NYHETER
om färöisk fotboll m m

Cupen omgång 1

På skärtorsdagskvällen spelades första omgången i Statsministerns Cup för 2022. Så här blev resultaten:

AB – B68 4-2
EB/Streymur – 07 Vestur 2-4
HB – FC Suðeroy 9-1
ÍF – B71 4-0
NSÍ – B36 1-4
Skála – KÍ 0-3
TB – FC Hoyvík 4-0
Víkingur – Undrid 4-0

Vidare till kvartsfinaler gick alltså: AB, 07 Vestur, HB, ÍF, B36, KÍ, TB och Víkingur. Vi återkommer när lottning skett.

2022-04-14Ny matchtid för Víkingur – AB


Säsongens hittills enda uppskjutna match, den i tredje omgången mellan Víkingur och AB, har fått ny starttid spikad. Matchen kommer att spelas tisdagen den 3 maj, vilket kommer att kollidera med åttonde och nionde omgångarna. Som vanligt inte särskilt snabbt, men jag vet inte vilka regler som gäller.

2022-04-03Vänskapsmatch mot Liechtenstein

Ikväll spelades den andra vänskapsmatchen under den spanska turnén. Matchens enda mål kom i den 39:e matchminuten när Patrik Johannesen slog till. Färöarna är således obesegrade under turnén, om än mot beskedligt motstånd. Nästa match går av stapeln den 4 juni. Då handlar det om bortamatch i UEFA Nations League och då står Turkiet för motståndet. Det kan bli utmanande!

Micke, 2022-03-29

 

 

Vänskapsmatch mot Gibraltar

I kväll spelades den första av de två vänskapsmatcher, som Färöarna spelar inför de fyra EM-kvalmatcher som laget skall spela i juni. På bortaplan mötte man Gibraltar. Efter en stark första halvlek för Färöarna, blev det jämnare i andra halvlek, men några mål blev det inte. Matchen slutade alltså 0-0.

Färöarna är på ett träningsläger i Spanien och hade alltså inte så lång resa. På tisdag den 29 mars blir det ännu närmare för Håkan och grabbarna. Då får man besök på lägret av Lichtenstein för den andra vänskapsmatch.

2022-03-26
Spelare från Ukraina och Estland till KÍ


Från Ukraina kommer Dmytro Lytvyn, som startade sin fotbollskarriär i storklubben Dynamo Kiev. Han har också spelat en match i Ukrainas U21-landslag. Dmytro är tjugofem år, försvarsspelare och kommer närmast från ett lag i Rysslands andradivision. Vi önskar honom verkligen lycka till i Klaksvík!

Valerijs Sabala är en 27-årig anfallare från Estland, som fick sitt genombrott i Skonto Riga. Han har spelat ett antal U-landslagsmatcher och femtiotvå matcher i Estlands A-landslag, där han också gjort tretton mål. Valeijs har skrivit avtal med belgiska Club Brügge, men inte spelat någon match där.

Låter som en klar förstärkning av KÍ:s trupp.

2022-03-03

Den 5 mars spelas första omgången i Betri


Årets säsong av Färöarnas högsta division inleds redan om en vecka – söndagen den 5 mars. I första omgången möts:

AB Argir – HB Tórshavn
07 Vestur – Víkingur
Skála – KÍ Klaksvík
B36 Tórshavn – B68 Toftír
EB/Streymur – NSÍ Runavík

Trevligt att komma igång och det ser också ut att kunna bli en spännande första omgång. Vi hälsar AB och Skála tillbaka i högsta!

2022-02-27
Damlandslaget besegrade Gibraltar


För några dagar sedan spelade Färöarnas damlandslag en träningsmatch mot Gibraltar. Eftersom damerna kom från träningsläger i Spanien, passade det bra att spela på bortaplan. Det blev en framgång för Färöarna, som efter mål av Julia Naomi Mortensen vann matchen med 1-0.

2022-02-22
Träningsmatcher


Det kan vara hög tid att börja redovisa resultat från träningsmatcher, så här inför att säsongen startar. Så här gick de sex senaste matcherna – från 15 februari och framåt:

15/2 AB-Skála 1-0
16/2 KÍ-NSÍ 4-2
16/2 Víkingur-HB 1-0
20/2 HB-NSÍ 4-0
21/2 KÍ-Víkingur 1-1
21/2 B36-EB/Streymur 2-0

Siffrorna är hämtade från den innehållsrika hemsidan bolt.fo.

2022-02-22
Ännu en utländsk spelare till AB

AB har utökat sin trupp med en spelare född i Göteborg. Han heter Erik McCue och föddes i januari 2001 – som sagt i Göteborg. Erik har aldrig spelat fotboll med ett svenskt lag, utan har under hela sin karriär spelat med amerikanska lag. Senaste säsongen spelade han med Houston. Han är 191 cm lång och försvarsspelare.

2022-02-20


 


Amerikansk spelare till AB

Nu har vi grävt fram en gammal nyhet. AB utökade sin trupp redan den 21 januari (några dagar före Franco Burset, som vi meddelat om tidigare) med en spelare från USA. Det gäller Michael Smith, en tjugotreårig mittfältare som kommer från studier vid Winthrop University. Mike har också spelat för deras lag Winthrop Eagles.

2022-02-14
Deckarserie från Färöarna

Från och med idag sänder Viaplay något så ovanligt som en färöisk deckarserie. Den heter
Trom och jag har hunnit se första avsnittet. Serien är på sex avsnitt och ser ut att kunna bli spännande, men framför allt får man se en hel del av det vackra och speciella färöiska landskapet. Alla sex avsnitten finns redan utlagda på Viaplay.

Missa inte denna chans att bekanta dig med Färöarna just i tid innan säsongen 2022 av fotbollen kör igång.

2022-02-13
Ännu en spelare från Färöarna till Helsingborg

I december berättade vi att Helsingborg värvat en landslagsspelare från Färöarna. Det var Brandur Hendriksen Olsen, som spelade sin premiärmatch i den viktiga sista matchen i kvalet till Allsvenskan 2022. Det gick bra och Helsingborg spelar alltså i Allsvenskan denna säsong. Nu har Brandur fått en kompis från det Färöiska landslaget i HIF, nämligen Viljomur Davidsen som sedan 2013 – med enbart goda vitsord – spelat med danska Vejle.

Viljomur är född 1991 och spelar i försvaret. Han har deltagit i landslaget från 2006 (U17) och fram till idag. Vi hoppas det kommer att gå bra för de två spelarna från Färöarna och för Helsingborg, som nyuppflyttade till Allsvenskan.

2022-01-31

Argentinsk spelare till AB


AB Argir – som trots en tredjeplats i ettan flyttade upp i högsta inför 2022 – har skrivit avtal med Franco Burset, en tjugoettårig mittfältare från Argentina. Född i Buenos Aires. De senaste åren har han spelat i USA och kommer klubbmässigt från Rutgers-Camden Raptors.

Franco han spela både i försvar och anfall och blir säkert ett värdefullt tillskott till AB:s trupp.

2021-01-28


Ny tränare till HB


HB Torshavn meddelar, att man till ny tränare har utsett Kim Engstrøm. Trots namnet kommer Kim inte från Sverige. Han är dansk och kommer senast från jobbet han har haft sedan 2019, som U-19-tränare i OB - alltså Odense i högsta danska ligan.

2022-01-12Info om Europa-spel 2022/23


Så var det då dags för en första titt på europaspelet säsongen 2022/23.

Vi börjar som sig bör med Champions League där vi kommande säsong har med Klaksvik från våra öar. Här ser vi direkt en förändring från föregående säsong och en god sådan, till skillnad från HB som deltog innevarande säsong slipper KÍ förkvalet och går i stället direkt in i första kvalomgången (samma runda som exempelvis MFF går in i). Första kvalomgången lottas 14 juni och spelas 5-6 och 12-13 juli. Går Klaksvik vidare lottas andra rundan 15 juni och spelas 19-20 juli samt 26-27 i samma månad, sedan fortsätter kvalrundorna fram till gruppspelet inleds 6-7 sep.

Det kommer givetvis bli väl svårt att få in KÍ i ett CL-gruppspel men då man får fortsätta spela i europa om man överlever första kvalomgången i CL finns det ändå hopp om flera matcher under sommaren/hösten. Överlever man första kvalomgången i CL men åker ut i den andra får man ge sig in i Europa Leagues tredje kvalomgång, skulle man överleva till CLs tredje kvalomgång och åka ur där väntar spel i ELs playoff-rond och vid förlust där blir det spel i Conference Leagues gruppspel.

Åker man ur i CLs första kvalrunda väntar spel i Conferences andra kvalomgång, vid förlust i ELs tredje kvalrunda väntar spel i Conference play-off. En hel del om och men här, men överlever man första kvalrundan i CL väntar i alla fall minst fyra europamatcher till och dels en chans på spel i EL/Conference gruppspel men även nyttiga rankingpoäng och viktig europarutin.

I Conference League har vi också deltagande från våra öar, till skillnad från i Europa League (om nu inte Klaksvik hamnar där via förlust i CL-kvalet), och här hamnar alla våra tre lag i den första kvalomgången som lottas 14 juni med spel 7 & 14 juli, andra kvalomgången lottas 15 juni med spel 21 och 28 juli, tredje kvalomgången lottas 18 juli och spelas 4 och 11 augusti.

Det är fortsatt mycket om och men beträffande motstånd och speldatum etc och man får hoppas att inte pandemin ställer till det heller men som alltid blir det mycket spännande att följa våra färöiska lag i europaspelet. Vi behöver ett bra år nu efter ett mindre bra denna säsong.

Älgen, 2022-01-07

Tack Älgen och god fortsättning på det nya året till alla!
Vad gör man på Färöarna utan fotboll

Den lagsport som spelas vintertid på Färöarna är handboll. Så vitt jag kunnat se, förekommer varken ishockey eller bandy. Handboll kräver ju en inomhushall och därför är det färre klubbar än i fotboll. Förbundet (HSF eller Hondbóltssamband Føroya) listar följande fjorton klubbar:
Det enda märket vi känner igen från fotbollen är B71 Sandoy, men de kallar sig Vípan när de spelar handboll. VB som nu ingår i Suðuroy och EB som nu är en del av EB/Streymur har ju också fotbollsanknytning. Ett intressant lag är också VIF, mot bakgrunden att vårt tjat på Vestmanna, största orten på Färöarna utan fotbollslag – att få ihop ett sådant. VIF står nämligen för Vestmanna Ítróttafelag. Spelet sker i två divisioner, med sju lag i varje. För närvarande leder H71 från Tórshavn-stadsdelen Hoyvík högsta divisionen.

Det finns i varje fall en spelare från Färöarna i svenska ligan. Nämligen i Sävehof, som på sin hemsida kallar sig ”världens största handbollsklubb”. Spelaren är Elias Ellefsen á Skipagøtu, som kom just från serieledande H71, och som när han 2020 värvades till Sävehof i Sportbladet beskrevs på följande sätt: Sävehof har gjort en mycket spännande värvning. ”Vi har värvat världens bäste 17-åring” utbrister sportchefen Emil Berggren.

Elias har hittills hunnit vara med och ta hem ett SM-guld.

2021-12-21

Färöisk spelare i Allsvenskt kval

I kväll tisdag spelas returmatchen mellan Helsingborg och Halmstad i årets kval till Allsvenskan. Första matchen spelades i lördags i Helsingborg och vanns av Halmstad med 1-0. Det låter som ett dåligt utgångsläge för Helsingborg inför matchen i kväll klockan 19.00.

I Helsingborgs lag spelar mittfältaren
Brandur Hendriksson Olsen, vilket motiverar att vi nämner matchen här. Brandur har spelat i det färöiska landslaget sedan oktober 2014, men startade annars sin karriär i FC Köpenhamn. Han har alltså inte spelat någon match i Färöarnas högsta liga eller representerat något av våra kända lag.

Vi får se hur det går i Halmstad.

2021-12-14

Tillägg
Det blev trots allt Helsingborg, som gick upp i Allsvenskan! I returmatchen mot Halmstad vann Helsingborg med 3-1, vilket ger ett totalresultat på 3-2 och avancemang till Allsvenskan 2022 för anrika Helsingborg. Hoppas att Brandur stannar kvar och utmärker sig positivt!

2021-12-15
B36 cupmästare 2021

Lördagen den 4 december spelades 2021 års Cupfinal. På nationalarenan
Tórsvøllur. Mellan NSÍ Runavík och B36 Tórshavn. Publiken uppgick till 2 300 personer – vilket innebär att mellan fyra och fem procent av landets innevånare var där. (Motsvarande siffra för Sverige skulle innebära en publik på cirka en halv miljon – direkt på arenan!) Finalen blev dramatisk, får vi väl säga, eftersom den avgjordes med straffar.

NSÍ tog ledningen efter tio minuter, men tjugo minuter senare kvitterade B36 till 1-1. Målrikt så långt – men därefter blev det inga flera mål. Varken under de nittio ordinarie minuterna eller under förlängningens två gånger femton minuter. Dags för straffar, alltså. Tyvärr har jag inte kunnat få fram några detaljer om hur och av vilka spelare straffarna slogs, men de gav i alla fall fyra mål för B36 och tre för NSÍ. Årets cupmästare blev alltså B36, med slutsiffrorna 5-4. Inte oväsentligt, för segern till B36 innebär – så vitt jag kan förstå – spel ute i Europa och för färöiska förhållanden stora pengar.

Vi gratulerar B36 Tórshavn!

2021-12-05
Cupens semifinaler avgjorda

På måndagskvällen spelades returmatcherna i Cupens semifinaler. Resultaten och matcherna blev verkligen dramatiska. Er redaktör har varit på en kortresa till Italien och återkom just hem. Enligt ursprunglig spelplan skulle en match ha spelats i lördags och den andra i söndags, men jag får tacka förbundet (eller i verkligheten snöfallet) för att båda matcherna flyttades fram till måndag.

Inför matchen på
Tórsvøllur mellan B36 och Víkingur var läget, att gästerna vann första matchen med 1-0. B36 kvitterade detta redan i sjunde minuten och i tjugosjätte minuten tog laget även ledningen totalt, genom ledning i matchen med 2-0. Efter en dryg halvtimme missade B36 att säkra segern genom en straff, som dock missades. Med mindre än tio minuter kvar av tiden kunde dock Sebastian Pingel – som även gjorde första målet – öka till 3-0 och B36 var klara för final.

Till den andra matchen – mellan NSÍ och HB på
við Løkin i Runavík – var bakgrunden att NSÍ efter en ledning med 2-0 i paus bara fick oavgjort 2-2 med sig. Ett spännande utgångsläge alltså och ett stort sätt identiskt resultat: Gästerna tog även nu ledningen med 2-0 och slutresultatet vid full tid var 2-2! Skillnaden nu var att matchen måste avgöras, så det blev först förlängning, som inte gav något mål, och därefter straffar. Straffsparksläggningen blev också spännande. Lagen följdes åt fram till 6-6, men därefter kunde Sølvi Sigvardsen göra ett sjunde straffmål för NSÍ, som tog sig till final med siffrorna 9-8. Hemmafansen var säkert rätt nöjda med kvällen!

Finalen mellan NSÍ och B36 kommer att spelas lördagen den 4 december klockan 17.00.

2021-11-30
Returmatcherna i Cupsemifinalerna

Returmatcherna, som skulle ha spelats den 27 och 28 november, är framflyttade till måndagen den 29 november. Båda matcherna spelas då klockan 19.00.

Bergamo, 2021-11-28
Semifinaler i Cupen

På söndagen spelades de två första matcherna i semifinalen till årets Statsministerns cup. Semifinalerna den enda omgången av cupen där lagen möts både borta och hemma. Första matcherna var Víkingur mot B36 och HB mot NSÍ. I varje fall HB:s match blev dramatisk.

B36 gästade Víkingur på
Sarpugerði i Norðragøta, Den matchen blev – i motsats till den andra - rätt målfattig. Martin Klein gjorde i sjuttioförsta minuten matchens enda mål, som gav Víkingur segern med 1-0 och ett relativt gott utgångsläge inför returmatchen.

Den andra matchen, mellan HB och NSÍ spelades på Tórsvøllur. I trettiotredje minuten tog gästerna ledningen. Målet gjordes av Aron Knudsen, som minuten efter kunde spela fram till Mórits Heini Mortensen som ökade ledningen för NSÍ till 2-0. Efter de två snabba målen kändes nog segern trolig för NSÍ. Och nära var det. Visserligen kunde Hilmar Leon Jakobsen reducera till 2-1 i mitten av andra halvlek, men därefter dröjde det till nittioandra minuten innan HB – med hjälp av ett självmål – kunde kvittera till 2-2. I returen har ju NSÍ hemmamatch, varför oavgjort kan ge viss chans.

Returmatcherna, som ju båda kan bli spännande, spelas lördagen den 27 för NSÍ-HB och söndagen den 28 för B36-Víkingur.

2021-11-22
VM-kval mot Israel

Jag kunde se huvuddelen av matchen på TV. Matchen startade rätt jämnt mellan lagen, men efter ungefär en kalvtimmes spel hände något märkligt. Domaren ändrade ett beslut. En spelare kom – helt oavsiktligt – åt bollen med handen och dessutom inom straffområdet. Spelet gick vidare en god stund, men plötsligt gjorde domaren en VAR-markering och gick ut för att titta på TV. Efter lång tvekan, som vi kunde följa i sändningen, kom han tillbaka och signalerade straff. 1-0 till Israel. Tretton minuter in på andra halvlek ökade Israel sin ledning till 2-0 och det såg mörkt ut för Färöarna.

Men: Fyra minuter senare reducerade
Sølvi Vatnhamar (med assist av Klæmint Olsen) till 2-1 och efter ytterligare tio minuter kvitterade Klæmint Olsen till 2-2 – för övrigt Klæmints tionde landslagsmål och han kom därmed ifatt Rógva Jacobsen som bäste målgörare i landslaget! Tyvärr blev glädjen inte långvarig, för två minuter senare tog Israel åter ledningen och vann också matchen med 3-2.

Vi kan väl säga att Håkan Ericson inte var helt nöjd med domaren. Förutom straffen menade han att de tre tilläggsminuterna i andra halvlek var alldeles för lite med tanke på de avbrott som varit.

2021-11-16
VM-kval mot Danmark

 På fredagskvällen spelade Färöarna VM-kval mot Danmark på Parken i Köpenhamn, och höll emot ganska bra. I åttionionde minuten – alltså en minut från full tid – reducerade
Klæmint Olsen till 2-1, men på tilläggstid fastställde Danmark slutresultatet till 3-1.

Nästa kvalmatch spelas på måndag den 15 november. Motståndare är Israel och även den matchen spelas på bortaplan.

2021-11-13
Skytteligan 2021

Vi har väl inte redovisat skytteligan lika ordentligt som tidigare år. Att Mikkel Dahl, HB, vann den och dessutom med stor marginal har vi inte gjort någon hemlighet av, men nu är det väl dags att visa lite mera. Mikkels tjugosju mål presterade han faktiskt på tjugofem spelade matcher, och fick alltså ett snitt på imponerande 1,08. Så här ser toppen ut:

1. Mikkel Dahl, HB

27

2. Páll Klettskarð, KÍ

18

3. Klæmint Olsen, NSÍ

16

4. Andreas Olsen, Víkingur

14

    Bob Sumareh, KÍ

14

6. Jóannes Bjartalíð, KÍ

13

7. Sølvi Vatnhamar, Víkingur

12

8. Adrian Justinussen, HB

10

    Árni Frederiksberg, KÍ

10


Som jämförelse kan vi säga, att förra säsongen toppade två spelare med sjutton mål vardera. Troligen var Mikkels seger också en av de mest överlägsna hittills. Jag hittade en som var värre, men den inträffade så länge sedan som 1995, när lagen bara möttes två gånger och totalt aderton matcher spelades. 1995 vann
Súni Fríði Johannesen – också spelande med HB – skytteligan med tjugofyra gjorda mål och ett snitt på 1,41! Tvåa kom Jan Allan Müller, Sumba/VB med elva mål.

2021-11-11
AB till Betri 2022

Idag spelades den uppskjutna och oerhört viktiga matchen i ettan mellan B71 Sandoy och AB Argir. Där avgjordes vilket av de två lagen, som skulle avancera till högsta divisionen inför nästa match. B71 hade fördel av hemmaplan, men AB hade poängöverläge och skulle klara sig med oavgjort. Det var det sista som avgjorde. Resultatet blev 1-1 och det blir alltså AB som spelar i Betri nästa säsong.

Vi önskar laget – som åkte ur Betri förra året – välkomna tillbaka!

2021-11-07
Mikkel Dahl lämnar HB

Danske Mikkel Dahl, som kom till Färöarna och HB under förra säsongen, kommer omedelbart att lämna HB. Eftersom han just överträffat Klæmint A Olsens tidigare rekord över antal gjorda mål av en spelare under en säsong, känns det säkert som en svår förlust för laget. Det nya rekordet som Mikkel presterade lyder på tjugosju gjorda mål på lika många matcher – alltså ett perfekt snitt på ett mål per match. (Mikkel finns fortfarande kvar på bild på vår startsida, just när han gjort mål nummer tjugosju.)

Anledningen sägs vara att HB och Mikkel inte kommit överens om villkoren i ett nytt avtal. Han kommer att saknas i laget redan den 21 och 27 november, när HB spelar semifinal mot NSÍ, och i en eventuell senare final. Det är inte känt var Mikkel kommer att spela i för lag framöver.

2021-11-05
Slutomgången i ettan

Den viktigaste matchen i Ettans slutomgång är ännu inte spelad. Den helt avgörande matchen, för att bestämma vilket lag som skall följa Skála upp till högsta divisionen inför säsongen 2022. Matchen mellan B71 med 43 poäng och AB med 41 flyttades – vi gissar av covid-skäl – fram till den 7 november, samma datum som B36 skall spela sin match från slutomgången.

B71 har ju två poängs försprång och klarar sig alltså med oavgjort, men tre poäng för AB räcker till avancemang.

2021-10-30
Inför slutomgången

Några funderingar inför slutomgången: Det mesta är klart när det gäller säsongen 2021. KÍ är till exempel överlägsna Färömästare, den återstående frågan är bara om laget skall överträffa HB:s poängrekord. Mötet med Víkingur på bortaplan, som kräver en seger, är ingen lätt avslutningsmatch. Helt klart är däremot att ÍF och TB spelar i division 1 nästa säsong, men Skála är det enda laget som är klart som nyuppflyttade till Betri. Om den andra platsen står striden mellan AB på 43 poäng och B71 på 41. De båda lagen möts i en helt avgörande match i sista omgången med B71 som hemmalag. Klart mest spännande matchen i slutomgången.

Olyckligt nog blir det två hängmatcher kvar efter att omgång 27 spelats. Det är B36, som hade sex spelare ovaccinerade och får vänta till 4 respektive 7 november på sina sista två matcher. Inte helt ointressant, eftersom det ger B36 möjlighet att passera NSÍ och möjligen påverkar vilka lag som får spela ute i Europa.

Sista omgången har trots allt ett antal intressanta matcher. Först – som sagt – matchen mellan B71 och AB i ettan, som avgör vilket lag som följer Skála upp till högsta divisionen 2022. Därefter matchen mellan Víkingur och KÍ, som KÍ måste vinna för att slå HB:s poängrekord. Och varför inte finalen i nedre halvan i tabellen mellan EB/Streymur och B68.

2021-10-27
VM-kvalet mot Skottland

Matchen mot Skottland på tisdagskvällen blev verkligen spännande. Färöarna höll 0-0 fram till åttiosjätte minuten. Då lyckades
Lyndon Dykes – efter att ha fått med sig bollen med hjälp av en hand – göra matchens enda mål och ge Skottland segern med 1-0. Håkan, laget och troligen också publiken var klart frustrerande.

Nu dröjer det exakt en månad innan nästa chans till poäng i kvalet kommer, och då är det moderlandet Danmark på bortaplan som står för motståndet. Det låter inte som någon lätt uppgift – även om Färöarna på hemmaplan bara förlorade med samma blygsamma siffror som mot Skottland.

2021-10-13
VM-kvalet mot Österrike

I lördags spelade Färöarna VM-kvalmatch hemma på
Tórsvøllur mot Österrike. Trots historiska meriter mot just Österrike, blev det en förlust. Efter 1-0 i paus vann gästerna med 2-0. Landslagstränaren Håkan Ericson ansåg att Färöarna hade lika goda målchanser som Österrike, och var frustrerad över resultatet.

 

Nästa match i kvalet mot Skottland, också den på Tórsvøllur, spelas redan nu på tisdag den 12 oktober. Matchstart samma som i förra matchen klockan 20.45 svensk tid.

2021-10-11
Närmast kommer två VM-kvalmatcher

Nu spelar Färöarna två VM-kvalmatcher och därför förskjuts nästa omgång i Betridivisionen till 16 och 17 oktober. Lördagen den 9 oktober mot Österrike och tisdagen den 12 oktober mot Skottland. Båda på hemmaplan. Håkan har tagit ut en ny spelare till truppen, som ersättare för
Daniel Johansen, HB, som skadades i söndagens havnderby. Ersättare i båda matcherna blir Hannes Agnarsson från det andra havnlaget B46.

Båda matcherna kommer att spelas på Tórsvøllur med start 20.45 svensk tid.

2021-10-05
En hängmatch från Cupen

 

Den sista kvartsfinalen i årets Cup spelades på onsdagskvällen – de övriga tre avgjordes redan i maj. B71 Sandoys hemmaarena inni í Dal i Sandur gästades av HB. Det blev förstås ingen enkel match för B71, som vi inte har sett i högsta divisionen sedan säsongen 2011. Visserligen var det bara 1-0 i paus, men i andra halvlek blev det flera mål. Jákup Thomsen startade med mål två och tre och vid full tid var HB:s vinst uppe i 5-0.

Semifinalerna, där nu alltså HB deltar spelar även B36, NSÍ och Víkingur. De spelas 20 och 21 november med returmöten 27 och 28 november. Finalen spelas därefter den 4 december.

2021-09-24
Rapport från Ettan

Nu har det hänt en del i Ettan – som vanligt rapporterar vi alltför sällan. Trots att AB förlorade i senaste – tjugotredje – omgången, ligger laget kvar på andra plats efter Skála. Det betyder att två lag ser ut att vara på väg upp i högsta divisionen inför den kommande säsongen. Så här är läget i toppen av tabellen just nu, med fyra omgångar kvar att spela:

Skála 46 poäng och +26 i målskillnad
AB 38 och +11
NSÍ II 37 och +3
B71 36 och +8
Víkingur II 34 och +16

Det är alltså bara Skála, AB och B71 som har möjlighet att gå upp. Skála ser alltså fortfarande ut som rätt säkra för avancemang, men därefter är det väldigt jämt mellan AB och B71 – speciellt som B71 har en match mindre spelad. Det verkar i alla fall troligt, att två lag kommer att gå upp och alltså att ÍF och TB (redan helt klart) spelar i Ettan nästa säsong.

2021-09-21
Seger över Moldavien

Det blev så spännande i går kväll, som vi förutspådde efter matchen mot Danmark, när Färöarna mötte Moldavien. Återigen hemma på
Tórsvøllur. Det var 0-0 i paus och även när jag kom hem efter en (också spännande) teaterföreställning en bit in på andra halvlek. I sextioåttonde minuten tog så Färöarna ledningen. Målet gjordes av Klæmint Olsen. Fyra minuter senare ökades ledningen till 2-0 av Heini Vatnsdal och segern såg rätt klar ut. Färöarnas anfall såg klart farligare ut än Moldaviens, och trean var ibland nära. Men så kom spänningen tillbaka. Moldavien reducerade till 2-1 och fick därmed lite ökat självförtroende. Färöarna lyckades trots allt stå emot, och vann matchen med 2-1. Stor glädje för laget, publiken och tränaren Håkan Ericson. Som objektiv(!) betraktare kan jag säga, att 3-0 hade varit rättvisare än 2-1.

Lite bakgrund: Moldavien har 3,5 miljoner innevånare – att jämföra med Färöarnas drygt 50 000. Moldaviens huvudstad
Chișinău hade 723 500 innevånare 2012. Tórshavn hade 13 083 innevånare 2017 (enligt Google men båda städerna har troligen något flera idag).

Nästa match för Färöarna spelas lördagen den 9 oktober. Motståndare är Österrike – och då minns vi förstås Färöarnas allra första kvalmatch någonsin, den 12 september 1990 på ”hemmaplan” i Landskrona mot just Österrike, som slutade med seger för Färöarna med 1-0. Även denna match går på hemmaplan, som numera dock ligger i Tórshavn och heter Tórsvøllur. Men 1-0 även nu skulle sitta bra, då skulle Färöarna komma ifatt Österrike i tabellen!

2021-09-08
Färöarnas U21-lag överraskar

I kväll mötte Färöarnas U21-lag Frankrike hemma på Gundadalur i Tórshavn i kvalet till EM 2023. Gästerna tog ledningen i åttonde minuten, man det hjälpte inte. Tio minuter efter paus kvitterade
Steffan Løkin till 1-1, ett resultat som höll tiden ut. Oavgjort för Färöarna mot Frankrike i en kvalmatch, det är verkligen bra.

Om nästan exakt en månad – torsdagen den 7 oktober – spelar laget sin nästa match. Det är också en hemmamatch, och motståndare är Nordmakedonien, som väl i varje fall på papperet låter som ett enklare motstånd. Kan bli spännande.

2021-09-06
Stark match mot Danmark

Färöarna gjorde en stark match mot Danmark i VM-kvalet, även denna gång på hemma på
Tórsvøllur. Det dröjde till åttiofemte minuten innan gästerna – det vill säga Danmark – gjorde sitt första och enda mål. Det blev alltså en blygsam seger för Danmark med 1-0. Ett resultatet som bådar gott för Färöarna inför nästa match i kvalet.

Nästa match är en fortsättning på sviten av hemmamatcher och spelas alltså även den på Tórsvøllur. Tisdagen den 7 september och motståndare är Moldavien, som hittills som Färöarna har en poäng. Den togs i matchen mellan de två lagen i Moldavien den 25 mars. Det blir spännande på trisdag.

2021-09-05
Färöarnas VM-kval – en rättelse

Ursäkta – ett nytt hjärnsläpp! Matchen mot Israel var inte den första matchen. Det var den match som spelade mot Moldavien den 25 mars och slutade 1-1. En poäng till Färöarna alltså. Match nummer två spelades mot Österrike den 28 mars. Förlust med 3-1. Till och med en match tre spelades tidigare, nämligen mot Skottland den 31 mars. Förlust med samma siffror som mot Israel, alltså 4-0. Matchen mot Israel var därför inte den första utan den fjärde. I alla fall en poäng hittills till Färöarna.

De tre första matcherna – som vi naturligtvis refererade ordentligt när de begav sig – spelades alla på bortaplan. Nu kommer i stället fyra matchen i rad hemma i Tórshavn, varav Israel och Danmark är de två första.

2021-09-03
VM-kvalet match ett

På onsdagskvällen inledde Färöarna kvalet inför fotbolls-VM 2022. Första matchen spelades hemma på
Torsvøllur mot Israel. Med två mål i vardera halvleken förlorade Färöarna med 4-0. Eran Zahavi gjorde tre av Israels mål.

Inte bra, och möjligheten att åstadkomma något bättre i nästa match, som spelas på lördag den 4 september, känns svårt. Då möter Färöarna nämligen sitt moderland (om man kan säga så) Danmark. Även den matchen på hemmaplan och på samma arena.

2021-09-02
Starten på VM-kvalet för Färöarna

Kvalet inför fotbolls-VM 2022 (frammutat till att hamna i Qatar) börjar för Färöarnas del redan i kväll, med en match klockan 20.45 mot Israel hemma på
Torsvøllur. För att få en uppfattning om chanserna, kan vi berätta att Israel i senaste FIFA-rankingen låg på 81 plats – att jämföra med Färöarnas 114.

Nästa match spelas redan på lördag den 4 september på samma arena men med betydligt tuffare motstånd. Då möter man nämligen Danmark, som ligger på elfte plats i rankingen.

2021-09-01

Skytteligan

Vi (dvs jag) har varit slarviga med att redovisa skytteligan under denna säsong. Här är ett försök till bättring, med läget just nu:

1. Mikkel Dahl, HB                                 15 mål (att toppa listan är ju skickligt med tanke på att HB fått tre matcher uppskjutna)
2. Bob Sumareh, KÍ                                 11
3. Pall A
Klettskarð, KÍ                           10
    Andreas L Olsen, Víkingur                 10
5. Petur Knudsen, NSÍ                             9
    Sølvi Vatnhamar, Víkingur                 9
7. Jóannes Bjartalíð, KÍ                           8

Den som i regel toppat ligan de senaste två åren, alltså Uros Stojanov som just gått från ÍF till B36, följer närmast härefter med hittills gjorda sju mål. Hans möjligheter att ta sig tillbaka till toppen igen bör bli större, nu när han spelar i ett bättre lag.

2021-08-17
HB:s returmatch – klart bättre

Lite sent berättat, vilket vi ber om ursäkt för, men under torsdagskvällen spelades returen mellan HB-Maccabi Haifa i Conference Leagues tredje kvalomgång. Första mötet slutade ju hela 7-2 till Maccabi i Israel så som dubbelmöte var det i praktiken redan över. Det blev som väntat aldrig spännande sett till dubbelmötet men den enskilda matchen var ändå spännande rent resultatmässigt.

HB tog ledningen i den tjugonde minuten genom Michal Przybylski och det stod sig matchen ut. Maccabi vidare till play-off med totalt 7-3 men segern gav i alla fall lite rankingpoäng även om det varit en av dom sämsta säsongerna i europaspelet för våra lag där alltså inget lag förutom HB överlevde en enda omgång av egen kraft.

HB gick in i Champions Leagues förkval och förlorade där direkt mot Inter Club d'Ecaldes från Andorra vilket gjorde att man fick en plats i Conference Leagues andra kvalomgång där man slog ut FK Budućnost från Montenegro med 6-0 totalt innan nu då Maccabi blev för svåra. KÍ Klaksvík som gick in i första omgången (och var seedade både där och i en eventuell andra runda) åkte direkt ut efter förlängning mot RFS från Lettland.
NSÍ Runavík som också gick in i första omgången som seedade åkte direkt ut mot Honka från Finland.

Man kan givetvis tycka att man kan acceptera ett sådant här år för lagen från "våra" öar men problemet är att rankingen tas ju med flera år och efter främst Klaksviks goda fjolår fanns det goda möjligheter att bygga på rankingen ytterligare inför nästa år vilket hade varit välkommet. Nästa år hoppas vi främst på att vårt lag i CL-kvalet överlever minst kvalomgång 2, för då är det garanterat en plats i Conference Leagues gruppspel som "sämst".

Detta summerar detta europaår för våra lag! I mitt fall har det blivit mer intressant att följa våra färöiska lag i europaspelet än lagen från Sverige så länge inte mitt eget lag spelar såklart. Nya tag nästa sommar (och höst?).

Älgen, 2021-08-14
HB mot Maccabi Haifa

Igår spelade då HB sin första match i den tredje kvalomgången till Conference League. Motståndet som bekant Maccabi Haifa från Israel. Det blev en riktigt jobbig kväll för HB.

Redan i den sjätte minuten gjorde hemmalaget 1-0 och det följdes sedan av 2-0 i den tjugofjärde minuten. Man kunde tro att det redan där skulle rinna iväg men dansken Mikkel Dahl reducerade för HB fem minuter senare. Första halvlek hade en hel del tilläggstid och hade HB bara klarat av att hålla ut till paus med ett måls underläge hade det kunnat bli lite nervigt men när cirka fem minuter av tilläggstiden gått gjorde hemmalaget 3-1 vilket blev halvtidsresultatet.

Efter dryga timmen föll även 4-1 till hemmalaget och det kändes tröstlöst för HB men man fick en straff med tjugo minuter kvar som man satte och det var 4-2 och visst hopp inför en kommande retur. Då skall vi också komma ihåg att HB efter en timme spel fått en utvisning och spelade med en man mindre. En 4-2 förlust hade givetvis inte varit exemplarisk inför returen men ändå, speciellt med förutsättningarna med en man mindre i en halvtimme varit okej. Dock la hemmalaget in en högre växel och HB orkade inte riktigt i hettan och hemmalaget lyckades göra tre mål till sista tjugo och vann således matchen med hela 7-2.

Tyvärr, hur optimistiskt lagd man än är, innebär detta givetvis att HBs europaäventyr i praktiken är över för denna gång. Det krävs en 5-målsseger hemma för att ens få till förlängning och det kommer givetvis inte att ske. Tråkigt att det fick rinna iväg på slutet, ty annars hade returen på torsdag blivit spännande. Detta summerar ett väldigt dåligt europaår för våra lag där inget lag gjorde en godkänd insats.

Älgen, 2021-08-06HB:s eventuellt fortsatta fortsättning

Under måndagen lottades så play-offet till Conference League. Visst skall HB först möta Maccabi Haifa och slå ut dessa för att nå det nämnda play-offet men gör man det väntar där förloraren i Europa League-mötet mellan Neftci från Azerbajdzjan och HJK Helsingfors från Finland. Första matchen mellan dessa lag spelades under gårdagen och slutade 2-2 i Baku.

Vilka är då HB:s eventuella motståndare? Vi börjar med Neftci som alltså är från Azerbajdzjan och närmare bestämt från nämnda Baku. Klubben heter egentligen Neftçi Peşəkar Futbol Klubu men kallas kort och gott Neftci. Klubben grundades 1906 men fick sitt nuvarande namn 18 mars 1937. Man spelar sina hemmamatcher på Bakcell Arena som tar in 11 000 åskådare. Man har vunnit den inhemska ligan 9 gånger sedan starten (tidigare var man ju en del av Sovjetunionen), man har även vunnit den inhemska cupen 7 gånger. Under sovjettiden slutade man som bäst trea 1966.

Ser vi på lagets äventyr i alla europeiska cuper så gjorde man sin debut där 1995 men fick då respass direkt mot APOEL från Cypern. Man har faktiskt nått ett gruppspel i Europa League, detta skedde säsongen 2012-13 efter att man först åkte ur i kvalet till Champions League men slog ut APOEL i play-offet till EL med totalt 4-2. I gruppspelet fick man det dock för tufft och blev sist i gruppen på tre poäng, men värt att nämna är att man faktiskt spelade oavgjort mot självaste Inter på San Siro via 2-2. Denna säsong inledde man i Champions League kvalet där man i första kvalomgången slog ut Dinamo Tblisi med totalt 4-2 efter två 2-1 segrar. I omgången efter blev dock grekiska Olympiakos för svåra efter två raka 1-0 förluster. Därför deltar man nu i stället i Europa League och förlorare man även där väntar alltså play-off till Conference League.

HJK Helsingfors då? HJK är som vi förstår av namnet från Finland och Helsingfors. Man spelar hemma på Bolt Arena som tar in 10 770 åskådare och som faktiskt eder käre skribent varit på. Klubben grundades 19 juni 1907 och har vunnit den finska ligan imponerande 30 gånger! Man har även 14 cuptitlar. Ett lag som i princip alltid spelar i europacuperna, debuten skedde redan 1965 när man i europacupen åkte ur mot Man.Utd direkt. 1998 nådde man sin största framgång ute i europa när man efter ett kval där man slog ut Yerevan med 5-0 även skrällde mot franska Metz och slog ut dessa med totalt 2-1 vilket innebar att man tog sig till gruppspelet i Champions League. I det gruppspelet tog man fem pinnar efter att bl.a. ha slagit Benfica hemma och spelat oavgjort borta mot samma lag. Man fick även med sig 0-0 hemma mot Kaiserslautern.

2014-15 var man även i Europa Leagues gruppspel där man tog sex poäng efter hemmasegrar mot såväl FCK som Torino. Det räckte dock inte till avancemang. Laget har mött såväl B71, Vikingur samt HB från våra öar tidigare i europaspel och gått vidare varje gång så möter HB HJK får vi hoppas på "fjärde gången gillt". HJK mötte förövrigt MFF i Champions League-kvalet tidigare i somras och förlorade med totalt 4-3 efter att MFF vunnit i Malmö med 2-1 och sedan slutade matchen 2-2 i Helsingfors. Förvisso inga jätteinsatser av MFF men det ger ändå en värdemätare på HJKs kvalité för oss svenskar. I laget återfinns för oss svenskar bekanta spelare som framförallt Markus Halsti som gjorde 115 matcher för MFF mellan 2008-2014, vi finner också Tim Sparv som spelade 51 matcher för HBK mellan 2007-2009. Vi kan också nämnda Riku Riski som var i IFK Göteborg på lån från 2015 samt tidigare i Örebro på lån från Widzew Lodz under 2011. Ingen succé på nåt av ställen dock.

2-2 slutade som sagt första mötet i Baku, returen spelas i Helsingfors den 12 augusti. Man får säga att HJK får vara favoriter. Först håller vi dock alla tummar för att HB tar sig förbi Maccabi Haifa med start imorgon torsdag 5 augusti och retur en vecka senare!

Älgen, 2021-08-04
Inför HB:s fortsättning

HB gick som sagt vidare till tredje kvalomgången och under gårdagskvällen blev det klart att man kommer möta Maccabi Haifa, som hade med sig 2-1 från bortamötet mot Dinamo Tblisi och vann hemma med 5-1 så totalt 7-2 till Maccabi. Maccabi inleder hemma mot HB på torsdag den 5 augusti klockan 19. Returen går av stapeln följande torsdag klockan 20:45.

Vi håller alla tummar för att HB lyckas avancera vidare. Play-offrundan till Conference League lottas på måndag, vi ber att få återkomma med info om eventuellt motstånd där!

Älgen, 2021-07-30
Seger även i returen för HB

Igår var det inte bara Sveriges damer som spelade en viktig match, det var även dags för returen i kvalet till Europa Conference League där HB gästade Buducnost Podgorica i Makedonien. HB hade i det närmaste perfekta förutsättningar för avancemang efter 4-0 segern på hemmaplan men jobbet skall ju göras även i match två. Det blev heller aldrig spännande totalt sett även om hemmalaget vann skottstatistiken med 13-8 totalt och på mål med 4-3. HB var helt enkelt flera nummer för stort för hemmalaget.

HB tog ledningen i den 39e minuten i den närmare 40-gradiga hettan och det stod sig till paus. Var det inte klart innan blev det tveklöst genom det målet. Andra halvlek var väl mest en transportsträcka men 2-0 till HB - vilket även blev slutresultatet - kom på straff i minut 73. HB vidare enkelt med totalt 6-0 och nu väntar tredje kvalrundan. Där ställs man mot vinnaren mellan Maccabi Haifa och Dinamo Tblisi.

Maccabi vann första matchen borta med 2-1, så det lutar åt en resa till Israel för HB. Första matchen går redan nästa vecka, rimligen på torsdagen men exakt dag och tid är inte satt än av logiska skäl, då mötet inte är avgjort.

Älgen, 2021-07-28
HB-seger i Conference League

Som förstasidan visade spelades det första mötet av två mellan HB och Buducnost Podgorica i Conference Leagues andra kvalomgång igår. HB vann ju som visades med hela 4-0 vilket gör att ett avancemang är riktigt nära nu. HB fick trots den stora segern till slut vänta till det absoluta slutet av första halvlek innan man gjorde 1-0 men det är ju ack så viktigt att då få ett så psykologiskt viktigt mål. När man sedan tämligen omgående i andra gör 2-0 blev det extra tungt för gästerna och mer uppåt i hemmalaget. Båda första målen för HB gjordes av Michal Przybylski.

Innan en timme var spelad hade även 3-0 fallit, vilket var skönt då det gav lite distans. 4-0 föll sedan i minut 66 på straff och även om matchen var klar så var det ändå skönt att det inte blev nåt baklängesmål, ty det är ju trots allt dubbelmöte och det är inte över förrän efter 180 minuter. Nu har man spelat 90 och HB står med ena foten och i alla fall halva andra i nästa omgång där man troligen får möta Maccabi Haifa, som i sin första match bortabesegrade Dinamo Tblisi med 2-1.

Returer nästa vecka och ett bättre utgångsläge för HB till avancemang är svårt att tänka sig och jisses vad det behövs ett avancemang efter övriga lags debacle. Sedan får man ju gärna skrälla mot Maccabi med...

Älgen, 2021-07-23
Lottning tredje kval Conference League

Under gårdagen lottades den tredje kvalomgången i Conference League och där kan vi få se HB om dessa slår ut Budućnost Podgorica i den andra kvalomgången.

HB lottades in i tredje kvalomgången och får där möta vinnaren mellan Dinamo Tblisi från Georgien och Maccabi Haifa från Israel. Matcherna i den tredje kvalomgången kommer spelas 5 och 12 augusti. Vi tar oss, som traditionen bjuder, en titt på vilka lagen HB kan få möta är för några.

Låt oss då börja med Dinamo Tblisi. Dinamo är alltså hemmahörande i Georgien och i dess huvudstad Tblisi. Klubben bildades 1925 och spelar sina hemmamatcher på Boris Paichadze Dinamo Arena som tar in 54 549 åskådare. Oklart hur många som får vara på plats nu i dessa pandemitider dock. Klubben var ju en del av det sovjetiska ligasystemet under åren Sovjetunionen existerade och där vann man ligan två gånger (64 och 78) man vann även den sovjetiska cupen två gånger (76 och 79). Under sovjeteran vann man även den nu nedlagda cupvinnarcupen 1981 så det var verkligen starka år för klubben där i slutet av 70- och början av 80-talet.

Sedan det blev en georgisk liga (sedan 1990) har man vunnit ligan 18 gånger, georgiska cupen vid 13 tillfällen samt supercupen vid åtta tillfällen. Starka papper minsann. Tar vi oss en titt på spelet ute i europacuperna har vi redan nämnt segern i cupvinnarcupen 1981, säsongen efter var man i samma cup framme i semifinal men föll då mot Standard Liege. Man nådde gruppspelet i UEFAcupen (som den hette då) 2004 men annars har man bara nått play-off som bäst. Ett anmärkningsvärt resultat är ju när man i tredje kvalomgången till Europa League ifjol mötte KÍ på Färöarna och fick stryk med 6-1. Sin plats i årets Conference League fick man efter att ha åkt ur i Champions League-kvalets första kvalomgången mot Neftci Baku med totalt 4-2 efter två 1-2 förluster. Man får säga att Dinamo går in som underdog i mötena med Maccabi Haifa.

Maccabi Haifa då? Vad är det för gäng? Klubben är hemmahörande i Israel, och som namnet anger i Haifa. Man spelar sina hemmamatcher på Sammy Ofer Stadium som tar in 30 780 åskådare. Klubben grundades 1913 och har sedan dess vunnit ligan 13 gånger och cupen 6 gånger. Man har även plockat hem supercupen 3gånger. Klubben har genom åren nått gruppspelet i Champions League två gånger och gruppspelet i Europa League lika många gånger. I laget återfinns en bekant för oss som följer allsvenskan i Godsway Donyoh som spelat i såväl Falkenberg som Djurgården på lån från Manchester City. Laget får klassas som favoriter mot Dinamo Tblisi.

Älgen, 2021-07-20

Träningsmatcher under uppehållet

Så här under sommaruppehållet spelas en del träningsmatcher. Här redovisar vi tre stycken:

ÍF spelade hemma på
Fløtugerði mot EB/Streymur och förlorade med 3-2. Till bilden hör att ÍF nu spelar utan de båda serberna Uros Stojanov och Filip Djordjevic, som nu i sommar gått till ett annat lag. Eftersom de två totalt stått för huvuddelen av ÍF:s mål  - Uros har gjort 23 och Filip 6 av lagets totalt 50 mål - under de två senaste säsongerna, kommer det troligen att bli ett stort problem för ÍF i fortsättningen.

I match nummer två besegrade HB på bortaplan Víkingur med hela 8-0. HB har tidigare spelat en match mot B68, som också gav en klar seger. Totalt 14-0 på två matcher, vilket tyder på att HB:s nye tränare Kevin Schindler från Tyskland haft en positiv effekt på laget. Blir spännande att se om det håller i sig även i Conference League-matchen på torsdag.

I match nummer tre gick det bättre för Víkingur. Seger över Skála med 2-1.

2021-07-20
Returmatcherna i Conference League

Så spelades då returerna i Conference Leagues första kvalrunda under gårdagskvällen. Som ni såg på förstasidan förlorade både NSÍ och Klaksvík sina matcher, vilket innebär respass direkt för båda två.

Först ut var NSÍ som hade med sig 0-0 från första mötet i Finland mot Honka. I returen var man dock snabbt satta under press efter att gästerna gjort 1-0 redan i åttonde minuten. Visst, det vara bara ett mål som krävdes för förlängning men likväl en tung inledning. 1-0 till gästerna stod sig även till paus men efter en timme satte gästernas Dongou sitt andra mål för kvällen och då var uppförsbacken alltför stor. Spiken i den berömda kistan kom endast fyra minuter efter 0-2 när även 0-3 kom och även om Jørgen Nielsen snyggade till siffrorna lite för hemmalaget med tjugo minuter kvar kom NSÍ aldrig riktigt nära avancemang. Tyvärr åkte man alltså ur direkt i europaspelet denna säsong trots ett bra resultat i den första matchen. Man hade ju hoppats att det skulle bli spännande i returen i alla fall men icke.

Ungefär samtidigt som domaren blåste av matchen mellan NSI-Honka blåste en annan domare igång matchen mellan Klaksvík och RFS Riga. Här hade hemmalaget med sig en 3-2 seger från bortamötet och således väldigt goda förutsättningar för avancemang. KÍ var ju framme i play-off till Europa League ifjol och hade således en del förväntningar på sig om att överleva i alla fall någon omgång i Conference League, man var seedade i denna runda (vilket även NSI var) men även i nästa så förutsättningarna var bättre än på bra länge. Nåja, nu ska det ju spelas om det också.

Det där med att släppa in tidiga mål verkade vara en dålig vana för våra lag under torsdagskvällen, här tog RFS ledningen redan efter tio minuter och således var dubbelmötet helt jämnt igen. Klaksvík kvitterade sex minuter senare men inom ungefär tio minuter efter det gjorde gästerna två mål och ledde således såväl matchen som dubbelmötet. På två minuters tilläggstid i första gör dock Klaksvík 2-3 vilket gör dubbelmötet helt jämnt igen. Om nu första halvlek var en målfest så var andra inte det, utan slutade mållös. Förlängning väntade således. Där fick vi se en likaledes mållös första förlängningskvart men i den andras start (det var det här med tidiga mål i halvlekarna) gör gästerna 2-4 och det blev matchens sista mål. Förlust inte bara i matchen utan även i dubbelmötet för KÍ vilket får ses som en riktig besvikelse efter förutsättningarna.

Att både NSÍ och Klaksvík åkte ut direkt var dessutom en katastrof för rankingen inför kommande år. I kombination med att HB åkte ur direkt i CL-kvalet var detta en mardrömslik europasommar för våra lag. Även om NSI och Klaksvik gjorde dåliga insatser igår och är utslagna, så har vi ett lag kvar i europa denna säsong. Det är HB som ju misslyckades rejält i CL-kvalet men får gå in i Conference Leagues andra kvalomgång och där ställs mot FK Buducnost Podgorica. Vilka är då det motståndarlaget?

Laget åkte ur i Champions Leagues första kvalomgång efter en förlust med totalt 7-1 mot HJK Helsingfors efter 1-3 borta och 0-4 hemma. Man var således aldrig nära avancemang. Man är hemmahörande i Montenegro, som lagnamnet antyder i Podgorica, spelar sina hemmamatcher på Stadion pod Goricom som tar in 11 500 åskådare. Klubben grundades 1925, har genom dessa år plockat hem den inhemska ligan fem gånger, cupen tre (man tog dubbeln senaste säsongen). För att vara snälla kan vi säga att man har en europeisk titel då man vann sin grupp i intertotocupen 1981. Man har nära på enbart inhemska spelare i truppen men inget som sticker ut i namnväg. Tar vi oss en titt på vilka resultat man gjort tidigare i europacuperna finner vi inte mycket som sticker ut även om det finns ett fåtal resultat som är värda att nämna. Man slog Deportivo La Coruna hemma i intertotocupen 2005 med 2-1 men åkte ändå ur totalt. 2016 slog man belgiska Genk hemma med 2-0 i Europa League men åkte sedan ur på straffar.

HB inleder hemma den 22 juli kl 20 och returen spelas 27 juli även den kl 20. Vi håller givetvis tummarna för att vi får se HB avancera vidare, det behövs lite framgångar för våra lag i europa denna sommar. Den tredje kvalomgången lottas den 19 juli.

Älgen, 2021-07-16
Synpunkter inför returmatcherna

Vad man ska ha med sig i tankarna inför returerna i Conference League och inför fortsättningen i cuperna är att UEFA inför denna säsong tagit bort "bortamåls-regeln" så 0-0 borta är nu lika bra som 1-1,2-2 etc.
Väldigt viktigt att ha med sig ty det gör att gårdagens 0-0 resultat i Finland gör att det vid ett insläppt mål för NSÍ bara innebär att det krävs ett framåt för förlängning. Tidigare hade det ju krävts två för avancemang medan ett inneburit uttåg.

Klaksvíks seger var fin men även här är det ju värt att påpeka bortamålsregeln, 0-1 hemma innebär förlängning.

Nu låter det väldigt negativt ovan med tänkta förlustscenarion men det är ju även positivt såklart.

Efter HBs alltför tidiga uttåg i CL (man går som sagt in i Conferences League andra kvalomgång istället) behöver vi få vidare båda lagen från första kvalomgången samt iaf ett par stycken ytterligare minst en omgång och helst ännu längre för att inte tappa ännu mer i rankingen.

HEJA KLAKSVÍK!

Älgen, 2021-07-09Två matcher i Conference League i kväll

NSÍ och KÍ spelade i kväll sina första matcher i Europa Conference League, båda på bortaplan. NSÍ mötte FC Honka från Espoo, Finland och KÍ åkte till Riga i Lettland för att möta FK RFS. Vi kan väl säga att båda lagen gjorde hyfsat ifrån sig.

NSÍ – som väl, enligt Älgen, mötte det bästa motståndarlaget – spelade oavgjort, med 0-0 som slutresultat. Det ger väl ett hyfsat utgångsläge inför returen på hemmaplan om en vecka. Tittar man på UEFA:s statistik, så kan man utläsa att Honka hade 13 ”attempts
” mot 3 för NSÍ, så det kanske inte blir så lätt hemma ändå.

I den andra matchen lyckades för tillfället starka KÍ till och med vinna sin match. Efter ledning med 2-0 i paus, blev slutresultatet en seger för KÍ med 3-2. En titt på statistiken ger – av naturliga skäl – något jämnare siffror. RFS fick fyra gula kort mot fem för KÍ.

Returmatcherna kommer att spelas den 15 juli.

2021-07-08

En rapport från ettan

Skála ser allt säkrare ut för avancemang till högsta divisionen inför säsongen 2022. Just nu har Skála på sina fjorton spelade matcher tagit 37 poäng. På andra plats ligger Víkingurs andralag (som ju inte kan gå upp) med 26 poäng – och en match mera spelad. Tvåa bland lagen som spelar för att avancera ligger B71 med 23 poäng.

Ser väl ut som att Skála är på väg tillbaka till Betri.

Höör, 2021-07-01

Förkval till Champions League

Det spelades ju inte bara EM-matcher under gårdagen utan även semifinaler i Champions Leagues förkvalsrunda.

HB Tórshavn fick dock ett mardrömsresultat via 0-1 mot Inter Club d'Escaldes, vilket innebär att man åkt ur direkt. Ingen vidare insats således och riktigt dåligt för rankingen framöver. HB vann förvisso skottstatistiken med 8-3 men det hjälpte ju föga när man släppte in matchens enda mål i den 63e minuten.

HB får nu istället spela i Conference Leagues andra kvalomgång den 22 och 29 juli där man ställs mot förloraren i Champions League kvalmötet HJK Helsingfors-Budconost Podgorica. Detta var verkligen inte den start på europaspelet 2021/22 som vi önskade eller ens kunde tro på.

Älgen (David Bengtsson), 2021-06-23
Lottningen – del två

Under gårdagen lottades även andra kvalomgången till såväl Champions League som Conference League och som utlovat kommer här genomgången av våra lags eventuella motståndare där.

Vi börjar som vanligt med Champions League.

Skulle HB överleva förkvalet samt skrälla rejält mot Ferencvaros i första kvalomgången väntar i den andra kvalomgången vinnaren i mötet Zalgiris Vilnius från Litauen och Linfield från Nordirland. Det är båda två lag vi känner väl från dessa tidiga kvalrundor i europacuperna.

Vi inleder med Zalgiris. Klubben är som sagt hemmahörande i Vilnius, Litauens huvudstad. Man grundades som Dinamo 1947 men heter numera alltså Zalgiris. Arenan bär namnet LFF Stadium och tar in 5.067åskådare. Man har vunnit den Lituaiska ligan 8 gånger, kommit tvåa 12 gånger samt trea en gång. Det ger oss 24 topp-tre placeringar sedan ligan startades 1991. Ett minst sagt, bra facit. Man har även vunnit den inhemska cupen 12 gånger.
Under Sovjet-tiden slutade man som bäst trea i den sovjetiska ligan. Den placeringen nåddes 1987.

Internationellt har man nått semifinal i Intertotocupen 2005 men i övrigt är det skralt med några resultat där. Den starkaste säsongen var 2013-14 när man i Europa League nådde play-offrundan efter att ha besegrat irländska St Patricks, armenska Pyunik samt skrällt rejält mot polska Lech Poznan innan det blev respass i play-off mot Red Bull Salzburg. Man var ute i Europa League ifjol där man först slog ut Paide Linnameeskond från Estland via 2-0 hemma innan man åkte ut borta mot Bödö/Glimt med 3-1. Truppen innehåller inga namn som får en svensk fotbollssupporter att haja till direkt.

Linfield då? Det är ett lag som det känns som att man får skriva om var och varannan säsong här. Inget fel i det men man har sedan säsongen 2012-13 mött Färöiskt motstånd fem gånger och då lär det ju vara fler gånger som man likt i detta fall har kunnat få det och därmed varit aktuella att skriva om på denna sida. Linfield vann ligan ifjol, precis som man gjort totalt 55gånger sedan bildandet 1886 (en av världens nu aktiva äldsta klubbar således). Man har även 44 segrar i den nordirländska cupen. Totalt har det blivit 25 dubblar. Klubben från Belfast spelar sina hemmamatcher på Windsor Park som tar in 18614åskådare. Man tränas av David Healy som är ett namn många av oss känner till efter hans tid som spelare i bl.a. Leeds men även givetvis i landslaget.

I klubben idag ser vi kaptenen och "evighetsmaskinen" Jamie Mulgrew som den största stjärnan, han har gjort över 600 matcher för klubben sedan debuten 2005 och har nu nått en ålder av 35. Man har dock aldrig nått speciellt långt i europaspelet, ifjol åkte man ur Champions League kvalet mot Legia Warzawa i första kvalomgången och Europa League mot Floriana i den andra kvalomgången.

Matcherna i Champions Leagues andra kvalomgång spelas 20-21 juli och 27-28 juli. En ev tredje kvalomgång lottas 19 juli.

Vi fick igår inte bara se Champions Leagues andra kvalomgång lottas utan även Conference Leagues.

För vårt intresse handlar det om såväl KÍ som NSI här. KÍ var dessutom seedade även i denna andra kvalomgång. Vi inleder med att titta på vad får möta om man tar sig till denna andra kvalrunda. Där ställs man mot antingen Inter Turku från Finland eller Puskas Akademia från Ungern.

Vi börjar med att titta på Inter (som laget oftast kallas). Klubben grundades så sent som 1990 och är hemmahörande i Turku vilket ger klubben dess fulla namn. Man spelar sina hemmamatcher på Veritas Stadion Kupittaa som tar in 9372åskådare. Ifjol slutade klubben tvåa i ligan vilket ger denna plats i Conference League. Man har deltagit i europacuperna sex gånger och aldrig vunnit en enda runda om vi bortser från Intertotocupen 2005 där man slog ut Isländska IA. Man har stött på ett lag från Färöarna en gång tidigare. Säsongen 2013-14 ställdes man mot Vikingur i Europa League och åkte ur efter en 0-1 förlust hemma och 1-1 borta. Ser vi på truppen finner vi inte många namn som klingar bekant direkt, men ett sticker ändå ut i form av Anthony Annan som spelat i Rosenborg, Schalke, Vitesse och som var länge i HJK innan han nu alltså återfinns i Inter. Klubben har en enda ligatitel som kommer från 2008, man har två cuptitlar och en ligacuptitel men i övrigt inga meriter att tala om.

Vidare till Puskas Akademia då. Det är en ännu yngre klubb än Inter, denna grundades 2005. Man spelar sina matcher på Pancho Arena som tar in 3816personer. Man fick sin plats här via en andraplats i ligan ifjol. Meriter saknas för denna unga klubb, man har dessutom enbart en enda europamatch med sig, en 3-0 förlust borta mot Hammarby från ifjol.
I truppen finner vi inga namn som sticker ut nämnvärt. Givetvis är namnet en hyllning till landet störste spelare någonsin, Ferenc Puskas.

Då tar vi oss vidare och tittar på vad NSI kan få möta i denna andra kvalrunda. För NSI väntar vinnaren mellan Domzale från Slovenien och Swift Hesperenge från Luxemburg.

Vi börjar med Domzale. Det är en klubb, grundad 1920, som är hemmahörande i staden med samma namn som laget. Man spelar sina hemmamatcher på Domzale Sports Park som tar in 3.100åskådare. Laget har fyra titlar totalt, fördelade på två liga och två cuptitlar, plus en supercuptitel vid sidan av det. Ifjol blev man fyra i ligan.

Man har varit ute i europacuperna ett antal gånger och gjort blandade resultat. Man har slagit West Ham och Freiburg hemma samt nått oavgjort mot Marseille och MFF även det hemma. Sedan är man mer beskedliga borta men likväl. 2017-18 nådde man ända till playoffet i Europa League, men där blev just Marseille för svårt och 1-1 hemma räckte inte då bortamötet slutade 0-3. Det blir en svår nöt att knäcka för NSI om det blir Domzale, utan tvekan.

Fc Seift Hesperange är som sagt från Luxemburg, närmare bestämt från just Hesperange. Jag kan direkt säga att jag aldrig hört talas om klubben tidigare. Oavsett min okunskap om klubben eller ej så grundades den 1916. Man spelar sina hemmamatcher på Stade Alphones Theis som tar in 3.058åskådare. Beträffande titlar har man en cuptitel som härstämmar från 1990. Det gav klubben deras enda europaäventyr som slutade omgående med två raka torsk mot Legia Warzawa med totalt 0-6. Truppen innehåller inget som gemene svensk fotbollssupporter känner igen.

Matcherna i denna andra kvalomgång spelas 22 och 29 juli. En tredje kvalomgång lottas 19 juli.

Älgen (David Bengtsson), 2021-06-17Lottningen till Europaspelet

Så lottade då igår första ordinarie kvalomgången i Champions League samt första kvalomgången till Conference League.

Vi börjar med en titt på lottningen i Champions League

Här ska vi först och främst säga att HB Tórshavn går in i förkvalet som vi berättat om innan så det är ingen garanti att vi får se HB spela här men det finns goda chanser. Värt att notera är att det förkvalet skulle spelats på Färöarna men att UEFA nu har flyttat det till Albanien då Färöarna har såpass stora problem med covid att det omöjliggör spel på Färöarna när resande lag skall dit.

I den första ordinarie kvalomgången fick man en väldigt tuff lottning i ungerska Ferencvaros. Det ungerska storlaget har vunnit ligan 32gånger och blivit tvåa 36 gånger. Så sedan klubben grundades 1899, för 122år sedan har man alltså slutat topp två 68gånger. Det är inget dåligt facit direkt. Man har även plockat hem den inhemska cupen 23gånger. I Europas olika cuper har man inga titlar men man var framme i cupvinnarcupens final 1975 men förlorade denna mot Dynamo Kiev. Man har dock två titlar i Mitropa Cup som var en föregångare till dagens olika europacuper, den turneringen lades förvisso ner så sent som 1992 men Ferencvaros titlar kom när den fortfarande var högt aktad 1927 samt 1937.

Ska vi ta oss en titt på individuella spelare i laget så finner vi Adam Bogdan, målvakten som är med i Ungerns EM-trupp i det pågående slutspelet. Intressant nog är även ytterligare en målvakt i Ungerns EM-trupp hemmahörande i Ferencvaros i form av Dénes Dibusz. Fler EM-spelare i den ungerska truppen finner vi i mittfältaren David Siger, Ukrainaren Oleksandr Zubkov, Slovaken Robert Mak och Endre Botka. En annan spelare som vi svenskar kan uppmärksamma är den förra IFK Göteborg spelaren Giorgi Karaishvilli.

Ett gediget lag således och det blir ingen lätt nöt för HB att knäcka om man nu når denna kvalrunda. Första matchen spelas 6-7 juli med retur 13-14. Vem som inleder var är inte bestämt än men det blir hemma-borta möten i alla fall – till skillnad från ifjol. Så HB får åka till Grouparna Arena i Budapest och med tanke på att det varit fullt på EM i Ungern kan det bli en hel del folk på arenan som tar 22.000 även i den matchen.

Conference League

I kvalet till Conference går både KÍ Klaksvík och NSÍ Runavík in i turneringen här i första kvalrundan.

KÍ lottades mot FK RFS som är hemmahörande i Riga i Lettland. Det skall sägas direkt att det är ett lag inte ens er kära europaspels"expert" hade hört talas om tidigare och då har jag ändå följt dessa kval i bra många år. Man slutade tvåa i ligan ifjol och det är genom det man kvalificerat sig till detta kval. Man spelar enligt uppgift på en arena som endast tar in 1000 personer, NSB Arkadija. Det innebär med största sannolikhet att matchen flyttas till en större arena i Riga. Truppen finns inte så mycket att säga om heller. Klubben grundades 2011 men är baserad på Riga Football School Academy från 1962.

KI inleder borta 8 juli och avslutar då hemma en vecka senare. Får be om ursäkt för torftig genomgång av detta motstånd men det är svårfunnet om man inte är lett...

NSI lottades mot ett lag vi har hört talas om betydligt mer i form av finska FC Honka. Honka är hemmahörande i Espoo. Man har en gedigen ungdomsverksamhet som gjort klubben känd i Finland, över 1000 barn&ungdomar spelar i klubben. Man gick upp i högstaligan första gången 2005, vilket var snudd på 50år efter bildandet 1957. Klubben slutade fyra i ligan ifjol men tack vare att "rätt" lag vann cupen när man själva inte gjorde det så fick man en plats här. Man har inte rikets största prisskåp direkt men har slutat tvåa i ligan tre gånger, senast 2013 och har en cuptitel från 2012. I europacuperna har man spelat under totalt åtta säsonger, således är detta nionde gången klubben ger sig ut för att försöka nå framgången i europa. Största framgången så här långt får ändå anses vara deltagandet i UEFACupen 2008-09 då man först slog ut Akranes från Island med totalt 4-2, sedan slog ut Viking Stavanger med totalt 2-1 innan man förvisso åkte ur men ändå pressade spanska Racing Santander i två matcher där man bara förlorade med 0-1 i båda. Tre senaste försöken i europa har dock slutat med direkt respass, senast man överlevde en kvalomgången var säsongen 2011-12 då man i Europa League slog ut Nomme Kalju från Estland med 2-0 totalt innan Häcken blev för svåra i andra kvalomgången via totalt 0-3.

Truppen då? Tja, den minnesgoda kanske minns Demba Savage från hans tid i Häcken 2016. I övrigt är det inga namn som klingar så värst bekant för oss svenskar.

Första matchen spelas 8 juli med retur 15.

Vi hoppas som alltid att alla våra lag avancerar vidare, det behövs även för rankingen. Det lottas mer idag (16/6) men till det ber vi att få återkomma!

Älgen (eller David Bengtsson), 2021-06-16


Älgens genomgång inför det ändrade Europaspelet

Sent omsider (lite jobb och annat har försenat detta å det grövsta) kommer nu info inför kommande säsongs europaspel.

Inför säsongen har UEFA gjort om europaspelet rätt rejält då man inför Conference League dit lag från sämre rankade länder går istället för till Europa League. Dock fortsätter ligasegraren att få kvala till Champions League. Enda chansen vilket snarare är en risk för att få ett lag från Färöarna i Europa League är att det laget åker ur i Champions League-kvalet vid en viss omgång.

Nåväl, vi tar väl och börjar titta på kvalet!

Champions League:
Här har redan förkvalet lottats, ett kval som går av stapeln på just Färöarna med semifinal och final i enkelmöten. Visst är det en fördel med hemmaplan men det är likväl en nackdel mot tidigare år att vi får se färöiskt deltagande här då man tidigare sluppit det tack vare rankingen.

22 juni spelas iaf semifinalerna i förkvalet och det lottades den 8 juni. Folgore från San Marino möter Prishtina från Kosovo i den ena semifinalen. HB, som är hemmalag här, lottades mot Inter Club d'Escaldes från Andorra. Det är en klubb som inte har mängder med titlar direkt men har vunnit ligan såväl senaste säsongen som säsongen innan det så man har sin storhetstid just nu.

Klubben grundades så sent som 1991. Inter som klubben kort och gott kallas spelade även senaste säsongen i Europa där man inledde med att kvala till CL mot Drita från Kosovo i förkvalet men förlorade semin med 1-2. Detta gjorde att man fick kvala till EL där man ställdes mot Dundalk från Irland på hemmaplan (det var enkelmöte i den annorlunda covid-säsongen) och där föll man med 0-1. Således har man bara spelat två europamatcher och förlorat bägge, dock ändå rätt tajta matcher målmässigt så det är inget lag man bara kör över.

HB bör väl dock klara av att vinna semin tycker man, speciellt som det är på hemmaplan. En final sen borde även den HB vara favoriter i, men i enkelmöten kan vad som helst hända.

Skulle HB avancera vidare går man fullt logiskt till första ordinarie kvalrundan i CL och den lottas 15 juni. Där väntar dubbelmöten och man kan ställas mot Dinamo Zagreb, Malmö FF och Cluj. Det blir såklart övermäktigt motstånd men man kan samtidigt med lite tur i lottningen ställas mot Flora Tallinn, Kairat från Kazakstan eller Lincoln Red Imps från Gibraltar, så det är otroligt stor variation i lottningen där. Första kvalomgången spelas 6-7 och 13-14 juli.

Andra kvalomgången lottas 16 juni och spelas 20-21 samt 27-28e juli. Då lottningen här beror så mycket på vilka fått i första rundan så lämnar vi det därhän och återkommer i ämnet om det blir aktuellt. Tredje kvalomgången lottas 19 juli och spelas 3-4 aug samt 10 aug. Även här ber vi att få återkomma med motstånd om det blir aktuellt. Sista steget innan gruppspelet, play-offet lottas 2 aug och spelas 17-18 aug samt 24-25 aug.

Ovan handlar det om vad som sker vid avancemang. Här är alternativen:

Skulle man åka ur i förkvalet så får man gå in i Conference Leagues andra kvalomgång.
Skulle man åka ur i kvalomgång 1 får man gå in i Conference Leagues andra kvalomgång.
Skulle man åka ur i kvalomgång 2 får man gå in i Europa Leagues tredje kvalomgång.
Skulle man åka ur i kvalomgång 3 får man gå in i Europa Leagues play-off runda.
Skulle man åka ur i Play-off får man gå in i Europa Leagues gruppspel.

Sedan finns det givetvis också steg från Europa Leagues kvalomgångar ner till Conference League men det tar vi om det blir aktuellt.

Conference League:
Här deltar från Färöarna NSÍ och KÍ. Endast två lag vilket givetvis även det beror på att rankingen dalat. Båda går i alla fall in i första kvalomgången som lottas 15 Juni och spelas 8 och 15 Juli. Andra kvalomgången lottas 16 Juni och spelas 22 och 29 Juli. Tredje kvalomgången lottas 19 Juli och spelas 5 och 12 Augusti. Play-off rundan lottas 2 aug och spelas 19 och 26 aug.

Givetvis finns det inga räddningsplankor i Conference som det gör i CL och EL utan åker man ur åker man ur, då detta är den sämst rankade cupen. Både KI och NSI är dock seedade i första kvalomgången vilket ger ett på pappret enklare motstånd. KI är faktiskt även seedade i andra kvalomgången. Längre fram är dock inte heller KI seedade.

Det var lite smått och gott inför sommarens och förhoppningsvis även höstens europaspel för våra Färöiska lag. Framgångar vore väldigt välkommet för att komma upp i ranking igen och slippa förkvalet till CL.

Älgen, 2021-06-12
Seger för damerna i Baltic Cup

En rättad version. Vid (minst) sjätte sökningen hittade jag rätt turnering (trots att jag sökt på ”baltic cup fotboll damer” och liknande fick jag upp innebandy, herrar och annat). Baltic Cup spelas varje år – sedan lång tid tillbaka – mellan de baltiska länderna. Ibland bjuder man in ett ytterligare land, som man gjorde med Färöarna 2016 och nu igen 2020 eller 2021 – trots att Färöarna segrade 2016.

I går spelade alltså Färöarna sin första match i årets Baltic Cup, som i år spelas i Litauen. Motståndare var Estland och matchen blev verkligt spännande.  Färöarna tog strax före paus ledningen, men det stod 1-1 vid full tid och även efter förlängningen. Alltså avgjordes matchen på straffar. Där var Färöarna bäst och vann med 5-4 och totalt alltså 6-5.

Färöarnas vinst betyder att laget spelar final på söndag den 13/6 mot värdnationen Litauen, som i sin semifinal besegrade Lettland med 5-0.

2021-06-11
Färöarna segrade i kvällens landskamp

Den andra träningsmatchen på bara några dagar för Färöarna spelades i kväll på
Tórsvøllur mot Lichtenstein. Gästerna tog ledningen före tjugo minuter av matchen, men Färöarna kvitterade tre minuter senare. Klæmint Olsen gjorde sitt första mål för kvällen. Strax före paus – trettioåttonde och fyrtioförsta minuterna – var det Brandur Olsens tur att egenhändigt göra halvtidsresultatet till 3-1. Tjugo minuter in på  andra halvlek gjorde så Klæmint sitt andra mål och med tio minuter kvar av ordinarie tid kunde så Viljormur Davidsen fastställa slutresultatet till 5-1.

Med sina två mål i kväll kom Klæmint upp i totalt sju gjorda landskampsmål och närmar sig Rógvi Jacobsen, som toppar listan med tio mål.

2021-06-07


Cupens semifinaler – tre spelade hittills

Ursäkta, ursäkta, ursäkta! Jag har missat att rapportera tre semifinaler i årets Cup. Ett mysterium, eftersom de spelades på tre olika dagar – 28/5, 29/5 och 30/5. Här kommer i alla fall resultatet, som inte bjöd på några större sensationer även om det på papperet ser nära ut i två matcher.

Fredagen den 28 maj möttes NSÍ och 07 Vestur (och jag opererade mitt andra öga med gott resultat för gråstarr). På
við Løkin i Runavík rådde det dock ingen tvekan (inte på mitt öga heller förresten). Med 2-0 i halvtid och 3-0 som slutresultat vann NSÍ en klar seger. Första och sista målet gjordes av Klæmint Olsen och NSÍ-spelarna fick inget kort av domaren medan 07 Vesturs fick fyra gula av vilka ett gav ett rött kort i slutet av matchen.

EB/Streymur mötte på en av sina hemmaplaner – nämligen
í Hólmanum i Eiði – B36 Tórshavn till en betydligt jämnare match i lördags. Visserligen tog B36 ledningen i mitten av första halvlek, men hemmalaget kvitterade två minuter senare. Därefter drog B36 ifrån till 3-1 med båda målen gjorda av Bjarki Nielsen. Visserligen reducerade sedan EB/Streymur till 3-2, men det var inte förrän i nittionde minuten, så något mer mål blev det inte.

Tredje matchen spelades i söndags. På Fløtugerði i Fuglafjørður möttes ÍF och Víkingur i en match, som praktiskt taget plagierade föregående. Vissa undantag: Till exempel var det hemmalaget som tog ledningen och gästerna som (relativt) snabbt kvitterade. Därefter ökade Víkingur till 3-1 (varav ett före paus) och ÍF reducerade till 3-2, men inte förrän en minut in på tilläggstid och då blev det ännu svårare att hinna med något annat.

Den fjärde matchen – mellan B71 och HB – spelas inte förrän tisdagen den 9 juni med B71 som hemmalag.

2021-06-05
Island vann vänskapsmatchen

I kväll spelades planenligt en vänskapsmatch mot Island hemma på Tórsv
øllur. Färöarna gjorde en bra match och hade 54 % av spelat, men matchens enda mål gjordes i sjuttionde minuten och av Island, som alltså tog hem segern med 1-0.

På måndag spelas nästa match – också vänskap och också hemma på Tórsv
øllur och också samma tid (20.45 svensk tid), men denna gång mot Lichtenstein.

2021-06-04Landslagstruppen uttagen

Håkan har tagit ut
följhande trupp till de två vänskapsmatcherna; mot Island på fredag och mot Lichtenstein på måndag:

Teitur Matras Gestsson, HB
Tórður Thomsen, NSÍ
Mattias Heðinsson Lamhauge, B36
Viljormur Davidsen, Vejle BK (Danmark)
Odmar Færø, KÍ
Heini Vatnsdal, KÍ
Gilli Rólantsson Sørensen, Odd Ballklubb (Norge)
Jóannes Kalsø Danielsen, KÍ
Sonni Ragnar Nattestad, Dundalk FC (Irland)
Bjarni Petersen, B36
Alex Mellemgaard, B36
Petur Knudsen, NSÍ
Meinhard Egilsson Olsen, Bryne BK (Norge)
Brandur Hendriksson Olsen, Helsingborg IF (Sverige)
Tróndur Jensen, NSÍ
Gunnar Vatnhamar, Víkingur
Jákup Biskopstø Andreasen, KÍ
Sølvi Vatnhamar, Víkingur
Hallur Hansson, AC Horsens (Danmark)
Jákup Johansen, Víkingur
Jóan Símun Edmundsson, DSC Arminia Bielefeld (Tyskland)
Andreas Lava Olsen, Víkingur
Klæmint Andrasson Olsen, NSÍ

Det är fem ändringar i jämförelse med föregående match. Båda matcherna startar klockan 20.45 (svensk tid) respektive dag.

2021-06-02

 

 


De närmaste planerna

Programmet blev ju lite avhugget efter att de fyra resterande matcherna i omgång 12 utgick (tillfälligt, vi får se vad som händer) på grund av covid-19. Det kan väl vara skäl till en sammanfattning av vad som kommer att hända under den närmaste tiden.

Först kommer två träningslandskamper, båda på hemmaplan: En mot Island fredagen den 4 juni och en mot Lichtenstein måndagen den 7 juni.

En av de fyra uppskjutna matcherna, nämligen den mellan TB
Tvøroyri och ÍF Fuglafjørður har fått en ny speltid fastställd. Den kommer att spelas söndagen den 6 juni. Övriga tre matcher verkar inte ha fått några nya tider bestämda.

Omgång 13 är ju tänkt att spelas den 12 och 13 juni och vi hoppas att det kommer att hålla samt att de tre kvarvarande matcherna från omgång 12 inte kommer att skjutas alltför långt fram i tiden.

2021-05-29
Inga matcher spelas idag

Fotbollsförbundet FSF har beslutat att inga matcher spelas på Färöarna idag. Anledningen är några fall av covid-19 bland spelare – den enda som nämnts är HB:s
Adrian Justinussen. Fyra matcher i högsta divisionens omgång 12 skulle ha spelats idag – Annandag Pingst på Färöarna – men vad som kommer att hända med dessa och fortsättningen av spelprogrammet är ännu ej bestämt.

Till bilden hör att Färöarna har klarat sig bra hittills under karantänen och till och med kunnat spela med full publik på matcherna. Hittills har man inte ett enda dödsfall förorsakat av covid-19.

2021-05-24
En rapport från ettan

Det var ett tag sedan vi rapporterade från ettan – det är svårt att hinna med allt med två Betri-omgångar per vecka, som det ju varit ett tag – så det har hänt en del sedan sist. Som det ser ut just nu, är Skála på väg tillbaka till högsta divisionen. Efter tio spelade omgångar toppar laget tabellen med tjugosju poäng. Närmast följer andralagen från Víkingur och NSÍ – som inte har chans att gå upp – och på fjärde och femte plats följer B71 och AB, båda med sexton poäng.

Som det ser ut nu känns alltså Skála rätt säkra på uppflyttning till säsongen 2022 och därefter följer en spännande strid mellan B71 och AB om vilket lag, som skall få chansen att kvala – mot det lag, som placerar sig på nionde plats i Betri.

2021-05-18
Ny mittfältare i HB

HB Tórshavn har skrivit avtal med en ny mittfältare. Han heter Ibrahim Moro och kommer ursprungligen från Ghana. Tjugosjuåringen har tidigare – åren 2012 till 2015 – spelat med svenska AIK och därefter även med danska Silkeborg.

2021-05-11
Svensk damfotbollsspelare till Färöarna

Tjugofyraåriga Maja Steenari från Alingsås råkade läsa en platsannons på en hemsida som heter Nordjobb med rubriken ”Bli fotbollsspelare på Färöarna”. Annonsen gällde jobb som fiskrensare och fotbollsspelare i klubben AB/B71. Efter test, sex dagars karantän och test igen har Maja varit över och provspelat med lyckat resultat. Hon har nu kontrakt för nästa säsong och åker tillbaka till Färöarna i början av maj. Hon kommer att bo i ett hus och jobba på Sandoy.

I AB/B71 bor halva laget i havn-förorten Argir och halva laget på ön Sandoy. Träning sker två gånger per vecka i Tórshavn och två gånger per vecka på Sandoy. AB/B71 vann förra säsongen damernas division 1 och är alltså nya i högsta divisionen. Starten i år har inte varit så lyckad, med fem förluster och noll poäng. Vi hoppas att resultatet förbättras med Maja i laget.

2021-05-03
Tips inför söndagens matcher

Vår favorithemsida bolt.fo har (som vanligt) ordnat en tipstävling inför den kommande omgången i Betri-divisionen: Sammanfattningen tyder på, att det inte blir särskilt spännande. Så här går tipsen:

Match

1

x

2

07 Vestur – Víkingur

2

4

94

B36 – EB/Streymur

89

9

2

B68 – NSÍ

1

3

96

ÍF – KÍ

1

2

97

TB – HB

1

2

97

Siffrorna i rutorna visar hur många procent som tippat så. Rätt klara favoriter får vi väl säga.

Dessutom har bolt.fo (som ofta) gått tillbaka i statistiken och kommit fram med förklaringar, varför de fem lagen är favoriter Det här har man funnit ut – först på färöiska:

NSÍ hevur vunnið hvønn dyst móti B68 síðani 2012 (seks dystir) – svenska: NSÍ har vunnit alla matcher mot B68 sedan 2012 (sex matcher)
B36 hevur vunnið hvønn dyst móti EB/Streymi síðani september 2018 (sjey dystir) – svenska: B36 har vunnit alla matcher mot EB/Streymur sedan september 2018 (sju matcher)
HB hevur vunnið hvønn dyst móti TB síðani juli 2019 (fimm dystir) og 9 av síðstu 10 dystunumsvenska: HB har vunnit alla matcher mot TB sedan juli 2019 (femm matcher) och 9 av senaste 10 matcherna
Víkingur hevur vunnið hvønn dyst móti 07 Vestur síðani juni 2017 (fimm dystir) og 7 av síðstu 8 dystunumsvenska: Víkingur har vunnit alla matcher mot 07 Vestur sedan juni 2017 (fem matcher) och 7 av senaste 8 matcherna
hvur vunnið hvønn dyst móti ÍF síðani oktober 2016 (10 dystir) – svenska: KÍ har vunnit alla matcher mot ÍF sedan oktober 2016 (10 matcher)

Intressant och samtidigt en liten lektion i färöiska, som inte är så svårt (att läsa; att uttala är en annan historia).

2021-04-24


Resultat av matchen mellan KÍ och NSÍ

Ja, ikväll spelades alltså den resterande matchen från Cupens första omgång. KÍ hade uppenbarligen fått ordning på sin strulande stolpe och matchen kunde starta. Redan i nionde minuter tog också KÍ ledningen. Pall Klettskarð
slog in 1-0, ett resultat stod fram till paus. I andra halvlek blev det en annan vanlig målgörare som stod för målen. En kvart in på andra halvlek stod Klæmint A Olsen för kvitteringen och två minuter in på tilläggstiden – alltså med förlängningen nära förestående – lyckades han också ge NSÍ segern med siffrorna 2-1.

07 Vestur kommer alltså att få möte NSÍ den 30 maj.

2021-04-20

Lottningen till kvartsfinalerna

Som planerat lottades kvartfinalerna i måndagskvällens sportnytt på TV. Lottningen utföll så, att de fyra ”övre halvan”-lag som redan är vidare till kvarten, ser ut att bli med även till semin. Men överraskningar uppskattas! Så här spelas det och matchdag är 30 maj:

ÍF Fuglafjørður – Víkingur
EB/Streymur – B36 Torshavn
B71 Sandoy – HB Tórshavn
KÍ Klaksvík/NSÍ Runavík – 07 Vestur

2021-04-20
Anledningen till att KÍ-NSÍ flyttades

Varför flyttades toppmatchen i Cupens första omgång? Jo, därför att domaren Petur Reinert ansåg att stolpen på ett av målen på
við Djúpumýrar i Klaksvík inte höll måttet (den hade ” ein bugla”). Det gästande lagat var inte nöjda med beslutet. NSÍ klagade alltså till förbundet och ville att de skulle få segern utan spel. Förbundet sammanträdde föredömligt snabbt redan på söndagskvällen och beslutade att matchen – enligt domarens beslut – skall spelas på tisdag kväll. De godtog alltså KÍ:s försvar att de inte i förväg kände till problemet och alltså inte hade kunnat åtgärda det före matchen.

Även om det blir en häftig vecka, eftersom den tidigare omgång 4 – som ni kanske kommer ihåg – flyttades från annandag påsk och blev en ny omgång 7 och därmed omgångarna sex, sju och åtta spelas inom en vecka, så får KÍ och NSÍ spela en fjärde match i morgon kväll. Jag tycker att förbundets beslut känns helt rätt, men eftersom kvartfinalerna inte skall spelas förrän den 30 maj tycker jag nog att sista matchen från Cupens första omgång kunde skjutits fram lite längre.

2021-04-19
Cupens första omgång

De åtta matcherna i Statsministerns Cups första omgång spelas idag söndagen den 18 april. Här är matcherna – och så här i förväg kan vi väl säga, att matchen mellan KÍ och NSÍ
ser tuffast ut:

Klockan

Lag

Halvtid

Slutresultat

15.00

B71 – Undrið

0-1

2-1

15.00

TB – HB

0-0

0-2

16.00

07 Vestur – FC Hoyvík

2-0

2-0

16.00

B36 – AB

3-0

6-0

16.00

B68 – EB/Streymur

0-1

1-2

16.00

ÍF – FC Suðeroy

2-0

3-0

16.00

KÍ – NSÍ

tis 19.00

 

16.00

Víkingur – Skála

2-0

2-0


Vidare till kvartsfinalerna – som spelas den 30 maj – har hittills gått B71, HB, 07 Vestur, B36, EB/Streymur, ÍF och Víkingur. Dessutom flyttades dagens stormatch KÍ mot NSÍ – förmodligen på grund av vädret – fram några dagar.

 Vi återkommer när lottning skett.

2021-04-18Cupen startar

Cupen startar just nu – därför ingen Betri-omgång nu i helgen. Två kvalmatcher spelades till och med förra helgen, nämligen
MB mot Undrið och Royn mot FC Hoyvík. I båda matcherna blev det bortalagen som vann och alltså kommer med i Cupens första omgång, som spelas i dag. Vi återkommer till det.

FC Hoyvík vann sin match med 3-0 och alla tre målen gjordes av Tróndur Arge
.

2021-04-18
Skytteligan

Uros Stojanov har nu tappat läget bland de skyttar som toppar ligan, men han ligger fortfarande bara ett mål efter. Detta är ju onekligen starkt mot bakgrund av att hans lag ÍF bara har gjort åtta mål totalt, men KÍ gjort dubbelt så många och HB ännu flera, nämligen nitton mål.

Toppar listan gör nu Mikkel Dahl från HB med fem gjorda mål, aningen mindre imponerande eftersom vi vet att han gjorde fyra i en enda match – förra omgångens match mot 07 Vestur. Så här ser ett sammandrag av toppen ut just nu:

Toppar gör alltså Mikkel med fem gjorda mål. Därefter följer fyra spelare – varav en alltså Uros – med fyra gjorda mål och tre med tre gjorda. För ordningens förväntade vi oss därefter två spelare med två mål, men i verkligenheten var det hela tio stycken med två mål.

2021-04-15

Champions League-kval spelas på Färöarna


Kvalet till nästa Champions League kommer att spelas på Färöarna i juni. Det blir i form av två semifinaler och en final – allt spelat på Nationalarenan Tórsv
øllur, Tórshavn. Semifinalerna spelas den 22 och finalen den 25 juni. De som vinner finalen går därefter till omgång 1 av Champions League.

Deltagande lag är mästarlagen från – förutom Färöarna – Andorra, Kosovo och San Marino. Från Färöarna blir det alltså HB Tórshavn.

2021-04-09
Förlust mot Skottland

I kväll spelade Färöarna sin tredje raka bortamatch i VM-kvalet. Denna gång mot Skottland på
Hampden Park i Glasgow. Färöarna höll emot bra i första halvlek och låg bara under med 1-0 i paus. Andra halvlek blev tuffare, och slutresultatet blev en seger för hemmalaget med 4-0.

Nu dröjer det till början av september för nästa match. Då spelas återigen tre matcher på en vecka, men denna gång alla tre på hemmaplan. Första matchen spelas den 1 september mot Israel.

2021-03-31

Första målet mot Österrike

Andra matchen i det pågående VM-kvalet spelades i kväll. För Färöarna mot Österrike på Ernst-Happel stadion í Wien och i nittonde minuten gav Sonni Ragnar Nattestad gästerna ledningen med 1-0. Inte utan att man tänkte på den klassiska matchen  1990, då Färöarna besegrade Österrike med just 1-0. Visserligen var det en hemmamatch, men eftersom den spelades i Landskrona var skillnaden inte så stor. Tyvärr var skillnaden stor på resten av matchen. Österrike vann denna gång med 3-1 – alla målen gjorda i först halvlek.

På onsdag den 31/3 följer nästa match. Mot Skottland och även denna gång på bortaplan.

2021-03-28Oavgjort i första kvalmatchen

På samma sätt som Sverige började Färöarna i dag sitt kvalspel. Fortsättning blir också som Sveriges – den 28 (Österrike) och den 31 mars (Skottland). Motsatsen är att Färöarna börjar med tre bortamatcher. I kväll alltså bortamatch mot Moldavien på Stadionul Zimbru i huvudstaden Chisinau. Moldavien tog ledningen i nionde minuter. Det dröjde därefter till  slutskedet av matchen innan något mera mål föll.  I åttiotredje minuten kunde dock Meinhard Olsen kvittera till 1-1, som också blev slutresultatet. Det får vi väl trots allt säga var ett hyfsat resultat för Håkans gäng.

2021-03-25


Trupp uttagen till VM-kval

Håkan Ericsson har nu tagit ut trupp till Färöarnas landslag, som skall spela Trupp uttagen till VM-kval VM-kval med start mot Moldavien torsdagen den 25 mars. Därefter följer två snabba matcher till; mot Österrike på Ernst-Happel stadion í Wien den 28 mars och mot Skottland på Hampden Park i Glasgow den 31 mars. Så här ser Håkans trupp ut:

Gunnar Nielsen, FH Hafnarfjørður (Island)
Teitur Matras Gestsson, HB
Tórður Thomsen, NSÍ
Gilli Rólantsson Sørensen, Odd Ballklubb (Norge)
Jóannes Kalsø Danielsen, KÍ
Viljormur Davidsen, Vejle BK (Danmark)
Daniel Johansen, HB
Sonni Ragnar Nattestad, Dundalk FC (Irland)
Odmar Færø, KÍ
Heini Vatnsdal, KÍ
Rógvi Baldvinsson, Bryne BK (Norge)
Sølvi Vatnhamar, Víkingur
Patrik Johannesen, Egersunds IK (Norge)
Brandur Hendriksson Olsen, Helsingborg IF (Sverige)
Gunnar Vatnhamar, Víkingur
Dan í Soylu, HB
Jákup B Andreasen, KÍ
Hallur Hansson, AC Horsens (Danmark)
Tróndur Jensen, NSÍ
Klæmint Andrasson Olsen, NSÍ
Jóannes Bjartalíð, KÍ
Jóan Símun Edmundsson, DSC Arminia Bielefeld (Tyskland)
Meinhard Egilsson Olsen, Bryne BK (Norge)
Petur Knudsen, NSÍ 

Tio utlandsproffs, varav för ovanligheten en som som normalt spelar i Sverige. Fem spelare från KÍ, som ju trots allt leder serien, men det lag som fått näst mest representanter är NSÍ på sista plats. Men det är förstås efter bara två omgångar av Betri.

2021-03-16
KÍ:s hemmaarena byggs ut

Nu har det bestämts, att KÍ:s arena vid Djúpumýru i Klaksvík skall byggas ut till att klara 1.500 åskådare (se skiss på vår startsida). Det är ju vad som krävs för att en arena skall blir godkända av UEFA för att användas som hemmaarena vid Europa-spel. Den tidigare utbyggnaden har tydligen bara varit tillåten vid första hemmamatchen i Champions League.

Eftersom KÍ skall spela ute i Europa redan nu i sommar, räknar med att utbyggnaden skall vara färdig till dess.

2021-03-15
Svensk spelare till KÍ

Den svenske försvarsspelaren Daniel Björkman, som kommer närmast från Örebro SK, har skrivit avtal med KÍ Klaksvík. Daniel är tjugoåtta år och startade sin fotbollskarriär i Brage. Vi tycker förstås att det är trevligt med ännu en svensk spelare på Färöarna.

2021-03-11
Matcherna omgång 2

Nu i helgen spelas omgång 2, med följande matcher:

07 Vestur – B68 Toftír, lördag 13/3 kl 16.00
HB Tórshavn – B36 Torshavn, söndag 14/4 kl 16.00
ÍF Fuglafjørður – TB Tvøroyri, söndag kl 17.00
EB/Streymur – Víkingur, söndag
KÍ Klaksvík – NSÍ Runavík, söndag

Matchen mellan de två nyuppflyttade lagen och Havn-derbyt är två klart intressanta matcher.

2021-03-09Söndagens matcher  - KÍ i topp

Så här avslutades söndagens matcher i Betri-divisionen:

Vestur mot B36 Tórshavn 0-2
HB Tórshavn mot NSÍ Runavík 5-2
Víkingur mot TB Tvøroyri 1-0
B68 Toftir mot KÍ Klaksvík 0-4

Återkommer med detaljer.

2021-03-07
Säsongen igång på riktigt

Ja, då är den adertonde säsongen vi följer med denna hemsida igång. Första matchen i första omgången av högsta divisionen har spelats. Resten kommer i morgon. Vi har alltså följt färöisk fotboll sedan säsongen 2004 och det kan vara lämpligt att passa på att säga här, att det förmodligen blir den sista vi följer. Som ni kanske märkt, hänger vårt program inte helt med när det gäller till exempel bilder och typsnitt. Vi skall försöka hanka oss fram en sista säsong, så ni får ha tålamod med oss (eller snarare med mig). Vi har ju gjort en del uppdateringar av programmet, men med tanke på att mitt födelseår är 1937 känns det lite tufft att försöka plocka fram ett helt nytt och modernare program.

Den första matchen, som spelades i dag spelades mellan EB/Streymur och ÍF
Fuglafjørður. Den slutade 1-1 och lagen fick alltså med sig en poäng vardera. Vi återkommer med resterande matcher i morgon.

2021-03-06

Betri startar nu på lördag

Färöarnas högsta division startar med sin första omgång nu i helgen. En match lördag och övriga fyra matcher på söndag:

Lördag den 6/3 kl 16.00 EB/Streymur mot ÍF
Fuglafjørður

Resterande fyra söndag den 7/3
  kl 16.00 07 Vestur mot B36 Tórshavn
  kl 16.00 HB Tórshavn mot NSÍ Runavík
  kl 16.00 Víkingur mot TB Tvøroyri
  kl 17.00 B68 Toftir mot KÍ Klaksvík

Vi ser som vanligt fram emot seriestarten.

2021-03-03

HB vann Supercupen

Idag spelades den årliga Supercupen på Färöarna, det vill säga en match mellan förra säsongens Färö- och Cupmästare. I dag spelade alltså segrarna i Betridivisionen förra säsongen och därmed Färömästarna 2000
NSÍ Runavík mot förra årets Cupmästare HB TórshavnTorsvøllur.

Efter ledning med 2-1 i paus, vann HB matchen med 3-1. Två av HB:s mål gjordes av lagets nye spelare polske Michal Przybylski (båda gångerna framspelad av Heri Mohr).
Michal spelar sin tionde säsong på Färöarna – de tre senaste med B36, men i år har han alltså bytt till HB. Klæmint A Olsen gjorde NSÍ:s mål.

Vi gratulerar HB till segern!

2021-02-28
Klaksvíksturneringen avgjord

Varje vår spelas en träningsturnering i Klaksvík, och årets spelades nu i helgen (ursäkta sen redovisning). På lördagen spelades två matcher och på söndagen final och match om tredje pris. Deltagande lag brukar vara de tre topplagen i högsta divisionen förra året och hemmalaget – eller fyra i topp om KÍ tillhörde det gänget. I år hade av någon anledning Víkingur och EB/Streymur hoppat in i stället för NSÍ och B36.

Lördagen inleddes med att Víkingur (för andra gången på kort tid; se här nedan) besegrade HB. Den här gången med hela 3-0. Hemmalaget KÍ besegrade därefter EB/Streymur med 4-1.

På söndagen spelades först matchen om tredje pris mellan HB och EB/Streymur. Det blev en stor seger för HB med 7-0, möjligen beroende på ett EB/S bytte ut hela laget från lördagen. Finalen spelades så mellan hemmalaget KÍ och Víkingur. Trots att Víkingur visat god form den senaste tiden och besegrat HB två gånger i rad och trots att Víkingur ledde med 2-0 i paus,  blev det en seger för hemmalaget med 3-2. Árni Frederiksberg gjorde KÍ:s två sista mål.

2021-02-23
HB:s första förlust sedan 2019

HB Tórshavn förlorade ingen träningsmatch 2020 och hittills inte heller i år – förrän nu. Härom kvällen slog Víkingur till och besegrade HB med 2-0. Ett något överraskande resultat var väl också, att TB spelade oavgjort 0-0 mot B36.

2021-02-20
Antal utländska spelare per lag

Samtidigt som nedanstående sammanställning över antal utländska spelare per år gick även
bolt.fo – med hjälp av FaroeSoccer – igenom hur antalet utländska spelare fördelade sig mellan Färöarnas lag. Antalet utgjorde alltså, som vi kanske kan utläsa ur diagrammet (som numera möjligen fungerar (trots Word och tack vare konsulthjälp i så fall) trettiosju stycken per 15 februari. Så här ser fördelningen ut – och för enkelhetens skull klipper vi den direkt från bolt.fo:

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning
- - - - -
Kan KÍ:s höga siffra vara en effekt av framgångar (ekonomiska) ute i Europa? TB har också ett imponerande antal.

2021-02-19
Antal utländska spelare på Färöarna

Vår favoritsida
bolt.fo har gjort sig besväret att – så långt tillbaka som till 1988 – räkna ut, hur många utländska spelare som spelat på Färöarna. Vi har, med hjälp av det onödigt krångliga Excel, försökt få över dessa siffror till ett diagram. Så här långt har vi kommit: diagrammet är rätt, men några årtal har vi ännu inte fått dit. Första året med tretton spelare är alltså 1988 och det senaste är 2021 (fram till 15 februari). Varsågoda:

 

Det har ju onekligen svängt en del, men är kanske på väg upp igen? Med hjälp av EUFA- eller FIFA-pengar kanske. Det vore ju inte fel.

2021-02-17
Vänskapsmatch i dag

På nationalarenan
Torsvøllur spelades idag en lite annorlunda vänskapsmatch, som dock brukar förkomma så här på vårkanten; nämligen mellan Färöarnas A-landslag och Vikingur (det senare laget utan landslagsspelare). Landslaget, som vi förmodat hade plockats ut av Håkan Ericson, vann matchen med 4-1. Två av målen gjordes av NSÍ:s målspottare Klæmint A Olsen.

2021-02-14

Polack till B68

B68 Toftir, som säsongen 2020 var en placering ifrån att avancera till Betri, verkar satsa på att ta sig upp i år. Laget har redan spelat rätt många träningsmatcher och har också tidigare förstärkt sin trupp. Nu han man skrivit avtal med
Chris Jastrzembski, som ursprungligen kommer från Polen, men största tiden spelat fotboll i Tyskland. Chris är en defensiv mittfältare och 24 år gammal. Han har bland annat spelat med Polens ungdomslandslag och vi gissar att han kommer att bli en nyttig förstärkning för B68.

2021-02-11
Träningsmatcher

Efter HB – Víkingur den 2 februari har följande matcher spelats – resultaten hämtade från
bolt.fo:

B68 – EB/S 2-3 > ingen stark seger för EB/S mot ett div 1-lag
B36 (div 1-lag) – Skála 1-3 > stark av Skála även om B36 bara hade sitt div 1-lag
NSÍ – ÍF 3-1
KÍ – NSÍ 6-2 > överraskande stor seger, väl
EB/S – 07V 0-1 > 07 Vestur är tillbaka i Betri efter två år i ettan
B68 – ÍF 2-3 > samma resultat och kommentar som i första matchen
HB – TB 10-0 > rejäl seger för HB

2021-02-08
Tre havnspelare till Norge

Två spelare från HB och en från B36 har skrivit kontrakt med norska klubbar. Från B36 går Meinhard E Olsen till Bryne, som just flyttat upp i Norges näst högsta serie. Från HB går de två danska mittfältarna Mathias Nygaard och
Mikkel Frankoch till Raufoss, som ligger i samma division som Bryne. Mathias utsågs till bäste mittfältare i Betridivisionen under säsongen 2020.

2021-02-04

KÍ visade fem miljoner plus i bokslutet

Efter att ha tjänat hela tolv miljoner danska kronor på sitt deltagande i Champions League och därefter Europa League kunde KÍ Klaksvík redovisa ett plus på fem miljoner i sitt bokslut för 2020. Vi gratulerar naturligtvis KÍ, men undrar samtidigt om inte UEFA (på samma sätt som FIFA) har mera pengar än de klarar av att använda på ett vettigt sätt.

Vi har ju redan en uppdelning av högsta divisionen på två halvor när det gäller spelstyrka. I och med att det är bara lagen på den övre halvan som har chans till Europa-spel, som ger så stora pengar, är risken stor att detta blir värre med tiden. Kanske borde till exempel hälften av pengarna från UEFA gå till färöiska förbundet och därefter fördelas rättvisare!?

2021-02-02
Ett gäng träningsmatcher

Nu har det spelats ett antal träningsmatcher igen. Med hjälp av bolt.fo tror jag vi får med alla. Varsågoda, här är de senaste:

HB – NSÍ 7-1
Víkingur – EB/Streymur 3-1
B36 – KÍ 1-0
07 Vestur – B68 0-0
ÍF – Skála 2-3 


De tre senaste ser väl mest intressanta ut.

2021-01-30

PS
Ett intressant resultat till: 2/2 HB-Víkingur 0-0Färöarna har släppt sin första single malt


Føroya Bjór – Färöarnas äldsta bryggeri, som gör deras utmärkta öl – har nu utökat sitt sortiment med whisky. Härom dagen annonserade man ut 861 flaskor single malt whisky, som då hade nått tre års lagring på fat, vilket är en förutsättning (över hela världen) för att få kalla den destillerade drycken för whisky. Även till bryggeriets överraskning såldes alla flaskor slut på en dag. Namnet på denna – som vi kan förstå – första whiskyn producerad på Färöarna är Einar’s Whisky och den har fått namn efter Føroya Bjórs vd Einar Waag, som lovar att det kommer att bli flera flaskor till salu senare i år. Destilleriet ligger i Klaksvík, där också lagringen skett.

Eftersom jag tidigare tidigare i mitt liv varit ett single malt-fan (med bland annat ett numera tömt fat i Skottland) skall jag naturligtvis försöka få tag i en flaska nästa gång jag kommer till Färöarna (när det nu blir). Einars’s Whisky låter spännande.

2021-01-29
Fotbollsåret 2020

En sammanfattning av allt som hänt under fotbollsåret 2020 – hämtad från
in.fo – visar att det pågår betydligt mera än högsta divisionen på Färöarna. En klart imponerande sammanställning får vi väl säga.

 

Guld

Silver

Brons

Betri Deildin menn

HB

NSÍ

1. deild menn

Víkingur

07 Vestur

NSÍ

2. deild menn

Skála

FC Suðuroy

EB/Streymur

3. deild menn

ÍF

07 Vestur

HB

Old Boys +45

NSÍ

B36

B68

U21

07 Vestur

NSÍ

U17 Dreingir

Víkingur

HB

U15 Dreingir

B36

HB

U13 Dreingir

Víkingur

HB

AB

Betri Deildin kv.

NSÍ

HB

1. deild kvinnur

AB/B71

07 Vestur

HB

Old Girls

B36

Skála

U18 Gentur

EBS/Skála

B36

U15 Gentur

HB

Skála

Víkingur

U13 Gentur

FC Hoyvík

HB

NSÍ

Cuper

Guld

Silver

Løgmanssteypið

HB

Víkingur

U21

AB

B36

U17 Dreingir

HB

U15 Dreingir

B36

Kvinnur

NSÍ

U18 Gentur

EBS/Skála

B36

U15 Gentur

Skála

HB


Om vi kollar kan vi se att NSÍ (inte så överraskande) och Skála (betydligt mera överraskande) är de klubbar som vunnit mest segrar. Fyra vardera – vi gratulerar!

2021-01-26Några träningsmatcher till

Ja, nu har det spelats några träningsmatcher till – märkligt nog verkar Färöarna ligga före Sverige i det här avseendet. Här är tre nya matcher och en till spelas i morgon söndag. Då gästar ÍF
Fuglafjørður HB Tórshavn på Gundadalur, så den matchen får vi återkomma till.

NSÍ Runavík – B68 Toftír 11-1
EB Streymur – B36 Tórshavn 0-2
Skála – 07 Vestur 3-1
(24/1) ÍF – HB 0-5

Vi har också rättat resultatet i matchen mellan ÍF och B36 i den första redovisningen av matcher (det var ÍF som spelade hemma).

2021-01-23
Färöarna nära 53 000 innevånare

Den 1 december 2020 hade Färöarna 52 920 innevånare, jämfört med just över 52 000 ett år tidigare. 675 barn föddes under året mot 678 året före. Under de elva första månaderna 2020 avled 332 personer, vilket var 39 färre än motsvarande tid 2019. Inget dödsfall i covid-19 inträffade på Färöarna och man tror att minskningen i totalt antal avlidna kan ha med karantänåtgärderna att göra.

2021-01-20
Första träningsmatcherna


De första träningsmatcherna har redan spelats på Färöarna. Här följer resultaten på de första fem spelade matcherna. Den första spelades redan i fredags:

EB/Streymur – NSÍ Runavík 1-4 (1-1
B68 Toftir – KÍ Klaksvík 0-3 (0-1)
ÍF
Fuglafjørður – B36 Tórshavn 0-2 (0-2)
07 Vestur – HB Tórshavn 0-4 (0-2)
Víkingur – Skála 6-1 (4-0)

2021-01-17
En gammal nyhet

Strax efter avslutningen av spelet i högsta divisionen utdelades som vanligt ett antal utmärkelser för den gångna säsongen. Av någon anledning missade vi att redovisa dessa. Vi har visserligen berättat om några, som framgår av den löpande texten. Till exempel att HB Tórshavn blev rätt överlägsna färömästare 2020 sex poäng före NSÍ Runavík, att
Klæmint Olsen, NSÍ, och Uros Stojanov, ÌF, toppade skytteligan med sjutton mål vardera (starkt av Uros eftersom ÍF Fuglafjørður inte gjorde mer än 34 mål totalt) samt att KÍ Klaksvík tog sin andra inteckning i Fair Play Prize-priset, tre poäng före NSÍ. Här nöjer vi oss att redovisa det viktigaste priset:

Till ”Årets spelare 2020” utsågs
Petur Knudsen, NSÍ – en tjugotvåårig mittfältare, som på sina tjugosex spelade matcher gjorde aderton mål. Vi gratulerar Petur så här lite i efterhand.

2021-01-16
Norsk anfallare till FC Suðuroy

FC Suðuroy, som 2020 kom på andra plats i division 2 (Färöarnas tredje) har skrivit avtal med den norske anfallsspelaren Christian G Njøten, som närmast kommer från Nordstrand. Christian är tjugoett år. Vi förmodar att förra årets andra plats för Suðuroy i tvåan innebär en uppflyttning till ettan, vilket är bra. De numera få klubbar som återstår efter sammanslagningar – Suðuroy tillhör undantagen och har återuppstått igen – behöver röra sig uppåt i systemet.

Tyvärr rörde sig Hoyvík neråt inför säsongen 2021 och när får vi se en klubb från Vestmanna?

2021-01-14

Färöisk kvinnlig spelare till Italien

Enligt
calciofemminileitaliano.it har den färöiska fotbollsspelaren Kára Djurhuus skrivit avtal med Pomigliano, som spelar i Serie B – Italiens näst högsta division. Kára är född 1997 och fyller tjugofyra år nu på fredag. Hon startade sin fotbollskarriär i EB/Streymur (redan 2012), men spelade det senaste året i HB.

Kára har spelat med Färöarnas U17- och U19-landslag, men 2020 även fyra matcher i A-lanslaget.

2021-01-12
Adeshina Lawal på väg till Skála

Den ursprungligen nigerianske anfallaren Adeshina Lawal har spelat fotboll på Färöarna sedan 2013. Han utsågs till bäste spelare på Färöarna 2014 och vann skytteligan 2017. Jag såg honom göra en jättebra match med Víkingur vid mitt senaste besök. Nu ryktas det att han är på väg till Skála, som säsongen 2021 spelar i division ett. Det finns ett troligt skäl till detta: Sorin Angel.

Sorin har funnits i färöisk fotboll sedan 2001 och går alltså in på sin tjugoförsta säsong i år. Han kommer ursprungligen från Rumänien och blev färöisk medborgare 2010. Jag såg Sorin flera gånger, när han spelade med EB/Streymur. Jag minns speciellt att fansen eldade på honom med att skandera ”Sorin, Sorin, Sorin”, som faktiskt lät som att det var mig de menade (kolla får ni se). Han har numera gått över till tränarsysslan och tränade AB, när han fick Adeshina att ansluta Nu har Sorin gått över till Skála och tar alltså med sig Adeshina dit. Det blir säkert en förstärkning.

2021-01-09
2020 ett bra år på Färöarna

Vi har ju löpande under Corona-tiden rapporterat, att Färöarna hittills har noll dödsoffer i Covid 19. Nu, när det för huvuddelen av världens befolkning minst sagt annorlunda året 2020 är slut, kan vi rapportera ännu en siffra från Färöarna, som låter lätt otrolig för oss svenskar:
Ingen bilolycka med dödlig utgång har inträffat under hela år 2020 på Färöarna.

Verkligen inte illa!

2021-01-06

PS
Tyvärr har numera ett dödsfall med anknytning till covid-19 inträffat på Färöarna, men för hela år 2020 stämmer ovanstående. Den avlidne är en 68-årig man, som lagts in på intensivvård i början av december ”med en allvarlig sjukdom annan än covid-19”. Strax före jul överfördes han till vårdavdelning för covid.
Spelarbyten

Just nu pågår flytt av spelare; mellan lag och till eller ifrån Färöarna. Här har vi gjort en summering av de fyrtiotre byten, som
bolt.fo hittills har redovisat.

      Lag

Från

Till

07V

0

2

AB

5

0

B36

3

3

B68

2

4

EB/S

1

2

HB

5

3

ÍF

1

3

5

4

NSÍ

3

1

Skála

4

0

Suðuroy

0

1

TB

5

4

Víkingur

2

1

Import/Export

7

6

Slutat

 

3

Oklart

 

6


Vi kan utläsa att KÍ Klaksvík och – märkligt nog – B68 och TB har värvat fyra spelare var. Av de sex spelare som lämnat sin klubb utan att bestämma sig för en ny är fyra från TB och de andra två från HB. Av de sju som kommer från ett land utanför Färöarna har några spelat i annan färö-klubb tidigare, och de sex utländska spelare som byter klubb, kan också göra det till någon annan färö-klubb.

Den här sammanställningen säger förstås ingenting om spelstyrkan hos spelarna. Vi återkommer om det.

2021-01-04