talas om får man förmoda då hemmalaget vann med hela 10-0 efter bl.a. tre mål av den norske storskytte Tor-Andre Flo.

Den tredje matchen i detta gruppspel spelades på Färöarna och där ställdes HB mot Ekeren. Hemmalaget stod upp bra och hade även 0-0 väldigt länge men när sedan gästerna gör 0-1 i den åttionde matchminuten ser det kört ut men med tre minuter kvar av ordinarie tid kvitterar Clementsen till 1-1 vilket även blir slutresultatet.

Sista matchen spelades därmed borta mot Aarau och även om man gjorde en bättre insats än mot Tromsö fick man vända hem med en tung förlust när Aarau vann med hela 6-1. Tröstmålet gjorde Mohr för HB:s räkning i den 36e minuten.

Resultat:
HB-Cluj 0-0
Tromsö-HB 10-0
HB-Ekeren 1-1
Aarau-HB 6-1

Tabell:
1.Aaurau
2.Ekeren
3.Tromsö
4.HB
5.Cluj