NYHETER
om färöisk fotboll m m


Tack för oss och adjö – efter nitton säsonger av färöisk fotboll!

Ja, nu får vi väl säga att säsongen 2022 är slut – så när som ett par träningsmatcher för landslaget. Vi har därmed via denna hemsida med intresse följt nitton säsonger av färöisk fotboll och har bestämt att 2022 blir den sista säsong för oss.

Händer det något av intresse, kan  vi komma med en rapport, men från och med årsskiftet försvinner faroenews.se från nätet. Vi tackar för oss och hoppas att nyheter om färöisk fotboll sprids till Sverige på annat sätt!

2022-11-08


Víkingur Cupmästare 2022

Igår avgjordes årets final i Statsministerns Cup – som vanligt på nationalarenan Tórsvøllur i Tórshavn. Det visade sig bli en spännande match, där första och enda målet inte kom förrän i åttiosjunde minuten. Den som gjorde det var ingen mindre än Víkingurs Sølvi Vatnhamar, som ju också blev årets skytteligavinnare. Den här gången – när han i slutminuterna gav Cupsegern till Víkingur – hade han hjälp av en straff.

Vi gratulerar Víkingur till Cuptiteln!

2022-10-30

TB och ÍF upp till Betri inför 2023

Division 1 är nu färdigspelat och vi kan konstatera, att det blir fjolårets nedpetade – ÍF Fuglafjørður och TB Tvøroyri – som kommer tillbaka och ersätter NSÍ och Skála i högsta divisionen 2023. I slutställningen har ÍF 56 poäng och TB 52. Emellan dom kommer visserligen Víkingurs andralag, som också har 52 poäng, men det hindrar inte TB från att avancera. Närmast ÍF och TB med möjlighet att gå upp kom B71 Sandoy med 49 poäng.

Vi hälsar ÍF och TB välkomna tillbaka!

2022-10-19

Lottat för EM-kval

Lottning till kvalet till EM 2024 skedde häromdagen i Frankfurt. Första matcherna i kvalet spelas i mars 2023. Färöarna hamnade i Grupp E bestående av följande lag: Polen, Tjeckien, Albanien, Färöarna och Moldavien. Färöarnas första match spelas alltså i mars 2023 och som jag tror mot Moldavien.

Landslagsledaren Håkan Ericson säger att det hade skapat större intresse att få med ett större land, som England, i gruppen, men han tycker att Färöarna hamnat i en OK grupp.

2022-10-12
Nya siffror från FIFA:s ranking

Nu har det kommit nya siffror när det gäller FIFA:s ranking av landslag. Efter Färöarnas fina avslutning av senaste omgången av Nations League – genom att besegra Turkiet med 2-1 – räknade vi med en klar förbättring, och en förbättring blev det. Men det blev inte mera dramatiskt än från plats 125 till placering som nummer 122. Vi får hoppas på framgångar i EM-kvalet, som just lottats och som vi återkommer till.

Svenske landslagsledaren Håkan Ericson har långt kvar till Färöarnas tidigare rekord i ranking – på rätt sida om 100-gränsen.

2022-10-11Semifinalerna i Cupen avgjorda

På onsdagen spelades returmatcherna av semifinalerna i årets Cup. Första matcherna slutade båda 2-2, så det var en rätt öppen historia. KÍ hade i sin nuvarande form inget problem att klara sin match, när man hemma på við Djúpumýrar tog emot 07 Vestur. Det dröjde till tjugoåttonde minuten till första målet, men tio minuter senare kom tvåan. 2-0 i paus alltså och två mål till i andra halvlek – totalt 4-0 och klar finalplats.

Matchen på Tórsvøllur (där troligen finalen också kommer att gå av stapeln) mellan HB Tórshavn och Víkingur blev som väntat betydligt jämnare. I trettioåttonde minuten tog gästerna ledningen, med vad som skulle visa sig bli matchens enda mål. Seger alltså för Víkingur och finalmotståndare mot KÍ. I åttioförsta minuten fick lagkaptenen Atli Gregersen ett gult kort, vilket enligt nya regler innebär att han inte får spela i finalen.

2022-10-06
Fin avslutning av årets National League

Färöarna mötte i sin sista match för den här gången i Uefa Nations League redan klara gruppsegrarna Turkiet – hemma på Tórsvøllur. Enligt Uefas statistik hade Turkiet 65 procents bollinnehav, men så ojämnt var det inte. Visserligen ett klart övertag för Turkiet, men ofta var det Färöarna som skapade de farliga chanserna. Första halvlek blev trots allt mållös.

Några minuter in på andra halvlek gav Viljormur Davidsen Färöarna ledningen och fyra minuter senare kom också 2-0. Det andra målet gjordes av Jóan Símun Edmundsson. Det var ju långt kvar på matchen, så risken för att gästerna – trots Färöarnas fina ledning – skulle komma tillbaka. Trots att det dröjde så länge som till åttionionde minuten innan Turkiet reducerade till 2-1, blev det en spännande avslutning på matchen. Bland annat för att tilläggstiden (helt korrekt) sattes till hela fem minuter.

Försvaret kämpade verkligen och det blev inte flera mål. Färöarna (FIFA-ranking 125, men det blir väl bättre efter den här matchen) besegrade Turkiet (rankade 40) med 2-1!

Turkiet vann gruppen och går upp i League B till nästa omgång och Färöarna tog åtta poäng och klarade sig kvar i League C. Sverige spelar sin sista match i morgon och lyckas man inte vinna då, stannar vi kvar på sista plats i vår grupp och flyttar ner till C. Det vore väl trevligt om Sverige och Färöarna skulle hamna i samma grupp.

2022-09-26
Match mot Litauen i Nations League

På torsdagen spelades Färöarnas sin femte match i den pågående upplagan av Uefa Nations League. Motståndare var Litauen och matchen spelades på LFF Stadium i Vilnius. Det blev en jämn match, med en viss övervikt för Färöarna – tyckte vi kanske inte helt objektiva. Vi kunde njuta av matchen på Viaplay, som sänder alla Nations League-matcher. I tjugoandra minuten tog också Färöarna ledningen, men några minuter före pausvilan kvitterade Litauen – efter VAR-granskning. Assisterade domaren vinkade för offside. Detta resultat ändrades inte i andra halvlek, utan lagen fick var sin poäng.

Med en match kvar att spela ligger Färöarna på tredje plats i sin grupp med fem poäng. Sista matchen spelas på söndag den 25 september klockan 20.45. Mot Turkiet, som leder gruppen utan att ha tappat någon poäng. Spelet sker på Färöarna – troligen på Torsvøllur. Missa inte att se matchen på Viaplay!

2022-09-23
Cupsemifinalernas första match

En lite sen rapport från de första två matcherna i Cupens semifinal, som spelades i onsdags. Resultaten tyder på att returmatcherna – som spelas den 5 oktober – kan bli spännande. De lag som möttes nu (och i returen) är 07 Vestur mot KÍ och Víkingur mot HB.

Den första matchen spelades alltså på 07 Vesturs hemmaarena á Dungasandi i Sørvágur och såg i förväg ut som en lätt match för KÍ, men ledarlaget i Betri verkar för tillfället inte ha sin vanliga styrka och matchen blev jämn. Det var till och med hemmalaget, som tog ledningen redan i åttonde minuten och det dröjde nästan till mitten av andra halvlek innan KÍ kvitterade. 1-1 gjordes av Páll Klettskarð, som sju minuter senare också kunde göra 2-1 till KÍ. 07 Vesturs första mål gjordes av danske Mads Borchers, som tre minuter före matchslutet också kunde göra 2-2, som blev slutresultatet.

Matchen på Sarpugerði i Norðragøta mellan Víkingur och HB blev betydligt mera dramatisk – i varje fall om man skall tro domarrapporten. Domaren Alex Troleis delade ut tio gula kort och ett direkt rött kort. Eftersom två av de gula korten tilldelades samme spelare, fick lagen var sin spelare utvisad. HB fick Bartal Wardum – som tidigare kvitterat hemmalagets ledning till 1-1 – utvisad kort före paus. Nu kunde Sølvi Vatnhamar med sitt andra mål för dagen ge Víkingur ledningen tillbaka. Tio minuter in på andra halvlek blev Víkingur också reducerade till tio utespelare och i åttiofjärde minuter kvitterade HB till 2-2. Slutresultatet blev alltså samma i båda matcherna.

2022-09-09
En rapport från Ettan

I dag spelades omgång 20 klart i Ettan. Det är inte så mycket ändrat efter förra rapporten – även om det var ett tag sedan. Det ser fortfarande ut att vara helt klart att de två lag som flyttades ner efter föregående säsong kommer att ta sig tillbaka. Just nu har TB Tvøroyrí  47 poäng och ÍF Fuglafjørður 46 poäng med en match mindre spelad. Den närmaste konkurrenten Undrið – som det i och för sig skulle vara roligt att få upp – har skrapat ihop 35 poäng och ligger alltså en bra bit efter.

Det verkar alltså troligt att det blir TB och ÌF som spelar i Betri säsongen 2023.

2022-08-27

Tyvärr – KÍ förlorade på straffar

Med en blygsam förlust på bortaplan, kändes det som en klar chans för KÍ att ta sig vidare ännu ett steg i UEFA Europa Conference League. På hemmaplan – som betydde nationalarenan Tórsvøllur – mot FC Ballkani från Kosovo dröjde det tio minuter in på andra halvlek innan första målet kom. Det gjordes av KÍ:s Mads Mikkelsen och en 1-0-ledning för KÍ betydde 2-2 totalt, så spänningen fanns kvar. I åttiotredje minuten kvitterade Ballkani till 1-1, vilket gav en 3-2-ledning för gästerna. Sex minuter senare gjorde danske Patrick da Silva ett ledningsmål för KÍ och matchen gick till förlängning.

De två gånger femton minuterna i förlängningen gav inget mål och det stod alltså fortfarande 2-1 till KÍ i matchen och 2-2 totalt. Och det var dags för straffar. Av de fem straffarna missade KÍ två och Ballkani bara en och så var även KÍ – som det sista av färölagen – ute ur Europa-spelet. Med minsta möjliga marginal.

2022-08-12
B36 ute ur Conference League

Tur att jag garderade mig i förra notisen, för returmatchen för B36 mot Viborg spelades (av för mig okänd anledning) den 9 i stället för den 11 augusti – och missades av mig. Kanske för att två matcher skulle spelas på Färöarna torsdagen den 11 flyttades matchen mellan B36 och Viborg på Tórsvøllur till att spelas redan i tisdags. B36 hade en förlust på 2-1 med sig i bagaget och måste alltså vinna matchen för att klara sig kvar. Efter en mållös första halvlek, tog så gästerna ledningen i sextiofjärde minuten och det såg avgjort ut. Med drygt tio minuter kvar av matchen kvitterade så Michal Przybylski och hoppet kom tillbaka. Men det blev inte långvarigt, några minuter senare tog nämligen Viborg ledningen igen. Och B36 var, efter en ny förlust med 2-1, tyvärr ute ur Europa-spelet för den här gången.

Laget får glädja sig åt sina goda insatser – dit vi väl kan räkna även matcherna mot Viborg – och en för färöiska förhållanden betydande ersättning från FIFA.

2022-08-11
Två Conference League-matcher

De två kvarvarande färö-lagen i UEFA Europa Conference League – B36 Tórshavn och KÍ Klaksvík – inledde sin nästa omgång i turneringen nu onsdag/torsdag. Båda lagen startade på bortaplan. B36 mötte på onsdagskvällen danska Viborg och KÍ på torsdagen Ballkani från Kosovo.

Troligen hade B36 fått det starkaste motståndet – och intressant nog ett ”internt” danskt lag. På Energi Viborg Arena mötte man Viborg FF, som med hjälp av en straff tog ledningen i mitten av första halvlek. Därefter dröjde det några minuter in på andra halvlek innan 2-0 kom, men bara fyra minuter senare fastställdes slutresultatet. Förlusten med 3-0 blir troligen svår att vända i returen, som spelas den 11 augusti (så vitt vi vet nu).

KÍ fick åka till Pristina i Kosovo, för att på Fadil Vokrri stadion möta FC Ballkani. Hemmalaget startade med två mål i första halvlek och fem minuter in på andra halvlek ökade Ballkani till 3-0 och det såg mörkt ut för KÍ. Men  kom Klaksvíks-laget och Páll Klettskarð tillbaka. I sextionionde minuten reducerade KÍ till 3-1 och i åttioåttonde blev det 3-2, båda målen gjorda av Páll. Siffran 3-2 låter ju som en möjlig siffra att vända på i returen på hemmaplan, som spelas torsdagen den 11 augusti.

Spänning igen nästa torsdag, alltså.

2022-08-05
B36 vidare och Víkingur utslagna

I kväll spelades de två övriga returmatcherna i kvalomgång 2 av UEFA Europa Conference League – båda på bortaplan. Víkingur förlorade första matchen – hemma i Tórshavn – med 2-0 och hade alltså ett besvärligt läge inför returen. Det lyckades inte heller att vända siffrorna mot slovenska Dunjaska Streda. Redan i paus låg Víkingur under med 2-0 (eller 4-0 totalt) och matchen var förstås avgjord. Det blev inga ytterligare mål, så vi får väl säga att 2-0 på bortaplan var något bättre än samma siffror hemma. Víkingur har härmed gjort sitt i årets Europa-spel, men en hel del pengar – i varje fall efter Färöiska förhållanden – blir det, så vi får trots allt gratulera.

Den andra matchen var Tre Fiori från San Marino mot B36 Tórshavn. Där hade B36 en seger med sig från hemmamatchen och alltså ett bättre läge än Víkingur. Vid seger i första matchen – även om den är så blygsam som 1-0 – brukar man säga att det räcker med oavgjort i returen, och det var ju tur. För oavgjort blev det – med siffrorna 0-0 – och B36 tog sig alltså vidare till nästa omgång.

Färöarna har alltså två lag kvar till tredje kvalomgången och nu har jag hunnit ta reda på lite bättre. Första matcherna i kvalomgång 3 spelas båda torsdagen den 4 augusti med returer den 11. KÍ möte som sagt Ballkani från Kosovo och B36 får ta sig an danska(!) Viborg.

2022-07-28

vidare i Conference League

För en vecka sedan spelade KÍ bortamatch i UEFA Europa Conference League mot Sutjeska från Montenegro. Den matchen slutade 0-0 och gav en god möjlighet för KÍ att vinna totalt via returen hemma på við Djúpumýru i Klaksvík. Den matchen spelades på onsdagen och mycket riktigt. Efter ett mål av Páll Klettskarð i mitten av andra halvlek vann KÍ med 1-0 och är vidare i Conference League. Ett utmärkt sätt att fira Olofsmässan i Klaksvík.

Nästa match kommer – som Älgen förutspådde – att spelas mot Ballkani från Kosovo. Någon gång i augusti – vi återkommer om detta. I kväll spelas de två andra returerna i tredje kvalomgången.

2022-07-28
B36-seger mot Tre Fiori

På torsdagskvällen spelade B36 en Conference League-match hemma på Gundadalur Motståndare var Tre Fiori från San Marino. Enligt kommentarer på Färö-hemsidor åstadkom gästerna inte mycket framåt, men försvarade sig bra. Efter en halvtimmes spel fick B36 en straff, men lyckades trots detta inte ta ledningen. Det dröjde till åttiofjärde minuten innan något mål kom. Det var Andrass Johansen som gav B36 ledningen. Ledning med 1-0 känns något knappt att ta med sig till returen, men vi hoppas att det räcker.

Returen spelas torsdagen den 28 juli i San Marino.

2022-07-22

Hyfsat utgångsläge för KÍ

Två matcher i UEFA Europa Conference League spelades på onsdagen. KÍ spelade på bortaplan mot Sutjeska från Montenegro. Matchen spelades enligt Faroe SoccerDG Arena i Podgorica och slutade efter en – av allt att döma – jämn match 0-0. Det bör ge en god chans för KÍ på hemmaplan i returen onsdagen den 27 juli. Den spelas under Olofsmässan, vilket är en stor högtid på Färöarna och kan bli en stor högtid även för Klaksvík.

Den andra matchen spelade Víkingur på hemmaplan mot Dunjaska Streda från Slovenien. Matchen spelades på Tórsvøllur i Tórshavn och blev mindre lyckad än vad KÍ åstadkom. Med ett mål i varje halvlek förlorade Víkingur med 2-0 och det verkar väl vara en svår uppgift att vända på i returen på bortaplan, men hoppet finns naturligtvis. Returen spelas torsdagen den 28 juli.

I kväll klockan 20.45 möter B36 på bortaplan Tre Fiori från San Marino i den match, där Älgen ansåg att de ”borde gå vidare”.

2022-07-21

Conference League Kvalomgång 3

I veckan spelas den andra kvalomgången till Conference League, vi har tre lag med från våra öar där, det motståndet har vi redan rapporterat om, men nu är det dags att ta sig en titt på ett eventuellt motstånd i den tredje kvalomgången som lottades under måndagen.

Klaksvik

Klaksvik som totalt sett imponerade i CL-kvalet och som redan rapporterats på sidan enbart var ett ynka mål från förlängning mot Bodö/Glimt i det kvalet åkte tyvärr ur och spelar i denna vecka i stället för matcher i Champions League, kvalmatcher till Conference League i omgång 2.

I den andra kvalomgången spelar man i veckan matcher mot Sutjeska från Montenegro. Ett motstånd som inte blir lätt men långt ifrån omöjligt. Vi håller givetvis alla tummar för att det skall gå vägen för alla våra lag i den andra kvalomgången. Skulle då Klaksvik slå ut Sutjeska väntar antingen La Fiorita från San Marino eller Ballkani från Kosovo. Vi börjar med att ta oss en titt på La Fiorita. Det är San Marinos regerande mästare och kommer likt KI från CL-kvalet och spelar därmed här i ”Champions Path” i Conference. I CL-kvalet åkte man ur direkt i förkvalet efter en 2-1 förlust mot Inter Club från Andorra och det är ju inget resultat som direkt imponerar. Klubben grundades 1967 och är hemmahörande i Montegiardino. Hemmamatcherna spelas på Stadio Igor Crescenteni. Klubben har vunnit ligan sex gånger, och den inhemska cupen lika många.

Beträffande europaspel så har man aldrig lyckats avancera vidare en enda runda i någon av cuperna, det bästa man åstadkommit är två oavgjorda resultat i enskilda matcher. Dels hemma mot Linfield 2017 via 0-0 och dels via 1-1 hemma mot Birkirkara från Malta 2021. Nu skall ju La Fiorita, för att bli Klaksviks motståndare, göra en för dessa stark bedrift och slå ut Ballkani först men gör man det får Klaksvik absolut ses som favoriter i ett dubbelmöte.

Ballkani då? Det är som sagt en klubb från Kosovo, närmare bestämt från Suhareke. Klubben grundades 1945 under namnet Rinia. Man spelar sina hemmamatcher på Suva Reka City Stadium som tar in 1 500 personer totalt. Sin plats här fick man som regerande mästare i Kosovo. Man har vunnit den inhemska ligan just i våras men det är också den enda titel klubben stoltserar med. I CL-kvalet fick man stryk av Zalgiris från Litauen med 2-1 totalt efter förlängning, samma Zalgiris som vann sin nästa match i CL-kvalet mot MFF häromdagen. I den första matchen mellan Ballkani och La Fiorita vann Ballkani med hela 4-0 borta så vi kan rätt säkert räkna med att det vid avancemang för Klaksvik blir står en resa till Kosovo på schemat.


Vikingur

Vikingur spelar i veckan sina matcher i den andra kvalmatchen mot Dunjaska Streda från Slovakien. Det är en knepig men inte omöjlig uppgift. Skulle då Vikingur slå ut slovakerna över två matcher väntar vinnaren mellan Saburtalo Tblisi och FCSB från Rumänien. Där får ju Rumänerna gälla som favoriter. Även om Rumänerna är favoriter börjar vi med en titt på Saburtalo. Det är en georgisk klubb som föga förvånande sett till namnet kommer från Tblisi. Man grundades så sent som 1999 och spelar sina hemmamatcher på Mikheil Meskhi Stadium som tar in 25 453 åskådare. Klubben har en ligatitel och två segrar i den inhemska cupen under sina 23 år som klubb. Beträffande europaspelet inledde man denna säsong med att i Conference-kvalet slå ut albanska Partizani med totalt 5-4 efter straffar. Tidigare har man under 2019-20 års säsong slagit ut Sheriff Tiraspol men dessa två avancemang är också det man åstadkommit såhär långt i europaspelet. Skulle det bli Saburtalo för Vikingurs del blir det tufft men inte omöjligt att avancera. Rumänska FCSB är en klubb som inte direkt är älskad av den klubb som ursprungligen är Steaua Bukarest. För att göra en lång historia kort kan sägas att FCSB är resultatet av ”den moderna fotbollen” för att använda ett väl använt uttryck. Denna klubb har sedan 2017 inte fått bära namnet Steaua Bukarest utan heter just FCSB och det riktiga Steaua spelar nu i div.2 efter att ha fått börja om långt ner i seriesystemet. Därför låter vi bli att tala om grundandet etc då detta ju är en ny klubb i den bemärkelsen. Man spelar åtminstone sina hemmamatcher på Arena Nationala som tar in 55 634 åskådare. Europaframgångarna tillfaller ju det ”riktiga” Steaua så det lämnar vi därhän det med. Sportligt blir det iaf en tuff match för Vikingur om det blir FCSB men förhoppningsvis kan Vikingur greja det hela, det hade inte bara glatt Vikingur och oss utan större delen av Bukarest.

B36

Slutligen då B36 som i den andra kvalomgången möter Tre Fiori från San Marino och borde gå vidare. I den tredje kvalomgången ställs då B36 mot aningen Suduva från Litauen eller danska Viborg. Där får vi säga att Viborg får räknas som favoriter. Även om Viborg är favoriter och bör bli B36s motståndare i den tredje kvalomgången tar vi oss först en titt på Suduva. Det är en klubb från Marijampole som grundades 1968, man spelar sina hemmamatcher på Hikvision Arena som tar in 6 250 åskådare. Man har vunnit ligan tre gånger samt den inhemska cupen lika många. Sina största europaframgångar nådde man säsongen 17-18 då man i Europa League kvalet

gick hela vägen till play-off där dock Ludgorets från Bulgarien blev för svåra över två matcher via en 2-0 förlust men man fick åtminstone 0-0 hemma så man kan allt göra bra resultat i dessa skeden av cuperna. Skulle det bli Suduva för Vikingur blir det tufft att avancera men det kan absolut gå.

 

Viborg då? Först och främst vore det givetvis lite extra för ett av våra färöiska lag att möta danskt motstånd, kämpar våra färöiska vänner normalt sett mycket lär det bli än mer i sådana här möten. Viborg grundades 1896 och spelar sina hemmamatcher på Viborg Stadium som tar in 9 566 åskådare. Man har aldrig vunnit ligan men en gång har man plockat hem den danska cupen. Man har inte mycket att skryta med beträffande europeiskt cupspel heller. Viborg är dock ändå favoriter mot Suduva och blir det Viborg för B36:s del blir det nog för tufft även om det säkerligen kan bli hårt. Matcherna i den tredje kvalomgången skall spelas 4 och 11 augusti. Går man vidare från den tredje kvalomgången väntar ett playoff som lottas 2 augusti och spelas 18 och 25augusti.

Älgen, 2022-07-20

Fortsättning på Conference League

I veckan följer nu fortsättningen på UEFA Conference League – det vill säga kvalomgång 2 med tre lag kvar från Färöarna. Så här har de lottats till sin första matcher:

20/7 20.00 Víkingur - Dunjaska Streda, Slovakien  /  returmatch  borta 28/7 20.30
20/7 21.00 Sutjeska, Montenegro – KÍ  /  returmatch hemma 27/7 20.00

21/7 19.00 B36 - Tre Fiorí, San Marinol  /  returmatch borta 28/7 20.45

Vi har naturligtvis frågat vår expert David Bengtsson, eller Älgen som vi vanligtvis kall honom. Här är hans kommentarer inför andra kvalomgången:

”Väntad exit för KÍ Klaksvik i Champions League även om det blev tight till slut. Surt att HB åkte ut, där borde det gått bättre. I kommande runda ska B36 gå vidare medan övriga två absolut har chansen men får det betydligt tuffare.”

Spännande kommer det i varje fall att bli!

2022-07-17


Fantastisk vecka för Färöarna i Europa-spel

Det började redan i onsdags. KÍ spelade då sin returmatch mot norska Bodø/Glimt i Champions League och gjorde en bra match. Vinst med 3-1, men dessvärre räckte det inte eftersom förlusten i bortamatchen gav ett sammanlagd förlust på 4-3. KÍ gick inte vidare trots segern på hemmaplan, men får nu chansen i Conference League i stället. Och så kom torsdagen med tre matcher i Conference League.

Först ut var Víkingur, som fick åka till Gibraltar och Victoria stadion för returmatchen mot Europa FC. Med vinst i första matchen var ju utgångsläget bra och efter två mål av Sølvi Vatnhamar och ledning med 2-0 i paus var ju avancemanget till nästa omgång klart. Europa – ett märkligt namn, väl – gjorde ett mål i andra halvlek och Víkingur vann med 2-1 och sammanlagt 3-1.

B36 mötte Borac från Bosnien hemma på Gundadalur och hade ett minus på 0-2 att starta med. Det kom att bli en verkligt dramatisk match, som förutom siffrorna visas av att domaren delade ut inte mindre än sjutton gula kort – av vilka en spelare i varje lag fick två och alltså utvisades. B36 Magnus Jacobsen i slutet av första halvlek och Borac Marko Gajic i början av andra halvlek. I trettiofemte minuten tog hemmalaget ledningen och fick därmed ökat hopp om att utjämna totalsiffran, vilket var precis vad man gjorde tio minuter in på andra halvlek. B36 fick en straff, som sköts i mål av Magnus Egilsson, som också gjorde första målet. Nu ledde B36 med 2-0 och totalt var siffrorna 2-2. Tolv minuter senare fick B36 ännu en straff och Magnus kunde fullborda sin hat trick och därmed ge laget ledning totalt. Med kvarten kvar reducerade så Borac till 3-1, vilket gav 3-3 totalt och förlängning, som inte gav några mål. Straffar, alltså. B36 missade sin andra straff och låg därefter under, men Borac missade sina två sista straffar och B36 är vidare. Mera dramatik är det svårt att tänka sig!

Det andra havnlaget HB hade bortamatch. Mot Newtown AFC på Park Hall i Oswestry, Wales med ett plus på 1-0 att starta med. Denna match kom att i hög grad likna den föregående – men kanske aningen mindre dramatisk (bara sex gula kort, till exempel). Även här vände hemmalaget totalresultatet. Ledning 2-0 och sammanlagt 2-1 i paus. Även här reducerade gästerna – till 2-1 i matchen och totalt 2-2 och även här slutade matchen så och med förlängning, som även här blev mållös och vi var även här framme vid straffar! Resultatet blev även här att hemmalaget vann straffsparksskjutningen. Med 4-2 och HB är utslagna.

Två lag vidare av de tre som spelade på torsdagen – och verkligen snudd på det tredje – får väl anses vara ett gott resultat!

2022-07-15

KÍ utslaget ur Champions League

KÍ hade ju ett rejält bakslag att försöka vända på, när man på onsdagen tog emot norska Bodø/Glimt hemma på við Djúpumýrar i Klaksvík. KÍ gjorde dock en bra start och ledde i paus med 2-0 och det saknades bara ett mål för att komma ifatt och få en förlängning. Men tyvärr, tio minuter in på andra halvlek fick norrmännen en straff och kunde reducera till 2-1 och två måls skillnad igen. I åttiofemte minuten gjorde Jákup Andreasen sitt andra mål för dagen och hoppet återkom. Jákup gjorde också KÍ:s första mål – i båda fallen framspelad av Jóannes Bjartalíð. Något mera mål blev det inte och KÍ blev med siffrorna 3-1 nu och 3-4 totalt utslagna ur Champions League.

Men KÍ gjorde en verklig kämpainsats i returmatchen.

2022-07-14
Grindadráp begränsas

Den här hemsidan – som huvudsakligen handlar om färöisk fotboll – har funnits i drygt aderton år och startade i och med säsongen 2004. I början innehöll den rätt mycket nyheter även utanför fotbollen. Det var intressant, för det visade sig att många politiska och andra saker som hände på Färöarna i mångt och mycket påminde om vad som sker även hemma i Sverige. På senare år har dessa nyheter (tyvärr) i stort sett försvunnit. Troligen har det att göra med redaktörens ålder (nyss fylld 85) och därmed bristande energi. I dagens SvD läste jag dock en nyhet, som jag vill ta upp.

I slutet av sommaren varje år – sedan många århundraden tillbaka – genomförs på Färöarna vad man kallar ett grindadráp. Ett som jag tycker fegt sätt att slakta ett stort antal valar. Går till så här: Med ett stort antal båtar omringar man stim av valar, driver in dem mot en bukt, där de strandar och därefter enkelt slaktas. När bilder från slakten spridits, med hela havsbukten röd av blod, har det väckt avsky och protester (både på Färöarna och ute i världen) och nu har det gått så långt att man infört en viss begränsning. Beslutet innebär – preliminärt för 2022 och 2023 – att man inte får döda mer än 500 så kallade vitsidingar per år. Eftersom antalet slaktade valar förra året uppgick till över 1 400, så är det i alla fall ett steg i rätt riktning. Vi får hoppas på ytterligare förbättringar från år 2024.

2022-07-12


Två matcher till i Conference League

De två kvarvarande matcherna i första omgången av UEFA Europa Conference League spelades på torsdagen och blev i stort sett en kopia av onsdagens matcher. En match på bortaplan, som blev en förlust, och en match hemma på Färöarna, som blev en knapp vinst.

Matchen på bortaplan spelades av B36 Tórshavn mot Borac Banja Luka från Bosnien. Arenan man spelade på var (enligt Faroe Soccer) Milan Jelic Stadion i Modrica och – som vi redan sagt – blev det förlust för B36. Siffrorna blev 2-0 med ett mål i varje halvlek. Ser väl inte helt omöjligt ut att slå tillbaka vid returen, som spelas torsdagen den 14 juli.

Det andra havnlaget HB Tórshavn spelade den andra matchen. Hemma på Gundadalur mot Newtown från Wales. Bartal Wardum nickade in en hörna – slagen av Daniel Johansen – i 66 minuten och gav därmed HB ledningen och också segern med 1-0. Det betyder alltså, att oavgjort räcker vid returen, som också spelas torsdagen den 14 juli.

2022-07-08
Start av Europa-spelet

På onsdagen startade säsongens spel i de europeiska ligorna. Först i UEFA Champions League en match mellan det norska laget Bodø/Glimt och KÍ Klaksvík och därefter UEFA Europa Conference League mellan Víkingur och Europa FC från Gibraltar.

Matchen för KÍ spelades på bortaplan, vilket innebar Aspmyra stadion i Bodø. Som Älgen förutspådde, skulle det norska laget bli ”en oerhört tuff nöt att knäcka” och det visade sig stämma. Med 2-0 i paus och ett mål även i andra halvlek vann Bodø/Glimt med 3-0, och det blir ett svårt resultat att knäcka i returen. Alla målen gjordes av Victor Boniface (andra halvlekens med hjälp av en straff), som alltså presterade ett hat trick.

Returen spelas på tisdag den 12 juli.

Víkingur mötte laget med det imponerande namnet Europa FC från Gibraltar ”hemma” på Nationalarenan Torsvøllur. Efter 0-0 i paus blev det Víkingur genom Olaf Bárðarson som tog ledningen fem minuter in på andra halvlek. Även om in.fo ansåg att Víkingur borde ha vunnit med tre, fyra mål så blev det inget mera. Seger med 1-0 och oavgjort räcker i returen. Det blir spännande.

Returen spelas torsdagen den 14 juli.

2022-07-07


Spelare från Ukraina till NSÍ

NSÍ Runavik meddelar att man skrivit avtal till och med säsongen 2023 med 21-årige Egor Koritsky Sergeevich från Ukraina. Han har hittills spelat i den näst bästa divisionen i Ukraina och har möjlighet att spela på flera platser i NSÍ.

2022-07-05

Europaspel 2022/23

Champions League


Kvalomgång 1

I den första kvalomgången till champions league ställs Klaksviks mot det norska mästarlaget Bodö/Glimt. Klubbens grundades 1916 och spelar sina hemmamatcher på Aspmyra Stadium som tar in 8 300 åskådare. Bodö som under hösten och våren varit något av hela europas poplag via sina framgångar i Conference League där man bland mycket annat slog tillbaka Roma med 6-1 och gick hela vägen till kvarten där just Roma blev för svårt. Bodö har vunnit den norska ligan två gånger, vilket givetvis inte låter som mycket men det ska sägas att det är två gånger i rad senaste åren (man blev även tvåa 2019) och med senaste europaframgången i färskt minne är det inget dussinlag ändå, speciellt inte i denna tidiga runda. Historien om Bodö har publicerats så många gånger i varenda fotbollsmedia senaste säsongen att vi lämnar det därhän för att inte bara upprepa det hela men visst imponerar en andraplats i en grupp med Roma, Luhansk och CSKA Sofia samt segrar i slutspelet mot Celtic och AZ samt hemmaseger (återigen) mot Roma med 2-1 innan äventyret tog slut på Stadio Olympico i Rom via en 0-4 torsk.
Detta blir givetvis en oerhört tuff nöt att knäcka för Klaksvik.

Klaksvik inleder borta den 5 eller 6 juli med returen hemma en vecka senare. Skulle Klaksvik gå vidare spelas dessa matcher (som lottas imorgon) 19-20 juli med returer en vecka senare, avancemang även därifrån innebär en tredje runda 2-3 samt 9 augusti. Slår man Bodö blir man dessutom seedade i nästa runda. Förlorar Klaksvik mot Bodö går man in i Conference League champions Path i. andra omgången.

Kvalomgång 2

Skulle Klaksvik slå ut Bodö spelar man alltså sina matcher i den andra kvalomgången 19-20 juli samt returen en vecka senare. Vilka lag man då kan få möta i den rundan? Jo, det blir vinnaren av mötet The New Saints från Wales och Linfield från Nordirland. Det är två lag vi nämnt tidigare i europadelen här men det är alltså dags nu igen.

The New Saints först är ett som sagt från Wales, klubben grundades så pass ”sent” som 1959 men har under åren varit väldigt framgångsrika med totalt 14 inhemska ligatitlar, den senaste den gångna säsongen vilket kvalificerade klubben för detta cl-kval. Man har även plockat hem den inhemska cupen 8 gånger varav även den senaste var den gångna säsongen, man plockade alltså hem dubbeln säsongen 21-22. Klubben spelar normalt sina hemmamatcher på Park Hall som faktiskt ligger på den engelska sidan gränsen. Arenan tar bara in 2 034 åskådare varav 1000 är ståplatser, så det är ingen jättearena direkt och en del matcher flyttas till andra arenor för att ta emot mer publik och klara diverse arenakrav. Man deltar i europaspelet varje säsong även om man inte når några högre resultat. Det bästa man gjort hittar vi under säsongen 21-22 när man i Conference League-kvalet slog ut Glentoran med 3-1 totalt, sedan slog ut även Kauno Zalgiris med totalt 10-1 innan man åkte ut mot Viktoria Plzen efter en riktig holmgång där man först vann hemma med 4-2 men åkte ut efter straffar på bortaplan efter en 3-1 förlust där. Man var således snubblande nära ett play-off. Det tyder på att laget kan göra rätt bra resultat på denna nivå. Således inte en så lätt lottning som det kan framstå som för Klaksviks del om man når hit.

Linfield är som sagt det andra laget man kan få möta i denna runda. Det är en klubb som grundades 1886 och har vunnit den inhemska ligan smått otroliga 56 gånger, senast den gångna säsongen vilket ju kvalificerade klubben för ännu ett Cl-kval, man har även vunnit den inhemska cupen 44 gånger. Klubben spelar sina hemmamatcher på nationalarenan Windsor Park som tar in 18 434 åskådare. Manager är David Healy som under sin aktiva karriär bl.a. mött Sverige som en hel del minnesgoda läsare säkerligen minns. Tar vi oss en titt på deras spel ute i europa finner vi tidigt, säsongen 66-67, att man nådde kvartsfinal i Europacupen där dock CSKA Sofia blev för svåra.
Efter den har man som bäst överlevt en enstaka kvalomgång. Det får anses som Klaksvik bör vara favoriter om man får möta Linfield men troligen åker Linfield ut mot The New Saints. Förlorar Klaksvik i den andra kvalomgången får man sedan spela i Europa Leagues tredje kvalomgång.

Conference League

Kvalomgång 1


I Conference League första kvalomgång träder alla tre av våra färöiska lag in.

B36 lottades mot Borac Banja Luka från Bosnien. Laget blev klart för Conference genom att sluta på en tredjeplats i den bosniska ligan. Ligan har man tidigare vunnit två gånger, senast 2020-21. Laget spelar på Banja Luka City Stadium som tar in 10030åskådare. Några europaframgångar då kanske ni undrar? Nej, det finns inga, man har aldrig överlevt en andra kvalomgång och ifjol åkte man ut mot Linfield från Nordirland med totalt 4-0 efter 0-0 hemma och 0-4 borta. Det blir inte helt enkelt för B36 men visst finns chansen! Första matchen spelas den 7 juli med retur en vecka senare. Vinnaren går vidare till andra kvalrundan som spelas 21 och 28 juli.

Vikingur lottades mot Europa FC från Gibraltar. Laget fick sin plats i denna cup genom en andraplats i ligan. Klubben grundades 1925 och spelar sina hemmamatcher på Victoria Stadium som tar in 5 000 åskådare. Man har sju segrar i den inhemska ligan samt 8 titlar i den inhemska cupen. I europaspelet har man aldrig överlevt en andra kvalomgång. Det är svårt att sia om utgången men nog har Vikingur chansen.

HB lottades mot Newtown AFC från Wales och det är en förening som grundades 1875 så det är minsann en gammal förening, platsen i Conference League fick man genom en tredjeplats i den Walesiska ligan. Man har aldrig vunnit den inhemska ligan men har två in hemska cuptitlar även om den senaste kom så tidigt som 1895. Matcherna spelas på Latham Park som tar in 5 000 personer men bara 1 300 på sittplats, så det är det sistnämnda som gäller om europamatchen skall spelas där. Europamatcher har man spelat några gånger men endast ett enda dubbelmöte har vunnits, mot Valletta i 2015-16 års Europa League via två raka 2-1 segrar men det tog sedan stopp direkt mot FCK i omgång efter. Detta kan mycket väl HB ta hem.

Kvalomgång 2

Klaksvik (vid uttåg ur CL-kvalet): Om nu Klaksvik skulle förlora mot Bodö i CL-kvalets första kvalrunda hamnar man här och får då möta förloraren i CL-kvalmötet mellan Ludgorets från Bulgarien och Sutjeska från Montenegro. Det känns ju inte alltför vågat att tippa på att det blir Sutjeska som förlorar det mötet. Dock skall vi givetvis titta på båda lagen ändå.

Ludogorets är som sagt en bulgarisk klubb, hemmahörande i Razgrad. Klubben bildades 1945 och spelar sina hemmamatcher på Huvepharma Arena som tar in 10 422 åskådare. Klubben har vunnit den inhemska ligan 11gånger, senast den nyligen avslutade säsongen. Man har även tagit hem den inhemska cupen 2 gånger. Det är en klubb många känner igen från gruppspel i såväl Champions- som Europa League. Till slutspelet i CL har man aldrig tagit sig men i Europa League har man tagit sig till åttondelsfinal som bäst under säsongen 13-14 där dock Valencia blev för svårt till slut. Skulle det mot förmodan bli matcher mot Ludogorets för Klaksviks del blir det med all sannolikhet för tufft tyvärr.

Om nu Ludogorets är en klubb majoriteten av oss känner till så är FK Sutjeska en desto mindre känd klubb för oss här i Sverige. Klubben grundades 1920 och är hemmahörande i Niksic där man spelar sina hemmamatcher på City Stadium som tar in 5 214 åskådare. Man har vunnit den inhemska ligan 5 gånger, den senaste säsongens seger gör att man är kvalificerade för detta CL-kval. Den inhemska cupen har man vunnit en gång. Beträffande europaspel har man aldrig nått förbi den andra kvalomgången i någon av turneringarna. Sutjeska blir inte lätt för Klaksvik men kan absolut gå.

B36 skall ju först slå ut Borac Banja Luca från Bosnien för att ta sig till den andra kvalomgången men lyckas man med det väntar i denna runda vinnaren mellan Fola Esch från Luxemburg och Tre Fiori från San Marino. Vi börjar med att ta oss en titt på Fola som känns som favoriter i den första rundan. Det är en klubb som grundades 1906 och som är hemmahörande i Esch-sur-Alzette. Klubben spelar sina hemmamatcher på Stade Emile Mayrisch som tar in 78 26 åskådare.
Under säsongen som avslutades under våren slutade man på en tredjeplats i ligan vilket kvalificerat klubben till detta Conference League-kval.
Klubben har åtta ligatitlar samt tre titlar i den nationella cupen.
Tittar vi på europaspelet var man faktiskt den senaste säsongen framme i play-off till Conference Leagues gruppspel där dock Kairat blev för svåra och Fola åkte ut med totalt 7-2.
Blir det Fola B36 finns absolut chansen att avancera men helt enkelt blir det inte.

Tre Fiori på tur då. Kluben grundades 1949, har sin hemvist i Fiorentino och spelar sina hemmamatcher på Stadio Di Fiorentino som tar in 1 000 åskådare. Säsongen som gick slutade man på en tredje plats i ligan vilket således gav klubben en plats här i Conference League. Klubben har vunnit ligan 8 gånger och den nationella cupen lika många. Tar vi oss sedan en titt på europaspelet har man alla gånger utom en åkt ur direkt i första omgången man gått in i. Undantaget är säsongen 18-19 då man slog ut Bala Town från Wales i Europa League med totalt 3-1 efter en 3-0 seger hemma, sedan blev dock Rudar Velenje för svåra i den följande rundan. Säsongen 19-20 ställdes man mot Klaksvik i El-kvalet och åkte ut med totalt 9-1 vilket kan ge en koll på lagets styrka. Det troliga är att Tre Fiori får respass redan i första rundan även denna säsong.

Nu skall ju Vikingur först slå ut Europa FC från Gibraltar men lyckas man med det  - vilket man får anses vara favoriter till - så väntar i den andra kvalomgången vinnaren mellan Dunjaska Streda från Slovakien och Cliftonville från Nordirland. Där får man tro att slovakerna är favoriter.

Vi börjar med en titt på just Dunjaska Streda, eller DAC 1904 som den oftast kallas. Klubben bildades just 1904, är hemmahörande i Dunjaska Streda och spelar sina hemmamatcher på MOL Arena som tar in 12 700 åskådare. Platsen i detta Conference League-kval fick man genom sin fjärdeplats i ligan, såväl i grundserien som i mästerskapsserien. Man har aldrig vunnit den inhemska ligan, varken under tiden som del av Tjeckoslovakien eller tiden som Slovakien. Den inhemska cupen vann man under tiden som Tjeckoslovakien 1987 och då vann man även den slovakiska cupen. Tar vi oss sedan då en titt på klubbens europaspel gick man som längst den mycket underliga säsongen 20-21 när det under första kvalomgångarna var enkelmöten, då åkte man ur i Europa Leagues tredje kvalomgången mot LASK Linz via en 0-7 förlust.
Det kan mycket väl bli detta gäng som väntar på Vikingur vid en andra kvalomgång, det är en knepig men inte alls omöjlig lottning.

Cliftonville näst på tur då. Klubben grundades 1879, är hemmahörande i Belfast samt spelar sina hemmamatcher på Solitude som tar in 3 200 åskådare. Kvalplatsen till denna turnering fick man genom sin andraplats i ligan senaste säsongen. Man har vunnit den inhemska ligan fem gånger och den nationella cupen åtta. Laget deltar allt som oftast i någon av europacuperna men har där inte nått några framgångar alls, endast 4 gånger har man överlevt en enstaka runda. Man lär få det svårt redan mot DAC men skulle man skrälla där tar det antagligen slut mot Vikingur i kvalomgång 2.

HB Sist men inte minst har vi då HB som i sin första kvalomgång möter Newton från Wales. Där tror jag att HB har en mycket bra chans att avancera vilket skulle göra att man i nästa omgång ställs mot Spartak Trnava från Slovakien i denna andra kvalrunda.

Spartak är en klubb som, vilket namnet vittnar om, är hemmahörande i Trnava i Slovakien. Klubben grundades 1923 och firar alltså hundra år nästa år. Hemmamatcherna spelas på Anton Malatinsky Stadium som tar in 19 200 åskådare. Kvalplatsen till Conference League fick man genom att nå tredjeplatsen i den inhemska ligan förra säsongen. Klubben har totalt sex ligatitlar, fem tagna under tiden som Tjeckoslovakien och en under tiden som Slovakien. Man har även plockat hem den Tjeckoslovakiska cupen fem gånger och slovakiska sju. Tittar vi på europaspelet har man faktiskt två finaler och en titel i den nu nedlagda Mitropa Cup som var en europeisk turnering mellan en del länder i mellan/sydeuropa, bl.a. Italien, Ungern, Tjeckoslovakien, Österrike och Jugoslavien. I övrigt har man nått semifinal i europacupen 68-69 där dock Ajax blev för svåra. Efter det är främsta framgången gruppspelet i Europa League säsongen 18-19 där man i en grupp med Anderlecht, Fenerbahce och Dinamo Zagreb blev trea. Detta är således ett tufft motstånd för HB men helt omöjligt är det alls inte.

En tredje kvalrunda till Conference League lottas den 18 juli med speldatum 4 och 11 augusti. Vi återkommer med info då om våra lag tagit sig dit.
Champions Leagues tredje kvalrunda lottas även den 18 juli och har speldatum 2-3 aug samt 9 aug. Vi återkommer även här med info om Klaksvik tar sig dit.

Älgen, 2022-06-27

 

Rapport från Ettan

Det kan väl vara dags för en rapport från division ett igen. I förra berättade vi att ÍF ledde, fyra poäng före det andra laget som flyttades ner dit under förra säsongen, alltså TB Tvøroyri. Nu har det gått ett antal omgångar till – och hänt saker. Nu leder TB en poäng före ÍF. Kvar på tredje plats är B71 Sandoy, fem poäng efter ÍF. Det ser alltså fortfarande ut som att de två lag som åkte ur Betri 2021 kommer tillbaka upp igen.

ÍF får tillbaka två spelare, som tidigare varit med i laget men de senaste åren spelat – och gått i skola i - Danmark. Det gäller Sámal Zachariassen och Tóri Nolsøe Olsen, som nu är tillbaka på Färöarna igen. Kanske en ökad möjlighet för ÍF att passera TB igen.

2022-06-22
Nations League mot Luxemburg

tisdagskvällen spelades den sista matchen i den här vändan av Nations League. För Färöarna gällde Luxemburg på bortaplan – och efter förlusten hemma i Tórshavn kändes kanske inte chansen till poäng så stor. Chanserna ökade inte, när hemmalaget fick en straff i tolfte minuten och därmed kunde ta ledningen. Luxemburg dominerade dessutom spelet och fyra minuter in på andra halvlek kunde man så göra 2-0, och då trodde säkert båda lagen (och publiken) att matchen var avgjord.

Färöarna spelade dock upp sig, båda lagen skapade chanser. Åtta minuter efter hemmalagets andra mål hände det. Jóannes Bjartalíð reducerade först till 2-1 och bara två minuter senare slog han till igen och kvitterade. Plötsligt var matchen – även för oss som såg den på TV – jättespännande. Men tyvärr, det blev inget mera mål. Mot slutet av matchen började det kännas som att båda lagen var nöjda med oavgjort. Resultatet 2-2 stod sig och Färöarna fick med sig en poäng.

Resultatet gör att de två matcher som återstår till hösten också blir spännande. Färöarnas chans att klara sig kvar i den högre grupp man tog sig upp i genom segern förra gången finns kvar. För Färöarna återstår Litauen på bortaplan den 22 september och Turkiet på hemmaplan den 25 september.

2022-06-15
Älgens information inför Europa-spelet 2022/23

Champions League,
kvalomgång 1.

I den första kvalomgången till Champions League ställs Klaksviks mot det norska mästarlaget Bodö/Glimt. Klubbens grundades 1916 och spelar sina hemmamatcher på Aspmyra Stadium som tar in 8 300 åskådare. Bodö som under hösten och våren varit något av hela Europas poplag, via sina framgångar i Conference League där man bland mycket annat slog tillbaka Roma med 6-1 och gick hela vägen till kvarten där just Roma blev för svårt. Bodö har vunnit den norska ligan två gånger, vilket givetvis inte låter som mycket men det ska sägas att det är två gånger i rad senaste åren (man blev även tvåa 2019) och med senaste europaframgången i färskt minne är det inget dussinlag ändå, speciellt inte i denna tidiga runda.

Historien om Bodö har publicerats så många gånger i varenda fotbollsmedia senaste säsongen att vi lämnar det därhän för att inte bara upprepa det hela men visst imponerar en andraplats i en grupp med Roma, Luhansk och CSKA Sofia samt segrar i slutspelet mot Celtic och AZ samt hemmaseger (återigen) mot Roma med 2-1 innan äventyret tog slut på Stadio Olympico i Rom via en 0-4 torsk. Detta blir givetvis en oerhört tuff nöt att knäcka för Klaksvik.

Klaksvik inleder borta den 5 eller 6 juli med returen hemma en vecka senare. Skulle KÍ gå vidare spelas dessa matcher (som lottas imorgon) 19-20 juli med returer en vecka senare. Avancemang även därifrån innebär en tredje runda 2-3 samt 9 augusti. Slår man Bodö blir man dessutom seedade i nästa runda. Förlorar Klaksvik mot Bodö går man in i Conference League champions Path i. andra omgången.

Conference League, kvalomgång 1

I Conference League första kvalomgång träder alla tre av våra färöiska lag in.

B36 lottades mot Borac Banja Luka från Bosnien. Laget blev klart för Conference genom att sluta på en tredjeplats i den bosniska ligan. Ligan har man tidigare vunnit två gånger, senast 2020-21. Laget spelar på Banja Luka City Stadium som tar in 10 030 åskådare. Några europaframgångar då kanske ni undrar? Nej, det finns inga, man har aldrig överlevt en andra kvalomgång och ifjol åkte man ut mot Linfield från Nordirland med totalt 4-0 efter 0-0 hemma och 0-4 borta.

Det blir inte helt enkelt för B36 men visst finns chansen! Första matchen spelas den 7 juli med retur en vecka senare. Vinnaren går vidare till andra kvalrundan som spelas 21 och 28 juli.

Vikingur lottades mot Europa FC från Gibraltar. Laget fick sin plats i denna cup genom en andraplats i ligan. Klubben grundades 1925 och spelar sina hemmamatcher på Victoria Stadium som tar in 5 000 åskådare. Man har sju segrar i den inhemska ligan samt 8 titlar i den inhemska cupen. I europaspelet har man aldrig överlevt en andra kvalomgång. Det är svårt att sia om utgången men nog har Vikingur chansen.

HB lottades mot Newtown AFC från Wales och det är en förening som grundades 1875 så det är minsann en gammal förening. Platsen i Conference League fick man genom en tredjeplats i den Walesiska ligan. Man har aldrig vunnit den inhemska ligan men har två inhemska cuptitlar även om den senaste kom så tidigt som 1895! Matcherna spelas på Latham Park som tar in 5 000 personer men bara 1 300 på sittplats, så det är det sistnämnda som gäller om europamatchen skall spelas där.

Europamatcher har man spelat några gånger men endast ett enda dubbelmöte har vunnits, mot Valletta i 2015-16 års Europa League via två raka 2-1 segrar men det tog sedan stopp direkt mot FCK i omgång efter. Detta kan mycket väl HB ta hem.

Älgen, 2022-06-14
Vinst mot Litauen

Färöarna mötte på fredagskvällen Litauen i sin tredje match i UEFA Nations League – även denna match hemma på Nationalarenan Torsvøllur. Starten blev inte den som Färöarna hoppades på. Redan i sjätte minuten tog nämligen Litauen ledningen efter ett vackert anfall. Efter ungefär en kvart fick Färöarna en straff, som Viljormur Davidsen snyggt placerade i mål och kvittering till 1-1. Omedelbart före avblåsningen av första halvlek hade Färöarna en lång press på gästernas mål, som slutade med ett inlägg från Odmar Færø som Viljormur Davidsen direkt kunde placera i mål med ett praktskott på stolpens insida strax under ribban. Färöarna kunde gå till pausvila i en ledning med 2-1.

En bild som visar gräs, friidrott, sport, tennis-

Automatiskt genererad beskrivningViljormur Davidsen laddar för andra målet.

Andra halvlek blev spännande med hemmalagets uddamålsledning och flera goda målchanser för båda lagen. Något mål blev det dock inte och Färöarna tog tre poäng med sin seger med 2-1, något som förmodligen ökar lagets möjligheter att bli kvar i den högre grupp som man spelade sig upp igenom segern i förra omgången av Nations League.

TV-sändningen via viaplay hade inte heller denna gång någon kommentator och det känns verkligen inte som någon stor nackdel, allt (repriser och annat) var väl genomfört och det kändes aningen mera som att uppleva matchen på plats. Då har man ju inte heller någon expertkommentator närvarande. Nästa match i det här svepet kommer på redan nu tisdag den 14 juni - mot Luxemburg på bortaplan. Därefter fortsätter det inte förrän i september.

Utmärkt idé av viaplay att köpa in sig i Nations League. Missa inte chansen nu på tisdag att (kanske) se en hel match med bara publikljud.

2022-06-12

U21-laget tog poäng i EM-kval

Samma kväll som ’National League’-matchen mot Luxemburg spelade Färöarnas U21-lag EM-kvalmatch mot Serbien. Tio minuter in på andra halvlek tog Färöarna ledningen efter mål av Jørgen Nielsen. Serbien kvitterade i 77 minuten och slutresultatet blev 1-1. Poängen innebär att Färöarna totalt har nio poäng i kvalet till EM 2023.

Färöarnas målgörare har de senaste månaderna spelat i Östers IF i svenska Superettan, men sägs nu vara på väg tillbaka till sin moderklubb NSÍ Runavík. Det verkar vara en välkommen förstärkning för NSÍ, som för närvarande ligger på sjätte plats i Betri-divisionen.

2022-06-09
Andra matchen i National League

På tisdagskvällen var det dags för andra matchen i UEFA Nations League. Denna gång mot Luxemburg och hemma på
Torsvøllur, vilket borde kunna ge chans till poäng. Viaplay hade köpt rättigheterna till Nations League, och det fanns alltså möjlighet att enkelt se matchen, vilket er referent utnyttjade.

Första halvlek var jämn, båda lagen hade ett antal goda målchanser, men resultatet i paus var 0-0. I andra halvlek blev det betydligt mera dramatiskt. Färöarna fick två spelare utvisade och Luxemburg tilldömdes en straff, som gav matchens enda mål. Under de sista minuterna praktiskt taget pressade Färöarna – med nio spelare – på för en kvittering, men det lyckades inte och det blev alltså en andra förlust, men inte med mer än 1-0. Att det kändes som att den irländske domaren på slutet tappade greppet om matchen (kunde utläsas av hans ansiktsuttryck), gör det svårt att säga om resultatet var rättvist.

Redan nu på fredag – den 11 juni – spelas nästa match (som också visas av viaplay). Startar klockan 18.00 svensk tid. Mot Litauen, som är det enda laget i gruppen, som har lägre rankning än Färöarna, och även denna gång på hemmaplan.

I pausen av gårdagens match skrev jag ett tips på hemsidan om att titta på matchreferatet på viaplay ”för att få en ny upplevelse”. Upplevelsen, som var ny i varje fall för mig, var att se ett fotbollsreferat på TV utan någon kommentator. Gick alldeles utmärkt. Kändes nästan som att se matchen på plats. Vad som händer på fredag får vi se.

2022-06-08
 
Nations League mot Turkiet

På lördagen spelade Färöarna sin första match 2022 i UEFA Nations League. I och med att Färöarna vann sin grupp förra gången turneringen spelades, flyttades laget upp en grupp och det blir betydligt tuffare motstånd. Det visade sig direkt, för första matchen blev mot Turkiet på bortaplan. Det blev förlust med 4-0 efter 1-0 i paus.

Det var inga överraskande siffror, eftersom Turkiet ligger på 43 plats i FIA:s ranking över landslag i jämförelse med Färöarnas på betydligt blygsammare plats 128. Det blir större möjligheter i fortsättningen, eftersom de övriga två länderna i gruppen ligger närmare Färöarna i statistiken: Luxemburg 94 och Litauen 134. Vi får se hur fortsättningen blir. Nästa match kommer redan på tisdag: på hemmaplan mot Luxemburg.

2022-06-05

Landslag uttaget

Färöarnas landslagstränare – svenske Håkan Ericson – har tagit ut följande landslag till de nu följande fyra matcherna i UEFA:s Nations League:

Gunnar Nielsen, FH Hafnarfjørður (Island)
Teitur Matras Gestsson, HB Tórshavn
Mattias Heðinsson Lamhauge, B36 Tórshavn
Rene Shaki Joensen, KÍ Klaksvík
Mads Boe Mikkelsen, KÍ Klaksvík
Viljormur Davidsen, Helsingborg IF (Sverige)
Daniel Johansen, HB Tórshavn
Sonni Ragnar Nattestad, B36 Tórshavn
Odmar Færø, KÍ Klaksvík
Rógvi Baldvinsson, Bryne BK (Norge)
Hørður Askham, HB Tórshavn
Heini Vatnsdal, KÍ Klaksvík
Gilli Rólantsson Sørensen, Odd (Norge)
Gunnar Vatnhamar, Víkingur
Hallur Hansson, KR Reykjavík (Island)
Jákup Biskopstø Andreasen, KÍ Klaksvík
Ári Mohr Jónsson, HB Tórshavn
Sølvi Vatnhamar, Víkingur
Jóannes Bjartalíð, KÍ Klaksvík
Meinhard Egilsson Olsen, Mjøndalen (Norge)
Hannes Agnarsson, HIK (Danmark)
Klæmint Andrasson Olsen, NSÍ Runavík
Patrik Johannesen, Keflavík (Island)

Följande fyra matcher skall spelas den närmaste tiden – vilket är förklaringen till att omgång 13 i Betri dröjer:

4 juni Turkiet på bortaplan
7 juni Luxemburg hemma
11 juni Litauen hemma
14 juni Luxemburg på bortaplan

Fortsättningen sker inte förrän i september. Trevligt att se en Allsvensk spelare i det uttagna landslaget.

2022-06-01

Cupens kvartsfinaler

 

På onsdagskvällen spelades kvartsfinalerna till Statsministerns Cup 2022. Det var nära med några överraskande resultat, men roligare blev det inte. Till exempel den första matchen på Gundadalur mellan  HB och grannarna från Argir, där AB tog ledningen redan i första minuten och behöll ledningen i hela 73 minuter. Därefter lyckades dock HB på nio minuter vända till 2-1 och därmed bli det lag som gick vidare.


Match nummer två mellan ”giganterna” KÍ och ettan-laget ÍF till och med spelad på
við Djúpumýrar i Klaksvík. Där höll sig 0-0 så långt som till 84:e minuten innan Páll Klettskarð gav KÍ ledningen – och sex minuter senare ökade till 2-0. En bit in på tilläggstiden kunde KÍ också göra 3-0, men oavgjort till sex minuter från full tid kändes möjligen nervöst.

TB
Tvøroyrí  - det andra laget från Ettan som var kvar så långt i Cupen - mötte hemma på við Stórá i Trongisvágur Betri-laget 07 Vestur, och gjorde som HB borde gjort. Visserligen bara 2-1 i paus, men seger med 4-1 vid full tid och TB var vidare till semi.

Sista matchen mellan B36 ”hemma” på Tórsvøllur mot Víkingur var troligen den mest jämna. Víkingur tog ledningen i nionde minuten och därefter avgjordes matchen (kanske) av en utdömd straff redan i tjugoandra minuten. Den sköts i mål av Sølvi Vatnhamar – hans fjärde mål på de två senaste matcherna – och 2-0 blev segerresultatet för Víkingur.

Till semifinalerna gick alltså HB, KÍ, TB och Víkingur. Vi återkommer när lottning skett.

2022-05-20
Dags för UEFA:s National League igen


Ja, då är det dags för en ny omgång av National League. Vi friskar väl upp minnet med att upprepa slutställningen från förra gången: Då vann Färöarna med 12 poäng, före Malta med 9, Lettland med 7 och Andorra med 2 poäng. Inte så illa, väl! Men, självklart innebär detta ett betydligt svårare motstånd denna gång eftersom Färöarna flyttades upp från grupp D till grupp C.

Det nya spelprogrammet startar med två matcher för Färöarna redan i början av juni:

4 juni bortamatch mot Turkiet
7 juni hemmamatch mot Luxemburg

Därefter följer den 11 juni en hemmamatch mot Litauen, den 14 juni borta mot Luxemburg, den 22 september hemma mot Litauen och den 25 september borta mot Turkiet. En hård sommar för Håkan och gänget.

2022-05-18


Cupens kvartsfinaler
 
Så här lottades kvartsfinalerna – som skall spelas den 18 maj:

KÍ Klaksvík - ÍF Fuglafjørður
B36 Tórshavn – Víkingur
HB Tórshavn – AB Argir
TB Tvøroyri – 07 Vestur

Hur det skall gå med hemmamatcher för B36 och HB samma dag får vi se hur det löser sig. Båda lagen har ju Gundadalur som hemmaarena.

Cypern, 2022-05-10

ÍF och TB på väg tillbaka

Division Ett har nu spelat sju omgångar. Tabellen toppas av ÍF Fuglafjørður med 19 poäng före TB Tvøroyri med 15 poäng. Det är alltså de två lag, som flyttades ner från Betri i höstas. På tredje plats följer ännu ett lag med möjlighet att avancera, nämligen B71 Sandoy, som inte ligger mer än tre poäng efter TB. Även på fjärde plats ligger ett lag som kan avancera till Betri – och som aldrig tidigare nått så högt. Det är Undrið, som bara ligger en poäng efter TB. Det kan alltså bli spännande framöver.

2022-05-04Cupen omgång 1

På skärtorsdagskvällen spelades första omgången i Statsministerns Cup för 2022. Så här blev resultaten:

AB – B68 4-2
EB/Streymur – 07 Vestur 2-4
HB – FC Suðeroy 9-1
ÍF – B71 4-0
NSÍ – B36 1-4
Skála – KÍ 0-3
TB – FC Hoyvík 4-0
Víkingur – Undrid 4-0

Vidare till kvartsfinaler gick alltså: AB, 07 Vestur, HB, ÍF, B36, KÍ, TB och Víkingur. Vi återkommer när lottning skett.

2022-04-14Ny matchtid för Víkingur – AB


Säsongens hittills enda uppskjutna match, den i tredje omgången mellan Víkingur och AB, har fått ny starttid spikad. Matchen kommer att spelas tisdagen den 3 maj, vilket kommer att kollidera med åttonde och nionde omgångarna. Som vanligt inte särskilt snabbt, men jag vet inte vilka regler som gäller.

2022-04-03Vänskapsmatch mot Liechtenstein

Ikväll spelades den andra vänskapsmatchen under den spanska turnén. Matchens enda mål kom i den 39:e matchminuten när Patrik Johannesen slog till. Färöarna är således obesegrade under turnén, om än mot beskedligt motstånd. Nästa match går av stapeln den 4 juni. Då handlar det om bortamatch i UEFA Nations League och då står Turkiet för motståndet. Det kan bli utmanande!

Micke, 2022-03-29

 

 

Vänskapsmatch mot Gibraltar

I kväll spelades den första av de två vänskapsmatcher, som Färöarna spelar inför de fyra EM-kvalmatcher som laget skall spela i juni. På bortaplan mötte man Gibraltar. Efter en stark första halvlek för Färöarna, blev det jämnare i andra halvlek, men några mål blev det inte. Matchen slutade alltså 0-0.

Färöarna är på ett träningsläger i Spanien och hade alltså inte så lång resa. På tisdag den 29 mars blir det ännu närmare för Håkan och grabbarna. Då får man besök på lägret av Lichtenstein för den andra vänskapsmatch.

2022-03-26
Spelare från Ukraina och Estland till KÍ


Från Ukraina kommer Dmytro Lytvyn, som startade sin fotbollskarriär i storklubben Dynamo Kiev. Han har också spelat en match i Ukrainas U21-landslag. Dmytro är tjugofem år, försvarsspelare och kommer närmast från ett lag i Rysslands andradivision. Vi önskar honom verkligen lycka till i Klaksvík!

Valerijs Sabala är en 27-årig anfallare från Estland, som fick sitt genombrott i Skonto Riga. Han har spelat ett antal U-landslagsmatcher och femtiotvå matcher i Estlands A-landslag, där han också gjort tretton mål. Valeijs har skrivit avtal med belgiska Club Brügge, men inte spelat någon match där.

Låter som en klar förstärkning av KÍ:s trupp.

2022-03-03

Den 5 mars spelas första omgången i Betri


Årets säsong av Färöarnas högsta division inleds redan om en vecka – söndagen den 5 mars. I första omgången möts:

AB Argir – HB Tórshavn
07 Vestur – Víkingur
Skála – KÍ Klaksvík
B36 Tórshavn – B68 Toftír
EB/Streymur – NSÍ Runavík

Trevligt att komma igång och det ser också ut att kunna bli en spännande första omgång. Vi hälsar AB och Skála tillbaka i högsta!

2022-02-27
Damlandslaget besegrade Gibraltar


För några dagar sedan spelade Färöarnas damlandslag en träningsmatch mot Gibraltar. Eftersom damerna kom från träningsläger i Spanien, passade det bra att spela på bortaplan. Det blev en framgång för Färöarna, som efter mål av Julia Naomi Mortensen vann matchen med 1-0.

2022-02-22
Träningsmatcher


Det kan vara hög tid att börja redovisa resultat från träningsmatcher, så här inför att säsongen startar. Så här gick de sex senaste matcherna – från 15 februari och framåt:

15/2 AB-Skála 1-0
16/2 KÍ-NSÍ 4-2
16/2 Víkingur-HB 1-0
20/2 HB-NSÍ 4-0
21/2 KÍ-Víkingur 1-1
21/2 B36-EB/Streymur 2-0

Siffrorna är hämtade från den innehållsrika hemsidan bolt.fo.

2022-02-22
Ännu en utländsk spelare till AB

AB har utökat sin trupp med en spelare född i Göteborg. Han heter Erik McCue och föddes i januari 2001 – som sagt i Göteborg. Erik har aldrig spelat fotboll med ett svenskt lag, utan har under hela sin karriär spelat med amerikanska lag. Senaste säsongen spelade han med Houston. Han är 191 cm lång och försvarsspelare.

2022-02-20


 


Amerikansk spelare till AB

Nu har vi grävt fram en gammal nyhet. AB utökade sin trupp redan den 21 januari (några dagar före Franco Burset, som vi meddelat om tidigare) med en spelare från USA. Det gäller Michael Smith, en tjugotreårig mittfältare som kommer från studier vid Winthrop University. Mike har också spelat för deras lag Winthrop Eagles.

2022-02-14
Deckarserie från Färöarna

Från och med idag sänder Viaplay något så ovanligt som en färöisk deckarserie. Den heter
Trom och jag har hunnit se första avsnittet. Serien är på sex avsnitt och ser ut att kunna bli spännande, men framför allt får man se en hel del av det vackra och speciella färöiska landskapet. Alla sex avsnitten finns redan utlagda på Viaplay.

Missa inte denna chans att bekanta dig med Färöarna just i tid innan säsongen 2022 av fotbollen kör igång.

2022-02-13
Ännu en spelare från Färöarna till Helsingborg

I december berättade vi att Helsingborg värvat en landslagsspelare från Färöarna. Det var Brandur Hendriksen Olsen, som spelade sin premiärmatch i den viktiga sista matchen i kvalet till Allsvenskan 2022. Det gick bra och Helsingborg spelar alltså i Allsvenskan denna säsong. Nu har Brandur fått en kompis från det Färöiska landslaget i HIF, nämligen Viljomur Davidsen som sedan 2013 – med enbart goda vitsord – spelat med danska Vejle.

Viljomur är född 1991 och spelar i försvaret. Han har deltagit i landslaget från 2006 (U17) och fram till idag. Vi hoppas det kommer att gå bra för de två spelarna från Färöarna och för Helsingborg, som nyuppflyttade till Allsvenskan.

2022-01-31

Argentinsk spelare till AB


AB Argir – som trots en tredjeplats i ettan flyttade upp i högsta inför 2022 – har skrivit avtal med Franco Burset, en tjugoettårig mittfältare från Argentina. Född i Buenos Aires. De senaste åren har han spelat i USA och kommer klubbmässigt från Rutgers-Camden Raptors.

Franco han spela både i försvar och anfall och blir säkert ett värdefullt tillskott till AB:s trupp.

2022-01-28


Ny tränare till HB


HB Torshavn meddelar, att man till ny tränare har utsett Kim Engstrøm. Trots namnet kommer Kim inte från Sverige. Han är dansk och kommer senast från jobbet han har haft sedan 2019, som U-19-tränare i OB - alltså Odense i högsta danska ligan.

2022-01-12Info om Europa-spel 2022/23

Så var det då dags för en första titt på europaspelet säsongen 2022/23.

Vi börjar som sig bör med Champions League där vi kommande säsong har med Klaksvik från våra öar. Här ser vi direkt en förändring från föregående säsong och en god sådan, till skillnad från HB som deltog innevarande säsong slipper KÍ förkvalet och går i stället direkt in i första kvalomgången (samma runda som exempelvis MFF går in i). Första kvalomgången lottas 14 juni och spelas 5-6 och 12-13 juli. Går Klaksvik vidare lottas andra rundan 15 juni och spelas 19-20 juli samt 26-27 i samma månad, sedan fortsätter kvalrundorna fram till gruppspelet inleds 6-7 sep.

Det kommer givetvis bli väl svårt att få in KÍ i ett CL-gruppspel men då man får fortsätta spela i europa om man överlever första kvalomgången i CL finns det ändå hopp om flera matcher under sommaren/hösten. Överlever man första kvalomgången i CL men åker ut i den andra får man ge sig in i Europa Leagues tredje kvalomgång, skulle man överleva till CLs tredje kvalomgång och åka ur där väntar spel i ELs playoff-rond och vid förlust där blir det spel i Conference Leagues gruppspel.

Åker man ur i CLs första kvalrunda väntar spel i Conferences andra kvalomgång, vid förlust i ELs tredje kvalrunda väntar spel i Conference play-off. En hel del om och men här, men överlever man första kvalrundan i CL väntar i alla fall minst fyra europamatcher till och dels en chans på spel i EL/Conference gruppspel men även nyttiga rankingpoäng och viktig europarutin.

I Conference League har vi också deltagande från våra öar, till skillnad från i Europa League (om nu inte Klaksvik hamnar där via förlust i CL-kvalet), och här hamnar alla våra tre lag i den första kvalomgången som lottas 14 juni med spel 7 & 14 juli, andra kvalomgången lottas 15 juni med spel 21 och 28 juli, tredje kvalomgången lottas 18 juli och spelas 4 och 11 augusti.

Det är fortsatt mycket om och men beträffande motstånd och speldatum etc och man får hoppas att inte pandemin ställer till det heller men som alltid blir det mycket spännande att följa våra färöiska lag i europaspelet. Vi behöver ett bra år nu efter ett mindre bra denna säsong.

Älgen, 2022-01-07

Tack Älgen och god fortsättning på det nya året till alla!