Europacupen för mästarlag/Champions League

2016/2017

I Champions Leagues första kvalomgång ställdes B36 mot Valletta från Malta och det gav på förhand gott hopp om avancemang.

B36 inledde med att resa till Malta och gjorde där en okej match där man tveklöst var ute efter att få med sig 0-0. Tyvärr höll inte det hela matchen utan dubbelmötets förgrundsfigur Federico Falcone satte 1-0 till hemmalaget efter 69 minuter och även om B36 efter det försökte få till en kvittering så är det svårt att säga annat än att resultatet var rättvist.

Dock gav ju uddamålsförlusten helt okej förutsättningar inför returen en vecka senare. B36 inledde också bra med ett ledningsmål redan efter 11 minuter vilket gjorde att dubbelmötet nu var helt jämnt. Målskytt Hanus Thorleifsson.
Dock hade ju Valletta Fedrico Falcone och denne man kvitterade i den 24e minuten vilket krävde att B36 gjorde två mål till för att avancera.
B36 gjorde ett gediget försök i andra halvlek att avancera och fick också in 2-1 målet genom Hannes Agnarsson efter 66 minuter. Detta gjorde att det fanns rejält hopp om avancemang då det nu endast krävdes ett enda mål för att ta sig vidare. Tyvärr blev så inte fallet utan matchen slutade 2-1 och det innebar respass för B36 redan i första omgången.

Sammanfattning: B36 hade chansen och även om inte våra lag är att räkna med långt fram i turneringen tycker jag allt att man borde lyckats avancera här. Tyvärr blev bortamatchen avgörande där man var lite VÄL fega för sitt eget bästa.
Det hade sannerligen varit trevligt att se B36 möta Röda Stjärnan i nästa runda. Det hade blivit för svårt men ändå nyttiga rankingpoäng in på kontot.

Champions League kvalomgång 1
Valletta-B36 1-0
B36-Valletta 2-1
Valletta vidare via bortamål.


2015/2016

Kvalomgång 1
I den första kvalomgången ställdes här B36 Tórshavn mot TNS - The New Saints - från Wales. B36 fick första matchen hemma och redan i den sjunde minuten tog man också ledningen med 1-0 vilket var mycket glädjande då en seger hemma i dessa sammanhangen nästan är ett krav för att lyckas avancera vidare. Dock tog det inte lång tid innan motståndarna från Wales kvitterade, ty redan i nionde minuten satt 1-1. 1-1 står sig till paus, givetvis inget idealiskt resultat i en hemmamatch med tanke på regeln om bortamål men ändå klart hanterbart.

Gästerna visar sig vara det bättre laget men B36 får ändå några chanser men inget går in och när man tror att domaren skall blåsa för sista gången så sker det som inte fick ske, TNS gör 1-2 och vinner matchen. Mycket tungt mål. Det kräver ju att B36 vinner med två bollar borta...

Returen i Wales blir tuff, B36 håller målmässigt jämna steg första kvarten men när det blåses för halvtid leder hemmalaget med 2-0 och slaget är ju så gott som förlorat. Hemmalaget gör även två baljor till innan B36 på övertid tröstmålar. 4-1 i andra matchen och totalt 6-2 till TNS således.

B36-TNS 1-2
TNS-B36 4-1

TNS vidare med sammanlagt 6-2 och ställs i andra kvalomgången mot Videoton från Ungern.
Där blir det förlust med 1-0 på hemmaplan och 1-1 borta, så där försvinner även The New Saints.



2014/2015

Kvalomgång 1.
I den första omgången ställdes HB mot Lincoln från Gibraltar, ett lag som gjorde sin och sitt lands första internationella tävlingsmatch i sådana här sammanhang när man i första matchen var värdar för matchen. Matchen var således historisk och i matchminut 19 kom även det historiska första målet för Lincoln och Gibraltars fotboll när man fick 1-0 på straff, således ett rätt tidigt underläge för HB men man lyckades kvittera under den andra halvlek när Levi Hanssens satte bollen i minut 71.

1-1 blev även slutresultatet och det gav ju sannerligen HB ett fint utgångsläge inför returen på hemmaplan.

Returen blev inte den tillknäppta historia som man kanske kunde vänta sig när HB inte behövde göra mål utan efter 34 minuter hade hemmalaget redan 3-0 efter att Hanssen inlett målskyttet, Jensen utökade den innan Edmundsson fastställde halvtidsresultatet i redan nämnda minut. Det krävdes alltså tre mål av gästerna för att HB skulle tappa platsen i nästa runda, något som givetvis inte ”kunde” ske...

Hur osannolikt det än verkade för Lincoln att komma tillbaka så blev det rejält nervöst efter först Cabreras reducering i 50e minuten och när sedan även J.P. Duarte gör 3-2 efter 77 minuter är det alltså bara ett enda mål som skiljer... Dock tar det bara fyra minuter innan HB så gott som avgör när Hanssen trycker in ytterligare en balja till 4-2 och när Benjaminsen gör matchens sista mål till 5-2 i 88e minuten är det helt klart, HB avancerar till kvalomgång 2.

Lincoln-HB 1-1
HB-Lincoln 5-2

Kvalomgång 2.
I denna den andra omgången ställdes HB mot Partizan från Belgrad. Första matchen spelades i Belgrad och man visste ju att det skulle bli oerhört svårt, dock fanns det ju en förhoppning om att klara sig ifrån med ett resultat som gjorde returen oerhört intressant. För att klara sig i sådana här matcher behöver man den lilla turen som krävs att man har. Dessutom är det ju viktigt att lyckas hålla tätt åtminstone första halvlek.

Tyvärr kom 1-0 till Partizan redan efter en kvart men det var även halvtidsresultatet så chansen fanns i allra högsta grad kvar, tyvärr orkar man inte stå emot sista tjugo utan släpper in två baljor då och får vända hem med en 3-0 förlust. Dock skall det givetvis sägas att Partizan är ett mycket starkt lag, speciellt hemma.

Returen var dock inte lika ojämn och intressant är att 17-årige Bartal Wardum gjorde 1-0 för HB efter 35 minuter och hoppet levde om en gigantisk skräll när det stod 1-0 i halvtid. Vad som krävs i ett sådant läge är ju att man orkar stå emot första kvarten av andra, få in 2-0 och skapa rejäl oreda, men tyvärr får Partizan 1-1 redan i 49e minuten och sedan var det inte så mycket mer med det, gästerna trycker in två baljor till och slutresultatet skrivs till 1-3 och CL-äventyret var över för HB och drömmen om en plats i tredje omgången för ett färöiskt lag (som vid förlust där innebär en plats i Els playoff).

Partizan-HB 3-0
HB-Partizan 1-3

Partizan gick sedan vidare och fick möta Ludogorets från Bulgarien där man åkte ut efter 0-0 borta i första matchen och 2-2 hemma.



2013/14

KVALOMGÅNG 1
Den 2 juli när klockan slog 19:30 inleddes Färöarnas europaäventyr säsongen 2013/14 med att EB/Streymur gick ut till match mot Lusitans i Andorra la Vella i Cls första kvalrunda.
För ovanlighetens skull så var ett av våra lag favoriter i en match i europaspelet. Det verkar dock inte vara något som är att föredra för innan halvtimmen var spelad ledde Lusitans med 2-0 efter att bl.a. tryckt in en straff.
2-0 var även halvtidsresultat och det såg rätt mörkt ut och inte blev det ljusare när EB/Streymur fick en man utvisad i minut 62. Då kändes årets Cläventyr redan kört egentligen och det var nog en tanke som slog en hel del. Dock var det nu man verkligen verkade knyta näven hos EB/Streymur och redan fem minuter efter utvisningen reducerar Hansen och helt plötsligt har man ett resultat som är helt okej att ta med sig till returen en vecka senare. Inte blev förutsättningarna direkt sämre när Hanssen gör 2-2 på straff bara minuter efter reduceringen. Kvitterat med en man mindre och detta blir även slutresultatet. 2-2 således inför returen en vecka senare.Den nionde juli var dagen då det skulle till att avgöras i Torshavn och EB/Stremur satte direkt tonen med att redan i den tredje minuten göra 1-0 via Hansen och det blev sedan även 2-0 i den 38e minuten och det var även resultatet när domaren satte pipan till munnen och blåste för halvtid.

Det kändes rätt så säkert ändå, dock ville Lusitans inte ge upp så lätt och när de gör 2-1 i minut 68 blir det ju nervöst igen ty då skiljer det endast ett mål mellan förlängning och avancemang.
Det var väl dock ett resultat av att Lusitans gav det en chans och att EB/Stremur de facto är ett bättre lag som gör att det i minut 72 blir 3-1 genom Zachariasen och då dör givetvis matchen.
Hemmalaget fortsatte dock mala på och matchen slutar till slut 5-1 till EB/Streymur efter att Hanssen gjort sitt andra för dagen och Niclasen sedan avslutade målskyttet.EB/Stremur vidare med sammanlagt 7-3.KVALOMGÅNG 2
Efter avancemanget mot Lusitans väntade möten med Dinamo Tblisi och där var det inte snack om att vara favorittippade för EB/Streymurs del.

Första matchen spelades den 16 Juli i Tblisi och länge stod EB/Streymur emot mycket bra och det såg ut att stå 0-0 i paus men i minut 40-43 faller tre baljor, två för hemmalaget och ett för bortalaget även om alla mål gjordes av Dinamospelare. Efter att hemmalaget gjort 1-0 kvitterades ledningen via ett självmål men tyvärr lyckas inte EB/Streymur hålla det till halvtid vilket hade varit ack så bra utan redan minuten efter det kommer 2-1 vilket istället blir det resultat som lagen tar med sig in i pausen.

Dock är 2-1 torsk borta mot Dinamo inget att skämmas för och det hade gett bra förutsättningar för avancemang hemma i match två.

Dinamo får inte hål på EB/Sreymur den första halvtimmen av andra heller men går sedan ifrån till hela 6-1 på bara nio minuter vilket givetvis betyder ridå ner för EB/Streymur inte bara i matchen i sig utan även i dubbelmötet. Synd att man inte orkade stå emot bättre.


Returen var som sagt mest av det som kallas ”akademisk karaktär” och om nu EB/Streymur hade drömmar om avancemang trots allt såg Dinamo till att avliva den drömmen genom att med mål i minut 7 & 12 gå upp till 2-0 och då hjälpte det givetvis föga att Danielsen reducerade för EB till 1-2 innan sedan gästerna i andra halvlek fastställer slutresultat till 1-3. Dinamo vidare med sammanlagt 9-2. I skrivande stund ser Dinamo ut att åka ur direkt mot Steua i omgång 3 då man förlorat första matchen hemma med 0-2.


2012/13


3/7 Linfield-B36 0-0
Första kvalomgången och vårt hopp stod till B36 som ställdes mot Nordirlands mästarlag Linfield som med sina 51 ligatitlar är oerhört vana vid europaspel och Clkval.

Första matchen spelades på Nordirland i detta öderby och spelplats var Windsor Park som ju är nationalarena för Nordirland. 1341 åskådare hade bänkat sig när lagen gick in på planen och domaren blåste igång kampen. Linfield dominerade matchbilden rätt rejält och fick även straff i den 39e minuten. En straff som Linfields målspottare Peter Thompson missade, eller snarare kan man säga att Meinhardt Joensen gjorde en fenomenal räddning. Linfield fortsatte pressa men B36 stod emot och när Wim Smet blåste sin sista signal innan han började resan hem till Belgien igen så stod det fortfarande 0-0 på resultattavlan.

Ett helt ok resultat för B36 givetvis även om bortamål alltid är önskvärt.

10/7 B36-Linfield 3-4 (efter straffar) 0-0 vid full tid och förlängning.
Första matchen slutade som skrivet ovan 0-0 så det var två lag med förhoppningar om avancemang som äntrade Gundadalur inför 1400 åskådare en vecka efter första matchen. Att detta var två målmässigt jämna lag skulle visa sig även i denna kamp, det var även här viss press från Linfield men B36 med Meinhardt Joensen i spetsen fredade sitt mål över 120 minuter och det hela fick avgöras på straffsparkar.

Straffsparkar som är det lotteri det nu är, man hyllar sina spelare när man vinner (se bara på Sverige i vm94) medan man skyller på lotteriaspekten när man förlorar. Nåväl, straffsparksläggningen startade och först ut med att stega fram till elvameterspunkten var Matras från hemmalaget, dock tog straffen hans i virket och B36 fick därmed en mardrömsstart på straffläggningen. Båda lagen satte sedan sina straffar så pressen på Cieslewicz när han stegade fram för att ta sin straff för B36 i femte omgången var enorm, han var tvungen att sätta den för att chansen skulle finnas kvar. Tyvärr missar han och Linfield kunde därmed avancera vidare.

En bitter förlust för B36 speciellt med tanke på att motståndet i nästa runda inte kändes övermäktigt i form av AEL Limassol från Cypern. Limassol slog ut Linfield med totalt 3-0 i andra kvalomgången.

Totalt: B36-Linfield 3-4 efter straffar


2011/12

Som alla väl redan vet mötte detta år HB Tórshavn Malmö FF i kvalomgång 2 (båda lagen var direktkvalificerade dit).
Första matchen spelades i Malmö på det som i europaspelet heter ”Malmö New Stadium” och det blev en betydligt jämnare historia än vad de flesta svenskar trodde på förhand. HB gjorde det bra och även om MFF var bättre så stod det 0-0 i paus och det var ett frustrerat MFF som kom ut till andra. I den 58e minuten gör dock MFF 1-0 men HB fortsätter att stå emot bra även om hemmalaget sedan får in även 2-0.
Returen på Färöarna skulle alltså bara bli en s.k. ”Promenad i parken” för MFF men HB ville annorlunda…

HB hade 0-0 i paus och det kändes väl lugnt för MFF i det läget, men Benjaminsen ger HB ledningen med 1-0 och då det återstår 20 minuter blir det givetvis nerver i det hela. I den sista spelminuten tar så bollen på armen på en MFFförsvarare och även om det inte var en klockren straff har man ju sett domare blåsa straff för mindre klockrena hands men han låter pipan vila och istället för ett gyllene läge till 2-0 och därmed förlängning gör MFF 1-1 precis innan domaren blåser av.

Malmö slog ju som bekant sedan ut Glasgow Rangers med 2-1 totalt och var ytterst när att nå gruppspelet men förlorade mot Dinamo Zagreb med totalt 4-3.
Turneringen pågår i skrivande stund varvid ingen mästare är utsedd.


Resultat:
Malmö FF-HB Torshavn 2-0
HB Torshavn- Malmö FF 1-1


2010/11


Detta år försvarades Färöarnas färger i den finaste av turneringar av HB som gick in i andra kvalomgången. Man fick en mycket tuff lottning där man ställdes mot Red Bull Salzburg. Lottningen medförde dock att mången supporter i världen, oavsett vilket lag man håller på, höll på HB då ju Red Bull Salzburg tagit över gamla fina Austria Salzburg och på det sättet övertagandet skedde fått all världens fotbollsfans emot sig.
Nåväl, första matchen spelades i Salzburg och det var väl trots stödet, inte många som trodde att HB skulle stå emot hemmalaget. Matchen inleddes således med en stark hemmapress men HB stod emot inledningsvis men när matchklockan tickat upp till 21 spelade minuter gör hemmalaget 1-0 och man såg framför sig att det nog skulle bli proppen ur för hemmalaget nu. Dock håller HB undan bra även efter ledningsmålet men hemmalaget får ett psykologiskt tungt mål i den 43e minuten vilket sänkte ett och annat huvud hos HB får man förmoda. Andra halvlek hinner knappt sparka igång innan hemmalaget utökar till 3-0. Efter det målet endast 40 sekunder in på halvleken är matchen ju tveklöst körd för HB och efter en dryg timme slinker även 4-0 in och innan domaren blåser av matchen har Salzburg hunnit med att göra även 5-0. Det var inget snack om att det bättre laget vann, men man kan inte låta bli att undra vad resultatet blivit om HB bara lyckats dels ha med sig bara 0-1 i paus och dels inte släppt in målet så snabbt i andra. En förlust hade det antagligen blivit ändå, men troligen en mer knapp sådan och en som hade givit lite hopp inför returen.

Returmatchen spelades en vecka senare och det får sägas vara en match som går till historien. HB lyckas nämligen slå gästerna med 1-0, visserligen räcker inte det för avancemang men denna seger är helt klart en av de tyngsta segrarna för ett färöiskt lag. Segerskytt blev Simun Samuelsen i den 73e minuten. Totalt 1-5 men en seger mot Salzburg iaf och det är viktigt för alla lag att se att det går att slå även sådana bra lag.

Salzburg fick sedan i den tredje rundan möta Omonia Nicosia och inledde med 1-1 borta för att hemma vinna med 4-1 och avancera vidare. I playoffrundan, som ju är den fjärde kvalrundan, lottades Salzburg mot Hapoel Tel-Aviv, inledde hemma där man förlorade med 2-3 och i bortakampen blev det 1-1 så där tog äventyret slut för HB:s övermän. Barcelona tog så småningom titeln.

Resultat:
Red Bull Salzburg-HB 5-0
HB-Red Bull Salzburg 1-0


2009/10


Denna runda innebar en tuff lottning för EB/Streymur som fick möta Apoel från Cypern. Första matchen spelades på Färöarna i detta ömöte. Apoel tog ledningen redan efter 11minuter men hemmalaget vägrade ge upp och kämpade hårt men Apoel är ett på tok för bra lag för denna runda och i matchminut 77 gör gästerna 2-0 och det blir även slutresultatet.

Bortamatchen blir inte roligare utan Apoel spelar mycket stabilt och vinner med 3-0, totalt således 5-0 till Cyprioterna.

Apoel slår sedan ut FK Partizan med totalt 2-1 efter 2-0 hemma och 0-1 borta i den tredje kvalomgången. I den fjärde kvalomgången, eller play-offet som det officiellt heter, slår Apoel ut FC Köpenhamn via 3-2 totalt. 1-0 förlust borta och 3-1 hemma gör att Apoel tar sig in i gruppspelet där man ställdes mot Madrid, Chelsea och Porto. Man når i gruppspelet 0-0 borta mot Madrid, 1-1 hemma mot samma lag samt 2-2 borta mot Chelsea, dessutom var man aldrig långt ifrån poäng i övriga matcher. Det var således ett mycket starkt lag som EB/Streymur fick möta. Vann turneringen gjorde Inter.

Resultat:
EB/Streymur-Apoel 0-2
Apoel-EB/Streymur 3-0


2008/09


NSÍ Runavik som denna gång var mästarlaget från Färöarna fick möta Dinamo Tblisi. Första matchen var för Runaviks del på bortaplan och inleddes tungt för gästerna. Efter sju minuter kom 1-0, efter tio minuter 2-0 och efter ett straffmål efter en halvtimme stod det 3-0 på tavlan. Dock blir det inte mer mål men returen blir oavsett detta mycket tuff för NSÍ.

Att vända ett 3-0 underläge är förvisso väldigt tufft men ska man överhuvudtaget ha en chans krävs ett relativt tidigt mål och det var precis vad NSÍ fick. Efter 16 minuter gör Hjalgrím Elttør 1-0 och det tänds ett hopp hos hemmalaget. 1-0 i paus och man kan nog ana vad som sades i omklädningsrummen då. Tblisi försöker väl så gott de kan hålla undan medan hemmalaget drar upp taktiken för att försöka anfalla mer och mer ju längre matchen går beroende på resultat. Tyvärr får hemmalaget inte in bollen och matchen slutar 1-0 vilket innebär att Dinamo Tblisi avancerar vidare med 3-1 totalt.

I den andra rundan åker Tblisi ut mot Panathinaikos med 3-0 totalt efter en bortaförlust med samma siffror. Vann turneringen gjorde Barcelona.

Resultat:
D.Tblisi-Runavik 3-0
Runavik-D.Tblisi 1-0


2007/08


Denna runda föll lotten på det sätt att vi fick ett rent Ö-möte. Isländska mästarlaget FH Hafnarfjördur väntade på HB. Första mötet spelades på Island och var ingen vidare trevlig upplevelse för HB som redan efter 16 minuter hamnade i ett 2-0 underläge, visserligen var det 2-1 i halvtid men detta efter ett självmål av hemmalaget. Likväl så hade ju ett 2-1 resultat varit ett helt okej resultat att ha med sig hem för HB, men tyvärr kan man inte stå emot i andra halvlek utan islänningarna gör två mål till och står som segrare med 4-1.

Givetvis ett mycket tufft utgångsläge inför hemmareturen där nu HB var piskade att vinna med 3-0 eller mer. HB lyckas dock inte få hål på FH denna gång, men man håller nollan själva också vilket alltså innebär att matchen slutar 0-0. Hafnarfjördur vinner således med totalt 4-1 och avancerar vidare.

FH får i andra kvalomgången möta Bate Borisov och förlorar med 1-3 hemma och når 1-1 borta men åker alltså ut med totalt 2-4. Vann turneringen gjorde Manchester United.

Resultat:
FH-HB 4-1
HB-FH 0-0


2006/07


Denna gång var det lag som fick bära Färöarnas fana i detta clkval B36. Man lottades att möta Birkirkara från Malta. Dubbelmötet inleddes nere på Malta. B36 inledde bra och tog ledningen efter en kvar genom Sylla Amed Davy. Samme man gjorde även 2-0 till gästerna efter 32minuter och detta var även halvtidsresultatet. Andra halvlek verkade bli mållös men på två minuters övertid gör Hanus Thorleifsson 3-0 till B36 vilket även blir slutresultat.

Returen hemma i Torshavn var en jämnare tillställning där B36 till slut, precis innan pausvilan i minut 44 tar ledningen med 1-0 genom Klamint Matras. B36s 1-0 ledning innebar ju att gästerna var tvungna att göra fyra mål för att avancera vidare, en uppgift som givetvis var oerhört tuff även om man lyckades kvittera i den 59e minuten. B36 punkterade dock tillställningen fullständigt med tio minuter kvar via sitt 2-1 mål av Abele Ekeke. Förvisso kvitterar gästerna i 83e minuten men det spelar ingen roll totalt sett utan vi får för första gången se ett Färöiskt lag avancera vidare till nästa runda i CL.

I kvalomgång 2 ställdes B36 mot Fenerbahce. Man inledde borta i Istanbul, en match varje lag i Europa tycker är oerhört svår. B36 inleder okej och står emot Fenerbahce längre än vad många nog hade trott men i matchminut 26 kan man inte längre freda sig utan Stephen Appiah gör 1-0 till hemmalaget som sedan via ytterligare mål i första halvlek och två i andra vinner med 4-0. Sista målet kommer i matchens absolut sista sekunder, tre minuter in på övertid. En tuff kväll för Jàkup Mikkelsen i B36 mål således.

Hemmareturen var således mest en erfarenhet för B36 och färöisk fotboll, ingen trodde ju att man skulle kunna vända, men det är ju sådana här matcher som krävs för att fotbollen på Färöarna ska utvecklas.
Oavsett förutsättningarna spelades det ju en retur och precis när de flesta trodde på 0-0 i paus gör gästerna 1-0 och det är som alltid tungt med sådana mål precis före pausvilan och i andra halvlek seglar gästerna ifrån till 5-0 och en totalseger med 9-0. B36 kan dock slå sig för bröstet som det första Färöiska laget att avancera vidare någon omgång i CL.

Fenerbahce åker sedan ut i tredje kvalomgången mot Dynamo Kiev med totalt 5-3 efter 3-1 förlust i Kiev och 2-2 hemma. Vann turneringen gjorde AC Milan.

Resultat:
Kvalomgång 1
Birkirkara-B36 0-3
B36- Birkirkara 2-2
Kvalomgång 2
Fenerbahce-B36 4-0
B36-Fenerbahce 0-5


2005/06


För tredje året i rad var det HB som kvalade och för andra gången på dessa år hade lotten fallit på FBK Kaunas. HB inledde återigen hemma mot Kaunas men denna gång blev det en målrikare tillställning än i lagens senaste möte. Kaunas gick upp till en 2-0 ledning efter 25minuter men Lag reducerade för HB fyra minuter efter 2-0. Tyvärr blev det inte en kvittering som föll härnäst utan Kaunas gjorde 3-1 vilket även var halvtidsresultatet. I andra halvlek gör Lag sitt andra mål för kvällen till 2-3 men minuten senare faller matchens sista mål när gästerna gör 4-2.

Returen slutade 4-0 till Kaunas men det stod bara 1-0 i paus efter mål i 44e minuten.

Kaunas således vidare till nästa runda där de ställdes mot Liverpool och föll med 5-1 totalt. Vann turneringen gjorde sedan Barcelona.

Resultat:
HB-Kaunas 2-4
Kaunas-HB 4-0

2004/05
För andra året i rad var det HB som kvalade till Champions League, denna gång mot WIT Georgia. HB hade lottats att börja borta och åkte således iväg för att försöka få med sig ett bra resultat till matchen hemma på Färöarna. Man hade dock inte så mycket att sätta emot ty hemmalaget gick ifrån till 3-0 i paus och vann sedan med 5-0.

Returen var således mest ytterligare en match för oss som följer varje match för de respektive lagen. HB var alltså tvungna att vinna med 6-0 för att avancera vidare. Något som självfallet blev för svårt. Dock fick publiken se en underbar andra halvlek efter 0-0 i paus. HB tog ledningen med 1-0 i 66e minuten via Thorsteinsson och fyllde på målkontot i den 69e via Jespersen. Sedan gjorde även Eliasen mål, men detta kom i den 88e minuten och det var tyvärr för sent för att på allvar hota gästernas avancemang men visade att man aldrig gav upp. Intressant är även att de två första målen gjordes av inhoppare, frågan man då kan ställa sig är vad som kunde skett om de fått starta? Givetvis en omöjlig fråga att svara på men den kommer likväl upp vid sådana här tillfällen. 3-0 slutade matchen men gästerna gick vidare med 5-3.

WIT Georgia åkte ur i kommande omgång med totalt 2-11 mot Wisla Krakow efter förnedrande 2-8 hemma. Vann turneringen gjorde Liverpool.

Resultat:
W.Georgia-HB 5-0
HB-W.Georgia 3-0

2003/04

HB Torshavn som var mästarlaget och fick chansen denna säsong ställdes mot FBK Kaunas. Man inledde hemma och det blev en stentuff match som egentligen kunde slutat hur som helst. Kaunas var uppenbarligen rätt nöjda med 0-0 och gick mestadels in för att försvara det resultat som stod på tavlan när den ukrainske domaren blåste till spel. 0-0 stod sig också mycket länge trots idoga försök från hemmalagets sida att bräcka nollan. Har man sett tillräckligt mycket fotboll i sina dar vet man att det är ett brutalt tufft spel ibland och att även om man dominerat matcher kan man lätt åka på ett baklängesmål om man själva inte får hål på motståndet, detta var precis vad som hände när Kaunas Opic i den 75e minuten satte dit matchens enda mål. Bittert givetvis för hemmalaget.

Returen krävde således en HB seger med två mål eller en uddamålsseger med 2-1 eller mer för att avancera. Det hela inledes dock tungt då Kaunas redan i matchminut fem gör 1-0. Återigen befarades väl att det skulle rinna iväg för Färöarnas lag i CL-kvalet men i den nionde minuten kvitterar Rógvi Jacobsen till 1-1 och nu var HB bara ett enda mål ifrån avancemang. Matchen stod nu och vägde ett tag, hemmalaget var chockade av kvitteringen och HB väl medvetna om att det nu ”bara” krävdes ett mål för avancemang till nästa runda. Tyvärr kom inte nästa mål från gästernas sida utan det var Kaunas som på ett fåtal minuter gjorde både 2-1 och 3-1 och därmed dödade matchen. I andra halvleken kommer sedan även 4-1 och Kaunas går vidare totalt 5-1.

Kaunas åker sedan ut mot Celtic i nästa runda med totalt 5-0. Vinner turneringen gör Porto.

Resultat:
HB-Kaunas 0-1
Kaunas-HB 4-1

2002/03
Det var återigen dags för B36 att försvara Färöarna i CL. Detta år skulle man ställas mot Torpedo Kutaisi. Man inledde borta i Georgien på David Kalidze Staion. B36 blev hårt pressade från start och som ett resultat av detta kommer även 1-0 efter en kvart via ett långskott av Asatiani. B36 kämpar på väl men fick ändå 2-0 mot sig på straff i den 33e minuten. Efter detta började dock B36 visa mer mod och man var nära att reducera ett par gången i slutet av halvleken via ett stolpskott av Lakjuni och ett missat friläge av John Petersen. 2-0 var dock halvtidsresultatet. Direkt efter pausvilan gör dock hemmalaget 3-0 och nu befarade antagligen många en kollaps av B36 likt den VB fick mot Slavia Mazyr året innan, men istället för att klappa igenom kommer 3-1 via Lakjuni. Hemmalaget replikerar dock snabbt och går upp till 5-1 lite senare. Dock reducerar Mortansson för B36 i matchminut 74 och sedan får vi inte se några fler mål. 5-2 till Kutaisi således.

För att B36 skulle gå vidare krävdes en seger med 3mål eller mer hemma och det var givetvis en otroligt tuff uppgift och tyvärr mäktade man inte med det utan matchen slutade 1-0 till Kutaisi som gick vidare och fick möta Sparta Prag där vann Prag med totalt 5-1.

Vann turneringen gjorde Milan.

Resultat:
T.Kutaisi-B36 5-2
B36-T.Kutaisi-0-1

2001/02

Detta år representerade Färöarna av VB från Vágur. Man fick som alla tidigare deltagare ge sig in första kvalomgången och lotten hade fallit på Slavia Mazyr från Vitryssland. Man inleder hemma och når 0-0.

Förutsättningarna inför returen i Vitryssland var således rent resultatmässigt goda, fick man in en boll skulle det krävas två av Slavia för att hemmalaget skulle ha vänt. Tyvärr inleds matchen på sämsta tänkbara sätt, redan i matchminut fyra kommer 1-0 och det via ett självmål av VB, den olyckliga är Marek Wierzbicki. Tyvärr innebar det målet att VB klappar ihop totalt och när första halvlek är slut står det 5-0 på tavlan och det blev även slutresultatet. Man kan verkligen undra hur det hade slutat om VB sluppit det olyckliga självmålet.

Slavia Mazyr förlorar sedan två raka mot Inter Bratislava med 1-0 i båda kamperna och åker ur. Vinner turneringen gör Real Madrid.

Resultat:
VB-S.Mazyr 0-0
S.Mazyr-VB 5-0

2000/01
Nu var det återigen dags för KÍ från Klaksvik att kvala till Champions League. Man hade fått en tuff lottning i form av Crvena Zvezda eller som vi känner dom ”Röda Stjärnan”. Klaksvikslaget inledde hemma och höll emot bra men gästerna fick in 1-0 otroligt psykologiskt viktigt i matchminut 44 via Drulic. Det hade antagligen varit svårt för KÌ att stå emot oavsett men det var ett tungt mål att släppa in och i andra halvlek ökar Stevanovic på gästernas ledning till 2-0 i den 68e minuten innan matchens sista mål slutligen faller i minut 90 och målskytt denna gång var Mirkovic.

Returen blev därför mest en sak för oss statistikbitare och slutade 2-0 till Röda Stjärnan efter mål i 10e och 17e minuten av i tur och ordning Boskovic och Drulic. 5-0 totalt till Röda Stjärnan som sedan slog ut Torpedo Kutaisi men sedan åkte ut på bortamål (1-1) mot Dynamo Kiev i tredje kvalrundan.

Vann turneringen gjorde Bayern München.

Resultat:
Klaksvik-R.Stjärnan 0-3
R.Stjärnan-Klaksvik 2-0

1999/2000
Detta år var det dags för HB Torshavn att försvara Färöarnas färger i CL. Man fick möta Haka Valkeakoski från Finland. HB inledde hemma och tog också ledningen med 1-0 via ett mål av Magni Lakjuni i den 47e minuten. Tyvärr blev glädjen för HB inte långvarig för endast 13minuter senare, i matchminut 60 kvitterar Haka via Popovitch. 1-1 slutar matchen och det var ett hyfsat utgångsläge inför returen i Finland.

Tyvärr klarade HB inte av returen lika bra som hemmakampen. Man stod emot i 25 minuter men i minut 26 kommer 1-0 och sedan rullar det på och när domaren väl blåser av står det 6-0 på tavlan och Haka således vidare med totalt 7-1.

Haka förlorar sedan mot Rangers i den följande kvalomgången med totalt 7-1. Vinner turneringen gör sedan Real Madrid.

Resultat:
HB-Haka 1-1
Haka-HB 6-0


1998/99
Denna gång var det så dags för B36 att göra entré i Champions League. Kvallotten föll på Beitar Jerusalem. Förvisso en kanske överkomligare lottning än tidigare års Zagreb, Sparta Prag och Rangers men likväl rätt tufft. Första matchen spelades nere i Israel där Beitar vann med 4-1. B36 hamnade snabbt i underläge, 1-0 kom i andra minuten och sju minuter senare kom även 2-0. Efter att Beitars Salloi i första halvleks sista minut gjort 3-0 var det halvtidsresultatet. Andra halvlek var jämnare som andra halvlekar ofta blir när ena laget leder stort, men här såg vi Petersen göra mål på straff för B36 i den 73e minuten. Dock fick Salloi chansen igen och satte 4-1 och det blev som sagt även slutresultatet. Ett mycket tufft utgångsläge för B36 inför hemmareturen således.

Returen blev inte lika målglad, i paus stod det 0-0 men i matchminut 68 sänkte Hamar B36 definitivt med sitt 1-0 för Beitar. 1-0 till gästerna blev även slutresultatet och Beitar avancerade således vidare med sammanlagt 5-1.

Beitar åkte i omgången efter ut mot Benfica med smått osannolika 8-4. Vann hela turneringen gjorde som de flesta väl minns Manchester United.

Resultat:
Beitar-B36 4-1
B36-Beitar 0-1

1997/98
Så gjordes då formatet av ”världens finaste klubblagsturnering” om igen och det medförde att vi återigen fick se Färöarna delta med sitt mästarlag.

Mästarlaget var denna gång GI Gøtu och de fick ge sig in i första kvalomgången och fick där en mardrömslottning i form av Rangers FC från Glasgow (de heter inte Glasgow Rangers utan Rangers FC och är från Glasgow). Gøtu har ju idag gått ihop med Leirvíkar och heter Víkingur. Första matchen spelades på Färöarna och där vann Rangers med 5-0. Returen spelades på Ibrox i Glasgow och där vann Rangers med 6-0. 11-0 till skottarna totalt således och det blev inget Sverigebesök för GÍ utan det blev Rangers som fick åka till Göteborg och Ullevi och möta IFK Göteborg i den följande rundan, där IFK Göteborg förövrigt gick vidare. Vann turneringen gjorde Real Madrid.

Resultat:
Gøtu-Rangers 0-5
Rangers-Gøtu 6-0

1996/97
Samma modell för tredje året i rad vilket alltså återigen medförde att vi inte fick se något färöiskt lag försöka kvala in till Champions League.

1995/96
Detta år spelades CL på samma sätt som året innan och utan att förringa ”vår” liga så var det därmed självklart inget färöiskt deltagande. Vann turneringen gjorde Juventus.

1994/95
Något oväntat såhär i efterhand och vid genomgången av alla resultat så fanns inget lag från Färöarna med i denna upplaga av Champions League. Varför var det nu så då? - undrar ni, då åren innan haft färöiskt deltagande. Jo, svaret finner man i UEFA:s rullor där det står att detta år fick endast lagen från de 24 bästa europeiska länderna delta. Något vi i Sverige inte la någon större vikt vid eftersom IFK Göteborg ändå kvalade in, men det är såhär i efterhand ett märkligt beslut att inte tillåta alla medlemsländer delta. Turneringen vanns av Ajax.

1993/94

Detta år representerades Färöarna av B68 från Toftir. Man fick redan i kvalomgången otroligt tufft motstånd i form av Dinamo Zagreb och man kunde inte alls stå emot de väldigt duktiga Kroaterna. Man förlorade med totalt 11-0 efter 0-5 hemma och då helt sonika 0-6 borta. I bortakampen hade man faktiskt bara 0-1 i paus. Här bevisades förövrigt hur fel Uefas rankingsystem kan slå. Dinamo Zagreb hade givetvis rent poängmässigt inte kvalificerat sig för direktavancemang till senare rundor då landet var så pass nytt vid denna tidpunkt, men laget var ofantligt mycket bättre än vad rankingen sade, något B68 fick erfara.

Zagreb åkte sedan ut mot Steaua Bukarest. Turneringen vanns senare av Milan.

Resultat:
B68-Dinamo Zagreb 0-5
Dinamo Zagreb-B68 6-0

1992/93

Här startar Färöarnas deltagande i den finaste av europas cuper. Det är inga mindre än skribentens eget favoritlag, KÍ från Klaksvik som får ge sig först in i leken av de färöiska lagen i Champions League. Man ställs mot lettiska Skonto Riga i en kvalrunda. Tyvärr kunde inte Klaksvikslaget stå emot utan föll i första matchen hemma med 1-3 och inte gick det lättare i bortamötet som tyvärr förlorades med 0-3. En snabb sorti således för det första Färöiska laget som kvalade till Champions League. Färöarnas första målskytt i Champions League sammanhang blev O.Danielsen.

Skonto Riga åkte sedan ur i nästa omgång mot Lech Poznan (som i omgången efter åkte ur mot IFK Göteborg). Hela turningen vanns detta år av Marseille.

Resultat:
KÍ Klaksvik-Skonto Riga 1-3
Skonto Riga-KÍ Klaksvik 0-3