CUPVINNARCUPEN

Det kan inledningsvis påpekas att Cupvinnarcupen lades ner efter 1998/99års säsong och att det efter det istället för en plats i CVC gavs en plats i Uefacupen (numera Uefa Europa League) istället för ländernas cupsegrare.

1998/99
Detta var sista upplagan av CVC och det sista laget som fick representera Färöarna i denna ädla turnering var GI Götu. De ställdes mot MTK från Ungern och inledde hemma. Det började bra för Götu när J.P. Olsen satte 1-0 redan i den åttonde minuten. Tyvärr höll det inte längre än c.a tio minuter innan gästerna satte 1-1 och endast två minuter senare även gjorde 1-2. 1-2 verkade också bli slutresultatet men i matchens sista minut gör gästerna 1-3, vilket matchen även slutar.

Returen blir ingen rolig historia för Götu som förlorar med hela 7-0 och därmed åker ur med totalt 10-1. MTK får i nästa runda möta Ried och åker ur med totalt 3-0. Vann denna sista upplaga av turneringen gjorde Lazio.

Resultat:
Gi Götu-MTK 1-3
MTK-GI Götu 7-0

1997/98
Återigen var det HB Torshavn som försvarade landets färger i CVC. Denna gång blev det ett ö-derby då man ställdes mot APOEL från Cypern. Första matchen gick på Färöarna och där satte Uni Arque 1-0 för HB i den 19e minuten. När endast fem minuter återstod av den första halvleken lyckades dock gästerna kvittera till 1-1 vilket inte bara blev halvtidsresultatet utan även slutresultatet. Ett okej resultat att ta med sig till returen ändå.

Tyvärr lyckades inte HB lika bra i returmatchen utan hamnade redan efter drygt 20minuter i ett 2-0 underläge, och istället för ett ack så viktigt reduceringsmål i början av andra lyckades hemmalaget göra 3-0 och då gick ridån ner för HB och till slut vann APOEL med hela 6-0 och avancerade vidare med 7-1 totalt.

APOEL fick i nästa runda möta Sturm Graz och förlorade med totalt 0-4. Vann turneringen gjorde Chelsea (Efter finalseger mot Stuttgart på Råsunda)

Resultat:
HB Torshavn- APOEL 1-1
APOEL-HB Torshavn 6-0

1996/97
HB Torshavn gjorde återigen ett besök i CVC denna säsong och de ställdes i kvalomgången mot Dinamo Batumi från Georgien och inledde på bortagräs. Tyvärr kunde inte HB stå emot det starka Georgiska laget utan hamnade redan efter cirka en halvtimme i underläge med 3-0, något som även var halvtidsresultat. Andra halvleken bjöd även den på tre mål för hemmalaget och HB lyckades tyvärr inte spräcka nollan utan fick vända hem med en svidande 6-0 förlust i bagaget.

Hemmamatchen gick bättre för HB men tyvärr blev det även där en förlust, 0-3 skrevs resultatet till sedan gästerna haft ledningen med 2-0 i halvtid. Totalt 9-0 till Dinamo Batumi således.

Georgierna ställdes sedan mot PSV Eindhoven i nästa runda och förlorade med 1-4 totalt. Vann turneringen gjorde Barcelona.

Resultat:
Dinamo Batumi-HB Torshavn 6-0
HB Torshavn-Dinamo Batumi 0-3

1995/96
Detta år var det dags för KI Klaksvik att göra sitt första framträdande i CVC, och i kvalomgången ställdes man mot Maccabi Haifa från Israel. Första matchen spelades i Israel och såg en hattrickskytt, tyvärr spelade denne i hemmalaget. Förutom Alon Mizrahis tre baljor satte även Ofer Shitrit en strut vilket gav oss slutresultatet 4-0 till Maccabi Haifa. Det skulle givetvis bli oerhört svårt för Klaksvik att vända detta hemmavid.

Hemmamatchen bjöd även den på en hattrickskytt, Olgar Danielsen i hemmalaget lyckades med vad ingen annan färöisk spelare lyckats med då han satte tre mål i en europamatch. Danielsen är förövrigt den enda spelaren som gjort mål i alla de tre stora europeiska turneringarna för ett Färöiskt lag. Tyvärr räckte inte ens Danielsens fenomenala insats för att Klaksvik skulle lyckas avancera utan matchen slutade 3-2 till hemmalaget och man var faktiskt aldrig riktigt nära att avancera. 4-0 resultatet från match 1 innebar ju att även om hemmalaget ledde med 3-1 var det tvungna att göra 3 baljor till på 20minuter och det lyckades man självfallet inte med. Haifa reducerade istället till 3-2.

Haifa vidare med totalt 6-3. Haifa ställdes sedan mot Sporting och åkte ur med totalt 4-0. Vann turneringen gjorde Paris SG.

Resultat:
Maccabi Haifa-KI Klaksvik 4-0
KI Klaksvik-Maccabi Haifa 3-2.

1994/95
Ungefär en månad efter att Sverige säkrat VM-bronset den magiska sommaren 94 ställdes B71 mot finska HJK Helsingfors i kvalomgången till CVC. Det blev dock ingen rolig historia i den första matchen på Färöarna när HJK vann med hela 5-0.

Detta resultat innebar givetvis att returen blev en ren formalitet som vanns av HJK med 2-0 och därmed avancerade HJK vidare med totalt 7-0. I första omgången ställdes sedan HJK mot Besiktas och föll med totalt 3-1. Vann turneringen gjorde Real Zaragoza.

Resultat:
B71 Sandoy-HJK Helsingfors 0-5
HJK Helsingfors-B71 Sandoy 2-0

1993/94
Denna säsong var det dags för HB Torshavn att försvara Färöarnas färger i CVC. HB ställdes mot RAF Jelgava (sedan 2004 heter dock klubben FK Jelgava) från Lettland i kvalomgången och inledde på bortaplan. HB fick med sig 0-0 i paus men sedan kunde Jelgava i den 60e minuten göra 1-0 genom Kozlovs men några fler mål blev det ej så läget för HB var detsamma som det var för B36 säsongen innan inför hemmareturen.

Frågan var ju om HB skulle lyckas bättre än B36?

Returen kan skrivas som ”Matchen som ej blev av” ty vad det verkar av de källor jag hittat så lämnade Jelgava W.O: inför returen och därmed tillskrevs HB segern med 3-0 och avancerade därmed vidare med totalt 3-1. Om jag förstått det hela rätt berodde det hela på att letterna hade stora ekonomiska problem och då kan man förstå att de inte hade råd med en resa till Färöarna.

I första omgången av turneringen ställdes HB mot Universitatea Craiova från Rumänien och fick inleda i Rumänien. Tyvärr kunde man inte stå emot det betydligt starkare hemmalaget utan fick vända hem med en 0-4 förlust. Vad man dock kunde ta med sig var att man hade med sig 0-0 in till pausvilan men efter ett mål i baken redan i andra minuten i andra halvlek så orkade man inte stå emot sedan.

Hemmareturen blev inte mycket roligare då gästerna vann med 3-0 efter ha punkterat det hela via 2-0 i paus. Craiova åkte i nästa runda ut mot Paris SG med totalt 6-.0. Vann turneringen gjorde Arsenal.

1992/93

Detta år var det första ett Färöiskt lag deltog i Cupvinnarcupen, laget som fick den äran att inleda landets resa i denna cup var B36 Torshavn. B36 ställdes i kvalomgången mot Avenir Beggen från Luxemburg och fick inleda borta på Stade rue Henri Dunant inför 684 åskådare. Tyvärr för B36s del inleddes matchen på värsta tänkbara sätt när hemmalagets Armin Krings satte 1-0 redan i första matchminuten.
Dock blev det inga fler baklängesmål så när den belgiske domaren Marnix Sandra blåste av stod det 1-0 på anslagstavlan och det var ju ett resultat som inte skulle vara omöjligt att vända i returen.

Den 2 September, två veckor efter första matchen, spelades så returen på Gundadalur inför 665 åskådare. Det började bra för B36 när Kari Reynheim satte 1-0 redan i den nionde minuten. I det läget var det således oavgjort totalt. Dock kunde gästerna kvittera drygt 20 minuter efter B36s ledningsmål via Markus Krahen och 1-1 blev sedan även slutresultat när Joseph John Timmons från Skottland blåste av matchen. Det första äventyret för ett färöiskt lag i CPC slutade tyvärr därmed redan i kvalomgången.

Avenir Beggen ställdes sedan mot Spartak Moskva i nästa runda och åkte där ut med totalt 5-1. Turneringen vanns sedan av Parma.