UEFACUPEN (Uefa Europa League)

I det som numera heter Uefa Europa League (UEL) och tidigare hette Uefacupen och dessförinnan Mässcupen såg vi inget färöiskt deltagande förrän säsongen 1994/95.


2016/2017

I EL deltog tre Färöiska lag.

HB ställdes mot Levadia Tallinn och inledde borta.
HB gjorde en stark första halvlek och ledde i paus med 1-0 sedan hemmalaget gjort självmål. Andra halvlek är 20 minuter gammal när hemmalaget kvitterar men 1-1 är ett okej resultat att ha med sig till returen på hemmaplan även om det är svårt att spela på 0-0.

Hemmamötet var en match där bortalaget hade fler avslut men HB hade 0-0 som räckte för avancemang länge och väl men så kom 0-1 i den 71a minuten och det gjorde att man tvingades framåt i banan för att försöka nå en kvittering som även skulle innebära förlängning.
Man gjorde ett försök men som det så ofta blir när ena laget flyttar fram så blir det motståndarna som gör mål istället och 0-2 kommer på övertid och spikar igen matchen och dubbelmötet definitivt. Levadia Tallinn avancerar vidare med 3-1 och ställs mot Slavia Prag i omgång 2.

Sammanfattning: HB gjorde en bra bortamatch och hade goda chanser till avancemang inför hemmamatchen men det visade sig att 0-0 är svårt att spela på och man fick respass.
Det får resultatmässigt ses som okej ändå, oavgjort borta och en förlust hemma som var resultat av svårigheten att spela på 0-0.

Europa League kvalomgång 1
Levadia Tallinn-HB 1-1
HB-Levadia Tallinn 0-2

Levadia Tallinn vidare med 3-1 totalt.

Runavik ställdes mot Vitryska Shakhtyor Soligorsk och inledde hemma. Detta var det på förhand svårast dubbelmötet något av våra lag hade och förhoppningarna på avancemang var inte så höga.
Det visade sig också att bortalaget var starkare och dessa vann den första matchen med 2-.0 efter två straffmål. Ett på övertid i första halvlek och ett först i 81a minuten.
Runavik fick dock spela så gott som hela andra halvlek med en man mindre men man mötte även ett bättre lag så det var ingen direkt skräll att det slutade som det slutade.

Returen var nu mestadels en sak för statistikbitare och det minimala hopp Runavik hade om avancemang som låg i ett ledningsmål och lite press på¨hemmalaget sköts i sank i den 20e minuten när hemmalaget tog ledningen. I pausvilan stod det 2-0 till hemmalaget och det var givetvis helt kört, matchen slutade till slut 5-0 till vitryssarna och det var tyvärr aldrig nära för Runavik att avancera.

Sammanfattning: Det var synd att man fick en sådan tuff lottning och uttåget var väntat. Givetvis lite synd att man inte fick spela hela första matchen elva mot elva samt att man föll igenom borta men det är sådant som sker när man möter en bättre moståndare. Vitryssarna ställs nu mot Domzale i nästa runda.

Europa League kvalomgång 1
Runavik-Shakhtyor Soligorsk 0-2
Shakhtyor Soligorsk- Runavik 5-0

Shakhtyor Soligorsk vidare med totalt 7-0.

Vikingur ställdes mot Ventspils från Lettland i sina kvalmatcher och fick inledda på bortaplan. Matchen inleddes på sämsta tänkbara sätt när Ventspils gjorde 1-0 redan efter 5 minuter.
Det var sedan viktigt att det inte blev något ras som det lätt kan bli när man släpper in ett tidigt mål utan även om Vikingur släppte in ytterligare ett mål i den 37e minuten slutade matchen 2-.0 till Ventspils och även om det inte var ett exemplariskt resultat att ha med sig till returen så var det inte helt omöjligt.

Hemmamötet var jämnt målmässigt och i paus stod det 0-0 och chansen levde i allra högsta grad för Vikingur men när Ventspils tilldöms en straff som man sätter i mål efter 57 minuter är det kört ty nu var ju Vikingur tvungna att göra fyra mål och det går inte. Slutresultatet skrivs istället till 2-0 till Ventspils även i denna matchen sedan man gjort dagens andra balja på övertid.-

Sammanfattning: Det var knepigt på förhand, blev svårt efter bortamatchen och till slut gick det inte. Varken bra eller alltför dåligt i min bok även om man givetvis hoppades på bättre resultat.
Ventspils ställs i anda omgången mot skotska Aberdeen.

Europa League, Kvalomgång 1
Ventspils-Vikingur 2-0
Vikingur-Ventspils 0-2
Ventspils vidare med totalt 4-0.

2015/2016

Kvalomgång 1
I den första kvalomgången ställdes HB mot Trakai, Vikingur mot Rosenborg och NSI mot Linfield.

Vi börjar med HB Tórshavn, som inledde borta mot Trakai. Svårbedömt på förhand men det skulle tyvärr visa sig att HB fick det svårt. Man hängde med bra i första halvlek även om hemmalaget fick 1-0 efter 20 minuter vilket även stod sig över vilan. I andra halvlek var förhoppningen att först och främst hålla siffrorna på en, inför hemmamötet, hanterbar nivå men tyvärr grusades de flesta förhoppningar om avancemang. Efter en timme gör Trakai 2-0 och sedan med bara enstaka minuter kvar även gör trean. 3-0 är ett oerhört tufft utgångsläge att vända hemma.

Inför returen var som sagt hoppet om avancemang litet men en bra och jämn match kunde man ju hoppas på. Dock visade det sig att motståndarna var för bra helt enkelt. En mållös första halvtimme följs av två snabba mål inom åtta minuter och ett underläge med 0-5 i paus totalt sett.
Andra halvlek, matchen och dubbelmötet är på väg att ta slut när Trakai först gör 0-3, HB reducerar och gästerna sedan trycker dit även 1-4. Ridå¨och uttgång med totalt 1-7.


Trakai ställs i andra kvalomgången mot Apollon från Cypern. Där förloras första matchen borta med 4-0 och då hjälper inte 0-0 hemma. Trakai är också ute.

Trakai-HB 3-0
HB-Trakai 1-4

Vi går vidare med Vikingur som ställdes mot norska giganten Rosenborg.
Vikingur inledde hemma och gjorde en bra insats, man höll jämna steg mot gästerna som skulle vara ett betydligt bättre lag. Förhopppningarna om ett 0-0 resultat och ett rätt bra utgångsläge inför bortareturen levde i allra högsta grad men Rosenborg kastade in Söderlund från bänken och denne kunde med två sena mål i 82a och på två minuters övertid ge gästerna segern med 2-0. Surt när ett oavgjort resultat ändå var så nära. Från ett bra utgångsläge via 0-0 såg nu chanserna till avancemang näst intill obefintliga ut.

Returen på Lerkendal var jämn målmässigt även den och denna gång kunde Vikingur klara det man inte grejade i första matchen, hålla hela vägen in i kaklet. 0-0 där får ses som klart godkänt, ja bra rentav men tyvärr räckte det ju inte hela vägen ändå efter hemmamatchen. Rosenborg vidare med sammanlagt 2-0.


Vikingur-Rosenborg 0-2
Rosenborg-Vikingur 0-0

Rosenborg ställs i andra kvalomgången mot KR från Rekjavik och vann med 1-0 borta och 3-0 hemma. Vidare till kvalomgång 3, där Rosenborg fick möta Debrecen från Ungern. Även där blev det två segrar, 3-2 borta och 3-1 hemma, och Rosenborg är nu framme vid playoff.


NSI Runavík ställdes alltså mot Linfield från Nordirland. NSI inledde borta och gör det rätt bra. Man har färre avslut och så men håller 0-0 i halvlek vilket bådar gott. Linfield gör sedan dock 1-0 i minut 57 och 16 minuter senare även 2-0. Tufft resultat att ta med sig till hemmamatchen för NSI men inte omöjligt om man kan få in ett tidigt mål.

Returen blir dock en smått sanslös historia. Linfield tar ledningen efter 13 minuter och då tror alla att det är slut, ledning totalt med 3-0 och NSI behöver göra fyra baljor för att avancera. Hemmalaget ger dock inte upp utan gör två snabba mål och leder matchen med 2-1. Lite oro i Linfield månne? Chanserna under matchen avlöser varandra, den officiella statistiken säger 21-13 i skott... 2-1 på tavlan men i minut 33 kvitterar Linfield och vips känns det otroligt tufft igen. Precis innan spelarna skall in och vila gör dock NSI 3-2 och ett litet hopp tänds. Två baljor under andra halvlek kan man nog klara av.

Det blir dock Linfield som gör nästa mål när man i minut 69 kvitterar till 3-3. Där tog dubbelmötet som sådant slut även om NSI sedan gör 4-3 och vinner den enskilda matchen. Målrikt och som enskild match underhållande men tyvärr räcker det ju inte. Linfield vidare med 5-4.

Linfield ställs i nästa omgång mot Spartak Trnava. Förlust med 2-1 på bortaplan och 3-1 hemma och ute.

Linfield-NSI 2-0
NSI-Linfield 4-3.






2014/2015

Kvalomgång 1
ÍF Fuglafjørður ställdes här mot finska MYPA och inledde på bortaplan. Det fanns inte så mycket att berätta om under den första halvleken men 0-0 att få med sig till hemmareturen var ju ett mycket bra resultat för IF så det var inget att gnälla över. IF försöker så gott det går i andra och gör det bra men tyvärr får MYPA in en balja med en kvart kvar vilket blir slutresultatet.

1-0 förlust borta är dock ingen katastrof utan klart möjligt att vända hemma.

Returen var inte den roligaste matchen och jag vet inte vad man skall skriva om en match där avsluten på mål skrivs till 0-3, resultatet stannade vid 0-0 och det var sannerligen trist då det var såpass nära ändå för IF att avancera men man fick finna sig att årets europaäventyr tog slut efter bara en runda.

MYPA-IF 1-0
IF-MYPA 0-0

Mypa gick vidare och ställdes mot Dynamo Minsk, förlorade första matchen borta med 3-0 och sedan fick 0-0 hemma.

B36 Tórshavn fick Linfield på sin lott, två lag som mött varandra i europaspelet för bara nåt år sen och således bör känna varandra. Första matchen spelades hemma för B36 och man hade alla chanser att klara av Linfield. Tyvärr får man ingen bra match utan gästerna gör 1-0 sju minuter innan paus och trots att B36 lyckas kvittera så får gästerna ändå med sig en seger när man gör 2-1 målet i 88e minuten. Tungt värre för B36 givetvis...

Returen kändes sanslöst tuff då B36 tvingades göra minst två baljor men chansen fanns givetvis trots allt. Linfield gör sedan 1-0 efter lite mer än en kvart vilket man även tar med sig till pausvilan. I andra halvlek får B36 en tidig straff som Lawal trycker in, trots det tunga läget så fanns nu verkligen chansen. Tyvärr slutar matchen 1-1 och Linfield avancerar.

B36-Linfield 1-2
Linfield-B36 1-1

Linfield gick vidare och ställdes där mot AIK och inledde med en 1-0 seger hemma för att sedan förlora på Friends med 2-0.

Vikingur fick Daugava Daugavapils på sin lott och fick inleda på hemmaplan. Man gör en mycket bra match och tar ledningen med 1-0 efter 23 minuter via Justinussen vilket även var halvtidsresultatet. Den andra halvleken hann ungefär tio minuter gammal innan en tung kvittering föll men Vikingur visade direkt att man inte tänkte ge sig och endast tre minuter efter kvitteringen tar man ledningen med 2-1 och det resultatet står sig även när domaren blåser i pipan för sista gången under kvällen.

Returen spelades med svenskt deltagande i Andreas Ekberg som höll i pipan. Vikingur kom alltså med en 2-1 ledning med sig och det är givetvis ett gott resultat men samtidigt räckte ju 1-0 för att hemmalaget skulle avancera.

Första halvlek förblev mållös vilket innebar avancemang för Vikingur, tyvärr fick dock domare Ekberg blåsa för mål efter en timmes spel när hemmalaget gör 1-0, det tvingade alltså gästerna att göra ett mål för att avancera. Hoppet var nästintill ute men man skall aldrig ge upp vilket Vikingur visade när Olsen kvitterade i matchminut 88!

1-1 och avancemang för Vikingur, otroligt roligt!

Vikingur-Daugava Daugavapils 2-1
Daugava Daugavapils-Vikingur 1-1

Kvalomgång 2
I den andra omgången ställdes Vikingur mot norska Tromsö som numera huserar i Norges motsvarighet till superettan. Vikingur fick inleda hemma även i denna omgång och även om det sågs hela 24 avslut i matchen så fick vi inte se något mål utan när domaren blåste av stod det 0-0 på resultattavlan.

Ett rätt gott resultat att ha med sig till en bortaretur ändå då oavgjort (förutom 0-0) innebar avancemang.

Returen var även den mållös när lagen gick in för halvtidsvilan men när den andra halvleken var endast sex minuter gammal så tar hemmalaget ledningen med 1-0 och tvingar därmed Vikingur att gå framåt för att få in en boll. Vikingur jobbar på och efter en timmes spel förvaltar även Hansen en målchans och sätter det så viktiga 1-1 målet, just nu alltså Vikingur vidare! Det var väldigt nervösa minuter som följde men när sedan Hansson gör 2-1 för Vikingur måste Tromsö göra två baljor för att avancera och det med endast en kvart kvar.

Vikingur håller dock ut och avancerar till tredje rundan i EL-kvalet, otroligt bra gjort och en historisk händelse då inget färöiskt lag lyckats med det innan.

Vikingur-Tromsö 0-0
Tromsö-Vikingur 1-2

Kvalomgång 3
I denna runda ställdes Vikingur mot Rijeka och fick inleda hemma igen. Rijeka tar ledningen efter en kvart men det blir inget ras som många trodde skulle ske, utan istället jobbar sig Vikingur in i matchen och efter 35 minuter kvitterar Hansson till 1-1 och det är även det resultat som står sig när klockan tickat upp till 45 men på övertid får gästerna straff och gör mål. 2-1 till Rijeka i paus således.

I andra rinner det iväg till 5-1 till gästerna men man kan ju inte låta bli att undra hur det hade kunnat bli om man sluppit det tunga 2-1 målet i baken precis innan pausvilan.

Efter 1-5 hemma var givetvis alla realistiska möjligheter till avancemang till play-off borta och Rijeka vinner även returen med stora siffror, 4-0 efter 1-0 i paus. Totalt sett måste man ändå berömma Vikingur för en stark europainsats!

Vikingur-Rijeka 1-5
Rijeka-Vikingur 4-0

Rijeka spelar i skrivande stund playoff och man slog Sheriff i första matchen hemma med 1-0.


2013/14


KVALOMGÅNG 1

IF Fuglafjørður
hade på sin lott i den första rundan Linfield från Nordirland och fick inleda hemma. Man stod emot bra väldigt länge men Linfield får in två bollar i andra halvlek i minut 68 och 74 varvid utgångsläget inför returen på Nordirland var oerhört mörkt för IF.

I returen så fick man det även där oerhört svårt, man låg visserligen bara under med 1-0 i paus men det innebar ju att det lilla hopp om avancemang som fanns var borta då det i mångt och mycket givetvis låg i att IF skulle fått första målet och genom det lyckats sätta griller i huvudet på Linfield men istället defilerar hemmalaget hem det hela i andra genom att vinna med 3-0.

Linfield vidare med sammanlagt 5-0. Linfield åker sedan ut i nästa runda mot Xanthi på bortamål.

I första kvalomgången gick även Vikingur in och de ställdes mot Inter Turku från Finland. Första matchen spelades för Vikingur hemma och även om gästerna planenligt tog ledningen så gav sig inte Vikingur utan kämpade vidare och fick också utdelning till slut när man genom Justinussen i den 75e matchminuten fick in 1-1 vilket även blev slutresultatet i matchen. Tufft läge givetvis inför returen ändå men inte omöjligt.

Returen var en tuff och jämn historia där hemmalaget givetvis var väl medvetna om att det var gästerna som var tvungna att gå framåt för att få in en boll om det skulle kunna avancera. Dock hade säkerligen finländarna räknat med att vinna det här, men efter 0-0 i paus så tickar klockan upp till 78e minuten och då får Vikingur straff och när efter denna straff står det ”Inter Turku-Vikingur 0-1 H.Jacobsen” på tavlan och efter det blir det inga fler mål vilket innebär att Vikingur slår till med en skön skräll och avancerar vidare till andra kvalomgången.

Vikingur vidare med 2-1.

HB hade ett ö-möte framför sig i denna omgång när man i sin första match reste till Island för att möta IBV. Man får en rätt tuff start när IBV redan efter ungefär en kvart gör 1-0 men man ger inte upp kampen utan fortsätter kriga och efter att ha vilat upp sig i pausen tar man 20minuter in på andra vara på ett anfall och kvitterar genom Jóhan Davidsen och 1-1 blir även slutresultat vilket givetvis är ett utmärkt resultat att ta med sig till hemmareturen.

Returen stod 0-0 länge och väl och det hade ju inneburit avancemang för HB men så sker det tyngsta i årets europaspel för våra lag från Färöarna. När klockan tickat upp på 90 så blåser domaren straff för gästerna, en straff de även gör mål på... 0-1 och det slutar även matchen. Ridå för HB och ack så tungt...

Värt att uppmärksamma i dessa båda matcher är att IBV hade en synnerligen välmeriterad herre mellan stolparna i form av den gamle Liverpool, Man.City och Portsmouth målisen David James.

IBV vidare med 2-1. IBV åker sedan ut mot Röda Stjärnan med totalt 2-0 i nästa runda.

KVALOMGÅNG 2
Vikingur hade i denna runda lottats mot Petrolul från Rumänien och fick inleda borta.

Man står emot bra de första svåra tjugo men tyvärr inte mycket längre än så ty i minut 26 kommer 1-0 till hemmalaget. Detta resultat står sig till halvtid och snacket i omklädningsrummet hos Vikingur lär ha handlat om att detta ändå var ett bra resultat att ta med sig till en hemmaretur.

Tyvärr kommer 2-0 redan efter fyra minuter i andra och sedan fyller hemmalaget på med 3-0 innan domarens vissla ljuder. 3-0 är givetvis ett tufft läge att vända för Vikingur.

Returen blir ingen roligare historia ty redan efter fem minuter gör Vikingur olyckligt ett självmål och i elfte minuten kommer 0-2. Resten blir givetvis en ren transportsträcka mot slutsignalen även om gästerna lyckas peta in ytterligare två baljor. Tyvärr var inte Vikingur riktigt nära någon gång i detta dubbelmöte men man gick ju vidare från första omgången och skall ha all cred för det!

Petrolul vidare med sammanlagt 7-0. Petrolul ställs nu mot Vitesse i tredje kvalrundan.



2012/13

Första kvalomgången

3/7 Vikingur-Gomel 0-6 (0-0)
Ja, detta var onekligen en udda match, första halvlek var målmässigt jämn även om gästerna tryckte på mer. Andra halvlek var dock som den berömda ketchupflaskan då ”allt” gick in istället för gästerna. Det blev till slut verkligen inte mycket att säga om då gästerna fullständigt körde över hemmalaget och siffrorna skrevs till slut till hela 6-0 i gästernas favör. Givetvis gjorde detta att returen endast hade ett rent akademiskt intresse.

12/7 Gomel-Vikingur 4-0 (0-0)
Intressant nog stod det 0-0 i paus även här innan Gomel drog iväg. I sådana här matcher gäller det att, trots att man är så gott som utslagen på förhand, att skapa andra mål. Ett sådant för Vikingur var givetvis att dels inte torska stort som i hemmamötet och när sedan Gomel gjorde ett par baljor att inte åka ut med tvåsiffrigt totalt. Tyvärr fick dock Gomel in 4-0 i 88e minuten vilket ju gjorde resultatet till tvåsiffrigt totalt och därmed var det europeiska äventyret slut för Vikingur efter totalt 10-0 i baken mot detta Gomel.

Gomel slog sedan ut makedonska Renova med 2-1 i andra kvalomgången innan man förlorade mot Liverpool med totalt 4-0 i tredje kvalomgången.

Totalt: Vikingur-Gomel 0-10.

5/7 Differdange 03-NSÍ Runavik 3-0 (2-0)
Även NSÍ fick stiga in i den första omgången och man ställdes mot Differdange från Luxemburg, och här trodde iaf jag på NSÍ avancemang men första matchen visade ett bättre Differdange än vad de flesta av oss trodde, tyvärr kanske även bättre än vad NSÍ trodde. Målmässigt var det jämnt i en halvtimme innan hemmalaget satte 1-0, man hade väl hoppats att det målet skulle fått fart på NSÍ men istället gör hemmalaget 2-0 tio minuter senare i den 41a minuten, detta var även resultatet i halvtid.

Ett enda mål från NSÍ i andra hade dock gett laget ett bra utgångsläge inför hammakampen via bortamålsregeln men tyvärr fick vi inte se något sådant utan istället utökar hemmalaget till slutresultatet 3-0 i den 47e minuten. Oerhört tufft utgångsläge inför hemmareturen således.

12/7 NSÍ-Differdange 03 0-3 (0-2)
Det lilla hopp jag har, det ska få lysa klart... Tyvärr lyste inte hoppet starkt speciellt länge då Differdange hade en sällsynt förmåga att släcka sådant fort för redan i den 14e minuten gör man 1-0 och det innebar att NSÍ var tvungna att göra 5mål framåt. Det hopp som fanns var ju att NSÍ skulle få ett snabbt mål och ett till åtminstone strax innan halvtid varvid det blivit en press på gästerna men istället är det gästerna som gör mål vid dessa tillfällen och får med sig 2-0 i paus. Givetvis slut som match och gästerna gör även 3-0 innan domaren blåser av tillställningen.

Differdange åker sedan ut i andra kvalomgången med 2-4 mot Gent.

Totalt: NSÍ-Differdange 0-6.

5/7 EB/Streymur-Gandzasar 3-1 (3-0)
Gästerna från Armenien hade minsann fått resa långt för denna kamp och sådana här möten är verkligen det som gör de första rundorna i europaspelet så fascinerade. EB/Streymur visade direkt vilka som bestämde på Färöarna och tog ledningen redan i den nionde minuten på straff och endast 16 minuter senare kommer även 2-0 innan domaren återigen blåser straff för hemmalaget och även denna sitter. Så redan efter 33minuter leder EB/Streymur med 3-0 och nu blir det givetvis en lite annan match.

3-0 står sig länge och väl men i 72a minuten får gästerna in ett tröstmål, men ett mål som dock ändrar förutsättningarna rätt rejält. Istället för att vara tvungna att göra fyra baljor för att avancera räckte det nu med 2-0 seger för mästarlaget från Armenien för att de skulle avancera. En sak var dock säker: Det vankades en spännande retur!!!

12/7 Gandzasar-EB/Streymur 2-0 (0-0)
EB/Streymur hade med 3-1 från hemmakampen och visste vad som gällde, håller man rent eller bara släpper in en balja avancerar man till nästa runda. En uppgift som inte alls kändes omöjlig att klara av. Efter första 45 så är resultatet också 0-0 vilket innebar avancemang och andra halvlek rullar på, hemmalaget har hand om spelet men får inte in bollen sådär fort som var deras målsättning. Istället börjar man i bortalaget tänka på att detta kan gå hem, men i den 67e minuten gör hemmalaget 1-0 och endast fem minuter senare gör de även 2-0. Detta är ju ett resultat som innebär att EB/Streymur är utslaget. Det mesta tyder på det också och precis när alla tror matchen är över får gästerna en hörna när klockan tickat upp på övertid så får man en hörna men tyvärr blir den resultatlös och Gandzasar går vidare på bortamål.

Surt för EB/Streymur minst sagt. Gandzasar åker sedan ut mot Servette med totalt 5-1.

Totalt: EB/Streymur-Gandzasar 3-3, Gandzasar vidare på bortamål.


2011/12

I första kvalomgången deltog två lag från Färöarna, NSI Runavik samt IF. IF inledde hemma och mötte där isländska KR. Det blev tyvärr en förlust med 1-3 för IF och det gjorde självfallet att returen skulle bli mycket svår, IFs målskytt var Lakjuni. NSÍ Runavik ställdes mot självaste Fulham, inledde borta och gjorde en bra match men föll med 3-0. Inte så mycket att säga om även om man drog på sig en rätt onödig straff, Fulham gjorde vad som krävdes helt enkelt.

Returmatcherna var som sagt inte så spännande men likväl intressanta. Runavik lyckades nå 0-0 mot Fulham även om gästerna var bättre och tryckte på. Totalt blev det ändå respass med 3-0 för Runavik. Fulham är i skrivande stund på väg att avancera vidare från sin ELgrupp. IFs retur på Island blev en tuff historia där hemmalaget vann med hela 5-1, IFs tröstmål gjordes av Saric. KR vidare med hela 8-2 totalt. KR slog sedan ut Zlini med 3-2 innan Dinamo Tblisi blev för svårt i den tredje kvalomgången och KR åkte ur med totalt 6-1.

Direktkvalificerade till andra kvalomgången var EB/Streymur som där ställdes mot Qarabag från Azerbajdzjan. Första matchen spelades för EBs del hemma och där nådde man ett 1-1 resultat sedan Ambjörn Hansen kvitterat på övertid. Returen blev en mycket spännande tillställning i ett väldigt varmt Baku. Resultatet blev 0-0 vilket iofs innebar att EB åkte ur, men det var otroligt spännande och EB försökte lyfta allt de kunde på slutet och ett enda mål hade ju inneburit avancemang. 1-1 totalt och Qarabag vidare på bortamål. Qarabag åkte i nästa runda ut mot belgiska Club Brugge med totalt 4-2.

Resultat:
Första kvalomgången:
IF-KR 1-3
KR-IF 5-1

Fulham-NSÍ 3-0
NSÍ-Fulham 0-0
Andra Kvalomgången:
EB/Streymur- Qarabag 1-1
Qarabag-EB/Streymur 0-0



2010/11
Denna, den i skrivande stund pågående, säsong representerades Färöarna av Runavik, EB/Streymur (som går in i första kvalrundan) samt Vikingur (som går in i andra kvalrundan).

Runavik ställdes mot Gefle IF och fick inleda hemma på öarna. På denna tiden lirade en viss Alexander Gerndt fortfarande kvar i Gefle och han blev även mannen som spräckte nollan med sitt mål i den 34e minuten. Gerndt var även matchens enda målskytt när halvtidsvisslan tjöt och lagen fick vila, andra halvlek var en kvart gammal och matchen sålunda en timme gammal när just Gerndt gjorde även 2-0 till Gefle vilket även blev slutresultatet inför returen. Gefle var ju så gott som klara i de flestas böcker inför returen och de som inte vågat använda gåspennan för att skriva ner det innan matchen tog iaf fram den när Gefle tog ledningen med 1-0 i den 22a minuten. För de som bara tagit fram pennan och inte använt den blev det dags att skriva med den när Berggren efter dryga timmen gjorde 2-0. Dock gick inte Runavik helt lottlösa från denna kamp utan Potemkin tryckte in en reducering i den 90e minuten. Totalt alltså 4-1 till Gefle som i omgången efter ställdes mot Dinamo Tblisi och där åkte ur med totalt 4-2.

EB/Streymur ställdes även de mot svenskt motstånd i form av Henrik Rydström ledda Kalmar FF. Första matchen spelades på Fredrikskans i Kalmar. Detta var en tv-sänd match som vi väl alla såg och EB gjorde en mycket stark insats och även om Kalmar var bättre så dröjde det dels till den 80e minuten innan Kalmar fick in matchens enda mål och dels så hade EB några ströchanser så känslan efteråt var att det inte var helt omöjligt för EB att vända om Kalmar var lika dåliga/EB lika bra (välj själva) även i returen. Returen blev en inte lika jämn historia. Kalmar gjorde redan i den nionde minuten 1-0 och tvingade därmed EB att göra tre mål för att avancera vidare, en uppgift som blev våra färöiska vänner övermäktig. Istället för att EB vände fick Kalmar under den andra halvlekens inledning in två mål till och vann med 3-0. Totalt alltså 4-0 till Kalmar. Kalmar fick sedan möta Dacia från Moldavien som man slog ut med 2-0 totalt, sedan föll lotten på Levski Sofia där man föll med totalt 3-6 efter att ha varit nära en fenomenal vändning nere i Sofia.

Vikingur ställdes mot Besiktas, första matchen gick i Istanbul och där är det som bekant en riktig gryta att spela i. Besiktas hade matchen men hade svårare att få in bollen även om man efter 19minuter tog ledningen med 1-0. 1-0 var även ställningen efter 45 spelade minuter och man kan tänka sig att det inte, trots ledningen, var alltför muntert i Besiktaslägret. Vikingur höll emot i tjugo minuter även i andra halvlek innan Besiktas fick in 2-0, 2-0 verkade även bli slutresultatet men tyvärr fick hemmalaget in även trean i sista minuten vilket även blev matchens sista mål. Returen var desto ojämnare för redan efter tio minuter ledde Besiktas med 2-0 och man gjorde sedan även 3-0 efter 32 minuter och 4-0 strax innan paus. Andra halvlek blev därmed en rätt avslagen tillställning som mest spelades av och när domarens pipa ljöd för full tid var Besiktas segrare med totalt 7-0.

Besiktas lottades sedan mot Viktoria Plzen från Tjeckien som man slog ut med totalt 4-1, sedan föll lotten på HJK Helsingfors som man enkelt slog ut med totalt 6-0. Man hamnade sedan i Grupp L där man blev tvåa och avancerade vidare efter Porto men före både Rapid Wien samt CSKA Sofia. Därefter åkte Besiktas ut i sextondelen genom förlust mot Dynamo Kiev. FC Porto segrade så småningom i turneringen.

Resultat:
Kvalomgång 1
NSÍ Runavík-Gefle IF, Sverige 0-2; Gefle-NSÍ 2-1
Kalmar FF, Sverige-EB/Streymur 1-0; EB/Streymur-Kalmar 0-3
Kvalomgång 2 (direkt)
Besiktas, Turkiet-Víkingur 3-0; Víkingur-Besiktas 0-4


2009/10

Detta år byter Uefacupen namn till Uefa Euro League och iom att intertotocupen försvinner går de lag som förr gick till intertoto numera in i UEL, cupvinnarna i länderna med Färöarnas ranking går in i andra kvalomgången och övriga två går fortsatt in i den första kvalrundan. Deltagande lag från Färöarna är B36, Runavik (båda går in i första kvalrundan) samt HB (som går direkt in i andra kvalrundan).

B36 fick en tuff bortaresa via att man fick inleda borta mot Rustavi från Georgien. B36 har ju dock som jag skrev om innan numera börjat samla på sig rejält med europarutin och åker till Georgien och gör en bra match även om man faller med 2-0. Dock så visar man återigen att man inte faller igenom trots ett tidigt baklängesmål som denna gång föll i den 10e minuten. Det som är lite bittert är att man inte kunde hålla ut hela matchen för 2-0 kommer så pass sent som i den 88e minuten. Det känns som ett gigantiskt steg mellan att vända 0-1 istället för 0-2. Returen bjuder heller inte till någon enorm spänning då Rustavi redan i den sjätte minuten gör 1-0 och därmed tvingar B36 att göra fyra mål för att avancera vidare, det går givetvis inte och istället släpper man in 0-2 i den 28e minuten vilket även blir slutresultatet. Totalt 0-4 och man var tyvärr aldrig nära att vända efter bortakampen. Rustavi lottas sedan mot Legia Warzawa som blir för svåra och Rustavi åker ur med totalt 4-0.

Runavik som även de alltså fick gå in i första rundan ställdes mot Rosenborg, en mycket tuff lottning självfallet. Runavik inledde hemma och var väldigt nära att klara de som man brukar säga kritiska första tjugo men precis i matchminut 20 gör Rosenborg 1-0. 1-0 till norrmännen står sig även till pausen. I den andra halvleken gör sedan Rosenborg 2-0 i den 58e minuten vilket även verkar bli slutresultatet men i slutminuterna får gästerna straff och den sätts av Mikael Lustig vilket ger Rosenborg en 3-0 seger och ett läge som är riktigt gyllene för att avancera vidare inför returen. I Trondheim inleds matchen dock precis så som den var tvungen att göra om Runaviks minimala chans skulle kunna bli verklighet. I matchminut sex gör Potemkin sitt lag ledningen och detta står sig faktiskt länge och väl. Tyvärr kan inte Runavik hålla undan hela vägen till paus då Steffen Iversen gör 1-1 i den 40e minuten. Andra halvlek är målmässigt jämn till övertiden kommer då gör Rosenborg två mål och tar hem matchen med 3-1, totalt alltså 6-1 till norrmännen. Rosenborg ställs sedan mot Karabakh och åker sensationellt nog ut med 0-1.

HB fick ju gå in i kvalrunda två och ställdes där mot Omonia från Cypern. Första matchen i detta ö-möte spelades på Cypern och är inte mycket att skriva hem om för HB. Efter 11minuter står det 2-0 till hemmalaget och efter 34 minuter 3-0 redan där var det ju kört och inte blev det bättre när Omonia avslutar matchen med att i den 85e minuten göra 4-0. HB hade en i det närmaste omänsklig uppgift framför sig när de på hemmaplan skulle försöka vända det hela. Även hemmakampen blir för tuff för HB som hamnar i underläge efter cirka en halvtimme, 0-1 står sig över pausen men i den 56e minuten kvitterar HB genom Jespersen. Tyvärr är den glädjen inte långvarig för tio minuter senare gör Omonia 2-1 och rinner sedan iväg till 4-1. Totalt alltså 8-1 till Omonia som avancerar vidare. Omonia åker dock ur direkt i nästa runda mot Rumänska Vaslui med totalt 3-1.

Vinner turneringen detta år gör Atletico Madrid.

Resultat:
Kvalomgång 1
Rustavi, Georgien-B36 Tórshavn 2-0; B36-Rustavi 0-2
NSÍ Runavík-Rosenborg, Norge 0-3; Rosenborg.NSÍ 3-1
Kvalomgång 2 (direkt)
Omonia, Cypern-HB Tórshavn 4-0; HB-Omonia 1-4



2008/09

Nytt år, men samma lag från Färöarna som säsongen innan, B36 samt EB/Streymur.

B36 lottades mot Bröndby och fick inleda dubbelmötet med att resa till Köpenhamn. De flesta var ju rätt övertygade om att Bröndby skulle ge B36 en rejäl lektion men B36 har fått något som är otroligt viktigt i europaspelssammanhang, nämligen rutin. Rutinen gör att man numera inte faller ihop, man vet vad som krävs för att avancera även om man inte alltid kan genomföra det. B36 får inte hål på Bröndby under den första halvleken, men å andra sidan får inte Bröndby hål på B36 heller så när mannen i svart visslar för paus står det 0-0 på tavlan. Andra halvlek är dock bara fem minuter gammal när B36 får se bollen ligga bakom egen målvakt efter att den gamle söderkisen Max von Schlebrügge fått in ett av sina få mål. Proppen ur för Bröndby tänker ni? Nejdå, B36 står emot matchen ut efter detta och Bröndby får nöja sig med 1-0 och därmed en retur som via ett tidigt B36-mål kan bli tajt.

Returen är en tajt historia, B36 försöker och även om Bröndby verkligen försöker punktera tillställningen med ett mål så har vi 0-0 i paus och hoppet lever i allra högsta grad för B36. Dock tappar man in en boll runt den 50e minuten även i detta möte och med det är det givetvis över, för tre mål gör man inte på 40 minuter. Dock står sig 0-1 ändå till slutminuten då Samuel Holmén gör 2-0 när B36 desperat försöker få in bollen. Totalt 3-0 till Bröndby men vi kan ju anta att det var rejält nervöst i danskarnas omklädningsrum i paus. Bröndby får sedan möta finska Haka och slår ut finländarna med totalt 6-0, i rundan efter ställs man mot Rosenborg och där tar det slut för Bröndby totalt 5-3 till norrmännen.

EB/Streymur fick en riktig mardrömslottning i form av Manchester City. Visst, en fantastisk upplevelse för EB men en lättare lottning i början och sedan sådana här lag längre fram är att föredra anser en annan.
Nåväl, första matchen gick av stapeln på Färöarna och där satte City takten direkt och fick utdelning i den nionde minuten, dock rann det inte iväg som man befarat mot ett sådant här skickligt lag utan det stannar vid 0-2 efter att City tryckt in bollen igen i den 28e minuten.

Returen på City of Manchester Stadium var ju självfallet en av de tuffaste uppgifter ett färöiskt klubblag någonsin haft, många var därför mäkta förvånande att EB lyckades få med sig 0-0 in till tedrickandet. Samme man som spräckte nollan i första mötet, Petrov, gör det även här och nu i den 48e minuten. Dock faller inte EB igenom nu heller vilket var glädjande. Visserligen vinner City även denna match med 2-0 men det andra målet kommer inte förrän i den 90e minuten! Trots totalt 4-0 till City får man säga att EB gjorde en mycket bra insats!

City fick sedan möta Midtjylland som man slår ut efter straffar, sedan slår man ut Omonia från Cypern med totalt 4-2. Man vinner sedan även sin grupp bestående av Twente, PSG, Santander samt Schalke 04. I sextondelsfinalen slår man ut FCK med totalt 4-3, åttondelsfinalen bjöd även den på danskt motstånd i form av Ålborg ett möte City vinner efter straffar, kvartsfinalen blev dock för svår när man ställdes mot Hamburg och åkte ut med totalt 4-3.

Vinner turneringen detta år gör Sjachtar Donetsk.

Resultat:
Bröndby, Danamark-B36 Tórshavn 1-0; B36-Bröndby 0-2
EB/Streymur-Manchester City, England 0-2; Manchester City-EB/Streymur 2-0


2007/08

Denna europasäsong deltog B36 samt EB/Streymur som Färöarnas representanter i turneringen.

B36 fick Ekranas från Litauen på sin lott och inledde hemma. Gästerna från Baltikum var dock ofina nog att ta ledningen med 1-0 i den elfte minuten men B36 vägrade ge upp och stred på riktigt bra och fick till slut utdelning i den 41a minuten via Hojsted men gästerna fick in 1-2 precis innan domarens pipa ljöd för halvtid. Tungt givetvis för hemmalaget som säkerligen hade fått en rejäl kick av att kunna gå in pausen med oavgjort, nu fick man istället jaga igen. Denna gång lyckades man tyvärr inte kvittera Ekranas ledning utan istället fick gästerna in ett tredje mål i den 67e minuten, 3-1 till gästerna blev även slutresultatet och det gav ju helt klart Ekranas ett gyllene läge inför returen.

Returen i Litauen var en målmässigt jämn historia och även om B36 var tvungna att göra tre mål så levde iaf ett litet hopp länge men när hemmalaget gör 1-0 i den 51a minuten är det helt klart. Hemmalaget gör sedan även 2-0 men sedan kommer B36 igen rejält och gör på två minuter (85-86) två baljor via i tur och ordning Midjord och Benjaminsen och har därmed oavgjort. Chansen att avancera är ju väck men ett oavgjort resultat vore ändå en liten fjäder i hatten. Dock verkar man fira kvitteringen lite för mycket för i den 87e minuten gör hemmalaget sitt och matchens sista mål och tar hem segern med 3-2.
Totalt alltså 6-3 till Ekranas som avancerar vidare, i nästa omgång tar det dock slut för Ekranas via totalt 1-7 mot norska Vålerengen.

EB fick på sin första europalott finska MYPA, man inledde dubbelmötet med en bortakamp. Matchen i Finland fick en mycket tung start för EB när hemmalaget tog ledningen efter 11 spelade minuter. Det kan ju i ett sådant läge vara lätt att det rinner iväg när man är ett orutinerat gäng i europasammanhang men EB står emot resten av matchen och förlorar bara med 1-0. Inget drömläge inför returen men ett helt okej resultat ändå och det fanns helt klart lite förhoppningar/drömmar om avancemang.

Tyvärr gör de finska gästerna 1-0 redan i den sjunde minuten på Färöarna och det innebär ju att EB måste göra 3 baljor för att avancera och det blir lite för svårt men man når iaf oavgjort efter att mannen med det genialiska namnet Potemkin kvitterat i den 87e minuten. Totalt 2-1 till Mypa som avancerar vidare, men i nästa runda tar det stopp även för MYPA när de förlorar med totalt 3-0 mot Blackburn.

Vinner turneringen detta år gör Zenit S:t Petersburg (Finalen dömdes av Peter Fröjdfeldt förövrigt).

Resultat:
B36 Tórshavn-Ekranas, Litauen 1-3; Ekranas-B36 3-2
MYPA, Finland-EB/Streymur 1-0; EB/Streymur-MYPA 1-1


2006/07

Färöarnas lag detta år var Götu (numera Vikingur) samt Skala.


Víkingur ställdes mot ett lag de Färöiska fotbollsintresserade lärt känna de senaste åren, Ventspils. Första matchen gick på Färöarna och var en jämn historia. Ventspils fick visserligen in ledningsbollen efter 23 minuter men endast sex minuter senare kvitterar Jacobsen och när lagen går in i halvtidspausen står det 1-1 på tavlan. Andra halvlek är även den jämn men tyvärr ur vår synvinkel gör Ventspils halvlekens enda mål och vinner därmed med 2-1.

Returen i Lettland står länge och väger resultatmässigt vid 0-0 men när det endast återstår en kvart av matchen punkterar värdarna det hela genom två snabba mål och 2-0 blir även slutresultatet. Ventspils vidare med 4-1 totalt även om det totala resultatet känns lite väl stort. Ventspils får sedan möta Newcastle och åker ut med endast 0-1 totalt.

Skala ställdes mot norska Start i sina kvalmatcher, somär de enda matcher Skala spelat i europasammanhang. Man inledde hemma där man föll med 0-1 efter ett mål redan i den tredje minuten. Även om utgångsläget var svårt så var det inte omöjligt för Skala inför returen men det som krävdes för att man skulle lyckas skrälla rejält var ju ett ledningsmål. Nu blev det inte alls så utan istället gör svenske Stefan Bärlin 1-0 till Start i den 42a minuten och Start kan sedan gå ifrån till 3-0 under den andra halvleken och därmed avancera vidare med totalt 4-0.

Start fick sedan möta Drogheda från Irland och slog ut dessa efter straffar med totalt 11-10. I rundan som följde på det ställdes man mot Ajax och åkte ut med dunder och brak via totalt 2-9. Vann turneringen detta år gjorde Sevilla.

Resultat:
Víkingur-Ventspils, Letland 1-2; Ventspils-Víkingur 2-0
Skála-Start, Norge 0-1; Start-Skála 3-0

2005/06

Runavik var ena parten från Färöarna i cupen detta år och den andra parten var ett från säsongen innan extremt revanschhungrigt B36.

Runavik lottades att möta B36s övermän från säsongen innan, Metalurgs från Lettland. Runavik fick inleda hemma och föll med 0-3 och en del farhågor fanns om en kollaps likt B36s säsongen innan när man reste till Lettland, nu blev det dock inte så farligt utan även match 2 slutade med en 3-0 seger för Metalurgs. Totalt således 6-0 till Letterna och respass för Runavik. Metalurgs fick sedan möta belgiska Genk och åkte där ut med totalt 2-6.

B36 lottades mot det otroligt lättstavade Vestmannæyyjar från Island, inledde borta och tog ledningen med 1-0 genom Midjord redan i den sjunde minuten. Islänningarna gav dock inte upp så lätt i detta ö-möte utan kämpade stenhårt och fick in en kvittering i den 25e minuten. 1-1 stod sig dock matchtiden ut och B36 fick därmed med sig ett mycket bra resultat till returen.

Returen var en pärs för båda lagen och dess fans, Morkore gjorde 1-0 till B36 som i det läget var vidare men strax innan halvtid kvitterar gästerna till 1-1 och det är ju alltid oroligt med sådana psykologiskt viktiga mål. Nu var det alltså helt jämnt igen. Efter dryga timmen kommer så målet som skickar B36 vidare i europaspelet när gästerna gör självmål, 2-1 till B36 vilket efter en nervös avslutning även blir slutresultatet. 3-2 totalt till B36 alltså - och vidare till omgång två!

I omgången efter ställs B36 mot Midtjylland och det är ju givetvis extra hett när man möter sin storebror. B36 inleder borta och gör det riktigt, riktigt bra. Danskarna leder visserligen i paus men bara med 1-0 som förvisso sedan blir 2-0 efter drygt 70 minuter men B36 fortsätter kämpa rejält och det ger utdelning i den 79e minuten när Hermansen gör reduceringsmålet till 2-1. Det var således rejält spännande inför returen. B36 hade visat i första matchen att man verkligen kunder rubba danskarna och nu räckte det ju med att ”bara” vinna hemma med 1-0 för att avancera ännu längre i Europa.

Hemmamatchen skulle bli rejält spännande, även om många säkerligen tänkte att de danska gästerna skulle lägga in en högre växel och avgöra tidigt. B36 visade dock direkt att man inte tänkte ge sina gäster något gratis. Redan i den fjärde minuten gör Midjord 1-0 för B36 som i det läget faktiskt var vidare. En hel del nerver smög sig in hos båda lagen i detta läge får man förmoda. Midtjylland kom dock starkt tillbaka och kvitterade i matchminut 17 men B36 visste ju att man inte var körda för det, allt som krävdes var ju ett mål. Mål kom också i den 35 minuten men det var gästerna som gjorde det och därmed var B36 tvungna att göra 3 mål helt plötsligt och det skulle visa sig bli alltför tufft även om man faktiskt kvitterade till 2-2 i 85e minuten genom Morkore. Dock blir det inte mer än så men B36 får vara mycket nöjda med sin insats ändå även om man faller med totalt 3-4.

Midtjylland fick sedan möta CSKA Moskva och föll med 6-2 totalt. Vann turneringen detta år gjorde Sevilla.

Resultat:
Kvalomgång 1
NSÍ Runavík-Metalurgs, Lettland 0-3; Metalurgs-NSÍ 3-0
Vestmannæyyjar, Island-B36 Tórshavn 1-1; B36-Vestmannæyyjar 2-1
Kvalomgång 2
Midtjylland, Danmark-B36 Tórshavn 2-1; B36-Midtjylland 2-2


2004/05
B36 samt B68 var lagen från våra kära öar denna gång.

B36 hade fått lettiska Metalurgs på sin lott, fick inleda hemma men fick en riktig mardrömsinledning på matchen. Matchen var bara fyra minuter gammal när de lettiska gästerna gjorde 2-0 och då hade första målet kommit i första spelminuten. B36 orkade sedan inte resa sig från den inledningen även om man genom Midjord reducerade i 45e minuten. Gästerna fick nämligen in ytterligare ett mål till 3-1 och fastställde med det slutresultatet. Returen ska vi inte ägna för mycket tid åt, den slutade 8-1 till Metalurgs efter ett tröstmål av Joensen för B36. Sammanlagt alltså 2-11 för B36. Metalurgs fick sedan möta Östers IF och gick vidare via 3-3 och bortamål, lotten föll sedan på Schalke 04 och där blev det respass med totalt 9-1.

B68 fick även de lettiskt motstånd i form av Ventspils, inledde på hemmaplan där man tyvärr inte hade så mycket att sätta emot gästerna utan fick inkassera en 0-3 förlust. Om nu inte B68 hade mycket att sätta emot hemma, vad ska man då säga om bortakampen? Ventspils slog tveklöst inte av på takten för att de redan var så gott som klara för nästa runda utan gick ifrån till 3-0-ledning i paus för att när domaren väl blåste av matchen stå som segrare med hela 8-0, vilket är delat förlustrekord för ett lag från Färöarna i eurpaspelet, och därmed totalt 11-0. Ventspils fick sedan möta Bröndby och skrällde och gick vidare på bortamål via 1-1, i omgången som följde fick man möta Amica Wronki från Polen och föll knappt med 1-2 totalt.

Man får tyvärr säga att detta var det sämsta året för Färöarna i UEFAcup/UEL-spelet, att båda lagen åkte ut direkt är förvisso inget unikt men att det sker med 2-11 respektive 0-11 är för mycket. Vann turneringen detta år gjorde CSKA Moskva.

Resultat:
B36 Tórshavn-Metalurgs, Lettland 1-3; Metalurgs-B36 8-1
B68 Toftir-Ventspils, Lettland 0-3; Ventspils-B68 8-0

2003/04
Detta år var Färöarnas deltagande lag Klaksvik och Runavik.

Klaksvik hade fått norska Molde på sin lott och fick inleda med att åka till Norge. Matchen i Norge var jämnare än många kanske hade trott på förhand, Molde hade ett par lyckliga minuter mellan matchminut 34-36 när Holseth och Ljung gjorde matchen båda mål, men Klaksvik föll inte igenom utan detta resultat blev faktiskt slutresultat. Vi har ju annars sett hur många Färöiska lag inte orkat hålla emot när det väl börjar gå emot i matcherna. Givetvis var det en svår returmatch som stod på schemat trots den okej insatsen i Norge.

Hemmamatchen var även den jämn målmässigt i ungefär en halvtimme men då punkterade gästerna dubbelmötet genom ett mål av Berg-Hestad. Om man ska berömma Klaksviklaget för att de verkligen kämpade på i första matchen trots underläget så föll man här igenom mer, matchen slutade 4-0 till gästerna efter bland annat ett mål av Sverigebekantingen Bernt Hulsker. Molde fick sedan möta Uniao de Leiria från Portugal, slog ut dessa med totalt 3-2 efter 0-1 borta och 3-2 hemma. Sedan fick man återigen åka till Portugal denna gång för att möta Benfica. Benfica visade sig dock vara för svårt för Molde som åkte ur med sammanlagt 5-1.

Runavik hade även de fått norskt motstånd på sin lott, Lyn stod för Runaviks motstånd i detta kval. Klaksvik fick inleda borta medan Runavik fick inleda hemma på Färöarna. Lyn gjorde dock det som behövdes och stack ifrån till 2-0 i paus och det var ju givetvis otroligt svårt att göra något åt det, och istället för ett 1-2 mål som kanske kunde skakat gästerna en del, kom 0-3 i den 79e matchminuten. Nu gick dock inte Runavik helt lottlösa från kampen utan fick ett tröstmål i den 84e minuten signerat B.Danielsen. Returen ska vi nog inte tala alltför mycket om, Lyn gav helt enkelt aldrig gästerna någon chans utan när domaren blåste av matchen stod det 6-0 till Lyn på resultattavlan. Anmärkningsvärt är dock att alla de sex målen kom via samma spelare, Hadzihmemedovic. Lyn fick sedan möta PAOK och åkte där ut med totalt 3-1.

Vann turneringen detta år gjorde Valencia efter att ha säkrat titeln på Ullevi.

Resultat:
KÍ Klaksvík-Molde, Norge 0-2; Molde-KÍ 4-0
NSÍ Runavík-Lyn, Norge 1-3; Lyn-NSÍ 6-0

2002/03
Det börjar bli ett rutinerat europagäng nu, spelarna i Götu, som återigen fick spela Uefacup detta år. Man lottades mot Hajduk Split i kvalrundan. Hajduk Split i en kvalrunda måste betecknas som en mardrömslottning för de flesta europeiska lag och så givetvis även för Götu, som fick inleda borta och stod emot bra inledningsvis men i den 22a minuten gör Hajduk 1-0 likväl något som även är halvtidsresultatet. En helt klart godkänd insats av våra färöiska vänner så långt. Andra halvlek är en kvart gammal och matchen således en timme gammal när Hajduk får straff och de båda målvakterna ställs emot varandra, segrande ur den striden går Hajduks målvakt, Pletikosa, som sätter straffen bakom Hansen. 2-0 Till Hajduk med andra ord. 2-0 förlust borta mot Hajduk var en godkänd insats, men tyvärr kommer även 3-0 i den 84e minuten, ett mål som försvårade läget avsevärt inför returen på Färöarna.

Att Hajduk var ett bättre lag var det få som tvivlade på men att Götu nog skulle kunna göra matchen i Torshavn jämn var det många som trodde, dels hade ju Hajduk redan 3-0 med sig och behövde sålunda inte förta sig framåt och sedan hade ju Götu hängt med rätt bra nere i Split. Ack vad man bedrog sig om man trodde på en jämn match. Redan efter en kvart var det 2-0 till Hajduk och i halvtid ledde gästerna med 5-0 efter att målvakten, Pletikosa, gjort sitt andra mål i dubbelmötet. Matchen slutar till slut hela 8-0 till Hajduk, vilket är den största förlust ett Färöiskt lag råkat ut för i Europacupsammanhang.
Hajduk möter sedan Fulham i nästa runda och åker ur via en 1-0 förlust hemma och 2-2 borta.

Klaksvik var det andra laget som spelade denna turnering detta år, och de ställdes mot Újpest från Ungern. Klaksvik fick inleda hemma och det blev en mycket spännande afton. Gästerna tar förvisso ledningen i den 14e minuten men hemmalaget visar fina kämpatakter och även om ungrarna hade kontroll på det mesta så sticker hemmalaget stundtals upp och precis innan pausvisslan ljuder så gör Allan Mørkøre 1-1. Klaksvik fick en kick av det målet och när andra halvleken endast är åtta minuter gammal så gör samma man som kvitterade 2-1 för Klaksvik och det är mycket starkt gjort att vända mot ett så pass starkt lag som ungrarna ändå är. Dock kan man tyvärr inte stå emot gästernas jakt på ett mål mer än i en kvart för i den 68e minuten kommer kvitteringen och 2-2 blir även slutresultatet. Således behövs en seger för Klaksvik i returen i Ungern, en tuff uppgift.

Returen bjöd på ett Klaksvik som i princip bara inriktade sig på defensiven och försökte i några enstaka kontringar. En taktik som inledningsvis fungerade mycket bra men när hemmalaget tar ledningen med 1-0 efter 37minuter behövde ju KÍ gå framåt, de behövde ju två mål för att avancera som läger var nu. Újpest gör det dock mycket bra, skapar en hel del chanser men matchen slutar 1-0 och det innebär att ungrarna går vidare med totalt 3-2. Újpest åker sedan ut mot PSG i omgången efter med totalt 4-0 efter en inledande 3-0 förlust borta.

Vinner turneringen detta år gör Porto.

Resultat:
Hajduk Split, Kroatioen-GÍ Götu 3-0; GÍ-Hajduk Split 0-8
KÍ Klaksvík-Újpest, Ungern 2-2; Újpest-KÍ 1-0


2001/02
”Som vanligt” deltog Götu i Uefacupen och i denna upplaga av turneringen fick man resa till Belgrad i kvalrundan för att möta Obilic. Givetvis en tuff uppgift men Götu står emot bra, visserligen gör hemmalaget 1-0 i den 22a minuten men det är också resultatet i paus. Tyvärr kommer dock 2-0 väldigt snabbt i andra, redan i 47e minuten gör hemmalagets Zoric inget misstag från straffpunkten och Mladenovic gör sedan direkt efter i den 48e minuten 3-0. Lite hopp tänds när hemmalaget från en utvisning på 3-0 skytten, en utvisning som kom i matchminut 63. Tyvärr för våra färöiska vänners del så blir det trots detta 4-0 två minuter efter utvisningen, ett resultat som står sig till domaren blåser av tillställningen. En 4-0 förlust borta gör givetvis returen mycket svår. Returen dominerades spelmässigt av gästerna som i enlighet med matchbilden gjorde 1-0 i den 28e minuten. Götu får dock fyra minuter senare chansen att göra 1-1 på straff och Henning Jarnskor gör inget misstag från 11 meter utan trycker dit bollen. Matchen fortgår sedan där bortalaget fortsatt dominerar men det blir inga fler mål, 1-1 får anses som ett mycket bra resultat för Götus del även om man åker ur med totalt 5-1. Obilic får sedan möta FCK i nästa runda och åker där ur efter en 2-0 förlust borta och 2-2 hemma.

Även HB deltog i Uefacupen denna säsong och de ställdes mot Grazer från Österrike. Grazer som bara ett par år tidigare mötte Klaksvik. HB fick iaf inleda hemma och gör det bra, resultatet efter första halvlek är 0-0. De flesta trodde väl nu på att gästerna skulle sätta in ett högre tempo och segla ifrån men HB ville annorlunda och Bárdur Mortansson gör 1-0 i matchminut 50. Samme man ökar sedan på hemmalagets ledning åtta minuter senare och det luktar skräll lång väg, 2-0 till HB med en dryg halvtimme kvar. Grazer är ju ett mycket bra lag dock och får mycket psykologiskt ett reduceringsmål bara två minuter efter 2-0 målet. Dock leder ju HB fortfarande och det gör man till matchens sista skälvande minuter då Grazer kvitterar. Givetvis stor besvikelse i HB lägret medan Grazer antagligen inte de heller är så nöjda sett till vad de trodde på förhand men sett till matchen borde Grazer ändå vara oerhört nöjda med oavgjort. Returen i Österrike blir en mycket annorlunda match sett till första kampen, Grazer gör redan i 13e minuten 1-0, följer upp det med 2-0 i 35e minuten och det gör att HB måste göra två mål för att få till en förlängning. Dock lyckades man ju med det hemma så helt omöjligt var ju inte läget. 2-0 står sig sedan till den 70e minuten då hemmalaget definitivt punkterar matchen via 3-0målet. Matchen slutar 4-0 sedan Grazer återigen gör mål i matchens sista minut. 6-2 till Grazer totalt men HB gör det ändå bra, speciellt då givetvis i hemmamatchen. Grazer ställs sedan mot Utrecht och åker ur med totalt 6-3 efter 0-3 borta och 3-3 hemma.

Vinner turneringen gör sedan Feyenoord.

Resultat:
Obilic, Belgrad-GÍ Götu 4-0; GÍ-Obilic 1-1
HB-Grazer, Österrike 2-2; Grazer-HB 4-0


2000/01
Detta år var det ett extra hett möte i kvalomgången för B36s del, man mötte AB från storebrorslandet Danmark i kvalet. Tyvärr blev det inte en speciellt trevlig upplevelse för B36:s del i Danmark, iaf inte fotbollsmässigt. AB vann den första matchen, som gick i Köpenhamn, med hela 8-0. Således var returen enbart av akademiskt intresse som det heter, men det platsar givetvis i denna sammanställning i vilket fall som helst. B36 ville säkerligen visa att man inte var så långt efter som första matchen indikerade och man gjorde en mångfalt bättre match än i Danmark men kunde inte stå emot trots detta, utan AB vann även den andra matchen, dock bara med 1-0 denna gång. Totalt 9-0 till AB som avancerade vidare. AB åkte sedan ur i kommande omgång mot Slavia Prag med totalt 5-0 efter en 3-0 förlust borta och en 2-0förlust hemma.

Nu var dock inte B36 ensamma från Färöarna att försöka sig till Uefacupen detta år utan även Götu (känns det igen?) var med och slogs om en plats. Intressant här är att man faktiskt fick möta svenskt motstånd, IFK Norrköping stod för motståndet. Götu fick inleda hemma och gör en okej insats men ”Peking” kan inte besegras utan det blir gästerna som får med sig en 2-0 seger hem till Sverige. I returen blir det tungt för Götu när man får 1-0 emot sig på straff och det som föranleder straffen innebar att Götu fick sin målvakt utvisad. 3-0 totalt till Peking nu och det ska de väl hålla med en man mer. Dock vägrar Götu ge slaget förlorat och när man i den 50e minuten får en farlig frispark gör Suni Olsen allt rätt och bollen borrar sig in i krysset. 1-1. Tyvärr varar glädjen över kvitteringen inte så länge för i 57e minuten gör Peking 2-1 och det slutar sedan matchen. Norrköping vidare med totalt 4-1. Ett Norrköping som i omgången efter åker ur mot Slovan Liberec med 4-3 efter 2-2 hemma och 1-2 borta.

Vann turneringen gjorde sedan Liverpool.

Resultat:
AB, Danmark-B36 8-0: B36-AB 0-1
GÍ Götu-IFK Norrköping, Sverige 0-2; Norrköping.GÍ 1-2


1999/2000
KÍ Klaksvik finns åter med i Uefas lottning till kvalomgången i Uefacupen och denna gång ställdes man mot Österrikiska Grazer. Klaksvik inleder hemma men har inte mycket att sätta emot ett starkt Grazer då gästerna tar en rätt enkel seger med hela 5-0 med sig hem. Således ett nära på omöjligt läge för Klaksvik att vända i returen, Grazer tar hem segern även i returen denna gång med 4-0. Totalt således 9-0 till Grazer som avancerar vidare och slår i nästa omgång ut Spartak Trnava med 4-2 (3-0 hemma och 1-2 borta), i kommande runda åker man sedan ut mot Panathinaikos med 2-2 via bortamål (2-1 seger hemma och 1-0 förlust borta).

Även B36 spelar denna säsong i Uefacupen och fick på sin lott Ankaragücü från Turkiet. B36 inleder borta och gör en mycket fin insats även om man förlorar med 1-0, en bortamatch i Turkiet är ju erkänt mycket svår även för de stora elefanterna i europeisk fotboll. Returen blir en tajt historia där turkarna dock återigen vinner och det med samma siffror som i första mötet, 2-0 totalt till Ankaragücü således och respass för B36 direkt. Turkarna åker sedan ut i nästa runda mot Atletico Madrid med totalt 3-1 efter en 3-0 förlust borta och 1-0 seger hemma.

Vann turneringen gjorde Galatasaray.

Resultat:
KÍ-Grazer, Österrike 0-5; Grazer-KÍ 4-0
Ankaragücü, Turkiet-B36 1-0; B36-Ankaragücü 0-1

1998/99
HB var deltagande lag detta år, VPS från Finland var motståndare. HB fick inleda hemma och gör en mycket bra match, som ett resultat av den goda insatsen kommer även 1-0 som ett brev på posten i den 28e minuten genom S.F. Johanessen. 1-0 står sig till halvtid och HB kämpar vidare när domaren blåser igång den andra halvleken. 1-0 står sig ett bra tag men i den 71a minuten får så då S.F. Johanessen chansen igen och gör 2-0. Matchen blåses av drygt 20minuter senare och HB har avgått med segern med 2-0 och tar därmed Färöarnas första seger i UEFAcupen. Läget inför returen för HB:s del var således mycket bra.

Finländarna vägrade dock se slaget som förlorat och inleder offensivt hemma och får ett mycket psykologiskt viktigt mål redan i den 3e minuten. Dock var HB fortsatt vidare via totalen. VPS måste ju dock fortsätta anfalla för att avancera och även det säkerligen lugnade ner sig lite efter det tidiga ledningsmålet så kommer 2-0 i den 17e minuten via Suoste som därmed gjorde sitt andra mål för kvällen. Nu var det alltså oavgjort totalt sett. 2-2 totalt stod det även i halvtid och HB visste ju att gör man bara ett mål måste VPS göra två med bortamålsregeln inräknad. Nästa mål var således otroligt viktigt, tyvärr är det VPS som gör det via Tarkkio i den 72a minuten. Det enda som ändras är dock att HB nu måste göra mål under ordinarie tid, och får man in den bollen så är man extremt nära avancemang. HB försöker så gott de kan men som det ofta blir när ett lag ska framåt med allt de har gör de andra laget mål istället och det är vad som sker nu med, i matchens sista minut gör Nygard 4-0 till VPS och punkterar därmed tillställningen totalt. Mycket bittert för HB givetvis som varit så pass nära trots allt. VPS går alltså vidare med totalt 4-2 och får i nästa runda möta Österrikiska Grazer där VPS åker ur med totalt 3-0 efter en bortaförlust med samma siffror.

Vann turneringen gjorde Parma.

Resultat:
HB-VPS, Finland 2-0; VPS-HB 4-0


1997/98
Detta år var det dags för KÍ Klaksvik att göra debut i Uefacupen. Man fick ungerska Újpest på sin lott och lottades att inleda dubbelmötet på bortaplan. Det blev en mycket tuff kväll för Klaksviksspelarna när ungrarna spelade ut hela sitt register och vann med hela 6-0. Returen var således en match som bara skulle spelas av, även om det givetvis är viktigt för lag som Klaksvik att spela sådana här tuffa europamatcher för att utvecklas. Klaksviks gjorde en betydligt bättre match i returen men ungrarna var ett på tok för bra fotbollslag och vann även denna match, dock bara med 3-2 denna gång. O.Danielsen samt K.Mørkøre var målskyttar för Klaksvik som alltså totalt åkte ur med 9-2. Ungrarna åkte ut i omgången efter mot Århus med totalt 3-2 efter att danskarna vunnit med de siffrorna hemma.

Vann turneringen gjorde Inter.

Resultat:
Újpest, Ungern-KÍ 6-0; KÍ-Újpest 2-3

1996/97
Det numera rätt rutinerade uefacuplaget, Götu tog sig i den första kvalomgången an finska Jazz. Första matchen gick av stapeln i Finland. Götu fick tyvärr vända hem med ännu en förlust i europasammanhang efter en 1-3 förlust. Mannen som gjorde målet som ändock gav Götu hopp inför returen var H.Heinasson. Dock innebar ju bortamålet att man ”bara” behövde vinna hemma med 2-0 för att ta sig vidare. Tyvärr blir det en övermäktig uppgift då Jazz vinner även returen, denna gång skrivs finländarnas segersiffror till 1-0 vilket innebär en totalseger för finnarna med 4-1. Jazz åker sedan ut i kommande omgång mot Dinamo Moskva med totalt 4-2 efter 1-1 borta i första matchen men en 1-3 förlust hemma i returen.

Det andra laget som försvarade Färöarnas färger i Uefacupen detta år var B71 som fick möta APOEL från Cypern. Första matchen spelades med B71 som hemmalag men blev en ensidig historia där gästerna vann med hela 5-1, B71:s mål gjordes av E.Hentze. Cypernresan blev som alla förstår mest en sak för oss statistiknördar då chanserna för avancemang för B71s del var mikroskopiska. Man gjorde dock en helt okej match, förvisso förlorade man med 2-4 men likväl godkänt. Denna gång var målskyttarna för B71 E.Hentze samt P.a Reynatugvu. Apoel slår dock ut B71 med de smått osannolika siffrorna 9-3. Apoel möter sedan i omgången efter Iraklis och avancerar vidare med totalt 3-1, möter sedan Espanyol där man åker ut med 3-2 totalt efter 2-2 hemma och 0-1 borta.

Vann turneringen denna säsong gjorde Schalke.

Resultat:
Jazz, Finland-GÍ Götu 3-1; GÍ Götu-Jazz 0-1
B71-Apoel, Cypern 1-5; Apoel-B71 4-2


1995/96
Efter förra säsongens debut var det ett år senare återigen dags för Färöarna att kvala till Uefacupen. Götu fick återigen spela uefacup och ställdes denna gång mot skotska Raith Rovers där skottarna inledde hemma. Inför 5082personer försökte Götu stå emot men man klarade inte av Skottarna utan fick vända hem med en 4-0 förlust efter ett 1-0 underläge i halvtid. Siffror som givetvis medförde att det var få som trodde på en vändning hemma. Hemmamötet var en jämn tillställning till den 31a minuten då gästerna gjorde 1-0 och definitivt punkterade dubbelmötet. Dock var inte detta något som gjorde att Götu gav upp utan man kämpade vidare och fick till slut utdelning i den 65:e minuten när H Jarnskor kvitterar för hemmalaget. Tyvärr står sig det oavgjorde resultatet enbart fyra minuter då gästerna återtar ledningen i matchen.
Hemmalaget vägrar dock ge upp och fortsätter spela för att ta hem matchen och när det endast återstår fem minuter av ordinarie tid gör M Jarnskor 2-2 vilket även blir det resultat som står på tavlan när domaren väljer att blåsa av matchen för gott. Raith Rovers vidare med totalt 6-2, men Götu tog iaf Färöarnas första ”poäng” i Uefacupsammanhang.

Raith Rovers slår sedan ut Akranes från Island med 3-2 efter 3-1 hemma och 0-1 borta. I den följande omgången blir dock Bayern Munchen för svåra och Raith förlorar med totalt 4-1 efter 0-2 hemma.
Vinner turneringen gör just Bayern München.

Resultat:
Raith Rovers, Skottland-GÍ Götu 4-0; GÍ Götu-Raith Rovers 2-2


1994/95

Detta premiärår för färöiska lag i Uefacupen gav en med svenska ögon intressant lottning för det ena deltagande laget från Färöarna. Götu fick nämligen möta Trelleborgs FF. Första matchen spelades på Färöarna och det blev därmed den första Uefacupmatchen någonsin som spelades på färöisk mark. 750 personer hade letat sig till matchen och fick där se Christian Karlsson göra matchens enda mål. TFF hade därmed skaffat sig ett ypperligt läge att avancera vidare inför hemmareturen på Vångavallen. 1867personer hade slutit upp på Vångavallen för att se returmatchen och det lilla hopp som Götu hade med sig försvann redan i första halvleken, för när domaren blåste för pausvila så stod det 2-0 på tavlan och Trelleborg hade således 3-0 totalt och Götu var nu piskade att göra tre mål på 45 minuter för att avancera vidare. Götu fick dock in två bollar i andra halvlek genom M.Jarnskor samt H.Jarnskor, dock vann Trelleborg matchen med 3-2 till slut, vilket gav 4-2 totalt och avancemang. De fick sedan möta först Blackburn som man slog ut med 3-2 (1-0 borta, 2-2 hemma) totalt följt av Lazio där TFF åkte ur via en 1-0 förlust borta vilket även var det sammanlagda resultatet.

Även HB spelade i Uefacupkvalet detta år och ställdes i sina kvalmatcher mot Motherwell från Skottland. HB fick, till skillnad från Götu, inleda borta. En tuff uppgift givetvis och tyvärr kunde man inte stå emot skottarna utan fick se sig besegrade med 3-0. Hemmareturen var därmed en mycket svår uppgift för HB som föll även hemma, denna gång skrevs Motherwells segersiffror till 4-1, HBs enda målskytt i detta dubbelmöte blev A.Hansen och Motherwell gick således vidare med totalt 7-1. Motherwell åkte sedan ur i den kommande omgången mot Dortmund med totalt 3-0 efter 1-0 förlust borta och en 2-0 förlust hemma.

Vann turneringen gjorde Parma.

Resultat:
GÍ Götu-Trelleborg, Sverige 0-1; Trelleborg-GÍ Götu 3-2
Motherwell, Skottland-HB 3-0; HB-Motherwell 1-4