EFFODIVISIONEN 2014
Resultat, tabell och referat för Färöarnas högsta division. Alla säsongens omgångar kommer att ligga kvar på sidan.
Källor: bl a FaroeSoccer, sportal.fo, in.fo, Soccer and Equipment och FSF.
Redaktör/webmaster: Sören Flink
Vår webmaster har skrivit en bok om färöisk fotboll. Läs mera

Omgång 27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.10.25
Resultat
    TABELL (slutställning)
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
NSÍ Runavík - ÍF Fuglafjørður
4-2
 
1.
B36 Tórshavn
27
+28
27
34
61
Víkingur - B68 Toftír
3-1
 
2.
HB Tórshavn
27
+39
32
28
60
EB/Streymur - KÍ Klaksvík
2-0
 
3.
Víkingur
27
+30
23
26
49
B36 Tórshavn - HB Tórshavn
1-2
 
4.
NSÍ Runavik
27
+11
23
17
40
AB Argir - Skála
1-2
 
5.
EB/Streymur
27
+8
23
17
40
 
 
6.
KÍ Klaksvík
27
+3
26
10
36
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
27
-16
18
10
28
 
 
8.
AB Argir
27
-31
13
12
25
 
 
9.
Skála
27
-35
12
5
17
     
10.
B68 Toftír
27
-37
12
5
17
Sista omgången - synnerligen ospännande
Den enda ändringen i tabellen under sista omgången var att Skála och B68 - med minsta möjliga marginal - bytte plats på de två sista platserna. Det har under hela säsongen varit extremt få omkastningar när det gäller lagens placering i tabellen (vilket har underlättat jobbet för den som gör omflyttningarna manuellt :-). Segermarginalen blev bara en poäng, men segern för B36 blev ju klar redan i förra omgången. Vi hoppas på en bättre säsong 2015 med mera normal omfattning av spänningen!

På við Løkin i Runavík spelades en av de matcher, som innehöll någon spänning - NSÍ behövde troligen vinna för att behålla fjärde plats i tabellen (vilket i och för sig inte var särskilt upphetsande). Gästerna var ÍF Fuglafjørður och höll en säker sjundeplats. Redan i fjärde minuten gav också Jens Joensen hemmalaget ledningen. Ledningen höll nästan fram till paus, men då kvitterade Clayton Soares till 1-1. En bit in på andra halvlek såg matchen ut att avgöras. I femtionde minuten gjorde Christian Høgni Jacobsen 2-1 och en minut senare ökade årets skytteligasegrare Klæmint Olsen till 3-1. Men drygt fem minuter senare reducerade Kristoffur Jakobsen till 3-2 och det var match igen. ÍF lyckades inte komma närmare och i åttiosjunde avgjorde Andy Olsen genom att öka NSÍ:s ledning till 4-2 och säkrade sin fjärde plats.

En helt ointressant match spelades på Sarpugerði i Norðragøta, där Víkingur på sin säkra tredje plats mötte B68 Toftir, som dessvärre var säkert placerade under strecket. Efter en dryg halvtimmes spel hade Hanus Jacobsen och Finnur Justinussen sett till att hemmalaget ledde med 2-0 och matchen verkade även här avgjord. Men som i förra matchen reducerade B68 - i sjuttioförsta minuten gjorde Jonleif Højgaard 2-1. Slutet blev också som i förra matchen. Finnur Justinussen gjorde sitt andra mål för dagen - även om det inte var nödvändigt; andra platsen i skytteligan var klar ändå - och slutresultatet blev en seger för Víkingur med 3-1.

Matchen mellan EB/Streymur och KÍ Klaksvík på við Margáir i Streymnes gällde ungefär samma sak som den i Runavík, med den skillnaden att här hade båda lagen möjlighet att ta fjärde plats. Spänningen blev troligen inte så stor. Efter en knapp kvart kunde Rógvi Nielsen hemmalaget ledningen med 1-0 och i femtiotredje minuten gjorde Arnbjørn T Hansen sitt förmodligen sista mål för EB/Streymur - han är ju på väg till HB. Resultatet 2-0 stod tiden ut, trots att KÍ fick en straff i slutet av matchen. Den missades av 36-årige Heðin á Lakjuni, som därmed troligen missade sin sista chans att komma upp i etthundra gjorda mål i högsta divisionen. Han blir nog kvar på nittionio, eftersom han egentligen hade planerat att sluta med fotboll redan efter förra perioden.

Matchen som var tänkt som en final - den mellan havnlagen B36 och HB på Gundadalur - förstörde B36 genom sin vinst i förra omgången. Det dröjde till fyrtionde minuten innan något mål kom. Då var det Andrew av Fløtum som gjorde 1-0 till HB. Stämningen verkar inte ha varit den bästa på planen. Domaren Dagfinn Forná delade ut hela nio gula kort jämnt fördelade över matchtiden. Lika många som totalt på de fyra andra matcherna, av vilka det i två inte delades ut något kort. Med en kvart kvar av ordinarie tid kvitterade Lukasz Cieslewicz, men två minuter in på tilläggstiden kunde så Fróði Benjaminsen ge HB segern med 2-1 och därmed blev skillnaden inte mer än en poäng mellan de två topplagen. Havnlagen har - dessvärre; ingen spänning - varit klart överlägsna hela säsongen.

Omgångens sista match - mellan de två bottenlagen AB Argir och Skála på Blue Water Arena - höjde inte heller spänningen nämnvärt. Petur Pauli Mikkelsen gav gästerna ledningen i sjuttonde minuten och Jóhan Johansen ökade till 2-0 i sjuttioåttonde och eftersom AB bara lyckades reducera till 2-1 - Jógvan Andrias Nolsøe en minut in på tilläggstiden - kunde därmed Skála avsluta sin alltför korta återkomst i högsta divisionen med en vinst. Det gav den ringa trösten att laget med minsta möjliga marginal undvek sista platsen. AB var ju redan klara att stanna kvar, så förlusten spelade inte så stor roll för dom.



Omgång 26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.10.19
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
ÍF Fuglafjørður - EB/Streymur
0-2
 
1.
B36 Tórshavn
26
+29
27
34
61
B68 Toftír - B36 Tórshavn
1-3
 
2.
HB Tórshavn
26
+38
32
25
57
HB Tórshavn - NSÍ Runavík
3-0
 
3.
Víkingur
26
+28
20
26
46
Skála - Víkingur
3-3
 
4.
NSÍ Runavik
26
+9
20
17
37
KÍ Klaksvík - AB Argir
 5-1
 
5.
EB/Streymur
26
+6
20
17
37
 
 
6.
KÍ Klaksvík
26
+5
26
10
36
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
26
-14
18
10
28
 
 
8.
AB Argir
26
-30
13
12
25
 
 
9.
B68 Toftír
26
-35
12
5
17
 
 
10.
Skála
26
-36
12
2
14
B36 klara mästare
Genom sin seger i omgång tjugosex säkrade B36 Tórshavn seriesegern och årets mästartitel. Hade laget tappat poäng mot B68 Toftír - som faktiskt ledde med 1-0 - hade det blivit en ren final i sista omgången, då B36 och HB möts, och det hade naturligtvis varit mera spännande. Synd att inte fjärdeplatsen ger europaspel, för det är enda stället i tabellen där det är spännande, med tre lag inom en poäng.

På Fløtugerði i Fuglafjørður tog ÍF emot EB/Streymur till en match utan större betydelse (även om Soccer and Equipment - den eminenta sidan på engelska om färöisk fotboll - fortfarande skriver: "With today’s victory EB/Streymur are still in the fight for the last Europa League ticket". Hur är det med det, Älgen?), som det ofta blir så här i slutet av säsongen. I tolfte minuten gjorde Hans Pauli Samuelsen 1-0 till gästerna och i åttiofemte gjorde EB/Streymurs andra store målskytt Arnbjørn T Hansen 2-0. Hansen spelar med HB nästa säsong och även Samuelsen sägs vara på väg till annan klubb, vilket naturligtvis kommer att försvåra för EB/Streymur att hålla kvar den tätposition i färöisk fotboll, som laget haft i nästan tio år.

Omgångens viktigaste match spelades på Tofta Leikvøllur mellan B68 och B36. Där skulle det avgöras om sista omgångens match mellan havnlagen B36 och HB skulle blir en ren final eller inte. Det har ju varit ovanligt snålt med spänning i årets Effo-division, så vi höll naturligtvis en tumme på B68 - och det började bra. Redan i första minuten tog hemmalaget ledningen. Den senegalesiske anfallaren Ibrahima Camara gjorde 1-0 med ett brakande långskott, men ledningen blev inte långvarig. I tolfte minuten kvitterade den nigerianske anfallaren Adeshina Lawal - som var klart bäste spelare i B36 när jag såg laget för några veckor sedan. Leve Afrika! Oavgjort för B68 skulle dock räcka för att ge oss en final om en vecka, men på tilläggstid i första halvlek tog B36 förstås ledningen - även om B68 också haft chanser att återta ledningen. Lawal spelade fram Alex Mellemgaard, som gjorde 2-1. B36 verkade lite nervösa i början av andra halvlek, men behöll sin ledning och i sjuttionde minuten kunde Klæmint Matras göra 3-1 och matchen och därmed hela säsongen var därmed avgjord. Vi gratulerar B36 till seriesegern och årets mästartitel!

Hemma på Gundadalur tog enda hotet mot B36 - lokalkonkurrenten HB Tórshavn - emot NSÍ Runavík och visade direkt att man skulle göra sin del för att hålla spänningen kvar. Efter fem minuter kom första målet, inslaget av Jóan Símun Edmundsson framspelad av Andrew av Fløtum. Tvåan kom en kvart in i matchen och gjordes av Pál M Joensen och därefter dröjde det bara åtta minuter innan Edmundsson kom tillbaka med sitt andra mål för dagen och gav ställningen 3-0 till HB. Andra halvlek blev lugnare och lagen verkade mera vänta på att matchen skulle ta slut.

Resultatet tyder på att det var rejält blåsigt på undir Mýruhjalla, för hemmalaget Skála - som ju inte imponerat under säsongen - ledde med 3-0 i paus mot Víkingur, som imponerat desto mera. Edvin Jacobsen, Jákup Johansen och Holgar Djurhuus gjorde var sitt mål under loppet av fem minuter. Fem minuter efter paus reducerade Andreas Lava Olsen till 3-1, i mitten av halvleken blev det 3-2 genom Finnur Justinussen och tio minuter från slutet lyckades Sølvi Vatnhamar kvittera och Víkingur fick i alla fall en poäng med sig hem.

KÍ Klaksvík behövde ta poäng i matchen hemma på við Djúpumýru mot AB Argir för att ha chansen att hänga med i kampen om den tämligen betydelselösa(?) fjärde platsen. Och seger blev det. Heðin á Lakjuni - som spelade sin fyrahundrade match i högsta divisionen för ett par omgångar sedan - startade målskördandet efter en kvarts spel. Henry Heinesen och Jóhan Jacobsen hade ordnat 3-0 före paus - det skall sägas att AB inte hade mycket att kämpa för. En kvart även in på andra halvlek gjorde Heðin á Lakjuni sitt andra mål för dagen och sitt nittionionde i högsta divisionen till 4-0. Drygt tio minuter senare gjorde Hjalgrím Elttør 5-0 och en kvart från slutet fick AB sitt tröstmål. Hjalgrím Elttør fastställde slutresultatet till 5-1.




Omgång 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.10.05
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
B36 Tórshavn - EB/Streymur
1-0
 
1.
B36 Tórshavn
25
+27
27
31
58
AB Argir - HB Tórshavn
1-3
 
2.
HB Tórshavn
25
+35
29
25
54
NSÍ Runavík - KÍ Klaksvík
2-0
 
3.
Víkingur
25
+28
20
25
45
Víkingur - ÍF Fuglafjørður
5-0
 
4.
NSÍ Runavik
25
+12
20
17
37
Skála - B68 Toftír
1-1
 
5.
EB/Streymur
25
+4
20
14
34
 
 
6.
KÍ Klaksvík
25
+1
23
10
33
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
24
-12
18
10
28
 
 
8.
AB Argir
25
-26
13
12
25
 
 
9.
B68 Toftír
25
-33
12
5
17
 
 
10.
Skála
25
-36
11
2
13
Havnklubbarna brakar vidare
I pausen av tjugofemte omgången var B36 klara mästare. AB ledde då med 1-0 över HB och lokalkonkurrenten ledde med sju poäng och bara två återstående omgångar. Men HB vände matchen och det blev återigen de vanliga sex poängen till havnklubbarna och oförändrad skillnad på fyra poäng mellan lagen. I bästa fall kan sista omgångens match mellan B36 och HB bli avgörande, men troligen avgör B36 i nästa omgång, när laget möter B68, som redan är klara för ettan till nästa säsong.

B36 Tórshavn dominerade hela matchen hemma på Gundadalur, där EB/Streymur stod för motståndet. I tjugonde minuten hade gästerna trots spelövertaget från B36 en jättechans att ta ledningen. Målvakten Tórður Thomsen lyckades dock med benet rädda skottet från helt fria Arnbjørn Hansen. En kvart senare - och en mängd missade chanser för hemmalaget - gav så Lukasz Cieslewicz - efter en soloraid, där han passerade tre försvarare - B36 ledningen. Pressen och de missade målchanserna från hemmalaget fortsatte efter paus, och något mera mål lyckades laget inte prestera. Segern slutade på 1-0, men med tre viktiga poäng håller man avståndet till tvåan i tabellen.

Hemma på
Blue Water Arena i Argir tog AB emot just tvåan i tabellen HB Tórshavn. Hemmalaget startade starkt och i tjugonde minuten kunde Jobin Drangastein nicka in 1-0 till AB i samband med en hörna - trots att HB då tagit över kommandot på plan. Hemmalagets ledning höll fram till paus och eftersom B36 då ledde i sin match, var B36 om resultaten skulle stå sig klara mästare. HB fortsatte att dominera efter paus. Bland annat hade Jóan Símun Edmundsson en gång och Alex dos Santos två gånger träffat ribban. Tjugo minuter in på andra halvlek kunde äntligen Andrew av Fløtum kvittera till 1-1. Fem minuter senare slog Andrew till igen och gav HB ledningen och fem minuter före full tid fullborde han också sitt hat trick och fastställde slutsiffrorna till en seger för HB med 3-1.

Det enda intressant med matchen mellan NSÍ och KÍ Klaksvík på við Løkin i Runavík var om Klæmint Olsen, som leder skytteligan med tjugo gjorda mål, skulle kunna överträffa rekordet över antal mål under en säsong, som lyder på tjugofyra mål och innehavs av två spelare. Det började bra, för efter en halvtimmes spel slog Klæmint en frispark i mål. Den studsade dock i muren och klassades som självmål. Då hjälper det troligen inte att han senare - en halvtimme in på andra halvlek - utan diskussion nickade in 2-0 till NSÍ. Fyra mål på två matcher för att ta rekordet kan bli väl tufft.

Víkingur hade inga problem med att hemma på Sarpugerði i Norðragøta besegra ÍF Fuglafjørður. Vi kan sammanfatta matchen med att Víkingur vann med 5-0 efter 4-0 i paus. Hallur Hansson gjorde första, tredje och femte målet och alltså omgångens andra hat trick. Súni Olsen gjorde mål två med sin specialité - direktmål på frispark - redan i åttonde minuten. Det fjärde målet gjordes av Sølvi Vatnhamar, som just för första gången tagits ut till landslaget och de två kvalmatcher som snart följer.

Omgångens sista match hade kunnat vara spännande - om inte båda lagen som möttes redan var (i varje fall i praktiken) klara för degradering. Lagen som möttes på undir Mýruhjalla var alltså Skála och B68 Toftir. Ivorianen (eller mannen från Elfenbenskusten, som vi kanske skulle säga) Evrard Blé gav gästerna ledningen i tionde minuten och fem minuter in på andra halvlek kvitterade Jákup Johansen och 1-1 blev också slutresultatet. Lagen tog var sin poäng, men det påverkade inte deras position under nedflyttningsstrecket i tabellen.



Omgång 24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.10.01
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
KÍ Klaksvík - Skála
3-0
 
1.
B36 Tórshavn
24
+26
24
31
55
ÍF Fuglafjørður - B36 Tórshavn
1-2
 
2.
HB Tórshavn
24
+33
29
22
51
B68 Toftír - AB Argir
1-2
 
3.
Víkingur
24
+23
17
25
42
HB Tórshavn - Víkingur
2-1
 
4.
NSÍ Runavik
24
+10
17
17
34
EB/Streymur - NSÍ Runavík
0-2
 
5.
EB/Streymur
24
+5
20
14
34
 
 
6.
KÍ Klaksvík
24
+3
23
10
33
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
24
-7
18
10
28
 
 
8.
AB Argir
24
-24
13
12
25
 
 
9.
B68 Toftír
24
-33
12
4
16
 
 
10.
Skála
24
-36
10
2
12
B68 missade sista chansen
I omgångens typiska sexpoängsmatch förlorade B68 Toftir på hemmaplan mot AB Argir. Därmed har B68 nio poäng upp till en plats ovanför strecket - vilket på tre kvarvarande omgångar känns omöjligt. Vid en seger hade skillnaden varit mer möjliga tre poäng. Havnlagen fortsätter att ta poäng och är nu säkra på de två första platserna. Víkingur på plats tre har också nio poäng upp.

KÍ Klaksvík hade inga problem med att hemma på við Djúpumýru besegra Skála, som ju - tyvärr - redan är klara för ettan nästa säsong. Páll A Klettskarð började redan i tredje minuten med vad som så småningom skulle bli ett hat trick. Strax före paus gjorde Páll 2-0 och två minuter efter fullbordade han med att göra 3-0. Därefter var tydligen både Páll - som gick upp på tredje plats i skytteligan - och laget nöjda, för några flera mål blev det inte.

Efter två förluster och underläge med 2-0 i förra matchen mötte nu tabellettan B36 Tórshavn ÍF på Fløtugerði i Fuglafjørður. Och vad hände? Jo, efter 0-0 i halvtid tog ÍF några minuter in på andra halvlek ledningen. Clayton Soares nickade in 1-0. Men därefter skärpte B36 till sitt spel och lyckades även vända den här matchen. Efter sjuttio minuter spel satte gästerna in tjugotvåårige Árni G Nielsen, som bara bytts in i fyra Effo-matcher tidigare. I sjuttiotredje minuten kvitterade Árni och nio minuter senare gjorde han också 2-1 och gav B36 tre viktiga poäng igen. Hyfsat inbyte får vi väl säga.

Omgångens viktigaste match spelades på Svangaskarð i Toftír mellan B68 och AB Argir, som ligger på var sin sida av nedflyttningsstrecket. B68 har ju vunnit sina två senaste matcher och skulle vid en seger få häng på AB. Tyvärr började det inte bra för B68. I trettioåttonde minuten gjorde ett självmål i samband med en hörna att AB tog ledningen. När sedan Dmitrije Jankovic kunde göra 2-0 på en straff var nog matchen avgjord. Visserligen reducerade B68 genom Jóhan Dávur Højgaard till 2-1, men det var i åttiosjunde minuten och för sent.

HB Tórshavn tog hemma på Gundadalur emot formstarka Víkingur - och fick en hård match. Efter en växlande första halvlek, som slutade 0-0, tog visserligen HB ledningen.
I femtiotredje minuten gjorde Kristin R Mouritsen 1-0 med en snygg lobb över målvakten, men bara två minuter senare kvitterade Finnur Justinussen till 1-0. I sjuttionde minuten gjorde så Fróði Benjaminsen 2-1 till hemmalaget via en straff och såg till att havnlagen tog sina alltför vanliga sex poäng. Därmed är skillnaden upp till täten oförändrat fyra poäng och med tanke på att B36 inte imponerat i de senaste matcherna, så är kanske inte segern avgjord ännu.

Margáir i Streymnes möttes EB/Streymur och NSÍ Runavík i omgångens sista match, som ju inte gällde så mycket. Båda lagen ligger i mitten av tabellen och kan varken uppnå europaspel eller riskera att flyttas ner. (Jag måsta klippa in ett citat från Soccer and equipment angående denna match: "... in the race for the 4th place which gives access to the Europa League next season" - mot bakgrund av vad jag skrev för två omgångar sedan. Se även i Gästboken.) Man kan tänka sig att hemmalaget deppade på grund av den tragiska förlusten av sin U21-landslagsman Gunnar Zachariassen, som omkom vid en arbetsplatsolycka i Tórshavns hamn i förra veckan. I varje fall verkade gästerna inte ha något problem med att få tre poäng med sig hem. Einar Tróndargjógv gav NSÍ ledningen i mitten av första halvlek och i åttiotredje minuten fastställde Árni Frederiksberg slutresultatet till en seger med 2-0 för gästerna.




Omgång 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.09.21
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
NSÍ Runavík - B36 Tórshavn
2-3
 
1.
B36 Tórshavn
23
+25
24
28
52
HB Tórshavn - Skála
2-0
 
2.
HB Tórshavn
23
+32
26
22
48
EB/Streymur - Víkingur
1-3
 
3.
Víkingur
23
+24
17
25
42
B68 Toftír - KÍ Klaksvík
1-0
 
4.
EB/Streymur
23
+7
20
14
34
ÍF Fuglafjørður - AB Argir
3-0
 
5.
NSÍ Runavik
23
+8
17
14
31
 
 
6.
KÍ Klaksvík
23
0
20
10
30
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
23
-6
18
10
28
 
 
8.
AB Argir
23
-25
13
9
22
     
9.
B68 Toftír
23
-32
12
4
16
     
10.
Skála
23
-33
10
2
12
Andra vinsten i rad för B68 - men för sent?
Efter att tidigare tagit tio poäng på tjugoen omgångar, har B68 Toftír nu tagit sex poäng på två avdelningar och minskat avståndet till AB Argir ovanför strecket från tolv till sex poäng. I nästa omgång möts de två lagen, och då kan skillnaden minska till för B68 hoppingivande tre poäng eller närmast hopplösa nio poäng - med tre omgångar kvar. B36 var nära poängförlust igen, vilket hade givit spänning även i toppen.

Efter två förluster i rad reste B36 Tórshavn till Runavík och við Løkin för att möta NSÍ. Det såg inte så lovande ut nu heller. I fyrtionde minuten utnyttjade skytteligaledaren Klæmint Olsen ett misstag i gästernas försvar och gjorde sitt tjugonde mål för säsongen och 1-0 till NSÍ. Bättre blev det inte när Pól Jóhannus Justinussen bara några minuter in på andra halvlek ökade ledningen till 2-0. Hoppet kom tillbaka till B36 fyra minuter senare när Róaldur Jakobsen reducerade till 2-1. Och så kom nigerianen Adeshina Lawal (som jag blev imponerad av när jag såg B36 på plats för några veckor sedan). I sextiofjärde minuten kvitterade han och två minuter före ordinarie tidens slut gav han också B36 segern med 3-2. Att havnlaget lyckades vända underläget med 0-2 till en seger med 3-2 avgör troligen också vilket lag som blir färömästare i år. Det låter enkelt när det beskrivs så här, men jag hörde direktreferatet på radio och kan berätta att slutet av matchen verkligen var dramatisk.

Omgångens match på Gundadalur spelade mellan HB Tórshavn och Skála. Soccer and Equipment summerar matchen så här: "Tråkig fotbollsmatch, få åskådare, få målchanser; HB vann med 2-0 utan att imponera." Vi kan tillägga att bara en fantomräddning från Skálas målvakt Suni Ernstsson på en nick från nära håll av Jóan Símun Edmundsson hindrade HB att ta ledningen. I trettiosjätte minuten kunde så Edmundsson revanschera sig och göra 1-0. Tvåan gjorde Alex dos Santos fyra minuter senare och därefter var HB nöjda - för att åter citera Soccer and Equipment.

EB/Streymur tog hemma på Margáir i Streymnes emot formstarka Víkingur. Hemmalaget lät dock inte skrämma sig, utan tog redan i fjärde minuten ledningen. Arnbjørn Hansen (eller eventuellt ett självmål av Atli Gregersen) gjorde 1-0. Det visade sig så småningom att Víkingurs form står sig. I tretionionde minuten kvitterade Hanus Jacobsen och i femtioåttonde fullbordade Hanus vändningen till 2-1. På slutet kunde också Súni Olsen slå in en straff och fastställa Víkingurs seger till 3-1. Det var lagets trettonde match i rad utan förlust, men den dåliga starten av säsongen gör att Víkingur trots detta inte är med i toppstriden utan som bäst kan ge B36 segern genom att besegra HB i nästa omgång.

B68 Toftír har uppenbarligen repat mod efter segern mot ÍF i förra omgången. Nu gav man sig hemma på Svangaskarð (eller Tofta Leikvøllur som FaroeSoccer skriver) på KÍ Klaksvík och tog en ny trepoängare. Segersiffrorna blev 1-0 och målet gjordes en bit in på andra halvlek av senegalesen Ibrahima Camara - framspelad av Evrard Blé, ursprungligen från Elfenbenskusten (verkligen trevligt med invandrarna inom färöisk fotboll - så här i SD-tider hos oss). I nästa omgång möter B68 AB och en seger i den matchen skulle minska avståndet till åttonde plats - på rätt sida om strecket - till bara tre poäng. I omgången därpå består motståndet dessutom av redan klart avsågade Skála, så det som för två omgångar sedan såg helt omöjligt ut ligger nu inom möjligheternas ram!

ÍF Fuglafjørður tog hemma på Fløtugerði emot AB Argir i en match om vem som skall ligga närmast nedflyttningsstrecket (på rätt sida). Matchen avgjordes på sex minuter. Clayton Soares (ännu en invandrare - ursprungligen från Brasilien, har spelat på Färöarna sedan 2002 och gjort nästan tvåhundra mål) gjorde båda målen till 2-0 och båda gångerna framspelad av Dánjal á Lakjuni (en tvättäkta färöare - om det ordet finns). AB hade kunnat ta sig tillbaka in i matchen i mitten av andra halvlek, men ÍF:s målvakt Jákup Mikkelsen räddade Bárður Olsens straff. Slutresultatet 3-0 till ÍF fastställde Bogi R Petersen med tio minuter kvar av matchen.




Omgång 22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.09.14
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
NSÍ Runavík - AB Argir
3-1
 
1.
B36 Tórshavn
22
+24
24
25
49
KÍ Klaksvík - HB Tórshavn
1-0
 
2.
HB Tórshavn
22
+30
23
22
45
EB/Streymur - Skála
3-1
 
3.
Víkingur
22
+22
17
22
39
ÍF Fuglafjørður - B68 Toftír
1-2
 
4.
EB/Streymur
22
+9
20
14
34
B36 Tórshavn - Víkingur
0-2
 
5.
NSÍ Runavik
22
+9
17
14
31
 
 
6.
KÍ Klaksvík
22
+1
20
10
30
Hängmatch från omgång 16:
 
7.
ÍF Fuglafjørður
22
-9
15
10
25
NSÍ Runavík - Víkingur
0-2
 
8.
AB Argir
22
-22
13
9
22
referat    
9.
B68 Toftír
22
-33
9
4
13
     
10.
Skála
22
-31
10
2
12
Ingen ökad spänning trots ännu en B36-förlust
Inga poäng till havnlagen. Víkingur besegrade B36, som alltså åkte på sin andra förlust i rad. Samtidigt besegrade KÍ Klaksvík - med en andra seger över ett topplag i rad - HB så spänningen i tabelltoppen förblev oförändrad. B68 Toftir vann sin match och lyckades lämna sista platsen. Avståndet fram till AB Argir över strecket känns dock fortfarande alltför långt.

För en gångs skull spelades alla matcher på gemensam tid - söndag klockan 15.00 (16.00 svensk tid). På við Løkin i Runavík möttes NSÍ och AB Argir. Hemmalaget - med en match mindre spelad; hemma mot Víkingur från omgång 16 - kämpar om sista europaspelsplatsen till nästa år med EB/Streymur och KÍ Klaksvík och behöver alltså alla poäng man kan få. Det dröjde en dryg halvtimme innan några mål föll i dagens match, men därefter kom tre stycken på fem minuter. Den något ojämna målsprutan Klæmint A Olsen gav först NSÍ ledningen och två minuter senare kunde han också öka till 2-0 - den gången med hjälp av en straff. Tre minuter senare slog en annan Olsen, nämligen AB:s Bárður, till och reducerade till 2-1. Tolv minuter efter paus fullbordade så Klæmint sitt hat trick - efter passning från en tredje Olsen, nämligen Andy. Det var alltså Olsens som gjorde alla målen fram till en seger för NSÍ med 3-1 och Klæmint som gjorde ett ryck i täten på skytteligan igen.

Efter en jämn första halvtimme i matchen på við Djúpumýru i Klaksvík ökade gästerna HB Tórshavn trycket, men lyckades inte göra något mål. I mitten av andra halvlek chockade KÍ gästerna - som nu visste att Víkingur hade ledningen mot B36 och därför hoppades knappa in avståndet till förstaplatsen till bara en poäng. Hjalgrím Elttør lättade nämligen elegant över HB:s målvakt och gjorde 1-0 till hemmalaget. HB hämtade sig aldrig från chocken, utan KÍ hade större chans att öka sin ledning än HB att kvittera. 1-0 stod tiden ut och HB missade chansen att närma sig B36.

Som NSÍ behöver EB/Streymur alla poäng för att hålla sig kvar på den plats i tabellen, som ger sista platsen till europaspel. Nu tog laget hemma på við Margáir i Streymnes emot AB Argir. Första halvlek slutade jämn 1-1 efter att Hans Pauli Samuelsen givit hemmalaget ledningen och Ahmed Keita, med sitt första mål för säsongen, kvitterat. I trettionionde minuten fick AB en spelare utvisad, och det gjorde det enklare för EB/Streymur att ta befälet i andra halvlek. Efter mål av Arnbjørn Hansen och ännu ett av Hans Pauli Samuelsen slutade hemmalagets seger på samma som NSÍ, alltså 3-1.

Hemma på Fløtugerði i Fuglafjørður tog ÍF emot B68 Toftir, som före matchen låg på sista plats i tabellen. Hemmalaget tog redan i tredje minuten ledningen. Bogi Løkin gjorde 1-0 och ÍF räknade då säkert med tre poäng. Nästa mål dröjde till trettio minuter in på andra halvlek och det kom med hjälp av en straff. André Olsen gjorde 1-1 och bara tre minuter senare slog senegalesen Ibrahima Camara till. Han fullbordade vändningen för B68 från underläge till ledning med 2-1. Det blev också slutresultatet och därmed tog B68 säsongens första seger på bortaplan och lämnade därmed sistaplatsen. Avståndet fram till AB ovanför strecket känns dock fortfarande ointagligt långt.

Tabellettan B36 Tórshavn tog hemma på Gundadalur emot formstarka Víkingur, som nu senast blev cupmästare. Det blev också Víkingur som tog ledningen - trots att B36 tidigare fått en straff. Fem minuter före paus gjorde Finnur Justinussen 1-0 och åtta minuter efter paus slog Finnur till igen. Efter en kontring och bra samspel med Sølvi Vatnhamar gjorde han sitt och lagets andra mål för dagen. Strax efter var Súni Olsen med ett ribbskott nära att göra 3-0 och Víkingur var även fortsättningsvis närmare att öka ledning än vad B36 var att reducera. Förlusten med 2-0 var den andra förlusten i rad för B36, men nu förlorade även HB så ledningen med fem poäng förändrades alltså inte.





Omgång 21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.08.24-25
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
Víkingur - NSÍ Runavík
6-1
 
1.
B36 Tórshavn
21
+26
24
25
49
HB Tórshavn - B68 Toftír
3-0
 
2.
HB Tórshavn
21
+31
23
22
45
B36 Tórshavn - KÍ Klaksvík
0-1
 
3.
Víkingur
20
+18
17
16
33
AB Argir - EB/Streymur
0-0
 
4.
EB/Streymur
21
+7
17
14
31
Skála - ÍF Fuglafjørður
0-2
 
5.
NSÍ Runavik
20
+9
14
14
28
     
6.
KÍ Klaksvík
21
0
17
10
27
     
7.
ÍF Fuglafjørður
21
-8
15
10
25
 
 
8.
AB Argir
21
-20
13
9
22
 
 
9.
Skála
21
-29
10
2
12
     
10.
B68 Toftír
21
-34
9
1
10
Förlust för B36 och storvinst för Víkingur
HB ryckte tre poäng närmare B36 i täten av tabellen, nu skiljer det bara fyra. Allt hopp om spännng är kanske inte ute.

Víkingur tog emot grannarna NSÍ från Runavík hemma på Sarpugerði. Efter fem oavgjorda matcher i rad hade hemmalaget tydligen bestämt sig för en att en vinst var på sin plats. Redan efter tretton minuter ledde Víkingur med 2-0. Finnur Justinussen i elfte och Súni Olsen två minuter senare. Före paus nickade så Hallur Hansson in 3-0. Utspelningen fortsatte i andra halvlek. Tio minuter in på den gjorde Sølvi Vatnhamar 4-0. NSÍ:s Árni Frederiksberg reducerade visserligen till 4-1, men så återkom först Vatnhamar med 5-1 och därefter Finnur Justinussen, som såg till att slutresultatet blev tennisliknande 6-1. Med sina två mål närmade sig Finnur skytteligaledaren Klæmint Olsen, som spelar med NSÍ och idag blev mållös.

Klockan 16 (svensk tid) möttes HB Tórshavn och B68 Toftir på Gundadalur. Även här visade det sig bli en lätt match för hemmalaget - HB:s målvakt behövde faktiskt inte gör en enda räddning på hela matchen! I trettiofemte minuten gjorde Poul Ingason 1-0 och tre minuter senare ökade Pál Joensen ledningen för HB till 2-0. Tio minuter in på andra halvlek fullbordade Fróði Benjaminsen målskörden och såg till att segern för HB fick siffrorna 3-0.

På Blue Water Arena i Argir gästades AB av EB/Streymur. Gästerna hade behövt tre poäng för att säkra sin europaspelsplats, men lyckades bara få med sig en poäng hem. Matchen slutade 0-0 och EB/Streymur hade kunnat bli helt utan poäng, när AB hade ett stolpskott i mitten av första halvlek. Det kunde å andra sidan ha blivit tre poäng, när endast en fantomräddning från AB:s målvakt Heðin Stenberg hindrade Arnbjørn Hansens nick i början av andra halvlek att nå maskorna.

Klockan 18.30 (svensk tid) spelades dagens andra match på Gundadalur, vilket gav möjlighet till en eftermiddag med två toppmatcher på samma arena. Lagen som möttes i den andra matchen var B36 Tórshavn och KÍ Klaksvík. Hemmalaget hade de flesta och de farligaste chanserna, men något mål kom inte förrän strax före slutet av matchen. Bárður Heinesen, som flyttade fån HB till KÍ under sommaren och som bytts in i matchen en kvart tidigare, gjorde 1-0 och gav Klaksvíks-laget en överraskande seger. Det var kanske en flott present från B36 till KÍ, som fyllde 110 år just på matchdagen.

Omgångens sista match spelades på måndagskvällen. Hemma på undir Mýruhjalla fick Skála besök av Eysteroy-grannarna ÍF Fuglafjørður. Det blev inte heller någon sprudlande målfest. Det dröjde nästan en timme innan veteranen Bartal Eliasen, som spelade sina första matcher för ÍF 1993, kunde nicka in 1-0 och ge gästerna ledningen.I nittiofjärde minuten, när Skála gamblade (om det ordet finns) genom att skicka fram målvakten vid en hörna för att försöka kvittera och ÍF i stället kontrade in 2-0 genom Kristoffur Jakobsen.



Omgång 20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.08.20
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
B68 Toftír - EB/Streymur
0-3
 
1.
B36 Tórshavn
20
+27
24
25
49
HB Tórshavn - ÍF Fuglafjørður
2-0
 
2.
HB Tórshavn
20
+28
20
22
42
Víkingur - KÍ Klaksvík
1-1
 
3.
Víkingur
19
+13
14
16
30
Skála - NSÍ Runavík
2-3
 
4.
EB/Streymur
20
+7
17
13
30
AB Argir - B36 Tórshavn
0-3
 
5.
NSÍ Runavik
19
+14
14
14
28
     
6.
KÍ Klaksvík
20
-1
17
7
24
     
7.
ÍF Fuglafjørður
20
-10
15
7
22
 
 
8.
AB Argir
20
-20
12
9
21
 
 
9.
Skála
20
-27
10
2
12
     
10.
B68 Toftír
20
-31
9
1
10
B36 och HB svårslagna i år
Nu skiljer det sju poäng mellan ettan och tvåan och tolv poäng mellan tvåan och trean i tabellen, så spänningen i toppen är inte överväldigande. De två lagen under nedflyttningsstrecket är också rätt isolerade, så det är inte bättre där. Den enda spänning som återstår gäller sista laget till europaspel, så vi ser redan fram emot nästa säsong - med ett som det verkar starkt TB Tvøroyri tillbaka i Effo.

På Tofta Leikvøllur (varför B68 inte spelar på Svangaskarð trots att man kostat på nytt konstgräs är svårt att förstå) gästades B68 Toftir av EB/Streymur. Gästerna hade uppenbarligen tagit igen sömnen efter bröllopet dagen före förra matchen och tog ledningen redan i elfte minuten. Gunnar Zachariasen gjorde 1-0 och följde i trettiosjätte minuten upp med att även göra 2-0. Tre minuter senare gjorde Hans Pauli Samuelsen 3-0. I andra halvlek blev det inga mål - trots att Zachariasen hade ett gyllene tillfälle att göra hat trick. Hans straff räddades dock av Hans Jørgensen.

Omgångens Gundadalur-match stod mellan HB Tórshavn och ÍF Fuglafjørður. Efter en jämn inledning gjorde Andrew av Fløtum i tjugoförsta minuten första halvlekens enda mål och gav hemmalaget ledningen. Gästernas chanser ökade två minuter in på andra halvlek, när HB:s mittback Johan Troest Davidsen fick direkt rött kort för att ha hållit tillbaka Kristoffur Jakobsen, som hade öppet mål. Ett ÍF drabbat av en lång skadelista hade trots detta inte mycket att sätta emot. I stället kunde Heini Vatnsdal i sjuttiofjärde minuten öka havnlagets ledning till 2-0, vilket också blev slutresultatet.

Efter en mållös första halvlek i matchen på Sarpugerði i Norðragøta mellan Víkingur och KÍ Klaksvík kunde hemmalaget - två minuter in på andra halvlek - ta ledningen med hjälp av ett självmål. Sex minuter senare kvitterade Klaksvíks skyttekung Páll Klettskarð. Matchen slutade 1-1 och blev därmed Víkingurs femte oavgjorda match i rad.

Hemma på undir Mýruhjalla tog Skála emot NSÍ Runavík till det som skulle bli omgångens målrikaste match. Det började redan i trettonde minuten, när Andy Ó Olsen gjorde 1-0 till gästerna. Tre minuter senare kvitterade Brian Jacobsen. Gästerna tog ledningen igen i tjugoåttonde minuten med hjälp av ännu en Olsen, den här gången skytteligaledaren Klæmint. Tolv minuter in på andra halvlek ökade NSÍ till 3-1 - med hjälp av en tredje Olsen, nämligen Magnus. I nittionde minuten kom så reduceringen. Brian Jacobsen gjorde sitt andra mål för dagen, men närmare än till 3-2 kom inte Skála och möjligheterna att hålla sig kvar i högsta divisionen verkar allt mindre.

Ett havnderby spelades på Blue Water Arena i förorten Argir mellan AB och överlägset serieledande B36 Tórshavn. Efter en kvart tog mycket riktigt B36 ledningen. Høgni Eysturoy slog in returen efter att målvakten Heðin Stenberg klarat straffen från Adeshina Lawal. Tio minuter före paus fick B36 ännu en straff och den här gången gjorde Lukasz Cieslewicz inget misstag. AB hade ett antal chanser i andra halvlek, men det blev Adeshina Lawal som tio minuter före slutet revanscherade sig för straffmissen och gjorde 3-0. Därmed bröts AB:s svit på sju matcher utan förlust.



Omgång 19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.08.17
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
Víkingur - AB Argir
2-2
 
1.
B36 Tórshavn
19
+24
24
22
46
ÍF Fuglafjørður - KÍ Klaksvík
1-1
 
2.
HB Tórshavn
19
+26
17
22
39
NSÍ Runavík - B68 Toftír
3-1
 
3.
Víkingur
18
+13
13
16
29
B36 Tórshavn - Skála
2-0
 
4.
EB/Streymur
19
+4
17
10
27
EB/Streymur - HB Tórshavn
0-3
 
5.
NSÍ Runavik
18
+13
14
11
25
     
6.
KÍ Klaksvík
19
-1
17
6
23
     
7.
ÍF Fuglafjørður
19
-8
15
7
22
 
 
8.
AB Argir
19
-17
12
9
21
 
 
9.
Skála
19
-26
10
2
12
     
10.
B68 Toftír
19
-28
9
1
10
Havnlagen drar ifrån
Båda havnlagen tog (som vanligt, höll jag på att säga) full pott igen, och Víkingur fick bara oavgjort. AB fick en poäng men Skála ingen. Avstånden både i toppen och i botten av tabellen ökade alltså. För en gångs skull startade alla omgångens matcher på söndagen klockan 16.00.

Víkingur tog hemma på Sarpugerði i Norðragøta emot AB Argir. Trots att hemmalaget hade mest av bollinnehavet, tog gästerna ledningen. I sjuttonde minuten gjorde Aleksandrs Cekulajevs - AB:s nyförvärv från Lettland - det första målet för sitt nya lag. I trettioåttonde minuten dubblade Kári Nielsen ledningen för AB till 2-0. Víkingur började upphämtningen strax före paus. Filip Djordjevic gjorde 1-2. Tio minuter före full tid kvitterade Heðin Hansen till 2-2 och Víkingur spelade sin fjärde enpoängare i rad.

Matchen på Fløtugerði i Fuglafjørður mellan ÍF och KÍ Klaksvík spelades under besvärliga förhållanden, men båda lagen lyckades göra var sitt mål i början av matchen. ÍF:s centerback Jógvan Isaksen gjorde 1-0 efter nio minuter och i trettiofjärde minuten kvitterade senegalesen Ndende Adama Guéye till 1-1, som också blev slutresultat.

NSÍ tog hemma på við Løkin i Runavík emot B68 Toftir och hade redan efter sex minuter avgjort matchen. Christian Høgni Jacobsen stod för 1-0 och Magnus H Olsen 2-0 två minuter senare. Före paus hade Jacobsen ökat NSÍ:s ledning till 3-0. Andra halvlek blev en helt annan match. Efter tio minuter reducerade Jóhan Dávur Højgaard till 3-1 och B68 fortsatte att skapa chanser. Något mera mål blev det inte och alltså ingen poäng till gästerna. Läget för laget - med elva poäng upp till strecket - ser definitivt inte bra ut.

På Gundadalur möttes serieledande B36 Tórshavn och B68:s olycksbröder under strecket Skála. Med vinden i ryggen i första halvlek höll Skála spelet väl uppe och hade några riktigt vassa chanser. Farligast var ett snyggt skott från Brian Jacobsen, som målvakten Tórður Thomsen lyckades tippa till hörna via ribban. Hörnan blev också farlig och krävde en ny stark insats av målvakten. Så hände det som är fotboll (bollen är rund och allt det där; er webmaster var där och såg matchen tillsammans med en kompis med ett något mindre fotbollsintresse om vi säger så): B36 tog ledningen med tio minuter kvar till paus - med hjälp av ett självmål. I andra hallvk hade förstås B36 greppet om matchen, men skapade inte många chanser. I slutminuterna hade till och med Skála rejäl chans att kvittera, men då hände det. Nigerianen Adeshina Lawal (matchens bäste spelare enligt undertecknad) kom loss och gjorde en helt egen kontring fram till en snygg inspelning till Lukasz Cieslewicz, som kunde peta in 2-0.

Enligt "soccer and equipment" - den eminenta hemsidan på engelska om färöisk fotboll - verkade det som att ingen i EB/Streymurs lag hade sovit under natten - som en följd av att lagets mittfältare Hans Pauli Samuelsen hade gift sig kvällen före - när laget hemma på Margáir tog emot HB Tórshavn. HB tog ledningen efter fem minuter, när ett sovande försvar släppte förbi crossen från Andrew av Fløtum till Poul Ingason som gjorde 1-0. Efter en halvtimmes spel gjorde Andrew av Fløtum själv 2-0 på ett inlägg från Alex dos Santos. HB föreföll därefter nöjda med 2-0, men på tilläggstid i andra halvlek fastställde Kristin R Mouritsen slutresultatet till 3-0.

Tórhavn, 2014.08.18




Omgång 18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.08.08-11
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
KÍ Klaksvík - B68 Toftír
0-0
 
1.
B36 Tórshavn
18
+22
21
22
43
B36 Tórshavn - NSÍ Runavík
1-0
 
2.
HB Tórshavn
18
+23
17
19
36
Skála - HB Tórshavn
0-1
 
3.
Víkingur
17
+13
12
16
28
AB Argir - ÍF Fuglafjørður
2-0
 
4.
EB/Streymur
18
+7
17
10
27
Víkingur - EB/Streymur
1-1
 
5.
NSÍ Runavik
17
+11
11
11
22
     
6.
KÍ Klaksvík
18
-1
17
5
22
     
7.
ÍF Fuglafjørður
18
-8
14
7
21
 
 
8.
AB Argir
18
-17
12
8
20
 
 
9.
Skála
18
-24
10
2
12
     
10.
B68 Toftír
18
-26
9
1
10
Full pott till havnlagen igen
Så är vi då tillbaka i den vanliga trallen igen - totalt sex poäng till B36 och HB. Båda havnlagen segrade med 1-0, så några storsegrar rörde det sig inte om. AB spelade sjätte matchen i rad utan förlust och tog också tre poäng och lämnar Skála och B68 alltmer isolerade i botten av tabellen.

Adertonde omgången inleddes på fredagskvällen med en match på við Djúpumýru i Klaksvík mellan KÍ och B68 Toftir. Hemmalaget hade de största chanserna - bland annat ett par träffar i trävirket - men matchen slutade 0-0. Det betydde att B68 tog säsongens första poäng på bortaplan. Laget har bara gjort två mål på bortaplan hittills, båda i förlustmatchen med 3-2 mot AB. Med avståndet till strecket och bara fyra hemmamatcher kvar på de resterande nio omgångarna ser chanserna små ut att överleva årets Effodivision.

Enda eftermiddagsmatchen på söndagen spelades på Blue Water Arena i Argir, där AB tog emot ÍF Fuglafjørður. Gästerna fick ingen drömstart på matchen. I tionde minuten gjorde Jógvan Isaksen - som ironiskt nog flyttade från AB till ÍF under sommaren - ett självmål, som gav AB ledningen. Minuten efter tvekade inte den finske gästdomaren att ge Ari Ellingsgaard ett direkt rött kort. Med tio man så stor del av matchen och dessutom 2-0 till AB efter en dryg halvtimmes spel - målet gjort av Sorin Anghel - var matchen avgjord. Siffrorna stannade vid 2-0, men de tre poängen ger AB en som det verkar säker marginal ner till nedflyttningsstrecket.

Det ena havnlaget - nämligen HB Tórshavn - gästade Skála och undir Mýruhjalla. Gästerna dominerade matchen men utan att skapa några klara målchanser. Det dröjde till strax före paus innan HB:s Jóan Símun Edmundsson kunde göra 1-0. HB dominerade - utan att imponera - även andra halvlek. Något mera mål blev det inte och HB fick tre poäng med sig hem. Att laget skall kunna eliminera det rätt stora avståndet fram till B36 verkar dock inte troligt i lagets nuvarande form.

Det andra havnlaget - alltså B36 Tórshavn - mötte NSÍ Runavík hemma på Gundadalur. Det blev en betydligt roligare match - trots att målskörden inte var större. Visserligen började målskördandet redan i åttonde minuten, när Hanus Thorleifsson gjorde 1-0 till hemmalaget. I tjugofjärde minuten fick så NSÍ en jättechans att kvittera. Överlägsne skytteligaledaren Klæmint A Olsen sköt nämligen en straff, som dock målvakten Tórður Thomsen gissade rätt på och räddade. NSÍ hade chanser att kvittera även i andra halvlek. Till exempel räddade Lukasz Cieslewicz på mållinjen i slutminuterna och räddade därmed de tre poängen till B36. Havnlagen är kanske inte så överlägsna som poängskörden visar?

På måndagskvällen avslutades adertonde omgången på Sarpugerði i Norðragøta. Just europaspelsavslutande Víkingur drabbade samman med EB/Streymur, som före matchen låg bara en poäng efter i tabellen. Víkingur startade mest aggresivt - bland annat hade Súni Olsen en ribbträff. In på andra halvlek blev gästerna bättre, vilket förstärktes när hemmalaget efter en dryg timmes spel fick en spelare utvisad med ett andra gult kort. En kvart efter utvisning tog också EB/Streymur ledningen. Lagets stora målskytt Arnbjørn Hansen gjorde 1-0. Ledningen höll bara i fem minuter, innan Víkingurs store målskytt Finnur Justinussen - på andra plats i skytteligan - kvitterade. Med siffrorna 1-1 delade lagen på poängen och kämpar vidare om tredjeplatsen. Víkingur med en poäng mera och en match mindre spelad.


Omgång 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.08.02-04
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
Skála - B68 Toftír
1-0
 
1.
B36 Tórshavn
17
+21
18
22
40
EB/Streymur - B36 Tórshavn
1-0
 
2.
HB Tórshavn
17
+22
17
16
33
KÍ Klaksvík - NSÍ Runavík
2-2
 
3.
Víkingur
16
+13
11
16
27
HB Tórshavn - AB Argir
1-2
 
4.
EB/Streymur
17
+7
17
9
26
ÍF Fuglafjørður - Víkingur
2-2
 
5.
NSÍ Runavik
16
+12
11
11
22
     
6.
KÍ Klaksvík
17
-1
16
5
21
     
7.
ÍF Fuglafjørður
17
-6
14
7
21
 
 
8.
AB Argir
17
-19
9
8
17
 
 
9.
Skála
17
-23
10
2
12
     
10.
B68 Toftír
17
-26
9
0
9
Havnlagen poänglösa som omväxling
För första gången under säsongen blev de båda havnlagen helt poänglösa, men om det ger någon ökad spänning återstår att se. Skála vann sexpoängaren i botten, men har fortfarande lika långt upp till nedflyttningsstrecket.

Sjuttonde omgången startade på lördagen med bara en match - men kanske omgångens viktigaste. På undir Mýruhjalla möttes nämligen de två lagen på de två sista platserna i tabellen - alltså Skála och B68 Toftír - i en verklig sexpoängare. Det var långt mellan målchanserna i matchen och dröjde till sjuttionde minuten innan första målet kom. Pætur Dam Jacobsen gjorde 1-0 till Skála i samband med en låg hörna. Det blev det enda målet och Skála tog de tre viktiga poängen. På söndagen skulle det oväntat visa sig att AB också tog full poäng, och Skálas avstånd till strecket var oförändrat fem poäng. För för dagen poänglösa B68 börjar dock avståndet se obehagligt stort ut. Att det var en viktig match visas kanske av att fem gula kort delades ut under de sista fem minuterna (plus tilläggstid); tre stycken i nittiotredje minuten.

En lika målfattig match som föregående, men kanske med lite flera chanser, spelades på Margáir i Streymnes mellan EB/Streymur och serieledande B36 Tórshavn. Här dröjde det så långt som till sjuttiosjunde minuten innan första - och även här faktiskt enda - målet inträffade. Det var hemmalagets Arnbjørn Hansen som därmed gav B36 lagets första förlust för säsongen.

Det andra havnlaget tog emot AB Argir hemma på Gundadalur. HB hade sin bäste målskytt Fróði Benjaminsen avstängd och några på skadelistan. Det kanske var anledningen till att AB genom Jobin Drangastein kunde ta ledningen efter en dryg kvarts spel. HB hade mest av spelet, men nådde sällan fram till mer än halvchanser. I sextioandra minuten kunde i alla fall Poul Ingason - som kommit in på planen tio minuter tidigare - nicka in en cross från Rói Davidsen, som seglade över både försvarare och målvakt, och kvittera till 1-1. AB hade därefter två jättechanser att ta ledningen igen och i åttiotredje minuten kom den tredje. Då gjorde Mikkjal Hentze - som kom in i spelet tretton minuter tidigare - 2-1 till AB, som också blev slutresultat. HB missade därmed chansen att närma sig B36 i toppen trots deras förlust och AB höll avståndet till Skála under strecket trots deras vinst.

KÍ Klaksvík och NSÍ Runavík följs åt i mitten av tabellen. På söndagen möttes de på KÍ:s hemmaarena við Djúpumýru. Árni Frederiksberg gav NSÍ ledningen efter en kvarts spel, men sju minuter senare kvitterade Páll Klettskarð med hjälp av en straff. Fem minuter före paus hade så hemmalaget vänt till en ledning med 2-1 efter mål av Heðin Klakstein. Christian Høgni Jacobsen, som inte spelat med NSÍ sedan 2011 men nu var tillbaka och gjorde sin första match, och gjorde - med tre minuter kvar av ordinarie tid - ställningen jämn. Slutresultatet blev 2-2 och de två lagen fortsätter att följas åt i tabellen.

Omgångens sista match spelades på måndagskvällen i Fuglafjørður på ÍF:s fantastiska hemmaarena Fløtugerði och sensationslaget (i annat sammanhang) Víkingur stod för motståndet. Redan i tjugoandra minuten fick gästerna sin försvarsklippa Atli Gregersen utvisad, men det hindrade inte högerbacken Bárður Hansen från att - fem minuter före paus - ge laget ledningen. Víkingurs ledning blev inte långvarig: Clayton Soares lyckades före paus slå in 1-1. En kvart in på andra halvlek lyckades det decimerade gästlaget ta ledningen igen. Finnur Justinussen gjorde 2-1 och det var hans tionde mål för säsongen och förde upp honom på andra plats i skytteligan. Víkingur hade vilat tre av sina profiler inför returen i Europa League senare i veckan. Alla tre sattes in i mitten av andra halvlek för att säkra segern. Men det hjälpte inte - i åttiosjätte minuten fastställde Karl Løkin slutresultatet till 2-2.



Omgång 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.07.27-29
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
ÍF Fuglafjørður - Skála
1-0
 
1.
B36 Tórshavn
16
+22
18
22
40
AB Argir - EB/Streymur
2-2
 
2.
HB Tórshavn
16
+23
17
16
33
HB Tórshavn - B68 Toftír
6-0
 
3.
Víkingur
15
+13
11
15
26
B36 Tórshavn - KÍ Klaksvík
2-1
 
4.
EB/Streymur
16
+6
14
9
23
NSÍ Runavík - Víkingur
17/9 x)
 
5.
NSÍ Runavik
15
+12
11
10
21
     
6.
KÍ Klaksvík
16
-1
15
5
20
     
7.
ÍF Fuglafjørður
16
-6
13
7
20
 
 
8.
AB Argir
16
-20
6
8
14
x) Senarelagd på grund av europaspel för Víkingur.
 
9.
Skála
16
-24
7
2
9
     
10.
B68 Toftír
16
-25
9
0
9
Höstsäsongen har startat
Efter sommaruppehållet startade sextonde omgången med två matcher på söndagen. Havnlagen fortsätter att ta full pott och Skála lämnade trots förlust sistaplatsen i tabellen.

På Fløtugerði hemma i Fuglafjørður tog ÍF emot Skála. Hemmalaget tog ledningen redan i fjortonde minuten - efter ett inlägg från vänster av Jan Ó Ellingsgaard styrde Clayton Soares bollen i mål. ÍF dominerade resten av halvleken och Clayton hade en jättechans att öka ledningen. I andra halvlek tvingades Skála byta ut sin målvakt på grund av skada. Laget satte också in sin nya anfallare Ahmed Keita, som just kommit över från Giza/Hoyvík. Ahmed lyckades skapa två goda chanser att kvittera och kan nog bli nyttig för Skála i fortsättningen. Något ytterligare mål blev det inte, och ÍF vann alltså matchen med 1-0.

En betydligt målrikare match spelades på Blue Water Arena i Argir. Där möttes AB och EB/Streymur. Hemmalaget startade matchen starkast och Hørður Mohr kunde i mitten av första halvlek ge AB ledningen. Trots att AB fortfarande var det bättre laget, kvitterade EB/Streymurs Gunnar Zachariasen strax för paus till 1-1. Sju minuter in på andra halvlek tog så AB ledningen igen. Inbytte Sandri Færø gjorde 2-1 och det resultatet stod fram till att en timme av matchen var spelad. Då fick EB/Streymur straff och Hans Pauli Samuelsen gjorde ställningen jämn igen. Resten av matchen var också jämnare och något mera mål blev det inte. Med resultatet 2-2 delade lagen på poängen.

På måndagskvällen i denna utdragna omgång - som inte spelas klart förrän i september på grund av Víkingurs framfart i Europa League - möttes HB Tórshavn och B68 Toftír i omgångens första match på Gundadalur. Hemmalaget var förstås favoriter, och redan efter två minuter gjorde Kristin R Mouritsen 1-0 till HB efter en soloraid. HB fortsatte att dominera matchen, men det dröjde till två minuter(!) in på andra halvlek innan Fróði Benjaminsen kunde öka ledningen till 2-0. Fram till sista kvarten (lite drygt) hade B68 hållit siffrorna anständiga. I sjuttiotredje minuten gjorde René S Joensen framspelad av Jóan Símun Edmundsson 3-0 och två minuter senare Edmundsson själv 4-0. Med fem minuter kvar av ordinarie tid visade Jóan Símun Edmundsson - som just kommit över till HB från AB, men började sin karriär i B68 - att han kommer att bli nyttig i sitt nya lag genom att slå in 5-0. Tennissiffrorna 6-0 kom genom ett självmål i nittioförsta minuten.

Omgångens andra match på Gundadalur - mellan B36 Tórshavn och KÍ Klaksvík - spelades på tisdagskvällen. Det blev en betydligt jämnare match än föregående. Det dröjde en hel timme innan första målet föll och även här var det hemmalaget som tog ledningen. Lukasz Cieslewicz gjorde 1-0 och bara två minuter senare ökade Adeshina Lawal till 2-0. En polack och en nigerian stod alltså för serieledarnas målproduktion. Med fem minuter kvar av ordinarie tid kunde så KÍ:s Hjalgrím Elttør snygga till siffrorna till slutresultatet 2-1. B36 behåller sin överlägsna ledning.

 

Omgång 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.06.27
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
NSÍ Runavík - EB/Streymur
1-2
 
1.
B36 Tórshavn
15
+21
15
22
37
Víkingur - HB Tórshavn
0-0
 
2.
HB Tórshavn
15
+17
14
16
30
Skála - KÍ Klaksvík
2-0
 
3.
Víkingur
15
+13
11
15
26
B36 Tórshavn - ÍF Fuglafjørður
1-0
 
4.
EB/Streymur
15
+6
14
8
22
AB Argir - B68 Toftír
3-2
 
5.
NSÍ Runavik
15
+12
11
10
21
 
 
 
6.
KÍ Klaksvík
15
0
15
5
20
     
7.
ÍF Fuglafjørður
15
-7
10
7
17
 
 
8.
AB Argir
15
-20
5
8
13
 
 
9.
B68 Toftír
15
-19
9
0
9
 
 
10.
Skála
15
-23
7
2
9
B36 drar ifrån och Skálas första seger
Skálas första seger gjorde ställningen jämnare i botten av tabellen, men B36 ökade sitt avstånd till HB på andra plats. Smart nog spelades hela omgången på en fredagskväll - fri från VM-matcher.

På Sarpugerði i Norðragøta möttes hemmalaget Víkingur och HB Tórshavn. Hemmalaget var det mest offensiva laget under hela matchen, men även HB hade vissa målchanser - bland annat en nick i ribban. Resultatet blev dock 0-0 och därmed halkade HB ytterligare två poäng efter B36 på sin andraplats.

Matchen på Gundadalur mellan B36 Tórshavn och ÍF Fuglafjørður höll på att bli lika målfattig som den föregående, men i trettiosjätte minuten dömde den svenske domaren Nermin Cisic straff till B36 som Jákup á Borg förvandlade till matchens enda mål. Målet var Jákups åttonde för säsongen, som därmed gick upp på delad tredje plats i årets skytteliga men målet betydde också, att han nu bara har ett mål kvar till det all time high i antal gjorda mål i Färöarnas högsta division, som innehavs av John Petersen. Det var en jämn match och kanske 0-0 varit mera rättvist än 1-0 till B36 som det blev.

EB/Streymur, som den senaste tiden visat ojämn form - seger över HB i omgång 12 och därefter två förluster, hade åkt till Runavík för att på við Løkin möta NSÍ. I tjugosjätte minuten tog gästerna ledningen, efter en nick från Arnbjørn Hansen. En minut senare kom ännu en nick i mål. Denna gång från NSÍ:s skytteligaledare Klæmint Olsen. Därefter dröjde det till åttiofemte minuten innan nästa mål föll. Efter en crosspassning från Hans Pauli Samuelsen - hans andra assist för dagen - kunde då Niels Pauli Danielsen ge EB/Streymur segern med siffrorna 2-1.

Hemma på undir Mýruhjalla tog Skála emot KÍ Klaksvík. Det nyuppflyttade hemmalaget har ingen seger hittills och ligger sist i tabellen. Matchen var jämn och det dröjde till sjuttioandra minuten innan första målet föll. Det var Holgar Djurhuus, som gav Skála ledningen, och fem minuter senare säkrades segern genom att Ólavur Mikkelsen gjorde 2-0. Skálas första seger var ett faktum och laget tog sig upp på samma poäng som B68.

B68 Toftír gästade AB på Blue Water Arena i Argir för omgången sexpoängare. Redan i åttonde minuten nickade gästernas Ovi Brim in 1-0 i samband med en hörna. Som för EB/Streymur här ovanför varade ledningen bara en minut, innan AB:s Hørður Mohr kvitterade. Fyra minuter senare kunde så Jann Ingi Petersen ge B68 ledningen igen. Tre mål på fem minuter(!) men därefter blev det lugnare. Kvitteringen denna gång kom inte förrän tre minuter in på andra halvlek, när Magnus Egilsson gjorde 2-2. Eftersom bara en poäng skilde lagen åt på var sida om nedflyttningsstrecket, var ju utgången viktig. Den som drog längsta strået var AB. I slutet av matchen gjorde Dion B Splidt 3-2 till hemmalaget, som därmed hade vänt på 1-2-underläget och dessutom vunnit sin första match på hemmaplan för säsongen. AB:s tre poäng gav också en säkrare fyrapoängsmarginal ner till strecket.



Omgång 14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.06.21-22
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
NSÍ Runavík - ÍF Fuglafjørður
2-2
 
1.
B36 Tórshavn
14
+20
12
22
34
KÍ Klaksvík - EB/Streymur
3-1
 
2.
HB Tórshavn
14
+17
14
15
29
B68 Toftír - Víkingur
1-3
 
3.
Víkingur
14
+13
10
15
25
HB Tórshavn - B36 Tórshavn
2-2
 
4.
NSÍ Runavik
14
+13
11
10
21
Skála - AB Argir
0-0
 
5.
KÍ Klaksvík
14
+2
15
5
20
 
 
 
6.
EB/Streymur
14
+5
14
5
19
     
7.
ÍF Fuglafjørður
14
-6
10
7
17
 
 
8.
AB Argir
14
-21
2
8
10
 
 
9.
B68 Toftír
14
-18
9
0
9
 
 
10.
Skála
14
-25
4
2
6
Tre oavgjorda - inklusive HB mot B36
Med tre oavgjorda matcher hände inte så mycket i tabellen, men Víkingur närmade sig havnlagen en aning och AB:s poäng tog laget upp ovanför nedflyttningsstrecket.

Lördagsmatchen spelades på við Djúpumýru i Klaksvík mellan KÍ och ÍF Fuglafjørður. Hemmalaget tog ledningen efter tjugosju minuter - målgörare Klæmint Olsen. Tio minuter senare gjorde KÍ ännu ett mål, men denna gång i eget mål, så ställningen i paus var 1-1. Drygt tio minuter in på andra halvlek tog KÍ ledningen igen. Gissa genom vem. Naturligtvis Klæmint Olsen, som gjorde sitt andra mål för dagen och sitt fjortonde på årets hittills fjorton matcher. Den här gången varade inte ledningen mer än sju minuter. En annan berömd målgörare - även om det bara var hans andra i år - nämligen Clayton Soares fastställde slutresultatet till 2-2.

Ytterligare två lag i mitten av tabellen - nämligen KÍ och EB/Streymur - möttes på við Djúpumýru i Klaksvík. Hemmalaget startade starkast och i tolfte minuten spelade Ndende Adama Gueye fram Hjalgrím Elttør, som enkelt kunde göra 1-0 till KÍ. En halvtimme senare kunde Ndende i stället för assist själv göra 2-0. EB/Streymur spelade bättre i andra halvlek (eller hade vinden med sig?) och tolv minuter efter paus nickade Marni Djurhuus in 2-1 efter en cross-passning från Hans Pauli Samuelsen. Gästernas chanser ökade när KÍ i sjuttiofjärde minuten fick en spelare utvisad. Men Ndende - som alltså på olika sätt var inblandad i KÍ:s alla tre mål - fälldes och Atli Danielsen slog straffen i mål. KÍ vann med 3-1 och det var faktiskt första gången sedan 2003 som KÍ besegrat EB/Streymur på sin hemmaplan.

Fjortonde omgången innehöll också en variant på det stora havnderbyt på Gundadalur mellan HB och B36. Eftersom de två lagen ligger etta och tvåa i tabellen var det förutom klassiskt derby en sexpoängare - som HB borde vinna för att inte bli alltför långt efter. Det såg inte lovande ut för B36 tog ledningen. Alex Mellemgaard gjorde 1-0 framspelad av Lukasz Cieslewicz och - som en repris på föregående match - blev det Lukasz som själv gjorde 2-0 strax före paus. Det var nära att B36 ökade sin ledning innan Pál Mohr Joensen i sjuttioandra minuten kunde reducera till 2-1. I åttioåttonde minuten lyckades så HB med en helt nödvändig kvittering. Ett skott från trettiofem meter från mittbacken Rógvi Holm gav 2-2 och avstånden mellan de två lagen ökade i varje fall inte.

Ännu en sexpoängsmatch spelades på undir Mýruhjalla mellan de två lagen under nedflyttningsstrecket, alltså Skála och AB Argir. Kvalitén på spelet avspeglade lagens placering i tabellen och slutresultatet blev ett av de få 0-0 som Effodivisionen bjuder på. Några sex poäng blev det alltså inte, men AB:s poäng innebar dock att laget passerade B68 och tog sig upp över strecket.

I omgångens sista match möttes B68 och Víkingur på Svangaskarð i Toftir. Gästerna hade inget problem att ta sin sjätte vinst på de sju senaste matcherna. 1-0 kom efter en kvart och 2-0 kom fyra minuter senare. Målgörare var högerbacken Bárður Hansson och Hallur Hansson. I mitten av andra halvlek fick hemmalaget visst hopp, när Jónleif Højgaard reducerade till 2-1, men tio minuter senare kunde Hanus Jacobsen via en straff öka Víkingurs ledning till 3-1, som också blev slutresultat.



Omgång 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.06.15-16
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
NSÍ Runavík - HB Tórshavn
1-2
 
1.
B36 Tórshavn
13
+20
12
21
33
Víkingur - Skála
5-0
 
2.
HB Tórshavn
13
+17
13
15
28
EB/Streymur - ÍF Fuglafjørður
1-2
 
3.
Víkingur
13
+11
10
12
22
B36 Tórshavn - B68 Toftír
3-0
 
4.
NSÍ Runavik
13
+13
10
10
20
AB Argir - KÍ Klaksvík
1-1
 
5.
EB/Streymur
13
+7
14
5
19
 
 
 
6.
KÍ Klaksvík
13
0
12
5
17
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
13
-6
10
6
16
 
 
8.
B68 Toftír
13
-16
9
0
9
 
 
9.
AB Argir
13
-21
2
7
9
 
 
10.
Skála
13
-25
3
2
5
Sex poäng till B36 och HB - igen
De två ledande havnlagen drar ifrån allt mer i täten. Víkingur är nu uppe på tredje plats.

Skála gästade Víkingur på Sarpugerði i Norðragøta. Tabelläget börjar se kritiskt ut för Skála, som ju kommit tillbaka till högsta divisionen efter några år och visit ända ner i division 2. Någon egentlig chans till poäng i matchen mot Víkingur fanns inte heller. Heðin Hansen gav hemmalaget ledningen efter tio minuter och i tjugosjunde minuten gjorde Hanus Jacobsen 2-0. Tre minuter före paus ökade Súni Olsen Víkingurs ledning till 3-0 och tio minuter efter paus slog Súni till igen och ökade till 4-0. Målproduktionen avslutades i sjuttioåttonde minuten av Magnus Jarnskor, som fastställde segersiffrorna till 5-0.

Hemma på Margáir i Streymnes tog EB/Streymur emot ÍF Fuglafjørður. Med en seger över HB i förra omgången borde väl hemmalaget ha hyfsat självförtroende, och redan i tredje minuten kunde Hans Pauli Samuelsen ge EB/Streymur ledningen, så det såg bra ut igen. Ledningen blev inte så lång. I tjugoandra minuten kvitterade Dánjal á Lakjuni och med cirka en kvart kvar av matchen hade Dánjal egenhändigt vänt på matchen. ÍF vann med 2-1 och tog sin första seger sedan i april. Så kan lagens framgångar och besvikelser växla.

De två B-lagen - som vi lite elakt brukar skriva, eftersom B-lag i Sverige betyder en klubbs andralag - B36 Torshavn och B68 Toftir möttes på Gundadalur (på Färöarna betyder B-et att klubben är bildad det året - även om det inte lär vara helt korrekt när det gäller B36). Ett formstarkt ledarlag mot ett lag en poäng ifrån nedflyttningsstrecket kan väl bara gå på ett sätt. Kanske inte om Hákun Edmundsson, som redan efter fyra minuter var helt fri med målvakten, hade utnyttjat chansen; men B36:s målvakt Tórður Thomsen lyckades blockera skottet. Därefter träffade B36 målramen tre gånger innan Tórður Thomsen i adertonde minuten tog ledningen. Efter en halvtimmes spel hade B68 en jättechans att kvittera, men målvakten gick segrande även ur den duellen. I andra halvlek spelade B36 säkert och säkrade dessutom segern genom två mål under de tio sista minuterna av matchen. Målen gjordes av Róaldur Jakobsen och Benjamin Heinesen och segersiffrorna slutade på 3-0.

På við Løkin i Runavík hade NSÍ också ett tufft motstånd. Man gästades nämligen av HB Tórshavn, som visste att seger var det enda som gällde, eftersom B36 några timmar tidigare tagit tre poäng och annars skulle bli alltför många poäng före i tabellen. Pressen släppte något, när Poul Ingason redan efter sex minuter kunde ge HB ledningen. NSÍ var inte ofarliga och hade ett antal chanser att kvittera - bland annat en nick i ribban av Klæmint Olsen. En kvart in på andra halvlek kom också kvitteringen. Det var på ännu en nick från Klæmint. NSÍ hade flera goda målchanser, men målvaktens fina spel räddade HB och i stället kunde Fróði Benjaminsen i åttiosjätte minuten ge havnlaget ledningen med 2-1 och de tre poäng som behövdes för att behålla avståndet till B36. NSÍ tappade i stället sin tredjeplats till Víkingur.

Blue Water Arena i Argir möttes på måndagskvällen hemmalaget AB och KÍ Klaksvík. Det dröjde till sista kvarten (men utan Tidaholm :-) innan det blev något mål. Den senegalesiske mittfältaren Ndende Adama Guéye gjorde 1-0 till KÍ, som började känna sig säkra på tre poäng en bit in på tilläggstiden. Men i nittiotredje minuten gjorde i alla fall AB:s Leivur Holm Joensen 1-1. I varje fall enligt domaren - och det är ju han som bestämmer. KÍ:s spelare ansåg att bollen inte var över mållinjen - målkameror som i VM hade suttit fint! I kalabaliken efteråt gav domaren två KÍ-spelare röda kort. Klart grymt låter det som och man kan tycka att domaren hade haft större förståelse för den speciella situationen.



Omgång 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.06.09
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
KÍ Klaksvík - ÍF Fuglafjørður
4-0
 
1.
B36 Tórshavn
12
+17
9
21
30
AB Argir - Víkingur
0-3
 
2.
HB Tórshavn
12
+16
13
12
25
B68 Toftír - NSÍ Runavík
0-2
 
3.
NSÍ Runavik
12
+14
10
10
20
HB Tórshavn - EB/Streymur
1-2
 
4.
EB/Streymur
12
+8
14
5
19
Skála - B36 Tórshavn
0-3
 
5.
Víkingur
12
+6
7
12
19
 
 
 
6.
KÍ Klaksvík
12
0
12
4
16
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
12
-7
10
3
13
 
 
8.
B68 Toftír
12
-13
9
0
9
 
 
9.
AB Argir
12
-21
1
7
8
 
 
10.
Skála
12
-20
3
2
5
B36 går loss i täten
Hela tolfte avdelningen spelades på Annandag Pingst - för vår del salig i åminnelse. EB/Streymur gav på bortaplan HB sin första förlust för säsongen. B36 besegrade Skála och fick därmed en ledning i tabellen med hela fem poäng. Lagen tre till fem i tabellen tog även denna omgång full pott, så kampen om sista europaspelsplatserna och nedflyttningsplatserna bjuder fortfarande på spänning.

KÍ Klaksvík tog hemma på við Djúpumýru emot ÍF Fuglafjørður. Ännu ett grannlag från strax på andra sidan tunneln till Eysteroy. För båda lagen var det länge sedan de vann någon match. Med två mål i vardera halvleken - i första av Ndende Adama Guéye och Johan Jacobsen samt i den andra av Ísak Simonsen och Páll A Klettskarð - tog i varje fall KÍ en klar seger i den här matchen. Båda målen i första halvlek gjordes på returer - från målvakt och stolpe. 3-0 gjorde Simonsen efter att just ha kommit in på planen och fyran gjorde Páll på tilläggstid. (Slutresultatet blev ju lika vackert som Hammarbys - nu ifrågasatta - 4-0.)

Omgångens match på Gundadalur spelades mellan HB Tórshamn och EB/Streymur. Allt i den matchen verkade hända i andra halvlek. Nästan alla kort delades ut då - och dom var många; sju gula och ett direkt rött - och alla mål kom då. HB startade matchen starkast, men efter cirka tio minuter tog gästerna över. Tio minuter in på andra halvlek reducerades HB till tio man. Heini Vatnsdal fick direkt rött kort efter bråk med Høgni Madsen, som enligt "Soccer and equipment" också borde fått ett gult kort. Tur för Madsen, som senare i matchen fick ett gult kort. Som ofta händer vid en utvisning, blev det lite mera fart på HB, och i sextioåttonde minuten kunde också Johan Troest Davidsen nicka in 1-0 i samband med en hörna. Så småningom tog EB/Streymur över spelet igen, och sju minuter efter 1-0-målet nickade den fyrtioårige mittbacken Egil á Bø in 1-1 och i åttioförsta minuten fullbordade Niels Pauli Danielsen EB/Streymurs vändning från underläge till seger med 2-1. Det var HB:s första förlust för året, men laget ligger kvar på andra plats.

På arenan i Argir med det vackra namnet Blue Water Arena möttes AB och Víkingur. Även där kom alla mål och alla kort - hela sju gula; är det domarna eller spelarna som har varit elaka de senaste två omgångarna med alla kort - i andra halvlek. Víkingur tog över efter paus och Súni Olsen gjorde 1-0 sex minuter in på andra halvlek och 2-0 tio minuter från slutet. Sedan fastställde Finnur Justinussen tre minuter senare slutresultatet till 3-0 och gick med sitt nionde mål för säsongen upp på andra plats i skytteligan.

Med matchstart några timmar senare och alltså kännedom om förlusten för HB, hade tabellettan B36 Tórshavn god motivation i matchen mot tabelljumbon Skála på deras hemmaarena undir Mýruhjalla. Havnlaget hade heller inga problem med att efter 1-0 i paus och 3-0 vid slutsignalen ta sina tre poäng och öka sin ledning gentemot HB till fem poäng. Målen gjordes av Alex Mellemgaard, Jákup á Borg och Rasmus Dan Sørensen.

Omgångens sista match - start 20.00 svensk tid - spelades på Tofta Leikvøllur (jag förstår inte varför inte B68 spelar på tidigare nationalarenan Svangaskarð, trots att man kostat på konstgräs där). Där möttes B68 Toftir och NSÍ Runavík i en av de många derbymatcherna på Färöarna. NSÍ verkar vara i god form, med 13-1 på de två senaste matcherna, men B68 lyckades hålla ställningarna hela första timmen. Därefter gjorde Andy Olsen 1-0 till gästerna och i sjuttionionde minuten ökade Árni Frederiksberg till 2-0.




Omgång 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.05.31-06.01
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
KÍ Klaksvík - Víkingur
2-4
 
1.
B36 Tórshavn
11
+14
9
18
27
NSÍ Runavík - Skála
6-1
 
2.
HB Tórshavn
11
+17
13
12
25
EB/Streymur - B68 Toftír
3-0
 
3.
NSÍ Runavik
11
+12
10
7
17
B36 Tórshavn - AB Argir
1-1
 
4.
EB/Streymur
11
+7
14
2
16
ÍF Fuglafjørður - HB Tórshavn
2-2
 
5.
Víkingur
11
+3
7
9
16
 
 
 
6.
ÍF Fuglafjørður
11
-3
10
3
13
 
 
7.
KÍ Klaksvík
11
-4
9
4
13
 
 
8.
B68 Toftír
11
-11
9
0
9
 
 
9.
AB Argir
11
-18
1
7
8
 
 
10.
Skála
11
-17
3
2
5
Havnlagen fick bara varsin pinne
B36 och HB forlorade poäng mot AB respektive ÍF, som låg betydligt längre ner i tabellen. Samtidigt tog lagen på platserna tre till fem full pott och närmar sig, så allt hopp om spänning kanske inte är ute.

Elfte omgången inleddes på söndagen. På við Djúpumýru i Klaksvík tog KÍ emot grannarna Víkingur - alldeles på andra sidan tunneln till Eysteroy. Víkingurs
Finnur Justinussen (som förra säsongen var i Jönköping - synd att han inte blev kvar i Sverige) har verkligen kommit igång med målproduktionen. Nu gav han gästerna ledningen redan efter fem minuter och efter en halvtimme ökade han på till 2-0. KÍ startade andra halvlek starkt. Redan efter tre minuter kunde Páll Klettskarð nicka in 2-1. Bara fyra minuter senare återställde Heðin Hansen Víkingurs tvåmålsmarginal, men målexplosionen var inte slut. Tre minuter senare fick KÍ nytt mod igen. Senegalesen Ndende Adama Guéye nickade in 3-2 - det tredje målet på andra halvleks första tio minuter - efter en frispark av Hjalgrím Elttør. En kvart senare fick Víkingur straff, men Meinhardt Joensen räddade Súni Olsens skott. Straffmissen hjälpte inte KÍ. Med tio minuter kvar av matchen fick Hjalgrím Elttør sitt andra gula kort och visades ut. Därefter kunde Súni Olsen revanschera sig för straffmissen genom att med ett vackert långskott fastställa slutresultatet till 4-2 och Víkingur gick upp till tredje plats i tabellen.

NSÍ rullar på - när laget nu hemma på við Løkin i Runavík mötte Skála. Visserligen såg det ut som att Skála tänkte fortsätta med sina enpoängsresultat, när Brian Jacobsen efter tjugo minuter kunde kvittera efter Árni Frederiksbergs ledningsmål tio minuter tidigare. Fyra minuter senare gjorde Klæmint Olsen 2-1 till NSÍ och därefter var dagens roliga slut för Skála. Efter en halvtimmes spel var det Árni Frederiksberg - som anses vara en av Färöarnas bästa skyttar - tur igen. Han slog en hörna direkt i mål till 3-1 och fem minuter senare fullbordade hans sitt hat trick och NSÍ:s ledning var uppe i 4-1. Det var definitivt inte Skála dag idag. Laget fick en straff, som slogs utanför mål och strax därefter kom i stället ett självmål till 5-1! I andra halvlek tog hemmalaget det lugnare och presterade bara ett mål. Magnus Olsen gjorde 6-1 och därmed har NSÍ på två matcher vunnit med sammanlagt 13-1. Inte illa - speciellt med tanke på att laget på de sex föregående omgångarna bara gjort tre mål.

På Margáir i Streymnes möttes hemmalaget EB/Streymur och B68 Toftir. Hemmalaget tog en tidig ledning genom en volley från Hans Pauli Samuelsen och hade ett spelövertag, som borde givit flera mål före paus. I stället var B68 nära att kvittera, men det blev i stället dagens tredje straffmiss. EB/Streymur dominerade även efter paus, och i sjuttioandra minuten gjorde Hans Pauli sitt och lagets andra mål för dagen. I slutet av matchen kunde så Leif Niclasen göra 3-0, vilket blev hemmalagets segersiffror.

Därefter återstår havnlagens matcher. Gundadalur gästades av AB Argir, som mötte tabellettan B36. Gästerna hade de bästa chanserna i första halvlek, men det blev B36 som tog ledningen. Laget fick nämligen på tilläggstid en straff efter att Adeshine Lawal, som hade blivit frispelad av Lukasz Cieslewicz, fälldes. Lawal såg själv till att den straffen blev ett undantag och gick in i mål. En knapp kvart in på andra halvlek lyckades så laget under nedflyttningsstrecket kvittera. Hørður Mohr nickade in 1-1 i samband med en hörna. AB hade dessutom två jättechanser alldeles i slutet av matchen att få med sig alla tre poängen hem till sin inte så avlägsna förort, så den poäng laget fick får verkligen anses välförtjänt. Ser man dessutom på tabellen, som visar att B36 bara har tagit nio av sina tjugosju poäng på hemmaplan och AB sju av sina åtta på bortaplan, får det väl anses vara ett logiskt resultat.

HB Tórshavn hade rest till Fuglafjørður för match på Fløtugerði
mot ÍF. Där kan man säga, att allt hände i första halvlekens sista kvart. Det kändes inte rättvist att ÍF efter ungefär en halvtimmes spel tog ledningen, eftersom laget dittills inte skapat mycket. Karl Løkin gav i alla fall hemmalaget ledningen med 1-0. Sex minuter senare var rättvisan återställd. Först blev det 1-1 genom ett självmål i samband med en HB-hörna och därefter förvandlade René S Joensen målvaktsreturen efter en frispark till 2-1. Före paus ändrade så ett inte särskilt farligt skott från ÍF:s Frank Poulsen riktning efter kollision med en försvarare och lurade målvakten. Lagen gick till pausvila med 2-2. Andra halvlek började tråkigare, men så småningom tog HB över spelet. Något mera mål blev det inte, och HB missade sin chans att passera B36 och gå upp i ledningen.


Omgång 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.05.25-26
Resultat
    TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
Skála - EB/Streymur
1-1
 
1.
B36 Tórshavn
10
+14
8
18
26
KÍ Klaksvík - HB Tórshavn
1-2
 
2.
HB Tórshavn
10
+17
13
11
24
AB Argir - NSÍ Runavík
0-7
 
3.
NSÍ Runavik
10
+7
7
7
14
Víkingur - B36 Tórshavn
1-2
 
4.
EB/Streymur
10
+4
11
2
13
B68 Toftír - ÍF Fuglafjørður
1-1
 
5.
Víkingur
10
+1
7
6
13
 
 
 
6.
KÍ Klaksvík
10
-2
9
4
13
 
 
7.
ÍF Fuglafjørður
10
-3
9
3
12
 
 
8.
B68 Toftír
10
-8
9
0
9
 
 
9.
AB Argir
10
-18
1
6
7
 
 
10.
Skála
10
-12
3
2
5
NSÍ i målform igen
B36 och HB rullar på - varsin ny uddamålsseger och tio poäng mellan tvåan och trean i tabellen. Nyuppflyttade Skála tog märkligt nog sin femte enpoängare på tio matcher - men har ännu ingen seger.

I tionde omgången tog Skála emot EB/Streymur hemma på undir Mýruhjalla. Med hjälp av en straff - inslagen av Hans Pauli Samuelsen - kunde gästerna i adertonde minuten ta ledningen. Kvitteringen fixade Ólavur Mikkelsen bara sju minuter senare, och trots denna målrika start av matchen blev det inte mera. Matchen slutade 1-1 och Skála spelade sin femte oavgjorda match. Eftersom laget inte har någon vinst räcker inte detta till mer än sistaplatsen i tabellen.

På við Djúpumýrar i Klaksvík möttes KÍ och hittills obesegrade HB Tórshavn. Efter en halvtimmes spel kunde brassen Rodrigo Silva (eller Rodrigo Goncalves de Oliveira Lopes Silva, som FaroeSoccer kallar honom) ge hemmalaget ledningen efter att ha skarvat en frispark i mål. KÍ:s ledning höll halvleken ut, men fem minuter efter paus kunde HB:s kapten Fróði Benjaminsen göra 1-1 i samband med en hörna och med en kvart kvar av matchen slog Fróði till igen. Ett snyggt volley-mål som gav HB segern med 2-1.

Efter tre omgångar hade vi en överlägsen ledare i skytteligan. Klæmint A Olsen hade gjort utmärkta sex mål och närmaste konkurrent låg då på två mål. Därefter hände det märkliga, att på de följande sex omgångarna blev det inget Klæmint-mål (och inte många från NSÍ heller) och då hade konkurrenterna precis hunnit ifatt honom. Men då lossnade det igen - både för Klæmint A Olsen och för NSÍ. Laget mötte AB på Blue Water Arena i Argir. Redan efter en kvarts spel hade Klæmint gjort två mål och NSÍ ledde med 2-0. Därefter följde ett självmål till 3-0 och Andy Olsen och Árni Frederiksberg gjorde var sitt mål fram till pausställningen 5-0. Matchen var ju redan avgjord, men i andra halvlek gjorde Klæmint sitt tredje och fjärde mål för dagen - och hade åter skaffat sig en säker ledning i skytteligan. NSÍ vann matchen med 7-0.

Inte heller Víkingur lyckades bryta havnlagens framfart, när man hemma på Sarpugerði tog emot B36. Redan efter fem minuter tog gästerna ledningen. Den nigerianske anfallaren Adeshina Lawal - framspelad av polacken Lukasz Cieslewicz - gjorde 1-0. Strax före paus kunde så Lukasz själv öka ledningen för B36 till 2-0. I andra halvlek reducerade Finnur Justinussen med en nick till 2-1, men närmare kom inte Víkingur och B36 behöll sin ledning i tabellen.

Omgångens sista match spelades måndag kväll på Tofta Leikvøllur mellan B68 Toftir och ÍF Fuglafjørður. Det hände inte mycket i matchen förrän Ari Ellingsgaard i åttiofjärde minuten slog in en rökare från tjugo meter och trodde sig ha säkrat tre poäng till ÍF. Fem minuter senare klantade dessvärre försvaret fram en straff, som Óli Olsen förvandlade till ett mål och matchen slutade 1-1.



Omgång 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.05.16-18
Resultat     TABELL
Matcher
Mål-
skillnad
Poäng
hemma
Poäng
borta
Summa
poäng
HB Tórshavn - Skála
2-0
 
1.
B36 Tórshavn
9
+13
8
15
23
EB/Streymur - Víkingur
2-3
 
2.
HB Tórshavn
9
+16
13
8
21
B68 Toftír - KÍ Klaksvík
5-3
 
3.
Víkingur
9
+2
7
6
13
ÍF Fuglafjørður - AB Argir
1-4
 
4.
KÍ Klaksvík
9
-1
9
4
13
NSÍ Runavík - B36 Tórshavn
0-1
 
5.
EB/Streymur
9
+4
11
1
12
     
6.
NSÍ Runavik
9
0
7
4
11
     
7.
ÍF Fuglafjørður
9
-3
9
2
11
     
8.
B68 Toftír
9
-8
8
0
8
     
9.
AB Argir
9
-11
1
6
7
     
10.
Skála
9
-12
2
2
4
Havnlagen oroväckande långt före i tabellen
Två nya havnsegrar och HB på andra plats ligger nu åtta poäng före lag nummer tre i tabellen. I botten vann både B68 och AB sina matcher, men Skála närmar sig troligen också sin första trepoängare - med sina fyra oavgjorda hittills.

Fredagsmatchen - som spelades på eftermiddagen, eftersom det var helgdag (Stora böndagen) på Färöarna - spelades på Gundadalur mellan HB Tórshavn och Skála. Gästerna hade den första farligheten, men skottet blockerades till hörna. Därefter hade HB ett skott i ribban innan laget i tjugosjunde minuten kunde ta ledningen. Vänsterbacken Pál Mohr Joensen visade sina dribblingskunskaper, tog sig in i straffområdet och gjorde 1-0. Skála startade andra halvlek bra och hade ett par goda chanser att kvittera. Laget verkar dock inte ha krafterna på sin sida, och med en kvart kvar av matchen nickade Fróði Benjaminsen bollen i mål i samband med en hörna och saken var klar. HB vann matchen med 2-0 och gick därmed upp i ledningen av tabellen.

På söndagen tog EB/Streymur hemma på Margáir emot Víkingur. Gästerna dominerade i första halvlek, och tog ledningen i tjugonde minuten. Heðin Hansen nätade efter en crosspassning från Súni Olsen. En kvart senare ökade Víkingur ledningen till 2-0. Finnur Justinussen styrde in en frispark från Súni Olsen. Strax före paus kunde så Pól Jóhannus Justinussen göra ett viktigt mål - en reducering till 2-1. Hemmafansen blev ännu gladare när Arnbjørn Hansen tjugo minuter in på andra halvlek kvitterade. Glädjen blev dessvärre inte längre än sex minuter, för därefter gjorde Hans Jørgen Djurhuus 3-2 och trots EB/Streymurs upphämtning av underläget med 2-0 tog alltså Víkingur alla tre poängen.

Matchen i Toftir mellan hemmalaget B68 och KÍ Klaksvík kom att bli omgångens målrikaste. Och det började bra: Andrias á Líknargøtu lyckades på de första fyra minuterna egenhändigt göra 2-0 till B68! Därefter lugnade det ner sig, men i början av andra halvlek hände samma sak. Óli Olsen i fyrtionionde och Hákun Edmundsson i femtioförsta och så var det 4-0 till hemmalaget. En timme in i matchen kom äntligen KÍ i målprotokollet. Páll Klettskarð gjorde 4-1, men vad hjälpte det? Två minuter senare Óli Olsen sitt andra för dagen till 5-1 och då hjälpte det inte Sørmundur Kalsø gjorde 5-2 och Páll med ännu ett till 5-3 - det senare efter att KÍ fått en spelare utvisad. KÍ kom inte närmare och B68 vann matchen.

Hemma på Fløtugerði gästades ÍF av AB Argir. Det blev en match, där målen föll i början och slutet. Redan i sjätte minuten tog hemmalaget ledningen - med hjälp av ett självmål. Bara tre minuter senare kvitterade Sorin Anghel till 1-1. Därefter dröjde det till sjuttiofösta minuten innan nästa mål föll. Sorin igen gav AB ledningen och fyra minuter senare fullbordade han sitt hat trick och ökade ledningen till 3-1. En minut in på tilläggstiden fastställde Jóan Símun Edmundsson slutresultatet till en seger för AB med hela 4-1. Det är tydligen på bortaplan som segrarna kommer för AB.

Omgångens sista match spelades på við Løkin i Runavik mellan NSÍ och B36 Tórshavn. I slutet av första halvlek gav den nigerianske anfallare Adeshina Lawal B36 ledningen och därefter pressade NSÍ för att kvittera. Turen eller NSÍ:s nuvarande oförmåga att göra mål räddade dock B36, som alltså vann matchen med 1-0.


Omgång 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.05.09-11

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

Víkingur - NSÍ Runavík
3-0

 

1.

B36 Tórshavn

8

+12

8

12

20

Skála - ÍF Fuglafjørður
2-2

 

2.

HB Tórshavn

8

+14

10

8

18

KÍ Klaksvík - B36 Tórshavn
1-3

 

3.

KÍ Klaksvík

8

+1

9

4

13

EB/Streymur - AB Argir
5-0

 

4.

EB/Streymur

8

+5

11

1

12

B68 Toftír - HB Tórshavn
0-4

 

5.

NSÍ Runavik

8

+1

7

4

11

 

 

 

6.

ÍF Fuglafjørður

8

0

9

2

11

 

 

 

7.

Víkingur

8

+1

7

3

10

 

 

 

8.

B68 Toftír

8

-10

5

0

5

 

 

 

9.

Skála

8

--10

2

2

4

 

 

 

10.

AB Argir

8

-14

1

3

4

Havnlagen rusar vidare
Både B36 och HB vann sina matcher igen, och börjar nu ligga oroväckande långt före övriga lag. Tre lag kvar som "slåss" om de två nedflyttningsplatserna bjuder dock på viss spänning. Och den stora frågan är: vad har hänt med NSÍ och lagets stora målskytt?

Runavíkslaget spelade just i omgångens fredagsmatch. Borta på Sarpugerði i Norðragøta mötte man Víkingur. I tjugoåttonde minuten nickade Finnur Justinussen in 1-0 för hemmalaget, men eftersom det studsade på en försvarare klassades det senare om till självmål. En kvart in på andra halvlek ökade Finnur Víkingurs ledning till 2-0 och en dryg kvart senare fastställdes slutresultatet till 3-0. Finnur igen - och egentligen gjorde han alltså ett hat trick. NSÍ har nu gjort fyra mål på de fem senaste matcherna - efter att på de tre första gjort nio mål och tagit lika många poäng. Från ledningen i tabellen har laget halkat ner till femte plats.

Det ena havnlaget - nämligen HB - åkte till Toftir för att på den del av gamla nationalarenan Svangaskarð, som nu heter Tofta Leikvøllur, möta B68. Det blev en enkel trepoängare. Inom en halvtimme hade HB en ledning med 3-0; Andrew av Fløtum i fjortonde och tjugofemte minuten och Kristin Mouritsen i tjugoåttonde. Det blev lugnare i andra halvlek, men elva minuter efter paus blev det ett Mouritsen-mål igen, men den här gången av Kristins äldre broder Christian. 4-0 blev också slutresultatet.

Det andra havnlaget - alltså B36 - åkte till Klaksvík för att på við Djúpumýru möta KÍ (åttonde var alltså en av få omgångar utan match på Gudadalur). Det blev en betydligt tuffare match för B36 än för HB. Hemmalaget startade starkt och kunde redan i tredje minuten ta ledningen. Brassen Rodrigo Silva gjorde 1-0 i samband med en hörna. Det var en dramatisk matchstart, för före Silvas mål hade KÍ:s målvakt Meinhards Joensen med en fantomräddning hindrat gästerna från att ta ledningen. Efter en halvtimmes spel kom så ett mål för B36. Nigerianen Adeshina Lawal kvitterade till 1-1 och strax före paus gav till och med Jákup á Borg gästerna ledningen med 2-1. I andra halvlek pressade KÍ, men i stället för kvittering ökade Lawal segersiffrorna för B36 till 3-1 med sitt andra mål för dagen.

Det var en dynamisk duo vi sett under tidigare säsonger (för att citera "Soccer and Equipment") som var i arbete när EB/Streymur hemma på Margáir hade besök av AB Argir. Första halvleken var jämn, men Arnbjørn Hansen kunde ge hemmalaget ledningen i tionde minuten. I andra halvlek rasade det på. Först var det Arnbjørn igen, som ökade till 2-0. Därefter kom den andra personen i duon, nämligen Hans Pauli Samuelsen, som gjorde trean och fyran - den senare på straff och så kunde Arnbjørn avsluta med att fullborda sitt hat trick och fastställa slutresultatet till 5-0.

Omgångens mest dramatiska match spelades på undir Mýruhjalla, där hemmalaget Skála mötte ÍF Fuglafjørður - speciellt mot bakgrund av att hemmalaget, som återvänt till högsta divisionen i år efter att till och med varit ner och hälsat på i tredje divisionen, ännu inte vunnit någon match. Det såg inte särskilt lovande ut i den här matchen heller, efter att Kristoffur Jakobsen redan i sjätte minuten gav ÍF ledningen. Bättre blev det när Ólavur Mikkelsen fem minuter före paus kvitterade till 1-1 och ännu bättre efter att Jákup Johansen, sju minuter in på andra halvlek, gav Skála ledningen med 2-1. Därefter var det mest fråga om att räkna minuter, och det höll ganska länge. Men så - i åttiosjunde minuten - hände det som inte fick hända (i varje fall inte enligt hemmafansen). Bartal Eliasen kvitterade till 2-2 och det blev bara en poäng för Skála även i denna match.

Vi som speciellt bevakar antalet gula och röda kort i Effodivisionen, kan notera att åttonde var en "snäll" omgång. Femton gula kort utdelades på de fem matcherna, och det är minst hittills i år. Endast sex röda kort har delats ut på de fyrtio matcher som spelats (inget i åttonde omgången), och det låter också som en låg siffra.



Omgång 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.05.02-04

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

B36 Tórshavn - EB/Streymur
3-1

 

1.

B36 Tórshavn

7

+10

8

9

17

B68 Toftír - Skála
0-0

 

2.

HB Tórshavn

7

+10

10

5

15

NSÍ Runavík - KÍ Klaksvík
1-1

 

3.

KÍ Klaksvík

7

+3

9

4

13

AB Argir - HB Tórshavn
0-3

 

4.

NSÍ Runavik

7

+4

7

4

11

Víkingur - ÍF Fuglafjørður
1-1

 

5.

ÍF Fuglafjørður

7

0

9

1

10

 

 

 

6.

EB/Streymur

7

0

8

1

9

 

 

 

7.

Víkingur

7

-2

4

3

7

 

 

 

8.

B68 Toftír

7

-6

5

0

5

 

 

 

9.

AB Argir

7

-9

1

3

4

 

 

 

10.

Skála

7

--10

1

2

3

Havnlagen enda trepoängare
De två lagen från Tórshavn - B36 och HB - var de enda lagen som tog full pott, och de går därmed loss i toppen av tabellen. De övriga tre matcherna slutade oavgjort, vilket i alla fall medförde att B68 Toftír tog sig upp över nedflyttningsstrecket.

Fredagsmatchen mellan B68 och Skála, som spelades på Svangaskarð i Toftír, blev inte den sexpoängare vi förutspådde. Matchen slutade nämligen 0-0 och gav bara lagen var sin poäng. Hemmalagets poäng betydde dock att B68 - i varje fall tillfälligt - tog sig upp över nedflyttningsstrecket.

Matchen på lördagen spelades på við Løkin i Runavík mellan NSÍ och KÍ Klaksvík. I mitten av första halvlek tog gästerna ledningen. Henry Heinesen hämtade bollen utanför straffområdet, lyckades finta sig närmare mål och fram till ett skjutläge och gjorde 1-0. Det såg ut att ge KÍ tre poäng, vilket skulle ha betytt att laget gått upp i topp av tabellen, men mer än tre minuter in på tilläggstid nickade Debes Danielsen - som kommit in i matchen tio minuter tidigare - in kvitteringen till 1-1 och lagen delade på poängen även här.

Hemma på Blue Water Arena tog AB från söderförorten Argir emot HB Tórshavn inifrån den stora staden. Hemmalaget startade starkt, och hade redan i första minuten en rejäl chans att ta ledningen. Efter tjugo minuter blev det ändå HB som tog ledningen. Det var i samband med en hörna. Först träffade Andrew av Fløtum i trävirket, men så träffade Fróði Benjaminsens nick innanför målramarna och ställningen var 1-0. Därefter var AB nära att kvittera strax före paus, men HB:s målvakt Teitur Gestsson lyckades få en nick från nära håll över ribban. Tio minuter in på andra halvlek gjorde Kristin Mouritsen 2-0 till HB med ett mål av det slag man sällan ser: han blockerade en rensning från en försvarare så att bollen gick direkt i mål. Slutresultatet fastställdes tre minuter in på tilläggstid och med matchens sista skott. Tróndur Jensen gjorde ställningen 3-0 till HB: Matchen hade säkert blivit jämnare om AB hade haft med två av sina bästa spelare, nämligen Sorin Anghel och landslagsanfallaren Jóan Símun Edmundsson, som varit skadad sedan tredje omgången.

Ännu en derbymatch spelades på Sarpugerði i Norðragøta mellan Víkingur och ÍF från grannbyn Fuglafjørður. Hemmalaget startade bäst och Bárður Hansen, som kommit tillbaka efter skada, gav Víkingur ledningen redan i sjunde minuten. Det var nära en dubblad ledning i tjugonde minuten, men det skottet gick i stolpen. I stället skärpte ÍF till sig och en halvtimme in i matchen kunde Karl Løkin kvittera till1-1. Víkingur var det bättre laget i andra halvlek, men lyckades inte göra något mål. I stället var det nära att ÍF skulle stjäla alla tre poängen i slutsekunderna av matchen, men det blev den tredje oavgjorda matchen i omgången.

Omgångens sista match - den som flyttades från fredagskvällen till söndag kväll - var omgångens Gundadalur-match. Den stod mellan B36 Tórshavn och EB/Streymur. Hemmalaget tog ledningen redan efter två minuter, när en av EB/Streymurs försvarare nickade in i det egna målet i samband med en hörna. Bara ett antal goda räddningar av René Tórgarð räddade gästerna från att ligga under med mer än 1-0 i paus. EB/Streymur spelade bättre i andra halvlek, men med en kvart kvar avgjorde B36 matchen med två snabba mål av Adeshina Lawal och Jákup á Borg till en ledning med 3-0. Fyrtioårige Egil á Bø gjorde EB/Streymurs tröstmål till 3-1 med en minut kvar av matchen.

 

Omgång 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.04.21

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

EB/Streymur - NSÍ Runavík

 0-0

 

1.

B36 Tórshavn

6

+8

5

9

14

KÍ Klaksvík - Skála

 1-0

 

2.

HB Tórshavn

6

+7

10

2

12

ÍF Fuglafjørður - B36 Tórshavn

 2-5

 

3.

KÍ Klaksvík

6

+3

9

3

12

B68 Toftír - AB Argir

 3-2

 

4.

NSÍ Runavik

6

+4

6

4

10

HB Tórshavn - Víkingur

 2-2

 

5.

EB/Streymur

6

+2

8

1

9

 

 

 

6.

ÍF Fuglafjørður

6

0

9

0

9

 

 

 

7.

Víkingur

6

-2

3

3

6

 

 

 

8.

AB Argir

6

-6

1

3

4

 

 

 

9.

B68 Toftir

6

-6

4

0

4

 

 

 

10.

Skála

6

--10

1

1

2

B68 vann viktigt bottenmöte - B36 och HB bytte plats
Inga större överraskningar i omgång sex, men B68 Toftír vann den viktiga matchen mot AB Argir och tog sin första trepoängare. HB tappade poäng mot Víkingur och fick lämna förstaplatsen till B36.

Hemma på Fløtugerði
tog ÍF Fuglafjørður huvudstadsbesök i form av B36. Trots tre segrar i de tre senaste omgångarna blev starten för hemmalaget inte särskilt lyckat. Inom de första tio minuterna hade Róaldur Jakobsen egenhändigt givit B36 en ledning med 2-0. Det fortsatte inte bättre. Tio minuter före paus ökade Jákup á Borg till 3-0 och mindre än tio minuter efter paus fyllde Rasmus Dan Sørensen på till 4-0. Inte förrän efter en timmes spel vaknade ÍF till, men då var det för sent; Bartal Eliasen gjorde 4-1 och fyra minuter senare Kristoffur Jakobsen 4-2, men närmare kom inte hemmalaget. På tilläggstid gjorde i stället nigerianen Adeshina Lawal 5-2.

Omgångens klart viktigaste match spelades på Tofta Leikvøllur, där B68 tog emot AB Argir. Det kom också att bli en målrik match trots att halvtidsresultatet var 0-0. I början av andra halvlek gav Jóhan Dávur Højgaard B68 ledningen och tolv minuter före slutsignalen ökade Óli Olsen på till 2-0. I åttioåttonde minuten gjorde Sorin Anghel matchen spännande igen, genom att reducera till 2-1. På tilläggstiden frälste Andrias á Líknagøtu hemmafansen genom att göra 3-1 och då hjälpte det inte att Soren hann med ett andra mål på tilläggstiden och fastställde slutresultatet till 3-2. AB:s nye tränare har fått en tuff uppgift med B68 och AB på både samma poäng och målskillnad och ett tufft matchprogram framför sig (HB, EB/Streymur och ÍF i de närmaste matcherna).

Omgångens match på Gundadalur stod mellan HB och Víkingur. Just efter att gästernas målvakt Geza Turi gjort en fantomräddning och sekunder före pausvilan gav Kristin R Mouritsen HB ledningen och när René S Joensen tio minuter efter paus dubblade ledningen till 2-0 trodde nog de flesta att matchen var avgjord. Men då hade man inte räknat med Finnur Justinussen (med en olycksalig säsong i Jönköping). I sjuttioförsta minuten reducerade han till 2-1 och sex minuter senare kunde Finnur också göra kvitteringsmålet till 2-2. Lagen delade på poängen och HB tappade ledningen.

De tre föregående matcherna har ju varit relativt målrika. Den fjärde - mellan EB/Streymur och NSÍ Runavík på Margáir - blev däremot årets första mållösa match. Det kunde dock ha blivit annorlunda, för båda lagen hade träffar i trävirket - NSÍ till och med flera.

På við Djúpumýru i Klaksvík mötte KÍ nyuppflyttade Skála, som visade sig bli en tuffare uppgift än väntat. Efter en mållös första halvlek lyckades i varje fall den brasilianske anfallaren Rodrigo Silva ge KÍ ledningen fyra minuter in på andra halvlek. Något mer mål blev det inte, och KÍ:s tre poäng förde upp laget på tredje plats. Skála spelade oavgjort mot Víkingur i förra omgången och gjorde en jämn match nu, så en vinst borde snart komma - varför inte mot B68 i nästa match.





Omgång 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.04.17

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

Skála - Víkingur

1-1

 

1.

HB Tórshavn

5

+7

9

2

11

KÍ Klaksvík - AB Argir

4-1

 

2.

B36 Tórshavn

5

+5

5

6

11

ÍF Fuglafjørður - EB/Streymur

3-0

 

3.

NSÍ Runavik

5

+4

6

3

9

B68 Toftír - B36 Tórshavn

2-4

 

4.

ÍF Fuglafjørður

5

+3

9

0

9

HB Tórshavn - NSÍ Runavík

4-1

 

5.

KÍ Klaksvík

5

+2

6

3

9

 

 

 

6.

EB/Streymur

5

+2

7

1

8

 

 

 

7.

Víkingur

5

-2

3

2

5

 

 

 

8.

AB Argir

5

-5

1

3

4

 

 

 

9.

Skála

5

-9

1

1

2

 

 

 

10.

B68 Toftír

5

-7

1

0

1

De två havnlagen i topp efter fem omgångar
Femte omgången medförde en rockad mellan lagen NSÍ och EB/Streymur, som gick från platserna ett och två till platserna tre och fyra, och HB och B36, som gick i omvänd riktning - upp i täten. Skála tog poäng av Víkingur och lämnade i varje fall sistaplatsen.

Skála - som i förra omgången lite snöpligt snuvades på tre poäng - mötte Víkingur hemma på undir Mýruhjalla. Gästerna tilldömdes strax före paus en straff, som Súni Olsen omvandlade till en ledning för Víkingur med 1-0. En dryg kvart in på andra halvlek kvitterade Brian Jacobsen med en snygg saxspark upp i krysset. 1-1 stod tiden ut och Skála fick en poäng för andra matchen i rad. Förmodligen var laget mer nöjt med denna, som också innebar att man lämnade sistaplatsen.

KÍ Klaksvík - med två förluster i rad bakom sig - tog hemma på við Djúpumýru emot AB Argir. Det dröjde till trettiosjunde minuten innan KÍ lyckades ta ledningen. Sørmundur Kalsø gjorde 1-0 och bara fyra minuter senare nickade Hjalgrím Elttør in 2-0. Fyra minuter efter paus avgjordes matchen. Ännu en nick till 3-0, den här gången av brassen Rodrigo Silva. Anfallaren Páll Klettskarð, som var tillbaka efter skada, gjorde 4-0 i sextiofemte minuten och med en kvart kvar av matchen gjorde Dion Splidt gästernas tröstmål och fastställde slutresultatet till 4-1.

Matchen på Tofta Leikvøllur (som förmodligen är sidoarenan till gamla nationalarenan Svangaskarð, där B68 spelade sina hemmamatcher innan Svangaskarð fick konstgräs) mellan de två "B-lagen" B68 Toftir och B36 Tórshavn startade i expressfart. I första minuten gjorde Óli Olsen 1-0 och två minuter senare kvitterade Hørður Askham till 1-1 med en nick efter en frispark. Efter tjugotvå minuter blev läget sämre för hemmalaget, eftersom danske försvararen Mads Rosenberg fick ett direkt rött kort efter en våldsam tackling. Det visade sig redan efter tre minuter, när Lukasz Cieslewicz gav B36 ledningen. Några minuter före paus åkte B68 dessutom på en straff och Jákup á Borg kunde öka gästernas ledning till 3-1. Det var Jákups etthundrafyrtionde mål i högsta divisionen och han närmar sig John Petersens rekord på 146 mål. Med en kvart kvar av matchen bevisade Hørður Askham ännu en gång sin styrka med huvudet och nickade in 4-1. I slutminuterna fastställde Óli Olsen slutresultatet till 4-2 med sitt andra mål för dagen.

Omgångens match på Gundadalur stod mellan HB Tórshavn och NSÍ Runavík. HB fick ledningen efter en halvtimmes spel via ett självmål i samband med en hörna. Tre minuter senare gjorde Fróði Benjaminsen 2-0 och matchen verkade avgjord. Heini Vatnsdal var nära att göra 3-0, men träffade bara stolpen. Det såg ut att bli 3-0 igen in på andra halvlek. Bollen gick in i samband med en hörna, men domaren godkände inte målet. Efter ännu en HB-chans, men därefter kom gästerna till liv. HB:s målvakt Teitur Gestsson fick göra en jätteräddning för att förhindra 2-1, men Magnus Olsen gjorde målet i samband med den följande hörnan. Därefter pressade NSÍ på och var nära kvittering. Men så, i åttioandra minuten, ökade i stället Símun Samuelsen HB:s ledning till 3-1 och efter ett vackert anfall hann Andrew av Fløtum även göra 4-1.

Omgångens kvällsmatch på Fløtugerði i Fuglafjørður stod mellan ÍF och EB/Streymur. I motsats till matchen i Toftir - med två mål de första tre minuterna - dröjde det till sista kvarten innan första målet föll. Leivur Joensen gav hemmalaget ledningen. Därefter fick ÍF ett självmål till 2-0 och två minuter senare - med fem minuter kvar av matchen - ökade Ari Ellingsgaard till 3-0. Här kom alltså målen på slutet i stället och förra säsongens silverlag närmar sig med de tre poängen åter toppen i tabellen.



Omgång 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.04.11-13

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

B36 Tórshavn - HB Tórshavn

1-1

 

1.

NSÍ Runavik

4

+7

6

3

9

EB/Streymur - KÍ Klaksvík

3-1

 

2.

EB/Streymur

4

+5

7

1

8

Víkingur - B68 Toftir

1-0

 

3.

HB Tórshavn

4

+4

6

2

8

ÍF Fuglafjørður - NSÌ Runavík

2-1

 

4.

B36 Tórshavn

4

+3

5

3

8

AB Argir - Skála

1-1

 

5.

KÍ Klaksvík

4

-1

3

3

6

 

 

 

6.

ÍF Fuglafjørður

4

0

6

0

6

 

 

 

7.

AB Argir

4

-2

1

3

4

 

 

 

8.

Víkingur

4

-2

3

1

4

 

 

 

9.

B68 Toftír

4

-5

1

0

1

 

 

 

10.

Skála

4

-9

0

1

1

Jämnt i toppen - fyra lag inom en poäng
Efter fyra omgångar toppas tabellen av fyra lag inom en poäng - det lovar ju att kunna bli en spännande säsong. Alla lag har också fått poäng i och med att Skála klarade oavgjort i Argir - med snudd på seger.

För andra gången på fem dagar möttes B36 Tórshavn och HB Torshavn på Gundadalur - i söndags i Cupen, där HB gick vidare, och på fredagskvällen i serien. I kvällens match startade B36 bäst och hade ett par jättechanser att ta ledningen. Efter en dryg halvtimme blev det trots detta HB som nätade. Kristin R Mouritsen slog in en cross framför mål och Christian R Mouritsen (namnen är faktiskt så lika!) gjorde ställningen 1-0. Efter målet tappade B36 greppet, och i andra halvlek var HB det bättre laget och hade ett antal chanser att säkra segern. Bland annat hade målskytten en chans som borde dubblat ledningen. Men inget mål kom och i nittioförsta minuten kunde Jákup á Borg i samband med en hörna dundra in en kvittering uppe i krysset. Även om det var nära blev det alltså inte en ny HB-vinst, utan matchen slutade 1-1 och lagen delade på poängen. Därmed klarade sig också NSÍ kvar i täten av tabellen.

På söndagen tog EB/Streymur hemma på Margáir i Streymnes emot obesegrade KÌ Klaksvík och hade i stort sett avgjort matchen redan efter elva minuter. I nionde minuten gjorde Hans Pauli Samuelsen 1-0 på en straff efter en hands, och två minuter senare ökade Niels Pauli Danielsen på hemmalagets ledning till 2-0. EB/Streymur fortsatte som det bättre laget, vilket delvis berodde på att KÍ saknade sin store målskytt Páll Klettskarð som inte kunde spela på grund av en fotskada. Det dröjde till mitten av andra halvlek innan det blev något mera mål. Då ökade Gunnar Zachariasen ledningen för "Ebbe" - som det brukar låta när publiken hejar på sitt lag - till 3-0. Senegalesen Ndende Adama Guéye gjorde så KÍ:s tröstmål till 3-
1 in på tilläggstiden.

Víkingur - som före säsongsstarten tippades som ett topplag - har inte börjat särskilt lysande. I fjärde omgången gästades laget på Sarpugerði i Norðragøta av nyuppflyttade B68 Toftir, som också fått nöja sig med bara ett poäng hittills. Hemmalaget imponerade inte nu heller, men i sjuttionde minuten kunde i alla fall Heðin Hansen göra matchens enda mål och ge Víkingur sin första trepoängare.

Obesegrade NSÍ Runavík åkte till Fuglafjørður för att möta ÍF, som startat säsongen betydligt sämre än förra året. Här blev det lite omvända roller. Hemmalaget tog ledningen efter cirka tio minuter. Brassen Clayton Soares - vem annars - gjorde 1-0 och tio minuter före paus nickade Dánjal á Lakjuni in 2-0. Ännu en tiominutersperiod, nämligen efter paus, reducerade Árni Frederiksberg ÍF:s ledning till 2-1. Därefter kämpade NSI för att kvittera, men utan framgång. ÍF fick - som Víkingur - sin första trepoängare.

På Blue Water Arena i Argir mötte AB nyuppflyttade Skála, som var enda lag som var kvar på noll poäng. Dagens match startade i varje fall bättre. I fyrtioförsta minuten gav Jákup Johansen Skála ledningen med 1-0 och det målet var nära att ge tre poäng, men in på tilläggstiden kvitterade Sorin Anghel med en dykande nick efter ett långt inkast. Omedelbart efteråt fick AB:s centerback Sørin Samuelsen ett andra gult kort och visades ut - men vad hjälpte det Skála, som i stället velat ha en straff. En första poäng blev det, men gissningsvis var det inget nöjt lag som återvände hem.



Omgång 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.03.28-30

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

B36 Tórshavn - Víkingur

2-2

 

1.

NSÍ Runavik

3

+8

6

3

9

HB Tórshavn - KÍ Klaksvík

2-0

 

2.

HB Tórshavn

3

+4

6

1

7

EB/Streymur - Skála

3-0

 

3.

B36 Tórshavn

3

+3

4

3

7

ÍF Fuglafjørður - B68 Toftír

3-0

 

4.

KÍ Klaksvík

3

+1

3

3

6

NSÍ Runavík - AB Argir

3-0

 

5.

EB/Streymur

3

+3

4

1

5

 

 

 

6.

ÍF Fuglafjørður

3

-1

3

0

3

 

 

 

7.

AB Argir

3

-2

0

3

3

 

 

 

8.

Víkingur

3

-3

0

1

1

 

 

 

9.

B68 Toftír

3

-4

1

0

1

 

 

 

10.

Skála

3

-9

0

0

0

NSÍ ensam i topp efter tre omgångar
Efter tre omgångar är det bara NSÍ som har tagit full pott. Runavíklaget leder därför med två poäng tillgodo på de två havnlagen, som följer strax efter. Víkingur lyckades bara få en poäng på fredagskvällen och ligger kvar strax ovan strecket. I botten är det bara ett lag, som inte tagit någon poäng alls ännu - nämligen nyuppflyttade Skála.

Tredje omgången startade på fredagskvällen med en match på Gundadalur mellan B36 Tórshavn och Víkingur. Hemmalaget tog ledningen redan efter tolv minuter. Den nigerianske anfallaren Adeshina Lawal gjorde ett snyggt nickmål till 1-0. Det skulle visa sig bli det enda "vanliga" målet i matchen. Kvitteringen kom redan efter en minut, men i form av ett självmål. Allt hände i början av matchen. Fem minuter efter kvitteringen fick Víkingur en straff efter en hands. Súni Olsen såg till att ge gästerna ledningen och vängningen från B36:s 1-0 gick snabbt. 2-1 stod långt in på tilläggstiden, och Víkingur började räkna ner inför sin första seger för året. Tre minuter in på tilläggstiden blåste så domaren för matchen andra straff - som dessutom ansågs rätt tveksam. Det var B36 som fick den och Jákup á Borg använde den på rätt sätt och fastställde slutresultatet till 2-2 och Víkingur fick nöja sig med en poäng.

HB Tórshavn startade matchen på Gundadalur mot KÍ Klaksvík med ett antal målchanser och vid den tredje . efter en kvart - gjorde Fróði Benjaminsen 1-0. Efter målet tog HB det lugnare, och matchen blev jämnare. Tio minuter in på andra halvlek var KÍ:s Páll Klettskarð nära att kvittera. Det var bara en jätteräddning av HB:s målvakt Teitur Gestsson som höll ledningen kvar. Med en kvart kvar av ordinarie tid avgjordes matchen. Rógvi Holm gjorde 2-0 till HB, som också blev slutresultatet. Några minuter senare skadades Teitur svårt vid en kollision med två KÍ-spelare och kommer troligen att bli borta några veckor.

Skála har fått en dålig start av säsongen. Och tredje matchen - mot EB/Streymur på Margair - gick inte bättre. Det dröjde visserligen till fyrtiotredje minuten innan Pól Jóhannus Justinussen kunde göra 1-0, men därefter hann det bli ett mål till före paus. Hans Pauli Samuelsen på straff. I mitten av andra halvlek fastställde så Brian Olsen slutresultatet till 3-0.

Förra säsongens tvåa ÍF Fuglafjørður tog hemma på Fløtugerði emot nyuppflyttade B68 Toftir, som i mitten av första halvlek var nära att ta ledningen. Stolpen räddade ÍF, som därefter tog över matchen. Precis före paus nickade Bartal Eliasen in 1-0. ÍF hade klart grepp om andra halvlek och i sextioåttonde minuten kunde nyinbytte Ari Ellingsgaard vid sin första touch på bollen göra 2-0 - också en nick. I åttionde minuten missade ÍF en straff, men tre minuter senare slog Ellingsgaard till igen i samband med en hörna och även den här matchen slutade alltså 3-0.

Runavíks stolthet NSÍ har fått en fin start på säsongen. I tredje omgången mötte laget Argirs stolthet AB hemma på við Løkin. Efter en dryg halvtimme spelade Klæmint Olsen fram Jann Martin Mortensen till ett enkelt ledningsmål för hemmalaget. Därefter tog NSÍ:s store målgörare Klæmint Olsen över själv. 2-0 kom före halvlek och fem minuter in på andra halvlek såg Klæmint till att även den här matchen slutade 3-0.


 

Omgång 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.03.22-23

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

AB Argir - B36 Tórshavn

1-2

 

1.

NSÌ Runavík

2

+5

3

3

6

B68 Toftir - EB/Streymur

1-1

 

2.

B36 Tórshavn

2

+3

3

3

6

HB Tórshavn - ÍF Fuglafjørður

3-1

 

3.

KÍ Klaksvík

2

+3

3

3

6

Skála - NSÍ Runavík

1-5

 

4.

HB Tórshavn

2

+2

3

1

4

KÍ Klaksvík - Víkingur

1-0

 

5.

AB Argir

2

+1

0

3

3

 

 

 

6.

EB/Streymur

2

0

1

1

2

 

 

 

7.

B68 Toftir

2

-1

1

0

1

 

 

 

8.

Víkingur

2

-3

0

0

0

 

 

 

9.

ÍF Fuglafjørður

2

-4

0

0

0

 

 

 

10.

Skàla

1

-6

0

0

0

Tre lag kvar på full pott efter omgång två
Starka vindar gjorde att fredagsmatchen i Argir fick flyttas fram - men inte längre än till lördagen, så det blev i alla fall ingen hängmatch från omgången. Inga större överraskningar hände i omgång två, och vi har nu tre lag kvar med fullt antal poäng och tre lag helt utan.

Havnderbyt mellan AB Argir och B36 Tórshavn lades så tidigt på lördagen, att det ändå blev omgångens första match. Vinden var stark på Blue Water Arena även vid den senarelagda matchstarten, och med den i ryggen fick gästerna ett övertag i första halvlek. Efter en halvtimme kunde Róaldur Jakobsen med ett snyggt volleyskott efter en hörna ge B36 ledningen. Trots motvinden kunde däremot hemmalagets Jobin Drangastein någon minut före paus kvittera och så hade ju AB vinden med sig i andra halvlek. Det hjälpte dock inte. Med en kvart kvar av matchen slog Jakobsen till igen och gjorde sitt och B36:s andra mål för dagen och gästerna tog tre poäng med siffrorna 2-1 och har därmed sex poäng på två omgångar.

På Gundadalur möttes HB Tórshavn och ÍF Fuglafjørður - de två topplagen från förra året. En kvart in i matchen fick gästerna en straff och Bogi R Petersen gjorde 1-0. Strax efter hade Clayton Soares en jättechans att fördubbla ÍF:s ledning, men i stället blev det - mera rättvist efter lagens spel - Andrew av Fløtum som kvitterade. Därefter kan man säga att matchen avgjordes av bröderna Mouritsen i HB. I fyrtioandra minuten gjorde Christian 2-1 och tre minuter senare Kristin 3-1. Efter paus hade båda lagen chanser, men något mera mål blev det inte. HB tog tre poäng till sina tre från första omgången och har - som B36 - full pott. Säsongen har börjat betydligt sämre för 2013 års silverlag, som ligger kvar på noll poäng.

B68 mötte EB/Streymur hemma på Svangaskarð i Toftir. Hemmalaget hade ett par bra chanser att ta ledningen, men i stället kunde Niels Pauli Danielsen ge gästerna ledningen fem minuter före paus. B68 satte press på gästerna under andra halvlek, men behövde hjälp för att kvittera. En kraftfull nick från EB/Streymurs Gert Hansen bakom den egna målvakten gav slutresultatet 1-1.

Skálas undir Mýruhjalla fick uppleva sin första högsta-divisionen-match sedan 2008, när Skála nu mötte NSÍ från Runavík tvärs över vattnet. Redan efter nio minuter tog gästerna ledningen. Målet registrerades som ett självmål av målvakten, vilket är lite ovanligt. Efter en dryg halvtimmes spel fördubblades NSÍ:s ledning efter en nick av Klæmint A Olsen och fem minuter senare kom halvtidsresultatet 3-0. Magnus Olsen petade in trean från nära håll, som Klæmint i förra framspelad av en tredje Olsen - nämligen Andy. I mitten av andra halvlek reducerade Skála - Brian Jacobsen nickade in en hörna. Men så var det NSÍ som - tack vare Skálas klena försvar - kunde snygga upp vinstsiffrorna. Árni Frederiksberg gjorde 4-1 i åttioåttonde minuten och fem minuter senare tog sig Klæmint upp i skytteligatoppen med sitt andra mål för dagen och fastställde slutsiffrorna till 5-1.

Den på papperet mest spännande matchen spelades på við Djúpumýru i Klaksvík mellan KÍ och Víkingur. Matchens enda mål dröjde till tio minuter från slutsignalen. Då hade gästerna haft de flesta målchanserna - till exempel tre träffar i trävirket. Till publikens glädje blev det trots Víkingurs övertag KÍ som snodde segern. Páll A Klettskarð gjorde 1-0 och såg till att KÍ blev det tredje laget med sex poäng och att Víkingur - kanske något orättvist - blev kvar på noll.

En sammanfattning av tabelläget efter två omgångar visar, att den något osannolika trion NSÍ, B36 och KÍ toppar tabellen med sex poäng och den delvis lika osannolika trion Skála, ÍF och Víkingur ligger i botten med noll poäng.

 

Omgång 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matcher
2014.03.15-16

Resultat

 

 

TABELL

Matcher

Mål-
skillnad

Poäng
hemma

Poäng
borta

Summa
poäng

Víkingur - AB Argir

0-2

 

1.

AB Argir

1

+2

0

3

3

EB/Streymur - HB Tórshavn

1-1

 

2.

B36 Tórshavn

1

+2

3

0

3

B36 Tórshavn - Skála

2-0

 

3.

KÍ Klaksvík

1

+2

0

3

3

ÍF Fuglafjørður - KÍ Klaksvík

1-3

 

4.

NSÍ Runavík

1

+1

0

3

3

NSÍ Runavík - B68 Toftir

1-0

 

5.

EB/Streymur

1

0

1

0

1

 

 

 

6.

HB Tórshavn

1

0

0

1

1

 

 

 

7.

B68 Toftir

1

-1

0

0

0

 

 

 

8.

ÍF Fuglafjørður

1

-2

0

0

0

 

 

 

9.

Skàla

1

-2

0

0

0

 

 

 

10.

Víkingur

1

-2

0

0

0

Effodivisionen 2014 är igång
Härligt - nya säsongen (den elfte vi följer på den här hemsidan) har startat på riktigt! Möjligen hade förbundet varit väl optimistiska med den tidiga starten, trots att våren på de flesta håll varit tidig. Kraftig vind skapade en del problem under premiäromgången. Omgångens överraskning var väl att AB Argir fick tre poäng med sig hem från Norðragøta, speciellt mot bakgrund av att Víkingur just besegrat HB Tórshavn i Supercupfinalen.

B36 Tórshavn tog hemma på Gundadalur emot Skála, som efter fem år i lägre divisioner nu var tillbaka i högsta, och hade inga svårigheter att ta tre poäng. Ledningen kom i trettiotredje minuten, när Hanus Thorleifsson elegant nickade in 1-0 på sina tidigare lagkamrater. Tjugo minuter från slutet fastställde så Klæmint Matras slutresultatet till 2-0.

På ett extremt blåsigt Margáir möttes EB/Streymur och HB Tórshavn. Trots att hemmalaget startade matchen bäst, blev det även här havnlaget som tog ledningen före paus. Fróði Benjaminsen gjorde 1-0. Och även i den här matchen fastställdes slutresultatet tjugo minuter från slutsignalen. Det blev dock inte 2-0, utan Leif Niclasen lyckades i stället trots den starka motvinden kvittera till 1-1.

Den tredje lördagsmatchen spelades mellan Víkingur och AB på Sarpugerði i Norðragøta. Hemmalaget har inte gjort någon hemlighet av, att de tänker ta hem titeln i år. Starten kunde dock ha varit bättre. I mitten av första halvlek gav nämligen Jóan Símun Edmundsson AB ledningen. Inte blev det bättre när Hans Jørgen Djurhuus fyra minuter senare fick ett rött kort. Vi kan inflika att Djurhuus under sina sex år i Víkingur har fått femtiofem gula och fem röda kort; på den här säsongens två första matcher - om vi räknar in Supercupfinalen - är han redan uppe i ett gult och ett rött. Även med tio man var Víkingur bättre, men det hjälpte inte. Några minuter före slutsignalen ökade Hørður M Mohr segersiffrorna för AB till 2-0.

På söndagen avslutades omgången med två derbymatcher. NSÍ välkomnade på við Løkin hemma i Runavík B68 från grannbyn Toftir, som tagit sig tillbaka upp i högsta divisionen. Vädret omöjliggjorde ordentligt spel och matchens enda mål kom på straff - hur dom nu kunde få bollen att ligga still så länge. Förra säsongens skytteligasegrare Klæmint A Olsen fick starta årets målproduktion med att ge NSÍ segern med 1-0.

Hemma på Fløtugerði hade ÍF Fuglafjørður också gäster som inte behövde resa så långt, nämligen KÍ Klaksvík. Hemmalagets andraplats i tabellen föregående år gav mest ettor i vårt tips, och ÍF började också matchen bäst, men det blev KÍ som tog ledningen strax före paus. Atli Danielsen gjorde 1-0. En kvart in på andra halvlek kunde så Páll A Klettskarð öka KÍ:s ledning till 2-0 och började också han - tvåa i skytteligan 2013 - sin produktion. En kvart senare var KÍ:s seger så gott som klar. Sørmundur Kalsø nickade in en hörna. I åttiosjunde minuten slog Karl Løkin en frispark direkt i mål och minskade segersiffrorna för KÍ till 3-1.