NYHETER


Resultat Cupens första omgång

Så här Cupens första omgång färdigspelad efter två dramatiska matchavslut, som gick ända fram till straffar. Hät ät rdultsten:

TB Tvøroyri – ÍF Fuglafjørður 1-0
07 Vestur -
FC Suðuroy 3-1
B68 Toftir – Víkingur 0-2
AB Argir – Undrið 4-1
Skála – FC Hoyvík 4-3
B71 Sandoy – B36 Tórshavn, 2-7
EB/Streymur – NSÍ Runavík 4-6 (1-1 vid full tid och efter förlängning; därefter straffar)
KÍ Klaksvík – HB Tórshavn 5-6 (1-1 vid full tid och efter förlängning även här; därefter straffar)

KÍ ledde ett tag med två mål under straffläggningen. I det andra straffavgörandet tror jag NSÍ hade bättre grepp. Eftersom båda straffläggningarna skedde samtidigt, gick det bara att följa ett via färöisk radio.

Vidare till kvartsfinalerna går alltså TB Tvøroyri, 07 Vestur, Víkingur, AB Argir, Skála – även om det var knappt mot ett division 1-lag, B36 Tórshavn, NSÍ Runavík och HB Tórshavn. Lottning av kvartsfinalerna kommer att ske någon av de närmaste dagarna.

2020-07-08


Info om lottningen till Europa-spelet

Så var det då klart när kvalomgångarna till såväl CL som El lottas. (Resten av datum etc finns i ett tidigare inlägg)

Vi börjar med CL:
Kvalomgång 1 lottas 9 Aug.
Kvalomgång 2 lottas 10 Aug.
Kvalomgång 3 lottas 31 Aug.
Playoff lott 1 Sep.

EL:
Förkvalsrundan lottas 9 Aug.
Kvalomgång 1 lottas 10 Aug.
Kvalomgång 2 lottas 31 Aug.
Kvalomgång 3 lottas 1 Sep.
Playoff lottas 18 Sep.

Givetvis håller vi tummarna för att våra lag får en så enkel lottning som möjligt.

HEJA KLAKSVIK!

Älgen, 2020-07-07Cupens första omgång

Efter en inledningsomgång i årets Statsministerns Cup den 26 juni, där
FC Suðuroy och Undrið gick vidare, spelas ikväll den första omgången. Den består av följande åtta matcher:

TB Tvøroyri – ÍF Fuglafjørður, 16.30
07 Vestur - FC Suðuroy, 18.30
EB/Streymur – NSÍ Runavík, 20.00
B68 Toftir – Víkingur, 20.00
AB Argir – Undrið, 20.00
Skála – FC Hoyvík, 20.00
KÍ Klaksvík – HB Tórshavn, 20.00
B71 Sandoy – B36 Tórshavn, 20.15

Onekligen en del intressanta matcher. Den tuffaste är klart den mellan NSÍ och HB, men att ett lag från division 1 lottats mot ett från tvåan ger ju ett spännande lag till kvartsfinal.

Vi försöker redovisa några matcher löpande på vår startsida i kväll.

2020-07-08Förbundets landskampsprogram

Färöarnas Fotbollsförbund FSF har beslutat att – oavsett hur det går med matcherna i
UEFA Nations League i dessa osäkra tider – så kommer Färöarna att spela två vänskapsmatcher under säsongen 2020. Det gäller dels en match den 7 oktober mot Danmark och dels en den 11 november mot Litauen. Båda spelas, för säkerhets skull förmodar vi, på bortaplan.

2020-07-03Skála förstärker truppen

För att ta chansen att träna upp vår färöiska, citerar vi från Skálas hemsida: ”Haraldur aftur Skálamaður!!” Det betyder att Haraldur Reinert Højgaard, som 2018-19 spelade med Skála men till den här säsongen flyttade till NSÍ Runavík nu kommer tillbaka till Skála. Därav det glada utropet ”Haraldur åter Skálaman!!”.

2019 gjorde Højgaard, som är en offensiv mittfältare, fyra mål för Skála och han anses vara en klar förbättring till Skálas trupp.

2020-06-27Rapport från ettan

Nu har division ett spelat nio omgångar, vilket innebär att alla lag mötta varandra en gång. Då ser det (tyvärr) ut som att inget lag kommer att avancera till högsta divisionen till nästa säsong. Tabellen toppas av fyra lag som inte har möjlighet att gå upp, nämligen andralagen från Víkingur, NSÍ, HB och B36 med 20, 18, 15 och 15 poäng.

Först på femte plats kommer B68 Toftir, men med 14 poäng är det trots allt bara en poäng som behövs för att komma upp till den nödvändiga tredjeplatsen.

2020-06-20Europa-spel 2020

Så hade då UEFA sitt möte igår om hur säsongen 2020/21 kommer se ut i europacuperna. (man tjötade lite landslag etc med men det är en annan sak). Vi inleder här med att ta oss en titt på Champions League där vi från våra öar har deltagande i form av Klaksvik. Pandemin har givetvis gjort att man tvingats göra om en del i kvalen och huruvida detta gynnar/missgynnar just Klaksvik kan man diskutera fram & tillbaka i evighet men faktum är att det i kvalomgång 1-3 endast är enkelmöten i kvalet. Även förkvalet spelas i enkelmöten med semi och final men det har det gjort även innan.

Klaksvik går som vanligt när det gäller våra färöiska mästare in i första kvalomgången, som ska spelas 18 alt 19 aug och man kan där få möta bl.a. Djurgårdens IF, Röda Stjärnan och Celtic. Vilka det blir återstår att se och lottningsdatum var oklart när denna text påbörjades. Förlorar Klaksvik i första rundan väntar kval till Europa League istället där man då går in kvalomgång 2. Skulle sedan Klaksvik avancera från kvalomgång 1 väntar kvalomgång 2 som sig bör. Den spelas även den i enkelmöte som spelas den 25 alt 26 aug.

Förlust i CLkvalrunda 2 innebär kval till EL i runda 3. Vinst i CLkvalrunda 2 ger en plats i tredje kvalrundan som är den sista som spelas i enkelmöten, det går av stapeln den 15 alt 16 sep. Torsk i tredje kvalrundan ger en plats i ELs playoff. Vinst i tredje kvalrundan ger en plats i playoff till CL, här börjar man med dubbelmöten och dessa ska spelas 22 alt 23 sep samt 29 alt 30 sep. Vid vidare avancemang återkommer jag med datum och lottningar etc.

Europa League då? Här går alla våra tre lag in redan i förkvalsrundan, såväl HB, B36 samt NSI får alltså börja i första rundan. Förkvalet spelas i enkelmöten och matcherna skall spelas 20 aug. Avancerar man sedan vidare till första kvalomgången går dessa matcher 27 augusti. Enkelmöten även här. Andra kvalomgången som även den spelas i enkelmöten spelas 17sep.
Tredje kvalomgången spelas den 24 sep och avgörs i enkelmöte. Playoffet kommer spelas i enkelmöte även det i EL (till skillnad från CL) och spelas 1oktober.

Det kommer således bli ett extremt intensivt spelschema för spelarna med ligan, europa och även landskamper i början av sep om lagen är kvar då. Man får förmoda att klubbarna oavsett land inte är jättepigga på att se spelarna sticka iväg på landskamper med sådant här schema men men... Beträffande enkelmöten är det givetvis en ENORM fördel att slippa resa med ett såhär tajt spelschema. Så hemmaplan kommer bli otroligt viktigt. Dessutom vet vi ju av hävd att många lag har det tufft på Färöarna och handlar det då bara om en match kan vi förvänta oss fler skrällar. Vi har genom åren sett en del goda resultat från våra lag och man kan väl förvänta sig att många lag från lägre rankade ligor kommer spela med en parkerad buss för att försöka greja avancemanget på straffar om man märker att man har chansen.

Vi hoppas som alltid att våra lag går så långt det bara är möjligt och även om pandemin givetvis är hemsk så gör dess effekter för våra lag i europacuperna med enkelmöten att chansen ökar, speciellt om det blir på hemmaplan.

Älgen, 2020-06-18
Femtioåring gjorde hat trick
 

Härom kvällen spelade en division 2-match mellan KÍ Klaksvík och NSÍ Runavík på við Djúpumýru i Klaksvík – Färöarnas tredje division, som vi normalt inte skriver så mycket om. NSÍ vann matchen med 5-2 och lagets tre första mål gjordes alla av Eddie Mikkelsen. Eddie är född den 22 mars 1970 och har alltså nyligen fyllt 50 år. Målen gjordes mellan matchens åttonde och tjugoförsta minut – alltså på mindre tid än en kvart.

Vi gratulerar Eddie såväl till 50-årsdagen så här lite i efterhand och till sitt hat trick! Eddie verkar vara rätt ordinarie i NSÍ-laget i division 2, men dessutom är han tränare för NSÍ:s U17-lag.

2020-06-1191,9 % mindre trafik på Vágar Airport i maj

Som en följd av Corona-pandemin har trafiken på
Vágar Airport – Färöarnas enda flygplats – minskat med 91,9 % under maj. Antalet resande har gått från 40.474 i maj 2019 till 3.273 samma månad i år.

Nu avser både Färöarnas eget flygbolag Atlantic Air den 15 juni öka antalet och SAS samma datum starta flygningar mellan Vágar och Köpenhamn och dessutom kommer flygningar till Billund och Iceland att återupptas. Därmed kommer en återhämtning av antalet resande på Vágar att ske.

2020-06-09
Färöarna och Corona

Färöarna har haft totalt 187 fall av Covid-19 – och har nu haft sex veckor utan något nytt fall. Inget dödsfall har inträffat i sjukdomen. Nu meddelar man också att man passerat 10.000 testningar. Det betyder cirka tjugo procent av befolkningen, vilket för Sverige skulle innebära drygt två miljoner testade personer. Imponerande siffror om vi jämför med Sverige.

Mycket riktigt kom landet tidigt igång med fotbollen – i helgen spelas omgång sex och Sverige är ännu ej igång. Sedan några veckor tillåts även publik på Färöarnas matcher.

2020-06-05Varför måndag eftermiddag

Femte omgången börjar med två matcher klockan 16.00 (som är 15.00 på Färöarna) på måndag. Självklart för att de firar Annandag Pingst på måndag. Hela Pingst-helgen blev ju vi blåsta på för några år sedan (närmare bestämt 2005, när Sveriges Nationaldag blev röd dag). Då ville riksdagsmajoriteten hellre behålla 1 maj som helgdag (en helgdag som är yngre än författare; den infördes 1 maj 1939, då jag var två år så när som på två månader). Vi gratulerar Färöarna, som fortfarande har sin Pingst-helg kvar!

2020-05-30En första rapport från ettan

Division 1 har också hunnit spela tre omgångar, så det kan vara läge för en första rapport. Vi kommer ihåg att B68 Toftir spelade ett antal matcher mot Betri-lag under försäsongen och mycket riktigt är det B68 som ligger högst upp i tabellen bland de lag som har möjlighet att ta sig upp i hösta divisionen. Toppar gör dock Víkingurs andralag. Så här ser toppen ut:

1. Víkingur II 7 poäng
2. B68 Toftir 7
3. B36 Tórshavn II 6
4. B71 Sandoy 5 poäng

För tillfället är det alltså bara just B68 som skulle ta sig upp. Reglarna tillåter två lag att avancera, men bara om de ligger på någon av de tre översta platserna i ettan. Men det kommer att hända mycket innan dess.

2020-05-26Datakrasch på redaktionen

Vi har haft en totalkrasch på vår server och har arbetat hårt för att få allt att fungera igen. Vilket vi tror att vi lyckats med, och nu vi ser fram emot helgens spel. Trevlig helg – för er också!

2020-05-21


Målfirande på FäröarnaSå här kan det i Coronatider se ut när man gläder sig åt ett mål på Färöarna. Troligen något av Víkingurs mål i matchen mot Skála. Eftersom Färöarna under hela pandemiperioden har noll dödsfall i covid-19 och för närvarande inte har någon konstaterat sjuk känns två meters avstånd inte lika nödvändigt. Vi föredrar förstås naturlig glädje efter ett mål.

2020-05-19
Poul Ingason borta flera matcher

Vi som såg matchen mellan NSÍ Runavík och TB Tvøroyri i Offsides direktsändning i lördags såg TB:s bäste försvarsspelare Poul Ingason tvingas lämna planer på grund av skada. Nu har läkare konstaterat, att Poul inte kan spela igen under de tre till fyra närmaste veckorna. Det betyder ett allvarligt problem för TB, som de närmaste veckorna skall möta fyra av de fem lag som vi tror kommer att toppa ligga på övre halvan av tabellen när säsongen avslutas.

2020-05-13
Offside sänder NSÍ–TB i morgon

Det svenska fotbollsmagasinet Offside har skaffat sig rättigheterna att direktsända matcher från den med spänning motsedda starten av Betri-divisionen – den färöiska ligan. Klockan 15.55 i morgon skall sändningen starta med matchen NSÍ Runavík (med Glenn Ståhl som tränare) och TB Tvøroyri (med Ken Fagerberg i truppen). Med kommentarer på svenska. Gå in på
https://www.offside.org/faroarna/ så hittar du det. Plus ett vackert foto och en intervju med Ken.

2020-05-08Snövarning för lördagen

Som vi alla vet, så sker säsongstarten för Betri-divisionen av kända skål två månader senare än planerat. Det hindrar inte att det nu från Danish Meteorological Institute kommit en varning om risk för snöfall på Färöarna under inledningsdagen, lördagen den 9 maj. Vi får väl hoppas att det inte blir värre än att matcherna kan genomföras.

2020-05-06
Målskyttar under försäsongen

I år har vi ju haft en klart annorlunda och väldigt lång försäsong. Våra vänner i bolt.fo håller naturligtvis reda på allt inom färöisk fotboll, till exempel om vänskapsmatcherna och nu, när serien börjar på lördag, kan det väl var av intresse att redovisa, vilka som varit de bästa målskyttarna. Speciellt som två spelare varit rätt överlägsna i det gänget. Dessa två är Adrian Justinussen, HB Tórshavn, med 11 och Petur Knudsen, NSÍ Runavík, med 10 gjorda mål. Därefter har ingen kommit upp till flera än sex mål, men dit har hela tre spelare tagit sig och därefter tre ytterligare på fem mål.

Grattis alltså till Adrian och Petur, som verkar vara i god målform!

2020-05-04Lite teknisk information

Så här inför den nya säsongen – faktiskt den sjuttonde säsongen som vi rapporterar om från den färöiska fotbollen – har vi gjort vissa tekniska ändringar i våra program. Förhoppningsvis skall det ge lite snyggare sidor (bland annat när det gäller typsnitt, som vi haft lite problem med på slutet) och dessutom blir det lättare att jobba med. Det vi hunnit med hittills är att vi tar Nyheterna direkt från Word, som detta är exempel på, och att resultat och tabeller tas direkt från Excel via en pdf. Det senare underlättar avsevärt sortering och omstuvning av tabellen, men medför – ännu så länge – att man måste stänga tabellen (med x:et uppe till vänster) för att komma tillbaka till föregående sida. Det får vi leva med ett tag.

Vi hoppas att våra ändringar skall funka och att säsongen kommer att bli spännande trots sin något ovanliga start. Vi har ju inte heller anledning att säga ”äntligen”, för Färöarna verkar vara första europeiska land, som kommer igång med sin högsta serie. Och ännu så länge verkar varken UEFA eller FIFA ha opponerat sig.

2020-05-03


Träningsmatcher – igen

Som väntat blev det ett antal vänskapsmatcher så här sista helgen före seriestarten. Det känns naturligtvis speciellt viktigt, eftersom träningen hittills under säsongen – på grund av Corona – skett på ett klart annorlunda sätt. Nu har vi i alla fall fått ett antal exempel på hur formen är inför den riktiga starten. En match spelades 1 maj och de andra i går:

AB Argir – NSÍ Runavík 1-9
Víkingur – HB Tórshavn 0-2
B36 Tórshavn – EB/Streymur 0-0
ÍF Fuglafjørður – KÍ Klaksvík 1-4
Skála – B68 Toftír 2-1

Ja, vad tror vi nu inför starten av Betri-divisionen. Möjligen att fjolårstoppen – KÍ, NSÍ, havnlagen och Víkingur – kommer att prenumererar på övre halvan även i år och att det ser lite risigt ut för Skála, som behövde avsluta ned en seger, och EB/Streymur, som väl också avslutade hyfsat med 0-0 mot B36.

2020-05-03
Träningsmatcher

Så där, nu kom även Skála med i en match – även om inte resultatet var så lovande. Hemma på undir Mýruhjalla i Skála tog man emot KÍ Klaksvík, som vann matchen mot 3-1. Vi har ju en helg kvar före ligastarten, så det kommer troligen flera matchen innan dess. Och här kan vi redan rapportera en till:

På onsdagskvällen möttes nämligen ÍF Fuglafjørður och 07 Vestur på Fløtugerði i Fuglafjørður. Resultatet blev 3-1 även i den matchen, men där var det hemmalaget som segrade. Två av ÍF:s mål gjordes av Gundur Petersen.

2020-04-29 o 30Träningsmatcher

I lördags spelades hela fyra träningsmatcher och dessa kan ju – tillsammans med fredagens match – ge en rätt god uppfattning om formen hos lagen inför den hägrande seriepremiären. Så här gick det – och vi tar med den femte matchen igen:

 

NSÍ Runavík – KÍ Klaksvík 2-1

B36 Tórshavn – AB Argir 4-1
EB/Streymur – Víkingur 0-2
HB Tórshavn – TB Tvøroyri 1-0
B68 Toftír – ÍF Fuglafjørður 1-3

 

Tyvärr fick vi ingen Skála-match, eftersom B68 trängt sig in i stället, men det kommer väl att hända mera saker ännu, eftersom det blir en helg till före seriepremiären.

 

2020-04-27

 

 

 

Ännu en artikel

 

Nu har vi fått in en länk till. Den här gången från Jukka och till en artikel i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/naxe0a/forsta-ligan-att-starta-fotbollen-igen. Tack Jukka och Älgen!

 

2020-04-26

 

 

 

Träningsmatcher

 

Det har varit tunnsått med träningsmatcher så här i karantäntider. Den senaste av oss redovisade var matchen mellan Víkingur och Skála den 27 februari. Det blev en seger för Víkingur med 4-2. Därefter utbröt Corona och den enda matchen som spelades i mars – när Betri skulle ha brutit ut redan söndagen den 8 – var en träningsmatch mellan B36 Tórshavn och EB/Streymur. Hur den kom till stånd vet vi inte, men den vanns i varje fall av B36 med 3-0. Därefter blev allt tyst – förutom den dagliga Corona-rapporten.

 

Men nu har det hänt igen. Dels har starten av högsta divisionen fastställts till lördagen den 9 maj – två månader och en dag senare än tänkt – och dels har det nu spelats ännu en träningsmatch. Förmodligen blir det väl inte sista matchen i april, men det är ju ändå uppseendeväckande att månades första matchen spelas den 24. Naturligtvis utan publik. I Runavík och med seger för hemmalaget NSÍ över KÍ Klaksvík med 2-1. Det påpekades i bolt.fo att spelet påverkades av att träningen – av naturliga(?) skäl – inte skötts exemplariskt.

 

2020-04-25

 

 

 

En intressant svensk artikel

 

Vår vän Älgen har skickat länken till en intressant artikel från GT om Corona och fotboll – i Färöarna och övriga länder. Dessutom lite synpunkter från vår ende svenske spelaren på Öarna. Artikeln innehåller också en bild på en typisk färöisk fotbollsplan. Till min skam kan jag inte säkert säga var den ligger (någon som kan hjälpa till? Via Gästboken går bra.). Varsågoda:

 

https://www.expressen.se/gt/sport/fotboll/rattigheterna-hetare-an-till-premier-league/

 

2020-04-24

 

 

 

Funderingar om en annorlunda vår

 

För första gången under de sjutton vårar jag hittills rapporterat om färöisk fotboll har det varit näst intill tråkigt. Så här dags skulle ett antal omgångar varit spelade i högsta divisionen och den numera svenska landslagskaptenen hunnit vara i elden. 2020 har vi alla (inte bara på Färöarna) hängt i luften och inte vetat någonting. Nu har i alla fall fått spelprogrammet för Betridivisionen och vi kör igång den 9 maj. Matcherna i omgång 1 är utlaga.

 

Corona på Färöarna har ju inte heller varit särskilt upphetsande att rapportera om. En (möjligen två) smittade de senaste fjorton dagarna och 187 totalt. På ett plan kan sägas att det är fantastiskt skött av Färöarnas politiker och myndigheter, men å andra sidan innebär ju det att man – liksom de flesta länder, för övrigt – har hela problemet kvar. Kommer ny smitta in (till exempel genom att man spelar en landskamp på hemmaplan) så är det bara att starta om från början igen. Det lär ta rätt lång tid innan ett vaccin är färdigtestat och att se till att vi äldreäldre, som vi numera så vackert heter på svenska, och andra med sjukdomar som kan göra covid-19 farligt skyddas blir lika svårt igen.

 

2020-04-23

 

 

 

Coronarapport från Färöarna

 

På Färöarna har man noggranna och aktuella rapporter om läget när det gäller Corona-virus. Just nu är 159 smittade (ungefär 0,3 % av befolkningen), 70 friska igen och en inlagd på sjukhus. Hittills inget dödsfall. Det senaste dygnet har fyra nya smittats och sex tillfrisknat. Att flera tillfrisknat än smittats har pågått under en tid nu.

 

Restriktionerna verkar vara ungefär som hos oss – i varje fall när det gäller fotbollen. De två närmaste landskamperna har ställts in och vi vet fortfarande inget om vad som kommer att hända med årets säsong av Betri-divisionen. Älgen tror att hästens matcher i UEFA Nations League kommer att ställas in. Vi får vänta och se vad som kommer att hända.

 

2020-03-29

 

 

 

Två träningslandskamper inställda

 

Det är väl ingen överraskning att Färöarnas två första landskamper för säsongen har ställts in. Det rör sig också om Håkan Ericssons två första tillfällen att på allvar rulla igång sitt nya jobb. De två matcherna det gäller är matchen mot Danmark i morgon – alltså den 27 mars – och matchen den 30 mars mot Andorra. Hur det kommer att bli med den tredje träningsmatchen – mot Island den 3 juni – återstår att se.

 

Dessa tre matcher var ju ovanligt viktiga, för det gäller att ge Håkan en chans att forma ett lag inför höstens sex matcher i UEFA Nations League. Matchen mot Danmark var dessutom historisk av ett annat skäl; det skulle nämligen bli den allra första vänskapsmatchen någonsin mot moderlandet. Visserligen spelas den första Nations League-matchen inte förrän 3 september, men som det känns nu verkar det osäkert om det går att spela någon match före den tidpunkten. Vi får hoppas.

 

2020-03-26

 

 

 

Antal utländska spelare inför säsongen 2020

 

En av våra favoriter bland färöiska hemsidor – bolt.fo, som huvudsakligen informerar om fotboll – har i dessa tider av vacuum på fotbollsnyheter roat sig med att kolla upp antalet utländska spelare hos lagen i Betri-divisionen. Så här ser fördelningen ut:

 

1. TB Tvøroyri med 8 utländska spelare (med ende svenska spelaren Ken Fagerberg)

2. KÍ Klaksvík 7

3. – 4. HB Tórshavn och ÍF Fuglafjørður ett långt hopp ner till 3 utländska spelare

5. – 7. AB Argir, B36 Tórshavn och Víkingur med vardera 2

8. Skála 1

9. – 10. EB/Streymur och NSÍ Runavík som helt saknar utländska spelare

 

Totalt innebär det tjugoåtta utländska spelare. Motsvarande tid förra året var antalet tjugofyra, så årets siffra visar en ökning på 16,7 %. Uppgifterna – speciellt den stora skillnaden mellan lagen – är rätt intressanta, faktiskt.

 

2020-03-22

 

 

 

 

Positivt från TB

 

Så här när Corona-viruset ser ut att ta död på praktiskt taget all idrott – inklusive troligen årets OS – och det inte känns särskilt spännande att rapportera om någonting, känns det trots allt positivt att TB Tvøroyri verkar tro på en framtid. Redan den 11 mars kom nyheten att TB hade två spelare från Ghana hos sig på test. Nu har besked kommit att det till och med blev avtal med de två, trots det helt ovissa läget när det gäller årets säsong. Det tycker vi i alla fall är klart positivt!

 

De två som nu fått avtal med TB är den tjugo år gamla Musah Armah och nittonårige Samudeen Musah. Det bedömdes från början att båda var i en klass för att direkt gå in i TB:s förstalag och det känns självklart som smart att plocka in två spelare från samma land. Det bör naturligtvis underlätta för dem att acklimatisera sig i det nya landet.

 

2020-03-20

 

 

 

Ingen fotboll på två veckor

 

Högsta divisionen på Färöarna börjar bli spännande – men av ett helt andra skäl än de vanliga. Nu har FSF nämligen beslutat, att ingen fotboll skall spelas på Färöarna under de två närmaste veckorna. Paniken har även kommit hit! Det mesta på våra öar håller tydligen på att stängas ner. Eftersom det inte verkar troligt att situationen ändrar sig radikalt på två veckor, kan vi nog räkna med en förlängning på obestämd tid.

 

I går fanns det trettiotre personer i karantän – alltså inte testade positivt. Antalet testade positivt är troligen rätt försumbar. Det här att oron är värre än sjukdomen verkar globalt alla myndigheter och politiker ha glömt bort. Nu gäller det dessvärre bara att visa handlingskraft.

 

Vi följer fortsättningen med intresse – men utan oro.

 

2020-03-13

 

 

 

Ett par positiva nyheter – utanför sporten

 

Så här i Corona-tider kan det väl vara trevligt med ett par positiva nyheter. Den första är att Färöarnas folkmängd fortsätter att öka. Den 1 februari i år var innevånarantalet 52.199 – en ökning med 835 personer eller 1,6 % på ett år. Både den naturliga ökningen – skillnaden mellan antal födda och antal döda – och nettomigrationen var positiva. Med 273 respektive 562 personer. Vi minns ju att det inte var så länge sedan Färöarna passerade sin ”drömgräns” på 50.000 och det är trevligt att det sedan dess fortsatt att rulla på.

 

Den andra positiva nyhet som Statistics Faroe Islands (Hagstovan) nyligen presenterat är ännu mera dramatisk: Antalet aborter på Färöarna har sedan 80-talet minskat med 75 %. Rimligen ett bidrag till den "naturliga ökningen".

 

2020-03-12

 

 

 

UEFA Nations League i år igen

 

UEFA Nations League kommer att spelas i år igen. Upplägget får lite märkliga konsekvenser för de länder som inte går vidare från första omgången. Årets omgång kommer att spelas i september, oktober och november och Färöarnas motståndare blir Andorra, Malta and Lettland.

 

Färöarnas nye landslagsledare Håkan Ericson tycker att man hamnat i den svåraste gruppen, men tycker att det skall bli spännande matcher. Färöarna har vunnit mot de tre motståndarna tidigare – mot Malta till och med två gånger. Håkan ser det som god träning inför det kommande VM-kvalet och menar att Färöarna skall göra allt för att vinna.

 

2020-03-10